Er skog og tre spennende næringer for kvinner?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
I.
Advertisements

En innføring i spillet: Lag En Setning
1 Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken Trøndelag For økt kvinneandel i kommunestyrene! Presentasjon i Verdal kommunestyre Marit Voll.
SLIK SIKRER VI SYSTEMATISK LIKESTILLINGSARBEID Anne Marit Skarsbø Seniorrådgiver Mangfold og likestilling i arbeidslivet 28.september.
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Vi hører stadig om “reglene" fra kvinnesiden. Her er endelig reglene sett fra mannens ståsted.
Vi får Norge til å gro! Fornying av Norges Bondelag – på hugget Uttalelse fra Nordland.
Kandidater til styret i UNG
Befolkningsutvikling og arbeidsmarked Innlandet
En innføring i spillet: Dobbeltkrig – Grønn
H E L G E L A N D – D E R D U H Ø R E R H J E M M E LOKALBANKEN.
« gir medlemmene en bedre hverdag». 2 Saker • Kort presentasjon av prosjekt og styringsgruppe • Innmeldingsskjema kvinnenettverk • Kommende seminar/kurs.
MI – Motiverende intervju som hjelpemiddel ved livsstilsendring
Kjønnsbalanse i utdanning og arbeidsliv - hvorfor og hvordan? Kristina Jullum Hagen, 4. juni 2013.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
KJØNNSROLLER Hva er det?.
Enkel forklaring av hvordan bygge nettverk i euroSMART!
1 Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken Trøndelag Hva gjør partiene? Anne Jorid Gullbrekken og Inger Marie Bakken Miniseminar Oslo
På vei mot likevekt! Likevekt!.
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
Kvinnelige ledere i byggenæringen Undersøkelse for Byggekostnadsprogrammet Rolf K. Andersen Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning 2006.
Kvinnelige ledere i byggenæringen Undersøkelse for Byggekostnadsprogrammet Rolf K. Andersen og Hanne Bogen Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning.
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
25 kommuner tar grep om egen utbygging Trude Andresen Fagsjef KS EffektiviseringsNettverkene.
Er frivillig, ideell sektor flink nok til å fremheve sitt særtrekk? Innlegg på HSH’s frivillighetskonferanse 2008, Oslo Kjell Erik Øie Statssekretær
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
EFF Omdømme Havbruksnæringen © TNS Gallup – September 2006/Anett Kalleland Devold.
11Jeg i arbeidslivet.
Hvordan skape et attraktivt produkt i Toppserien Visepresident Erik Loe SKF, 11. mars 2007.
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Kampen om de kloke hodene -og jobben med å få dem ut til næringen…
Jenter i Bil og Elektro Et bedriftsutviklingsprosjekt 1.
Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?
Jeg heter Yasmin Meralli Jeg er invitert hit på grunn av mine erfaringer som Konsernsjef for mangfold og likestilling i et av Canadas største finanskonsern,
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Forventninger til samhandlingsreformens betydning for funksjonshemmede Hva er, hvem har behov for koordinerte tjenester?
1 Jeg og samfunnet.
I Festivalseminar 29. 0kt 2010 Hva betyr festivalene for Helgeland Ordfører Geir Waage Leder i indre Helgeland Regionråd.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Vi hører stadig om “reglene" fra kvinnesiden. Her er endelig reglene sett fra mannens ståsted.
Kjell Erik Øie Statssekretær
Kjønnsnøytral ledelse – er det ønskelig? Politiske strategier for ledelse Hvordan vektlegges kjønnsperspektivet? Kjell Erik Øie Statssekretær i Barne og.
Om å jobbe aktivt med sitt lederskap
100 lure ord å lære.
Kapittel 6 oppgave k Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Pensjonsordninger, yrkesaktivitet.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Det nytter - når vi gjør ting i fellesskap Home-Start Familiekontakten – samling for landets familiekontakter Kjell Erik Øie Statssekretær
Tenk deg en landsby der det bor 100 mennesker. Tenk deg også at disse representerte verdens befolkning slik den er i dag i alle sine variasjoner. Da ville.
Jørn Aas Håkon Schiong Gründer, en dialog. eller muligens mer riktig; to synspunkter.
(atg-nettverk nov-2011) –Årsmøte i Utdanningsforbundet Bergen mars Det deltar 111 delegater. –Årsmøtet er den viktigste arenaen for å være.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Kvinne- og kjønnsperspektiv på 2. avdeling 11. mars 2005 Stipendiat Ingunn Ikdahl
Religionen og det levde livet Noen fortellinger og tanker om maskulinitet, familieliv og islam i Norge Elise Skarsaune, Reform.
Den røde regndressen Likestilling i barnehagen. Sandefjord
ByR har fått et tydelig mandat med klare ambisjoner fra 7 kommunestyrer + fylkesrådet.
Mangfold og likestilling i arbeidslivet. Samfunnsviternes policydokument om mangfold og likestilling i arbeidslivet Samfunnsviterne mener at mangfold.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Næringslivets utfordringer og muligheter i Namdalen – fra et regionalt perspektiv Terje Sørvik fylkesråd for miljø og regional utvikling.
Ressursutnytting i Norge
Seniorer i finansnæringen
Kvinnesatsing Info fra NJFF-Hedmarks kvinneutvalg
Viktige spørsmål om kjønn, samliv og barn
Motor for vekst og opplevelser i Hamarregionen
Utskrift av presentasjonen:

Er skog og tre spennende næringer for kvinner? Av Kari Broberg

NEI, skog og tre er ikke spennende for kvinner Fordi………………………………

Bare 25 % av skogeierne i Norge er kvinner (kjønnsfordelingen er fortsatt 50/50) Av sysselsatte i jordbruk, skogbruk og fiske er det kun 23% kvinner (totalt for alle næringer er 47%) Landbruks - og matdepartementet har 39% kvinneandel Trearbeidsfag i videregående yrkesutdanning 15% kvinneandel

Skogeierforbundet har 1 kvinne i sitt styre i 2006, administrasjonen har 2 De 8 skogsandelslagene har ingen kvinner som styreledere og kun 1 nestleder Norsk Skogmusems styre 2 av 8 er kvinner Mjøsen BA 2 av 8 er kvinner Viken BA 2 av 7 er kvinner Glommen 3 av 8 er kvinner

Moelven Industrier, 2 av 8 styremedlemmer er kvinner Norske Skog har 3 kvinner av 9 styremedlemmer

Hadde kvinner oppfattet skog – og tre næringen som interessant hadde det vært flere av dem der !

Er det et problem at det er så få kvinner i skog og tre?? JiS (Jenter i Skogbruket) påpeker at rekruttering og økt kvinnelig deltakelse og innflytelse i skognæringa har stor betydning …... Dette fordi kvinner, som skogeiere og forbrukere, er viktige aktører og ambassadører for skogbruk og bruk av tre.

Landbruks- og matdepartementet; Likestilling er noe som angår alle og påvirker alle. Her må hver enkelt ta ansvar for at næringa framstår som attraktiv for alle – uansett kjønn. På den måten oppnår vi god ressursutnyttelse, levende bygder samt en konkurransedyktig og fremtidsrettet næring.

Sitat fra ”Strategi for likestilling i Landbrukssektoren” ; Når kvinner ikke deltar i en sektor, betyr det at den kompetanse de sitter med verken blir en del av ressurs- eller beslutningsgrunnlaget. Det vil si at næringen ikke tar i bruk alle tilgjengelige ressurser, og dermed reduseres mulighetsrommet.

Kvinnesatsingen er viktig for Mjøsen! I dag utgjør kvinnesatsingen et definert arbeidsområde i Mjøsens strategiske plan.   - Vi er i siget, men vi er ikke i mål.  Mjøsen vil derfor øke innsatsen for å mobilisere kvinnenes engasjement i organisasjonen og som skogeiere framover.  Det er et klart ledelsesansvar.  Begrunnelsen er enkel: Det vil gjøre oss bedre i stand til å nå Mjøsens mål. Sa styreleder Even Mengshoel i Mjøsen Skog i sitt innlegg under Landsmøtet for Jenter i Skogbruket..

Hvorfor det er viktig å mobilisere alle gode ressurser Vi er i en utsatt region når det gjelder industri, landbruk og skogbruk Det må skapes to nye arbeidsplasser hver arbeidsdag for å opprettholde omsetningen og sysselsettingen. Jordbruk og skogbruk utsettes stadig for nye rammebetingelser

Behov for forandringer ? Ja, kvinner besitter ressurser som næringslivet og samfunnet har behov for. Flere kvinne gründere lykkes enn manne gründere Færre selskaper ledet av kvinner går konkurs Dessuten tenker vi forskjellig,” der alle tenker likt tenker ingen.”

Kvinner er en viktig ressurs for alle næringer også for skog og tre.

Hvordan skal tre og skog gjøre seg attraktive for kvinner?

Hvordan kan næringen bli attraktiv? Noen forslag; Målrettet profilering Fremheve rollemodeller Kvinner med gode nettverk i valgkomiteene Aktiv bearbeiding i grunnskole og ungdomsskole Ikke fokus på maskuline verdier

Mer fokus på mindre bedrifter og etablerere Mer fokus på mindre bedrifter og etablerere. (Samvirke og BA kan virke rigide) Slippe kvinner til i utarbeidelse av spilleregler Ikke fremstille kvinner i skogbruket som et ”unntak”.

Påvirke arbeidsdeling, permisjonsordninger etc Påvirke arbeidsdeling, permisjonsordninger etc. Levekårsundersøkelsene viser at landbrukskvinner tilbringer betydelig mer tid med husarbeid enn mannen og at kjønnsrollene her er klart mer tradisjonelle enn i befolkningen for øvrig. Er det bedre i den yngre generasjonen?

Jentene inntar utmarksstudiet                         Av: Universitetet for miljø- og biovitenskap (12/09/2007) Kvinnene er på full fart inn i utmarka. Hele 70 prosent av de nye studentene på master i Utmarksbasert næringsutvikling ved INA er jenter – de fleste fra byer. – Jeg tror kanskje det er slik at disse jentene har sett at vi tilbyr et interessant studium, der reiseliv og næringsutvikling inngår i lag med de grønne faga, sier kursansvarlig Stian Stensland. 

Kvinner og menn er forskjellige, men likeverdige Kvinner og menn er forskjellige, men likeverdige. Fordi begge kjønn har samme verdi skal kvinner delta i menns verden på linje med menn fordi de utgjør en nødvendig del av helheten. Denne tankegangen kan dermed begrunne forskjellsbehandling for å fremme likestilling.

Det er behov for virkemidler Kreve likebehandling Kreve representasjon Fremme synspunkter Støtte til utradisjonelle valg Ikke akseptere spilleregler på menns premisser Danne nettverk og lage arenaer (menn og kvinner)

Kravene er like for kvinner og menn Menn må ikke dokumentere kompetanse på samme måte som kvinner, de er født til det kvinner må kvalifisere seg til. Ingen objektive grunner til underrepresentasjon

Den dagen det er like mange ukvalifiserte kvinner i skog og tre næringene som menn har den gjennomsnittlige kompetansen økt. Lykke til !!!