Corporate Finance Dividende. Dividendebeslutninger • Aksjeselskaper betaler vanligvis ut en del av det årlige overskuddet til sine aksjonærer. • Generalforsamlingen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Advertisements

Kapittel 10: Investeringer og skatt
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Kapittel 6: Andre lønnsomhetsmetoder
Kapittel 10: Dividende. Kapittel 10: Dividende.
OFFENTLIG BREDBÅND I MIDTRE VESTFOLD ET SAMARBEIDSPROSJEKT Tema: ORGANISERING.
Corporate Finance Kap 2 Decision objectives. Principal / Agent • Eierne av en bedrift (aksjonærene) ansetter ledere for å drive bedriften. • Vi får da.
Kapittel 14: Styring av arbeidskapital
Kap 5 The discounted cash flow approach
Investering og finansiering Høstsemesteret 2013
Kap 4 Investment-consumption decision model
Regulering av løpende pensjoner i Siemens AS
Kapittel 9: Sammenkoplede investerings-
Module 4: Company Investment Decisions Using the WACC
Module 2: Fundamentals of Corporate Investment Decisions
Module 9: Company Capital Structure
Module 8: Company Dividend Policy
Kap 3 Traditional methods of investment appraisal
Finansiering, egenkapital/gjeld
Corporate Finance Planlegging og kontroll. Investeringsprosessen Vi har hittil bare behandlet en snever del av investeringsprosessen, kun regneteknikker.
Corporate Finance Kap 1 Financial decision making.
Kapittel 8: Gjeldsgrad og verdi
Kapittel 7: Gjeldsgrad og verdi
Kapittel 6: Gjeldsgrad og risiko
Hvordan sikre trygge og attraktive rammevilkår for en økt pensjonssparing? ved direktør Bjørn Skogstad Aamo, Kredittilsynet FNHs årskonferanse 2003.
HeH - litt bakgrunn og prinsipper for styring Kommunestyrets eierdag 8. Februar 2012.
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Presentasjon for SPAREBANKENES FAGDAG Bergen, 28. oktober 2005 God eierstyring og selskapsledelse – på norsk Ludvik Sandnes Adm.direktør.
Prosjektanalyse Øyvind Bøhren og Per Ivar Gjærum
BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Rasmus Rasmussen 1 BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Kapittel 8 Kapitalkostnad.
Prosjektanalyse Øyvind Bøhren og Per Ivar Gjærum
Kapittel 10 Finansiering
2004 HUMSAM Etableringskurs Regnskap Tor Borgar Hansen & Erling Maartmann-Moe.
BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Rasmus Rasmussen 1 BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Kapittel 11 Prosjektvett.
© Cappelen Akademisk Forlag Kapittel 3 Budsjettering av kontantoverskuddene for investeringer.
Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.
© Cappelen Akademisk Forlag Kapittel 8 Beregning av avkastningskrav.
Kapittel 8 Finansiering. Læringsmål Etter å ha jobbet med lærebok og hjemmeside til kapittel 8 skal du kunne: 1.Beskrive hvilke komponenter gjeld og egenkapital.
Cash management Hvilke investeringsalternativer har styret som vil gi høyere avkastning enn bank? Styreseminar - Styreinfo 26. april 2005.
© Cappelen Akademisk Forlag Kapittel 2 Beregning av sluttverdi, nåverdi og annuitet.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther Gyldendal Akademisk Prosjektanalyse © Gyldendal Akademisk Innholdet i dette dokumentet.
Kapitalforvaltning i stiftelser Stiftelsesforum 2014.
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
Alternative finansieringsinstrumenter for offentlig eid infrastruktur
Kapittel 3 Diskontering Tillegg
Kapittel 9 Gjennomføring
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Bedriftens kostnader Rett eller galt?
Alternative finansieringsinstrumenter for offentlig eid infrastruktur
INVESTERING OG FINANSIERING 4. UTGAVE 2011
Kapittel 14: Styring av arbeidskapital
Kapittel 10: Investeringer og skatt
Kap 5: Opsjoner Terminkontrakt er kontrakt som må holdes, mister mulighet på å tjene penger dersom valutakurs endres i ens favør En opsjon er et instrument.
Kontantstrømanalyse Viser bedriftens inn- og utbetalinger mellom to oppstillingstidspunkter for balansen Gir regnskapsbrukerne et dynamisk bilde av likviditetsendringene.
Investering og finansiering INEC 1800
Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?
Kapittel 10: Investeringer og skatt
Kapittel 1: Hva er investering og finansiering?
Dividendepolitikk Miller og Modiglianis dividende irrelevans hypotese
Kapittel 11: Investeringsanalyse og inflasjon
Rentabilitetsanalyser
Kapittel 11: Investerings-analyse og inflasjon
Investering og finansiering INEC 1800
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Finansregnskap Regnskapsføring av skatt (22 %) (student)
Finansregnskap Kontantstrømoppstilling (2) Direkte og indirekte metode TK-Handel AS (22 % skatt) (student) Trond Kristoffersen.
Finansregnskap Regnskapsanalyse (del 1) Introduksjon til regnskapsanalyse Eriksen Handel AS (22 % skatt) (student) Trond Kristoffersen.
Utskrift av presentasjonen:

Corporate Finance Dividende

Dividendebeslutninger • Aksjeselskaper betaler vanligvis ut en del av det årlige overskuddet til sine aksjonærer. • Generalforsamlingen bestemmer om det skal betales utbytte, og i så fall hvor mye (innenfor aksjelovens bestemmelser). • Skal et selskap betale høy eller lav dividende? • Om overskuddet isteden holdes tilbake i bedriften, vil aksjekursene stige. Dermed vil aksjonærene istedenfor kontanter (dividende) få realisert en kursgevinst når aksjene selges. • Problemstillingen er også et finansieringsspørsmål: Tilbakeholdt overskudd vil lette egenkapitalfinansiering framfor gjeldsfinansiering.

Perfekte kapitalmarkeder • Aksjonærene kan kjøpe og selge aksjer, og de kan «kopiere» en hvilken som helst kontantstrøm fra foretaket. • Ønsker en aksjonær et høyere utbetalingsforhold (større dividende), kan selskapet enten øke dividendeutbetalingene, eller aksjonæren kan isteden selge noe av sin aksjebeholdning, og derved oppnå kontantene. • På tilsvarende måte kan aksjonæren «redusere» den utbetalte dividenden for det samme beløp som han heller ville hatt som kursgevinst. • Så lenge aksjonærene selv kan kopiere et hvilket som helst potensielt dividendemønster, vil de ikke være villige til å betale ekstra for et bestemt mønster. • En bedrifts dividendepolitikk er derfor uten betydning for verdien av en bedrifts egenkapital.

Separasjon • Dersom dividendepolitikken ikke har betydning for en bedrifts verdi, kan investeringsbeslutningene treffes uavhengig av dividendebeslutningene. • Har heller ikke gjeldsgraden betydning for verdifastsettelsen, betyr dette at investeringsbeslutningene kan treffes helt uavhengig av dividende- og finansierings –beslutningene. • Lønnsomheten av en investering er m.a.o. upåvirket om den finansieres med tilbakeholdt overskudd, ny egenkapital eller gjeld. • Det er bare drifts- eller real –forholdene som har betydning for en bedrifts verdi.

Imperfeksjoner i kapitalmarkedet • Det kan være billigere å benytte tilbakeholdt overskudd (ikke- utbetalt dividende) til nyinvesteringer framfor å utstede nye aksjer, og på den måten skaffe ny egenkapital. • Slike emisjonskostnader kan være betydelige, og taler for tilbakeholdelse av overskuddet. • Likeledes er det også kostnader forbundet med selve utbetalingen av dividenden, noe som også taler for tilbakeholdelse. • Imidlertid taler transaksjonskostnadene ved kjøp/salg av aksjer både for og imot høy dividende. • Personer med høyt konsum vil ønske høy dividende for å slippe å selge aksjer, mens personer med mindre kontantbehov vil ønske lav dividende for å slippe å måtte investere i flere aksjer.

Dividende som signal • Mange aktører i finansmarkedene sitter inne med svært begrenset informasjon om de enkelte selskapene. • Dividenden blir av mange oppfattet som et signal, og f.eks. en økning i dividendeutbetalingene kan bli oppfattet som et signal om bedre framtidsutsikter for bedriften. • En mer langsiktig strategi kan dessuten medføre at dividenden har et stabilt mønster. F.eks. vil meget høy dividende kunne føre til offentlige reaksjoner, økte lønnskrav fra de ansatte, økt konkurranse, etc. • Empiriske undersøkelser har vist at bedriftene stort sett utbetaler en fast andel av overskuddet i dividende, men at andelen øker i nedgangstider og synker i oppgangstider, slik at dividendebeløpet er forholdsvis stabilt.

Skatter • Skattesatsene bestemmes hvert år av Stortinget. • I tillegg foretas det relativt ofte revisjoner (større og mindre) av skattesystemet. • Når dividenden er fradragsberettiget for selskapet og skattepliktig for mottaker, spiller kommuneskatten ingen rolle hvis begge har samme kommuneskatteprosent. • Om aksjeselskapenes inntektsskatt til staten er lik aksjonærenes marginale skattesats ved statsskatteligningen, spiller statsskatten heller ingen rolle for dividendeutbetalingene. • Skattereformen i 2006 skapte et dividendenøytralt skattesystem.

Konklusjon • Igjen må en forsiktig konklusjon bli at en ved fastsettelsen av dividendeutbetalingene forsøker å minimalisere kostnader ved dividendeutbetalinger kontra nyutstedelse av aksjer, men at dividendebeslutningene kan separeres fra investeringsbeslutningene. • Vi kan også forsiktig konkludere med at kapitalkostnaden er uavhengig både av gjeldsgraden for selskapet før investeringen, og graden av gjeldsfinansiering av prosjektet selv. • Kapitalkostnaden er også uavhengig av egenskaper ved selskapets avkastning før investeringen. • Ofte blir kapitalkostnaden justert for gjeldsfinansiering, inflasjon, usikkerhet og/eller skatt. • En kan unngå slike justeringer av kapitalkostnaden og kun benytte risikofri kapitalkostnad. • Da må en isteden justere kontantstrømmene for gjeld, skatt, inflasjon og usikkerhet. • Dette er kanskje også det tryggeste og mest oversiktlige metoden. Forutsetningene for å benytte justerte kapitalkostnader er vel så restriktive som forutsetningene som ligger bak bruk av en ren kapitalkostnad.