Norgga Luonddugáhttenlihttu Tilrettelegging for bruk av Øvre Pasvik Nasjonalpark og LVO Tilrettelegging for friluftsliv Kanalisering eller spredning for.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområdesatsing: Regjering mot miljø Gunnar Reinholdtsen Sentralstyret Norges Naturvernforbund.
Advertisements

Beate Strøm Rådgiver ABM-utvikling
5 Kultur.
”SKAUTRAVERN” – VANDRENDE LEIRSKOLE OG SPENNENDE DAGSTURER I MARIDALSMARKA – ARR: BARNAS LANDSKAP Her er to ulike turtilbud til skoleklasser, studentgrupper.
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
VERNEOMRÅDENE I HOLTÅLEN KOMMUNE FORVALTNING PÅ / AV STATSALLMENNING.
SKOGBRUK.
Potensialet for Opplevelsesturisme i Vefsnavassdraget Innlegg på Vern Vefsna’s vassdragstreffseminar i Mosjøen 13. august 2004 Audun Sandberg© DNT’s landsstyre.
Miljødirektoratet – roller i forvaltningen av tare
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
Institutt for landskapsplanlegging ILP
FYLKESMANNEN I FINNMARK FINNMÁRKKU FYLKKAMÁNNI
Den Norske Turistforening Vassdragsvern, bruk og næring Jan Olav Nybo Den Norske Turistforening.
mellom vern og demokrati
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Verneområdene i Forollhogna – muligheter og utfordringer sett fra et lokalt ståsted. Erling Aas-Eng, Vingelen Utvikling ,
Nasjonal status med lokale muligheter
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
Institutt for naturforvaltning (INA)
Naturvernets utvikling
Snåsa kommune Småkraft i Indre Namdal Innlegg på planseminar Snåsa hotell torsdag 13. oktober 2011 Truls Eggen, Snåsa kommune.
Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområdesatsing og ”lusa som hosta i lovotten” Gunnar Reinholdtsen Naturvernforbundet i Finnmark.
Planbestemmelser.
Forvaltningsplan for Rohkunborri nasjonalpark
Forvaltning av Forollhogna. Den grønne nasjonalparken Stort, sammenhengende, og i det vesentlige urørt fjellområde. Plante- og dyreliv. Villrein. Kulturminner.
GODE RÅD TIL STYRELEDER Birgitte Brekke, Frivillighet Norge.
1/9 Christian Steel Rådgiver, SABIMAs sekretariat Ny naturmangfoldlov – Blir det godt nok?
Om skog, bioenergi og klimanøytralitet
Forvaltning og skjøtsel av kulturlandskapet
Naturen er trua! Natur og Ungdom.
Mål og virkemidler i den nasjonale skogpolitikken Skogarealene brukes til mange formål og det er mange ulike interesser Skogloven, 1965, rev Grunntanke.
Vegaøyan verdensarv - Vår enestående verdensarv, våre største utfordringer - Dette har vi lyst til å bli spesielt gode på.
V/ Sigvald Persen Sjøsamisk kompetansesenter Lokal kunnskap, fjorder og økologi i endring.
Nytt dobbeltspor Oslo – Ski Follobanen
Nasjonal strand- og kystsonekonferanse Fevik 2014 Færder nasjonalpark - Innledning - Hva vil vi med den marine delen? -Innspill til sentrale myndigheter.
Markaloven og Maridalen Fem fylker – 19 kommuner 310 km2 i Oslo 850 km2 i Akershus 325 km2 i Buskerud 210 km2 i Oppland 5 km2 i Østfold Til sammen 1700.
Strandsoneseminar 11 – 12 august 2014 Asbjørn Aanonsen miljøvernrådgiver.
Krav om ”måltall” - en måte å sikre praksis og oppfylle samfunnets behov for helse- og sosialutdannende?
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
Foreløpig rapport om samfunnsmessige utfordringer i Aurskog-Høland mot 2050 Folkemøte 6. mai 2015 Rådmann Siri Hovde.
FRILUFTSLIV FRA Naturopplevelser for livet.
Naturforvaltning i øvings- og skytefelt 165 Lov om vern av natur Bilde/figur (slett boksen før du setter inn bilde). Spillende tiur og to røy på leiklokalitet.
Kriterier for myndighetsrelatert innsats Kandidat navn/virksomhet: Vurderingskriterier Poeng skala Kommentar/ referanse Tilrettelegging og nettverksbygging.
Å legge stein på stein - reiselivsutvikling i en småkommune Ågot Eide Beiarn kommune.
Bruk og vern i Beiarn Trine-Marie Fjeldstad, Trygve Snøtun Beiarn, 11. juni 2012 Foto: Peter Hamlin.
Hva er biologi? Biologi dreier seg om alt levende, fra de minste bakteriene til de største hvalene Dyr spiser og blir spist. Avhengighet av andre gir mange.
Forventninger til FMLA-skog Direktør Janne Sollie Skogfaglig samling, Selbu
Juridisk hjørne, naturmangfoldloven Skogfaglig samling 2011 Camilla Neiden Seniorrådgiver.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Innspill til planprogram Fylkesdelplan små vannkraftverk.
Næringsutvikling og verdiskaping Kultur- og naturarv som utgangspunkt for verdiskaping og næringsutvikling Verdiskapingsprogrammet for kulturminner 4 år.
Mulighetenes Oppland Regional plan for Rondane - Sølnkletten Bygger på «Fylkesdelplan for Rondane» «Skal legges til grunn for regionale organers virksomhet.
Presentasjon kompetanse- samling 7.-8.april 2016.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Hva er Tilretteleggingsbehovet ? Gisle Sæterhaug, FNF Nordland Temasamling, Bodø 14. mars 2014.
Naturmangfoldloven 1Interessekonflikter i skog Naturmangfoldloven.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Foto: Bjørn Erik Olsen Forskrift om konsekvensutredninger for tiltak etter sektorlover – Akvakulturloven Elisabeth Karlsen 10. mars 2015.
Fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Navn: Nina Rieck Bjørbekk & Lindheim AS Februar 2009.
Fylkeskommunene ”Fra tjenesteprodusent til regional utviklingsaktør” – sykehusene over til staten Ansvarsreformen Regionreformen
Kultur og miljø/Areal- og miljøforvaltn Dag Bastholm/Plan- og miljøleder
Forholdet til KULTURMINNER OG KULTURMILJØER i ny PBL (Plandelen) v/ Lars Ole Klavestad rådgiver/landskapsarkitekt Fylkeskonservatoren i Østfold.
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Overvåkning av Hønsefugl
Hvem er vi og hvilke utfordringer har vi?
Ordforklaringer til kapittel 1
Trollheimen LVO Innerdalen LVO Svartåmoen NR Minilldalsmyrene NR
BAKGRUNN STORTINGSMELDING 18 (2015–2016)OM FRILUFTSLIV:
Verneområder og nasjonalparker.
Utskrift av presentasjonen:

Norgga Luonddugáhttenlihttu Tilrettelegging for bruk av Øvre Pasvik Nasjonalpark og LVO Tilrettelegging for friluftsliv Kanalisering eller spredning for å minske slitasjen?

Norgga Luonddugáhttenlihttu Hovedpremiss for forvaltninga: Ivareta verneformålet Formålet med ØPNP er: å ta vare på et stort, sammenhengende barskogområde som i det vesentlige urørt i forhold til tekniske inngrep, ta vare på et skogøkosystem med et egenartet og variert biologisk mangfold, sikre variasjonsbredden av naturtyper i regionen samt ta vare på landskapsformer, særpregede geologiske forekomster og kulturminner Ivaretakelse av naturgrunnlaget innenfor nasjonalparken er viktig for samisk kultur og næringsutnyttelse. Området skal kunne brukes til: reindrift, naturopplevelse, utøvelse av tradisjonelt og enkelt friluftsliv med liten grad av teknisk tilrettelegging

Norgga Luonddugáhttenlihttu Forvaltning av området - balanse Området skal kunne brukes til: • Reindrift: Beiting, tilsyn, overnatting i området? • Naturopplevelse: Sightseeing, korte turer m/u guiding, forskning/ økologiske studier? • Tradisjonelt og enkelt friluftsliv med liten grad av teknisk tilrettelegging: Fotturer, padling, fiske og bærplukking, telting? • Tiltak: ”Iht til forvaltningsplan”, ”ikke kan føre til endret bruk” Samtidig som en skal hindre inngrep og ta vare på: • De opprinnelige økosystemer i gammelskog av furu med sitt egenartede biologiske mangfold • Naturtyper, landskapsformer, geologiske forekomster og kulturminner Grunnleggende premiss – det er nødvendig å: • ”verne naturen og sikre livsmiljøet slik at menneskelig virksomhet ikke overskrider tålegrenser i naturen” - og slik at ”livsgrunnlaget og livsmangfoldet er sikret for framtidige generasjoner”

Norgga Luonddugáhttenlihttu ”Look to Finland” Metsahallitus “Finske Statsskog” administrerer 12 million hektar statseid land- og vannområder (1/3 av landet). Oppgave: Forvalte bruken av disse områdene på den måte som tjener det finske samfunn best mulig Leverandør av tjenester fra enkeltindivider til store selskaper Kunnskapsstyrt felles bruk av statens land og vannområder. Gratis tjenester (finansiert av staten): • Turstier • Villmarkskoier • Rasteplasser • Natursentre Betalingstjenester: • Jakt og fiske • Scooterkjøring • Hytteutleie

Norgga Luonddugáhttenlihttu Rasteplass i Enaresjøen Kai Hytte m benker Teltplatter Toalett (H+D) Vedbod m ved Kjøkkenhus m gass Bålplass m grill Fiskerøyker Søppeldunker Tørkeplass TILRETTELEGGING: • Sparer den lokale vegatasjon og landskap mot slitasje og forbruk • Ingen lokal hugst etter ved • Mindre slitasje på skog og skogbunn • Færre toalettbesøk i skogen • Færre bålplasser: • Mindre forkullet skogbunn • Mindre slitasje • Mindre skogbrannfare • Konsentrert aktivitet gir mindre total slitasje • Er stedet fint – så holder gjestene det rent • Området holder en større økologisk og estetisk kvalitet TILRETTELEGGING: • Sparer den lokale vegatasjon og landskap mot slitasje og forbruk • Ingen lokal hugst etter ved • Mindre slitasje på skog og skogbunn • Færre toalettbesøk i skogen • Færre bålplasser: • Mindre forkullet skogbunn • Mindre slitasje • Mindre skogbrannfare • Konsentrert aktivitet gir mindre total slitasje • Er stedet fint – så holder gjestene det rent • Området holder en større økologisk og estetisk kvalitet