• Med rikelig rom for tros- og livssynsutfoldelse • Med åpenhet for borgernes ulike livssyn, religiøse så vel som sekulære, minoritetenes så vel som majoritetens.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
Advertisements

Tilskuddsordninger Hedmark fylkeskommune. Generelle kulturmidler  Praktiske opplysninger - Søknadskriteriene, skjema, retningslinjer - Frister  Bakgrunn.
Barn og unges rett til deltakelse
Venstres sosialliberalisme
FNs Barnekonvensjon 17. mars 2014.
7 Demokrati.
Forelesning 11: Moderne Politisk Teori
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
SKOLEHVERDAGEN I ET FLERKULTURELT PERSPEKTIV
Diskrimineringsvernet i barnekonvensjonen og i norsk rett
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
Det du gjør, gjør det helt Bedre samordning for utsatte barn og unge (NOU 2009:22) Geir Kjell Andersland Hafjell, 17. mars 2010.
130206jpj.
Forelesning 9: Den Klassiske Liberalismen I
1 Statistikk om religion og tro Nordisk Statistikermøte i København Tema 1, utvikling av statistikken Asle Rolland Statistisk sentralbyrå.
Likestillings- og diskrimineringsombudet
Likestillings- og diskrimineringsombudet 13. juni 2014
Likeverdige helsetjenester Det offentliges rolle og ansvar
Gravferdsvirksomheten og tilrettelegging for gravferd Møte med tros- og livssynssamfunn Forslag til foiler for kontaktmøte med tros- og livssynssamfunn.
Religion på arbeidsplassen
Norges største gruppearbeid -høring om Gjønnes-utvalgets innstilling om stat og kirke.
Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk Høring
Definisjoner.
Ole Kr. Fauchald Kort om oppgaven n Oppsummering av fase 1 ä Hva har vi lært (utover kunnskap om investeringsavtaler)? ä Forhandling av avtaler.
Regjeringens integreringspolitikk Statsråd Erna Solberg 19. april 2004.
Internasjonale menneskerettigheter Janne Tysnes Kaasin Rettsavdelingen, UD.
Diskriminerings lovgivningen
Diskriminerings og likestilliningsrett Generelle grunnbegreper.
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Førskolelærerutdanning tverrfaglig og temabasert modell
1 Livstolkning Litt om begrep og sak Se: Selander 2000.
Hvorfor skal vi ha barnehager?
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Arbeid for likestilling og mot diskriminering Norges idrettsforbund 30. oktober 2015.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
AKTUELLE VIRKEMIDLER FOR Å SKAPE EN HELHETLIG KIRKEORGANISASJON FOR DEN NORSKE KIRKE AUGUST 2015 FOREDRAG AV DIREKTØR I KIRKERÅDET JENS-PETTER JOHNSEN.
I samme verden Revidert 2013 Bilde inn. Tre integrerende grep Det religiøse livet som inngang til det sentrale Etikk framhevet som et gjennomgående.
Fra lovverk til likestilling: Å bekjempe diskriminering fra et ombuds ståsted Bjørg Unstad Avdelingsleder Diskrimineringens mange former. Oslo
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2017.
For å samhandle godt med mennesker med forskjellig livssyn og kulturbakgrunn, er det viktig med kunnskap om religiøs tro og tradisjoner.
Livssynshumanismen.
«Å leve med tro og livssyn i Norge – en guide for mennesker som arbeider med flyktninger og asylsøkere» STL lanserte guiden «Å leve med tro og livssyn.
Kap 6: Demokrati - Styreform og levesett
CEDAW Helga Aune.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Bjørnsgård barnehage.
Kapittel 7 Demokrati.
Revisjon av sentral godkjenning våren 2017
Norges største gruppearbeid
Livssynshumanismen.
Høring “En mer effektiv og fremtidsrettet hjelpemiddelformidling”
Livssynshumanismen.
Høring “En mer effektiv og fremtidsrettet hjelpemiddelformidling”
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Om Rettighetsutvalget innstilling Bergen 27. oktober 2017
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Å leve med tro og livssyn i Norge
Tros- og livssynsfrihet i Norge
Tverrfaglige tema.
Oppstart i barnehagen.
Pål Repstad Universitetet i Agder Mars 2019
Utskrift av presentasjonen:

• Med rikelig rom for tros- og livssynsutfoldelse • Med åpenhet for borgernes ulike livssyn, religiøse så vel som sekulære, minoritetenes så vel som majoritetens Livssynsåpent – ikke livssynsnøytralt!

«Utvalget skal foreta en gjennomgang av statens tros- og livssynspolitikk og fremme forslag til endringer som kan bidra til å skape en mer helhetlig politikk på området.»

1. Tros- og livssynsfriheten beskyttes for alle. 2. Den enkeltes tros- og livssynspraksis må ikke krenke andres rettigheter og friheter. 3. Ikke-diskriminering: Staten må ikke utsette noen for usaklig eller uforholdsmessig forskjellsbehandling på grunn av deres tros- eller livssynspraksis.

4. Det legges aktivt til rette for alle borgeres tros- og livssynspraksis. 5. Likebehandling: Staten bør tilstrebe at enhver borger får – i prinsipp og i rimelig praksis – samme grad av støtte til sin tros- og livssynsutøvelse

6. Statens aktive tros- og livssynspolitikk må i sin utforming vurderes opp mot sentrale fellesverdier: demokrati, rettsstat, menneskerettigheter, ikke-diskriminering og likestilling.

7. Organisert tros- og livssynsutøvelse som mottar statlig støtte, må forventes å vise vilje til åpenhet og vise annen tros- og livssynsutøvelse den samme respekt som en selv forventer og nyter godt av.

8. Alle bør akseptere å bli eksponert for andres tros- og livssynspraksis i det offentlige rom.

1. Tros- og livssynsfriheten beskyttes for alle. 2. Den enkeltes tros- og livssynspraksis må ikke krenke andres rettigheter og friheter. 3. Ikke-diskriminering: Staten må ikke utsett noen for usaklig eller uforholdsmessig forskjellsbehandling på grunn av deres tros- eller livssynspraksis. 4. Det legges aktivt til rette for alle borgeres tros- og livssynspraksis. 5. Likebehandling: Staten bør tilstrebe at enhver borger får - i prinsipp og i rimelig praksis - samme grad av støtte til sin tros- og livssynsutøvelse. 6. Statens aktive støtte til tros- og livssynspraksis må i sin utforming vurderes opp mot sentrale fellesverdier: demokrati, rettsstat, menneskerettigheter, ikke-diskriminering og likestilling. 7. Organisert tros- og livssynsutøvelse som mottar statens støtte, må vise vilje til åpenhet og vise annen tros- og livssynsutøvelse den samme respekt som en selv forventer, og nyter godt av. 8. Alle bør akseptere å bli eksponert for andres tros- og livssynspraksis i det offentlige rom.

 Endringer i den særskilte tilskuddsordningen for tros- og livssynssamfunn i Norge med henblikk på større grad av likebehandling  Krav om ikkediskriminering

 Ny felles lov om tilskudd til tros- og livssynssamfunn

 Endringer i tros- og livssynsbetjeningen i offentlige institusjoner med sikte på å gjøre den bredere og mer inkluderende

 Generelt imøtekomme behov for stillerom, bønnerom eller seremonirom i offentlige institusjoner, også skolen

 En ikke-restriktiv holdning fra myndighetenes side til enkeltpersoners valg av klær og symboler ◦ mindretall politi og domsstolen

 Dagens sterke kobling mellom Forsvaret og Den norske kirke løsnes i betydelig grad

 Gravferdsforvaltningen overføres til kommunene  Fellesrådene skal ikke ha ansvaret, men kan utføre oppdrag der kommunen ønsker det.

 Vigselsmyndighet: Utvalgets flertall går inn for at det innføres sivil ekteskapsinngåelse som generell ordning, med mulighet for å supplere den sivile ekteskapsinngåelsen med tros- og livssynsmessige seremonier etter eget ønske ◦ Et mindretall går inn for at tros- og livssynssamfunn beholder vigselsmyndigheten, slik ordningen er i dag.

 Gi rikelig rom for religions- og livssynskritikk, sammen med gode institusjonelle rammer for organisert tros- og livssynsdialog  Fremme respekt og toleranse for å bygge fellesskap også der man er grunnleggende uenige

 Perspektiv ut over kirkeforlikets rammer, basert på utredningens sentrale prinsipper:  Utvalget ser det som rimelig at den adskillelsesprosessen som er startet i forholdet mellom staten og Den norske kirke, videreføres, slik at alle tros- og livssynssamfunn, inkludert Den norske kirke, kan behandles på lik linje.

 Grunnlovens § 2  Skolens formålsparagraf

◦ Slaktemetoder ◦ Omskjæring av gutter ◦ Barnekonvensjonen og barns rettigheter ◦ Helligdager ◦ Livssynsåpne seremonirom ◦ Familiemekling ◦ Reservasjonsrett for helsepersonell ◦ ++++