Velkommen til Newton Gildeskål Modul 1006 Smoltkvalitet Velkommen til Newton Gildeskål KLAR FOR HAVET Modul Klar for havet
Matematiske beregninger Modul 1006 Smoltkvalitet Modulen omhandler Elevene skal lære yngelutvikling av laks i ferskvann, med spesielt fokus på hvilken endringer som fisken gjennomgår ved smoltifiseringen om laksens tidlige liv i ferskvann, og de skal også lære om hvordan denne kunnskapen kan nyttiggjøres Matematiske beregninger Modulen skal gjennomføres ved Sundsfjord Smolt Modul Klar for havet
Laksefiskbiologi Familien laksefisk Atlantisk laks Røye Ørret Modul 1006 Smoltkvalitet Laksefiskbiologi Familien laksefisk Atlantisk laks Røye Ørret Stillehavslaks Modul Klar for havet
Atlantisk Laks Salmo salar L. Modul 1006 Smoltkvalitet Atlantisk Laks Salmo salar L. Modul Klar for havet
Røye Salvelinus Alpinus Modul 1006 Smoltkvalitet Røye Salvelinus Alpinus Modul Klar for havet
Regnbueørret Oncorhynchus mykiss Modul 1006 Smoltkvalitet Regnbueørret Oncorhynchus mykiss Modul Klar for havet
Jenteleir 2010_ Sundsfjord smolt Utbredelse laks Ungava Bay Nord Russland New York Portugal Modul Klar for havet
Utbredelse Stillehavslaks Sundsfjord smolt 13.okt Utbredelse Stillehavslaks Japan Callifornia Modul Klar for havet
Livshistoriemønster Anadrom fisk Katadrom fisk Sundsfjord smolt 13.okt Livshistoriemønster Anadrom fisk Klekker og vokser opp i ferskvann og har næringsvandring til saltvann, for så å vende tilbake til ferskvann for å gyte Fysiologiske tilpasninger for å leve i ferskvann og saltvann Eks. laksefisk Katadrom fisk Vokser opp i havet og har næringsvandring i ferskvann, vandrer tilbake til sjøen for å gyte Eks. Ål Modul Klar for havet
Tilpassing til sjøvann Fisk som migrerer mellom ferskvann og saltvann må gjøre tilpasninger Sjøvann inneholder salter Består hovedsakelig av Natrium (Na+) Klorid (Cl-) Modul Klar for havet
De viktigste saltene (ionene) i blodplasma hos fisk: Sundsfjord smolt 13.okt Vann- og saltbalanse hos fisk i ferskvann og i sjøvann De viktigste saltene (ionene) i blodplasma hos fisk: Natrium (Na+) Klorid (Cl-) Modul Klar for havet
Organer som hjelper fisken med å styre salt- og vannbalansen er: Sundsfjord smolt 13.okt Vann- og saltbalanse hos fisk i ferskvann og i sjøvann Organer som hjelper fisken med å styre salt- og vannbalansen er: Gjeller Nyrer Tarmsystemet Disse organer betegnes derfor som osmoregulerende organer. Modul Klar for havet
Sundsfjord smolt 13.okt FERSKVANN SJØVANN Modul Klar for havet
Vann- og saltbalansen- Normalverdier Salter Ferskvann Sjøvann Na+ (mM) 135-155 145-165 Cl- (mM) 115-135 130-150 Modul Klar for havet
Laksens livsstadier i oppdrett Stadier i ferskvann: Egg Øyerogn Plommesekk larve Startfôrings yngel Parr Smolt Parr Modul Klar for havet
Laksens livsstadier i oppdrett Stadier i saltvann: Postsmolt Slaktefisk Fisk som går i avl: Stamfisk Kjønnsmoden hann laks Modul Klar for havet
Vi kaller tidspunktet når fisken er klar for havet for “Smoltvinduet” Modul 1006 Smoltkvalitet Etter en vekstfase Parr Snart klar for havet Vi kaller tidspunktet når fisken er klar for havet for “Smoltvinduet” Modul Klar for havet
Parr - utseende Kamuflasje går i ett omgivelsene Modul 1006 Smoltkvalitet Parr - utseende Kamuflasje går i ett omgivelsene Parrmerker dypt i huden Kort og litt butt fisk som har høy kondisjonsfaktor Modul Klar for havet
slank og sølvfarget smolt Modul 1006 Smoltkvalitet Smolt - utseende Endringer i smoltifiserings prosessen: Parmerkene dekket over lysreflekterende krystaller Sidene blir blanke, ryggen mørk, buken blir kvit Finnene endrer form/farge slank og sølvfarget smolt Modul Klar for havet
Endring i kroppsform under smoltifiseringen Modul 1006 Smoltkvalitet Kondisjonsfaktor Endring i kroppsform under smoltifiseringen Fisken blir slankere Kondisjonsfaktoren som angir forholdet mellom vekt og lengde avtar Økt vekst i haleregionen smoltvindu Modul Klar for havet
Fisken blir slankere som følge av lavere fettinnhold Modul 1006 Smoltkvalitet Fisken blir slankere som følge av lavere fettinnhold Modul Klar for havet
I gjellene sitter kloridceller Modul 1006 Smoltkvalitet Fysiologiske endringer I gjellene sitter kloridceller I forkant av smoltifiseringen: Økning i antall og størrelse av kloridceller I kloridcellene: Finnes enzymer som regulerer opptak og utskillelse av salter Når fisken er smoltifisert er aktiviteten av enzymet høyest. smoltvindu Fisken har utviklet sjøvannstoleranse Modul Klar for havet
Fysiologiske endringer Modul 1006 Smoltkvalitet SMOLT Fysiologiske endringer Med andre ord har fisken utviklet sjøvannstoleransen før den har vært i kontakt med saltvann. Modul Klar for havet
Atferdsendringer Parr elv Parr oppdrett Smolt Modul 1006 Smoltkvalitet Atferdsendringer Parr elv territoriell, aggressiv og revirhevdende Parr oppdrett mindre territoriell, men aggressiv ved dårlige oppdrettsbetingelser finnebiting og øyenapping Smolt oppgir å være stasjonær, orienterer seg medstrøms stimdannende Modul Klar for havet
Flere måter å vurdere dette på Modul 1006 Smoltkvalitet SMOLTKVALITET Det viktigste kvalitetskravet til smolten er at den har utviklet: sjøvannstoleranse Flere måter å vurdere dette på Modul Klar for havet
Eksamensforberedende i Akvakultur Samling 5 (2010) SMOLTKVALITET Vurdere sølvfargeindeks Beregne kondisjonsfaktor Analysere enzymaktivitet Modul Klar for havet www.kig.no
SMOLTKVALITET SJØVANNSTESTER Modul 1006 Smoltkvalitet SMOLTKVALITET SJØVANNSTESTER serie med sjøvannstester for å finne ut når fisken har oppnådd sjøvannstoleranse Mest brukt er ionereguleringstesten Modul Klar for havet
Ionereguleringstesten Modul 1006 Smoltkvalitet Ionereguleringstesten Fisken utsettes for en standardisert saltbelastning, for så å måle fiskens evne til å skille ut ioner (salt). utsette fisken for en belastning på 35 ‰ saltvann i 24 timer. Noen bruker 48 eller 72 timer Modul 1006 Klar for havet Modul Klar for havet
Ionereguleringstesten Modul 1006 Smoltkvalitet Ionereguleringstesten Modul Klar for havet
Når lakseyngelen har oppnådd sjøvannstoleranse Modul 1006 Smoltkvalitet Når lakseyngelen har oppnådd sjøvannstoleranse vil innholdet av klorid i plasma etter sjøvannstest ligge rundt 130-150 mM Kondisjonsfaktoren < 1,1 Sølvfargeindeksen: 4 Modul Klar for havet