Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kveis-Pseudoterranovas decipiens

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kveis-Pseudoterranovas decipiens"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kveis-Pseudoterranovas decipiens

2 Livssyklus hos Torskekveis
Voksen kveis lever i fordøyelsessystemet hos F.eks havert Eggene følger med avføringen ut, og utvikler andre larvestadier i sjøen. Larvene spises av krepsdyr hvor de klekker til 3. Stadie larve. Fisk blir infisert ved at de spiser krepsdyr (dyreplankton) og videre passeres larven fra fiskeslag til fiskeslag Når infisert fisk spises av for eksempel havert, vil larven feste seg i magen og utvikles til 4. Stadium larve og deretter til voksent individ

3 Negative Fakta om kveis
Reduksjon i fiskebestandenes størrelse og omfanget av parasitt har resulter at kystfiskerne må stadig lengre ut på havet på leting etter kveisfri innseigfisk for å få levert fangstene. På Vega har kystfisket blitt borte på grunn av kveis og en årlig inntekt på millioner er tapt Lokale fiskemottak nekter mottak av fisk fra stadig større områder fordi de er infisert av kveis og parasitter eller det gis reduksjon i prisene på over 5kr per kilo levert. Arealer blir utelukket fra fiske, og er i realiteten båndlagt av sel og kveis. Mengden kveis har vitenskapelig dokumentert sammenheng med størrelsen på de lokale selbestandene. Avtagende kvalitet og pris fører til alvorlige økonomiske konsekvenser for næringa og dermed for sysselsetting og bosetning.

4 Positive fakta om kveis

5 Hvordan ta livet av kveis

6 Kveis i fiskekjøtt Det er larvene i fisk som er det stadium i livssyklusen som er mest iøynefallende . Larvene til torskekveis ”lever” i kjøttet til fisken . Fisken kan av den grunn virke uappetittlig og lite egnet til mat . Mennesker er tilfeldige verter hvis de spiser rå eller ukokt fisk som er infisert med 3. Larvestadium . Det rapporteres sjelden at mennesker har fått infeksjoner av torskekveis , og kveis kan ikke utvikles til voksne individer av parasitten i mennesker som i sel . Men , tilstedeværelse av kveis i fiskefiletene reduserer markedsverdien av fiskeproduktene , og registrering og fjerning av kveis øker produksjonskostnadene . Gjennomlysning og visuell vurdering blir benyttet for å oppdage kveis , men man oppdager ikke kveis som ligger dypt i muskulaturen . Produksjonskostnadene som skyldes fjerning av kveis larver fra torsk i Atlantisk Canada ble beregnet til i overkant av 170 millioner norske kroner i 1982 !!!

7 Antall kveis i forhold til alder

8 Infeksjonsnivå av torskekveis i fisk fra vega (1990 – 1991)


Laste ned ppt "Kveis-Pseudoterranovas decipiens"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google