VITENSKAP ELLER INTERESSEKAMP? Lars Grue NOVA Dok - senteret 7. desember 2006.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VITENSKAPEN OM SAMFUNNET
Advertisements

Parsons og Merton Dahrendorf Luhmann, og differensiering
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
SLIK SIKRER VI SYSTEMATISK LIKESTILLINGSARBEID Anne Marit Skarsbø Seniorrådgiver Mangfold og likestilling i arbeidslivet 28.september.
AVLASTNING Melhus
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Pedagogisk analyse.
Tariffkonferanse Norsk Fysioterapeutforbund
Hvordan virker familieråd? Et internasjonalt perspektiv
målet Hovedmål i PR modul 2 var å
Språk og sosialisering
Sosiologi i barnehagen
1. Innledende påstander om organisasjoner
- rolle- retning og påvirkning Kari E. Bugge Fagsjef
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
Vergemålsreformen – ny lov om vergemål
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Økt tilgjengelighet – Ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov PresentasjonPresentasjon Soria MoriaSoria Moria StatssekretærutvalgetStatssekretærutvalget.
Læreplanen Historie Vg2.
Folkehelse og universell utforming
Anvendt økonomi Vår forskning handler om å utvikle et bedre grunnlag for rasjonelle beslutninger i næringsliv og offentlig forvaltning. Det dreier seg.
Hvordan mobilisere forskerne? Harald Sveier. Interesse og penger….  Forskere er drevet av to primærfaktorer  Egeninteresse og nysgjerrighet  Midler.
Grunnleggende brukermedvirkning Lysark til studieplan Sosialpolitisk påvirkningsarbeid – Mental Helse Studieplannummer
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
Sterke fagforeninger Negotia Bergen 30. – 31.oktober 2009.
MediaLT fagseminar 21 november IKT og universell utforming – måleindikatorer og status Rudolph Brynn Seniorrådgiver Nasjonalt dokumentasjonssenter.
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
Kunnskapssamfunn & kunnskapsøkonomi
Mennesket i byen Universell utforming og interaksjonen menneske – sted i et humanistisk perspektiv Inger Marie Lid Stipendiat, Høgskolen i Oslo
Veterinærinstituttet – En landsdekkende organisasjon
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.
HMS i Petroleumsnæringen
HMS i Petroleumsnæringen. VISJON Et godt arbeidsmiljø i petroleumsvirksomheten Et tydelig fokus på arbeidstakernes sikkerhet, helse og trivsel, på kort.
Rolle og Etikk Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning
Forklaringsprinsipper, positivisme og falsifisering
Tidlig psykologisk antropologi:
Avgrensning og definisjon av formidling Resultatbasert finansiering av forskingskomponenten i UH- budsjettet En forskingskomponent – Vitenskapelig Publisering.
Om Å være som andre og samtidig være seg selv.
Berit Bratholm: Forelesning
Hvordan utvikles vi til aktive samfunnsmedlemmer?
Utdanningsreformer i et historisk perspektiv
Organisasjoner setter oss i en spesiell kontekst (sammenheng) som gjør at vi tenker og handler på spesielle måter. Dette kalles organisasjonsatferd.
Hva slags kompetanse er nødvendig? Anne Bakke studieleder etter- og videreutdanning Høgskolen i Akershus.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
Gangen i en undersøkelse Prosjektplan og problemformulering Vi kan formulere:  Et tema – f.eks. ”Ungdom og bruk av data”  En hypotese – ”Gutter bruker.
Mellom to stoler? Mads Andreassen – styreleder i Unge funksjonshemmede Forum for oppfølging av Nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering HOD.
Kultur i endring Norge har gått fra å være nokså homogent til å bli et mer flerkulturelt samfunn I et flerkulturelt samfunn snakker vi ofte om etniske.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
FoU i Havbruksnæringen. Om VRI og Blue Planet AS Eid av bedrifter med felles interesse for å utvikle sjømatindustrien Program for økt kobling mellom næringsliv.
Prosjekt vår 2016 Samlokalisering av allmennlegetjenester og kommunale helse- og omsorgstjenester Økt tjenestekvalitet?
En forskningsstudie utført av SINTEF og advokatfirma Schjødt
Elisabeth Lackner Avdeling for fagstøtte
Skolebasert kompetanseutvikling
Universitetskommune 3.0 Forberedende diskusjon frem mot ILM 21. nov
En forskningsstudie utført av SINTEF og advokatfirma Schjødt
Eldrerådet – råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Stian Biong Fagsjef Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid
Skolebasert kompetanseutvikling
Institusjonelle omgivelser
1. Innledende påstander om organisasjoner
12. Organisasjonsutvikling
1. Innledende påstander om organisasjoner
Tema Fjordkonferansen 2017, juni «Det regionale i det internasjonale»
12. Organisasjonsutvikling
Rolle og Etikk Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning
Hvem stemmer på hvilke partier?
Tidlig psykologisk antropologi:
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

VITENSKAP ELLER INTERESSEKAMP? Lars Grue NOVA Dok - senteret 7. desember 2006

DAGENS TEMA:  HVORDAN KAN KUNNSKAP I FUNKSJONSHEMMDES ORGANISASJONER BLI TIL DOKUMENTASJON AV SITUASJONEN FOR PERSONER MED NEDSATT FUNKSJONSEVNER?

Fire paradigmer – eller forståelsesrammer MaterialismeIdealisme IndividPosisjon 1 Individbaserte materialistiske modeller Funksjonshemning er resultatet av biologiske forhold (sykdom, skade) Enheten for analyse er svekkede (impaired) kropper Posisjon 2 Individbaserte idealistiske modeller Funksjonshemning er resultatet av møtet mellom voluntaristisk handlende individer (funksjonshemmede og ikke- funksjonshemmede) som skaper identiteter og roller Enheten for analyse er oppfatninger og identiteter SamfunnPosisjon 3 Sosiomaterialistiske modeller Funksjonshemning er resultatet av politiske og økonomiske forhold i et samfunn innenfor en bestemt historisk kontekst.. Enheten for analyser er funksjonshemmende barrierer og materielt baserte maktrelasjoner Posisjon 4 Sosiokulturelle modeller Funksjonshemning er resultatet av samfunnsmessig utvikling innenfor en bestemt kulturell kontekst Enheten for analyse er kulturelle verdier og måten disse fremstilles på

PREMISSER:  DETTE ER ET SPØRSMÅL SOM IMPLISITT BYGGER PÅ TRE PREMISSER.

PREMISS NUMMER ETT  FUNKSJONSHEMMEDES ORGANISASJONER BESITTER OMFATTENDE OG SENTRAL KUNNSKAP OM LIVSSITUASJONEN TIL PERSONER MED NEDSATT FUNKSJONSEVNE

PREMISS NUMMER TO:  SIDEN KUNNSKAPEN ER DER VIL DEN LETT KUNNE HENTES FREM. DETTE ER FORSKERES VIKTIGSTE OPPGAVE. (OLJE OG GASS METAFOREN)

PREMISS NUMMER 3:  NÅR KUNNSKAPEN ER HENTET FREM MÅ DEN PRESENTERES PÅ EN MÅTE (FORM OG INNHOLD) SOM SPEILER ORGANISASJONENES INTERESSER (DOKUMENTATASJON).

SPØRSMÅL 1:  BESITTER ORGANISASJONENE TILSTREKKELIG KUNNSKAP OM SITUASJONEN TIL PERSONER MED NEDSATT FUNKSJONSEVNE?

 VIL DEN KUNNSKAPEN SOM HENTES FRA ORGANISASJONENE ALLTID VÆRE DEN MEST PÅLITELIGE KUNNSKAPEN OM SITUASJONEN TIL PERSONER MED NEDSATT FUNKSJONSEVNE? SPØRSMÅL 2:

 ER DET I FORSKNINGENS OG FORSKERNES INTERESSER Å PRESENTERE KUNNSKAP OG DOKUMENTASJON SLIK ORGANISASJONENE ØNSKER? SPØRSMÅL 3:

RAMMEBETINGELSER  FINANSIERING AV FORSKNING  ORGANISERING AV FORSKNING  MÅLSETTING MED FORSKNING

FORSKNING - DOKUMENTASJON ER DET VIKTIG AT DOKUMENTASJON SKJER INNENFOR RAMMENE AV FORSKNING?