Potensialet for Opplevelsesturisme i Vefsnavassdraget Innlegg på Vern Vefsna’s vassdragstreffseminar i Mosjøen 13. august 2004 Audun Sandberg© DNT’s landsstyre.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Livet i Bingedammen av Lars Oscar Svensen
Advertisements

Kvalsund kommune Har ca innbyggere og ligger i Vest Finnmark.
Materiellgrunnlaget for Miljøpartiet De Grønne
Snåsa Geir Rannem Nord-Trøndelag fylkeskommune Strategi for små vannkraftverk i Nord-Trøndelag Status – muligheter – interesser - strategier.
…for deg som liker nye og spennende reisemål…
Anne Lene Lie Trollvik Gjestegård.
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
SKOGBRUK.
Kommunens engasjement og kommuneplanen
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
Den Norske Turistforening Vassdragsvern, bruk og næring Jan Olav Nybo Den Norske Turistforening.
Norgga Luonddugáhttenlihttu Tilrettelegging for bruk av Øvre Pasvik Nasjonalpark og LVO Tilrettelegging for friluftsliv Kanalisering eller spredning for.
Branding av Nord-Norge - synliggjøring av det unike nord.
mellom vern og demokrati
Verneområdene i Forollhogna – muligheter og utfordringer sett fra et lokalt ståsted. Erling Aas-Eng, Vingelen Utvikling ,
Østlandsforskning - eastern norway research institute - lillehammer - norway Fritidsboligenes betydning for lokaløkonomien Birgitta Ericsson Fylkesdelplan.
Status nasjonale laksefjorder Aina Valland, fagsjef miljø, FHL havbruk
Vi realiserer mulighetene i nord NHO Finnmarks årskonferanse, 8/ Jan-Frode Janson Konsernsjef.
Naturvernets utvikling
Snåsa kommune Småkraft i Indre Namdal Innlegg på planseminar Snåsa hotell torsdag 13. oktober 2011 Truls Eggen, Snåsa kommune.
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Skien, onsdag 30. november 2005 Norge og Den europeiske landskapskonvensjonen Audun Moflag Seniorrådgiver Miljøverndepartementet Tlf E-post:
Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområdesatsing og ”lusa som hosta i lovotten” Gunnar Reinholdtsen Naturvernforbundet i Finnmark.
Forskningsrådets visjon Forskning flytter grenser større innsikt flere muligheter nye løsninger.
KLIKK FRILUFT Brukerundersøkelse gjennomført av Innsikt v/ Marta Holstein-Beck Januar 2009.
Utviklingsavdelinga KU i praksis - slik gjorde vi det Vurdering og sortering av innspill i arbeidet med arealdelen for Ål kommune Berit Heitmann.
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Innherred samkommune 30. oktober Fylkesmannens landbruksavdeling, Monika S. Luktvasslimo Innherred samkommune 30.
Villsauens kulturlandskap Kan vi klare å ha utvikling med respekt for kommende generasjoner?
Nytt dobbeltspor Oslo – Ski Follobanen
Nasjonal strand- og kystsonekonferanse Fevik 2014 Færder nasjonalpark - Innledning - Hva vil vi med den marine delen? -Innspill til sentrale myndigheter.
Bed and breakfast Agriturisme Geoturisme Kultur. Bakgrunn Reiseliv – et stort potensiale – 1 million bor i området – Mange kommer fra utlandet til området.
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
«Hvorfor gjør vi det?» Refleksjoner om etikken – og grunnmuren
Fjell-Norge og Innlandets muligheter! LOs representantskap, Hafjell, 9. juni 2015 Atle Hovi, administrerende direktør Beitostølen Resort.
LAGET AV : | Karina, Borgar, Shanya og Petter
Fylker, Byer, Elver, Vidder
Natur Ressurser Fylker områder
TILTAKSFORUM 15. OG 16. SEPT 2010 TØRVIS HOTELL Erfaring frå satsing i reiselivet i Sogn Rolf Wikborg.
Velkomen til Sogn og Fjordane Helsing til Stortinget sin kommunal- og forvaltningskomite 27. oktober 2014 Fylkesordførar Åshild Kjelsnes (AP)
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Å legge stein på stein - reiselivsutvikling i en småkommune Ågot Eide Beiarn kommune.
Bruk og vern i Beiarn Trine-Marie Fjeldstad, Trygve Snøtun Beiarn, 11. juni 2012 Foto: Peter Hamlin.
En drivkraft for vekst på Helgeland HSB - Landbruk 1.
VANN. VANNETS KRETSLØP Vannets kretsløp et det viktigste av naturens kretsløp. Det rinner ut i havet.: Vann fordamper. Det blir kondensert. Vannet faller.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Innspill til planprogram Fylkesdelplan små vannkraftverk.
Helseturisme – en vekstnæring for Vest-Norge? NHO Reiseliv Vest-Norge Else Marie Gulseth Regiondirektør.
Regional plan for Vefsna Planforum Magnar Bakksjø.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Hva er Tilretteleggingsbehovet ? Gisle Sæterhaug, FNF Nordland Temasamling, Bodø 14. mars 2014.
Naturmangfoldloven 1Interessekonflikter i skog Naturmangfoldloven.
Fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Navn: Nina Rieck Bjørbekk & Lindheim AS Februar 2009.
Fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Navn: Nina Rieck Bjørbekk & Lindheim AS Februar 2009.
Landbruk og vernet vassdrag Gang- og sykkelvei, Sørvågen til Alsvåg.
- Snakke om kart -Lese og tolke kart - Gjere oppgåve.
Kommune-og fylkestingvalg høsten 2007 – hva gjør vi? generalsekretær Harald Tronvik FRIFO.
Forslag til planprogram for ny Kystsoneplan - Vågan Regionalt planforum Bodø, 17. april 2013 Snorre H. Navjord Eirik Wiggen.
Premisser for små kraftverk i Vefsnavassdraget Arne Jørgen Kjøsnes.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Verdensarven Buffersoner og oppsluttende verdier
Hvem er vi og hvilke utfordringer har vi?
VANNSKUTER - UTFORDRINGER
Trollheimen LVO Innerdalen LVO Svartåmoen NR Minilldalsmyrene NR
Frå vinter- til heilårsdestinasjon
Innhold Miljøvern og friluftsliv 7 Om allemannsretten 21
Kommuneplanens arealdel
Betydningen av naturbaserte opplevelsesprodusenter i reiselivet
Kommuner og Regionråd på Helgeland
Jobbe - Leve - Bo i Grenland - det urbane Telemark
Næringspolitisk organisasjon Partipolitisk uavhengig
Verneområder og nasjonalparker.
Utskrift av presentasjonen:

Potensialet for Opplevelsesturisme i Vefsnavassdraget Innlegg på Vern Vefsna’s vassdragstreffseminar i Mosjøen 13. august 2004 Audun Sandberg© DNT’s landsstyre

Nye typer prosesser ! •Fra sentralstyring til lokalt eierskap •Nye verneplanprosesser: Junkerdal, Visten/Lomsdal •Økte lokale næringsmuligheter i verneområder •Kraftutbyggingsplaner ”nedenfra” m/ medvirkning •”Muligheter Helgeland” som ” forsprangstenkning” •Hjemmekampenes økte betydning •Nye Prosessfeller – riktig spill, på riktig bane ? •Ikke bare ett spill på gang ?

Verneverdier og Friluftsliv •DNT’s idé-grunnlag:  Natur- og kulturlandskap er grunnlag for friluftsliv  Aktivt friluftsliv er grunnlag for vern av natur •Friske fjell, rennende elver og levende bygder  Uberørt natur har økende verdi for frilufts- og reiseliv  Er grunnlaget for ekte naturopplevelser  Opplevelser og kultur utgjør en økende del av reiselivet  Reiselivsnæringa= en stor og økende utmarksnæring

Vefsna-riket Et Flod- og Parksystem med stort potensiale for Opplevelsesturisme •Det siste store norske flodsystemet som ikke er utbygd eller vernet ! •Unik del av Helgeland, hvor de fleste vassdrag er regulert •4000 km 2 med 2 store Nasjonalparker (Børgefjell og Lomsdalen/Visten) •Et uberørt fjell, fjord, skog, øy, elv, vann og kulturlandskaps-område med store opplevelsesverdier ”Midt i Norge ”, i ”Midt- Norden” •Stort potensiale for utbygging av moderne opplevelsesturisme: –Padling, rafting, base camp, fottur, bading, øy-hopping, fiske i et villmarksrike –Stort potensiale for Laksefiske, småviltjakt, storviltjakt –Stort potensiale for utbygging av turistforeningsvirksomhet (Brurskanken) •Krever vern, men er nok forsømt i ”Felles Planprogram”

Levende bygder: En forutsetning for friluftsliv •Levende bygder og åpne kulturlandskap er fundamentalt for friluftslivet •Lokal mat og lokal kultur viktig for opplevelsen •Nye WTO-regler og bygdenes næringsgrunnlag:  Reiseliv/turisme i kombinasjon med landbruk/skogbruk  Turistforeningene vil samarbeide med bygdereiselivsnæringene  Mikro- og minikraftverk som bygdenæring?

Veien videre : Verneverdier og lokale tålegrenser •Departementet vil komme tilbake med forslag om vern av Vefsna i egen sak:  Mindre utbyggingsalternativer + miljøinteresser •Hva blir Stortingets føringer her ? •Lokale prosesser blir avgjørende:  Hvilke verneverdier er fundamentale for å realisere det fulle potensialet for opplevelsesturisme ?  Hvilke tålegrenser kan ikke overskrides, og hvor ?  Hvilke nye allianser er nødvendige ?