Aminosyre Arginin.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ENERGIOMSETNINGEN.
Advertisements

CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Kap. 9 Reaksjoner i vann Løselighet Løselighetsprodukt Utfelling
Vannmolekylets kjemiske egenskaper
Kapittel V Næringsstoffer.
Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Kapittel W Enzymer.
Organisk kjemi – funksjonelle grupper i molekyler
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Avfall og avfallsbehandling
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
FORBRENNING.
Vitaminer.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Hormonproduksjon Hypotalamus Pineal/ kongle Hypofysen Thymus
Skjoldkjertel og tyroksin Hvordan påvirker de vår helse
Egget som unik kilde til viktige næringsstoffer (og kolesterol)
Planteceller og planter
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
DNA og arvelære..
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
Grunnleggende ernæring
- Kjeder av karbonatomer
Karboksylsyrer.
Estere, fettstoffer og proteiner
Elektronegativitet. Kjemiske reaksjoner og bindinger
Estere, fettstoffer og proteiner
Vitaminer og mineraler
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Den genetiske koden ● Alle organismene er bygd opp av celler. ● Noen har få/en celle, andre, som mennesker består av mange milliarder celler ● Arvestoffet-DNA.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
ATOMET Minste del av en ting…… Elektroner, protoner, nøytroner, skall.
Det periodiske system. MÅL FOR TIMEN: Det periodiske system MÅL FOR TIMEN: -Repetere hvordan atomer er bygget opp.
VITAMINER RESTAURANT OG MATFAG OG NATURBRUK Kosthold og livsstil
Trygg mat og næringsstoffer
Cellemembranen.
Hva gir oss energi i maten
Fordøyelseskanalen.
Fordøyelseskjertlene
Vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler
Grunnstoffer og periodesystemet
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Aminosyre Arginin

Aminosyre Histidin

Dannelse av peptidbinding Bindingen mellom to aminosyrene er en elektronparbinding som kalles peptidbinding. Kjeder av aminosyrer som ennå ikke er ferdige proteiner, kalles polypeptidkjeder

Peptidbinding

Protein = lang kjede av aminosyrer 20 forskjellige aminosyrer Fra 50 til hundrevis av aminosyrer i et protein Rekkefølgen aminosyrene er koblet sammen i, bestemmer egenskapene til proteinet

Proteiner

Biuretreagens – påviser proteiner

Proteiner kan denaturere Proteinkjedene forandrer form ved høy temperatur i sure løsninger i etanol (alkohol) Se mer om proteiner på "gensidene"

http://arkiv.ndla.no/?q=node/6031&context=1673

Vitamin to ord sammen Vita = liv på latinsk Amin = Aminogruppe (NH2)

Vitaminer Organiske stoffer Livsnødvendige Må tilføres gjennom maten Nødvendig i små mengder daglig. For lite vitaminer i maten kan gi mangelsykdommer Vi kjenner i dag til 13 ulike vitaminer

Vitamin C - askorbinsyre Kjemisk formel C6H8O6

Vitamin B1 - Tiamin Kjemisk formel C11H9N4SO

Vannløselige vitaminer B-vitaminer (tiamin,riboflavin, niacin, pyridoxin, pantotensyre, biotin, kobalamin og folsyre ) Hjelpestoffer for enzymene som deltar i omsetningen og forbrenningen av næringsstoffene Vitamin C (askorbinsyre) Stimulerer opptak av jern (Fe) Antioksidant Nødvendig for dannelse av bindevev Vannløselige vitaminer skilles ut i urinen og må tilføres jevnlig Vitamin K, kan dannes av bakterier i tarmene. vitamin D som huden også kan danne i sollys

Fettløselige vitaminer Vitamin A Nødvendig for å danne lysfølsomt stoff i øyet antioksidant Vitamin D Nødvendig for opptak av kalsium (Ca) Vitamin E Antioksidant Vitamin K Nødvendig for blødningsstans Fettløselige vitaminer lagres i fettvev

Tabell over vitaminer  

Vitaminer

Mineralstoffer Mineraler og sporstoffer utgjør bare 4% av kroppsvekten vår inngår i hormoner (jod I) inngår i cellemembraner og arvestoff (fosfor P) er hjelpestoffer som får enzymer til å virke som de skal – f.eks. jern (Fe), kalsium (Ca), sink (Zn), selen (Se) Sporstoffer er grunnstoffer vi trenger svært lite av (mindre enn 100 mg per dag)

Tabell over mineraler

Mineraler og sporstoffer

Sammenhengen mellom konsentrasjon av mineraler og vitaminer i kroppen og livskvalitet

Er vann viktig for kroppen?

Vann Transportmiddel Løsemiddel Kjølemiddel Deltar i kjemiske reaksjoner

Vannmolekyl et polar stoff som løser andre polare stoffer, dvs at molekylene har ladninger

Vann som løsemiddel for salter

http://arkiv.ndla.no/?q=node/6037

Øvingsoppgaver - næringsstoffer Tegn et fettmolekyl. Hva er det som avgjør om fettmolekylet er mettet eller umettet? Sett opp en dagsmeny fra og med frokost til og med kveldsmat som inneholder alle de næringsstoffene som kroppen trenger. Sett opp en dagsmeny som er typisk for hva du pleier å spise. Finn ut om kostholdet ditt dekker behovet for næringsstoffer, vitaminer, mineraler og sporstoffer. http://matportalen.no/matvaretabellen/index_html?searchmode=normal

Periodiske systemet