Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer Metoder for oppklaring – eksempler Georg Kapperud Smitteverndagene 04.06.09
Lag hypoteser En kontinuerlig og dynamisk prosess Hypoteser formuleres, revideres og forkastes fortløpende i lys av informasjonen som samles
Pilotintervju Det hypotese-dannende intervju Intervju: Detaljert Pasienter: Få (5-15) Kontroller: Ingen Analyse: Identifiser felles faktorer Ekskluder faktorer Ta prøver Lag hypoteser
Spørreskjema - Pilotintervjuer Brukerveiledning Utbruddshåndboka, vedlegg F: Word-format på www.utbrudd.no
Mattilsynet Kan resonnere og improvisere vha kunnskaper om: Produksjon, distribusjon, tilberedning og omsetning Næringsmiddelhygiene Forekomst av smittestoffer i matkjeden Smittestoffenes evne til å vokse, overleve og spres Lokale virksomheter Kan samtidig ta prøver av mat, matrester, husdyr og miljø Kan sikre seg emballasje med opplysninger for sporingsarbeidet Vi anbefaler at Mattilsynets distriktskontor utfører intervjuene
Identifiser felles faktorer Én enkelt rett, matvare, drikkevare eller vannkilde Flere matvarer eller retter: Med en felles kontaminert ingrediens Håndtert av samme smittebærende person Produsert / tiberedt / omsatt i samme kontaminerte miljø Problem: Vanlige matvarer som alle spiser
1982 Mer enn krydder i maten COOP fikk ”pepper” Salmonella Oranienburg
Forskjellig merke - samme produksjonssted Eksempel: Salami Grilstad Jubelsalami Grilstad Peppersalami Grilstad Gullsalami Grilstad Chorizo, Salchicha Grilstad Pepperoni Grilstad Pizza Pepperoni Grilstad Salami i biter Spis Salami First Price Salami Slakter’n Salami Masse annen spekemat 315 Grilstad Fabrikker AS
Test hypotesene
Testing av hypoteser To sentrale metoder Laboratoriemetoder Mikrobiologi Epidemiologiske metoder Intervjuer Må brukes parallelt!
Laboratoriemetoder Mattilsynet og matbransjen: Påviser Kan smittestoffet påvises i den smittekilden vi mistenker? Påviser Sendes umiddelbart Folkehelseinstituttet: Er smittestoff fra mistenkte smittekilder og fra pasientene like? Kontraststammer Sammenligner Folkehelseinstituttet har ”forbryterregistre” for bakteriene
E. coli-utbruddet 2006 Utbruddsbakterien Kontrastbakterier fra DNA-registeret Utbruddsbakterien
Laboratoriemetoder - Begrensninger Prøvemateriale finnes ikke Relevant metodikk er ikke tilgjengelig Falske negative resultater Utbrudd-stammen finnes også i andre kilder Laboratoriemetoder strekker ikke alltid til
Epidemiologiske metoder PASIENTER Hva spiste du? KONTROLLPERSONER Hva spiste du? Hva spiste de syke? Hva spiste kontrollpersonene? Er det noen statistisk holdbare forskjeller?
Spørreskjema - Kohortundersøkelse Brukerveiledning Utbruddshåndboka, vedlegg G: Word-format på www.utbrudd.no
Epidemiologi - Begrensninger Kan ikke brukes dersom: Alle ble syke Alle spiste hver rett som ble servert For få pasienter og kontroller tilgjengelig Analytisk epidemiologi kan ikke alltid brukes
2004 2006 2006 2006
Mjøsa Rundt – så spruten står 1997 og 1999 Mjøsa Rundt – så spruten står Campylobacter jejuni Minst 70 syke
”Vi fikk mer vann i kjeften fra sykkel- hjulet foran enn fra vannflaskene”
Oppspor årsaken Finn årsaken – Korriger feilen Oppspor årsaken til utbruddet gjennom alle trinn i produksjons- og distribusjonskjeden for produktet slik at feilen kan korrigeres
Hvor kom bakterien fra? DNA-profilen bidro til å spore bakterien Morrpølse Sauekjøtt Slakterier Besetninger Her ble bakterien funnet