Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Min måte å få ut agresjonen på...
Advertisements

Utbrudd av matbåren sykdom i Tana
Praktisk info til prosjektkunder
Status pr 3. mars kl Konsernsjef Axel Krogvig.
Eksperimentelt arbeid
Utlendinger i landbruket
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Indikatorbakterier i drikkevann.
Drikkevann – hvordan tolker vi vannanalyser
Hva trenger jeg av data, og hvordan skal jeg innhente disse?
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
Epidemietterretning Katrine Borgen Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene 2008.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Test av skjermer på fergene Horten - Moss
SARS: Viruset og Status for virologisk diagnostikk Olav Hungnes Avdeling for infeksjoner som smitter via luftveiene, Folkehelseinstituttet
Lise Fogstad Fysioterapeututdanningen Høgskolen i Oslo
Uønskede bestanddeler i næringsmidler
Oppgave gjennomgang Kap. 3 og 4.
Grunnleggende testteori
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
EFF Omdømme Havbruksnæringen © TNS Gallup – September 2006/Anett Kalleland Devold.
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Aviær influensa A(H5N1)-diagnostikk hos mennesker
Menn og klamydia Risikofaktorer, behandling og smitteoppsporing
Vannbårent campylobacterutbrudd på Røros, mai 2007
Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden
Trygg mat i helseinstitusjoner
Nytt utbruddsvarslingssystem
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
MRSA Petter Elstrøm Rådgiver Nasjonalt folkehelseinstitutt
Egil Bjørløw Preben Aavitsland
Vaksine WHO-møte 2 ggr. år bestemmer sammensetningen Vanligvis 3 stammer A(H 1 N 1 ), A(H 3 N 2 ) og B Kommende sesong: –A/New Caledonia/20/99(H1N1) –A/Wisconsin/67/2005.
Fungerer varslingsplikten? Øistein Løvoll Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern Smitteverndagene 2007.
Blir vi syke av norsk kjøtt?
Legg merke til import av strøm på vinterstid.
Hvordan redusere ventetiden for time hos fastlegen?
Læring prosjektpraksis Førsteamanuensis Prosjektledelse,
Miljøinformasjonsloven – den glemte lov Ina Lindahl.
MarinPack - FOU- program for sjømatemballasje Gilde Norge - strategisk analyse 4 emballasjeløsninger for 2 ulike produkttyper.
Faktorer som påvirker forekomsten av infeksjonssykdommer
Å omfavne forandringer med ekstrem programmering(XP) Brukt i In140 Skrevet av Ola Bø Bygger på Kent Becks artikkel "Embracing change with extreme programming."
Bedriftsøkonomi Bedrifter kan ikke overleve uten at de skaper verdier for markedet og kundene Verdiene må skapes til lavere kostnader enn konkurrentene.
Automatisert overvåking av labilt kobber med spesiell fokus på akvakultur med gjenbruk av vann ATMS600.
Georg Kapperud Smittevern 13 – kapittel 14 Ansvar, oppgaver og rutiner ved nasjonale utbrudd Smitteverndagene
Krisekommunikasjon i Mattilsynet
NY HÅNDBOK I SMITTEVERNSERIEN Oppklaring av utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer og zoonoser Georg Kapperud Nasjonalt folkehelseinstitutt Smitteverndagene.
HUS-utbruddet - epidemiologisk etterforskning Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene, 1. juni 2006.
Legionelloseutbruddet i Østfold - to kommunelegers erfaringer SMITTEVERNDAGENE 2006 Øivind Werner Johansen og Svein Rønsen.
Evaluering av utbruddsvarslingssystemet Berit Tafjord Heier Avdeling for infeksjonsovervåking, FHI Smitteverndagene 2007.
Kikhosteepidemiologi Øistein Løvoll Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern Smitteverndagene 2004.
Georg Kapperud E. coli-utbruddet 2006 Smitteverndagene mai 06 X Laboratorie-basert etterforskning.
Oppfølging av E coli-saken Preben Aavitsland Smitteverndagene, 7. juni 2007.
Mattilsynet ”Jakten på salmonella” Smitteverndagene 2004 Seksjonssjef Marit Nilsen Distriktskontoret for Nordre Vestfold.
Olav Hungnes - Folkehelseinstituttet Aviær influensa A(H5N1)- diagnostikk hos mennesker Olav Hungnes WHO nasjonalt influensasenter Avd. for virologi Divisjon.
Mellom skremsler og beroligelse Kommunikasjon med publikum om fugleinfluensa Gunhild Wøien Kommunikasjonsdirektør Folkehelseinstituttet
Folkehelseprofiler og statistikkbanker
Fakta om LA-MRSA LA-MRSA er gule stafylokokker som har utviklet motstand mot flere typer antibiotika. I 2014 har det.
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
Forskningsmetode og statistikk: Bruk av forskningsmetode betyr å gjennomføre systematiske undersøkelser for å belyse problemstillinger. Sentrale elementer.
Brukbarhetstesting og feltstudier INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 7 november 2010.
1 © 2015 Ipsos. 1 Holdningsundersøkelse om mattrygghet Gjennomført uke 8/2016 Innledningstekst lest for respondentene: Mattrygghet er god kontroll med.
Naturvitenskapen Foto: Getty images/Thinkstock. Naturvitenskap i dagliglivet Diskuter: Er kunnskap om naturvitenskap viktig for Helse? Forbruk og produksjon?
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
Informasjonssikkerhet i hverdagen
Brukbarhetstesting og feltstudier
Vesuv - modulen i CIM Kommuneoverlegemøte 14. juni 2017
Suksesskriterier for Oppstartsbedrift: Definisjoner for Intervju
Bedriftsøkonomi Bedrifter kan ikke overleve uten at de skaper verdier for markedet og kundene Verdiene må skapes til lavere kostnader enn konkurrentene.
Mottakskontroll av fiskeråstoff til klippfisk Ålesund 2019
Utskrift av presentasjonen:

Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer Metoder for oppklaring – eksempler Georg Kapperud Smitteverndagene 04.06.09

Lag hypoteser En kontinuerlig og dynamisk prosess Hypoteser formuleres, revideres og forkastes fortløpende i lys av informasjonen som samles

Pilotintervju Det hypotese-dannende intervju Intervju: Detaljert Pasienter: Få (5-15) Kontroller: Ingen Analyse: Identifiser felles faktorer Ekskluder faktorer Ta prøver Lag hypoteser

Spørreskjema - Pilotintervjuer Brukerveiledning Utbruddshåndboka, vedlegg F: Word-format på www.utbrudd.no

Mattilsynet Kan resonnere og improvisere vha kunnskaper om: Produksjon, distribusjon, tilberedning og omsetning Næringsmiddelhygiene Forekomst av smittestoffer i matkjeden Smittestoffenes evne til å vokse, overleve og spres Lokale virksomheter Kan samtidig ta prøver av mat, matrester, husdyr og miljø Kan sikre seg emballasje med opplysninger for sporingsarbeidet Vi anbefaler at Mattilsynets distriktskontor utfører intervjuene

Identifiser felles faktorer Én enkelt rett, matvare, drikkevare eller vannkilde Flere matvarer eller retter: Med en felles kontaminert ingrediens Håndtert av samme smittebærende person Produsert / tiberedt / omsatt i samme kontaminerte miljø Problem: Vanlige matvarer som alle spiser

1982 Mer enn krydder i maten COOP fikk ”pepper” Salmonella Oranienburg

Forskjellig merke - samme produksjonssted Eksempel: Salami Grilstad Jubelsalami Grilstad Peppersalami Grilstad Gullsalami Grilstad Chorizo, Salchicha Grilstad Pepperoni Grilstad Pizza Pepperoni Grilstad Salami i biter Spis Salami First Price Salami Slakter’n Salami Masse annen spekemat 315 Grilstad Fabrikker AS

Test hypotesene

Testing av hypoteser To sentrale metoder Laboratoriemetoder Mikrobiologi Epidemiologiske metoder Intervjuer Må brukes parallelt!

Laboratoriemetoder Mattilsynet og matbransjen: Påviser Kan smittestoffet påvises i den smittekilden vi mistenker? Påviser Sendes umiddelbart Folkehelseinstituttet: Er smittestoff fra mistenkte smittekilder og fra pasientene like? Kontraststammer Sammenligner Folkehelseinstituttet har ”forbryterregistre” for bakteriene

E. coli-utbruddet 2006 Utbruddsbakterien Kontrastbakterier fra DNA-registeret Utbruddsbakterien

Laboratoriemetoder - Begrensninger Prøvemateriale finnes ikke Relevant metodikk er ikke tilgjengelig Falske negative resultater Utbrudd-stammen finnes også i andre kilder Laboratoriemetoder strekker ikke alltid til

Epidemiologiske metoder PASIENTER Hva spiste du? KONTROLLPERSONER Hva spiste du? Hva spiste de syke? Hva spiste kontrollpersonene? Er det noen statistisk holdbare forskjeller?

Spørreskjema - Kohortundersøkelse Brukerveiledning Utbruddshåndboka, vedlegg G: Word-format på www.utbrudd.no

Epidemiologi - Begrensninger Kan ikke brukes dersom: Alle ble syke Alle spiste hver rett som ble servert For få pasienter og kontroller tilgjengelig Analytisk epidemiologi kan ikke alltid brukes

2004 2006 2006 2006

Mjøsa Rundt – så spruten står 1997 og 1999 Mjøsa Rundt – så spruten står Campylobacter jejuni Minst 70 syke

”Vi fikk mer vann i kjeften fra sykkel- hjulet foran enn fra vannflaskene”

Oppspor årsaken Finn årsaken – Korriger feilen Oppspor årsaken til utbruddet gjennom alle trinn i produksjons- og distribusjonskjeden for produktet slik at feilen kan korrigeres

Hvor kom bakterien fra? DNA-profilen bidro til å spore bakterien Morrpølse Sauekjøtt Slakterier Besetninger Her ble bakterien funnet