KLIMANETTVERK HORDALAND 18.sept 2012

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
BARENTSSAMARBEIDET.  Befolkning ca. 6 mill  Størrelse 3X Frankrike  Største by Murmansk ca BARENTSSAMARBEIDET.
Advertisements

Program 08:45 – Grønne investeringer i industrien
Enova SF Muligheter innen industri, anlegg og ny teknologi. Finansieringsmuligheter rettet mot norsk industri.
Forum for miljøteknologi
Om Alcoa Lista Start 1971 Elkem/Alcoa - 100% Alcoa i 2010
AVI i fremtiden *Behov og ønsker *Temaer og gjennomføring Hvor går utviklingen.
Lærerkurs NM for ungdomsbedrifter Energi og entreprenørskap v/Anne Elisabeth Scheen, Naturfagsenteret og Mie Abelgaard, Enova SF.
Industriell verdiskapning en mulighet for gode klimatiltak? Stortingets klimaforlik, klimatiltak og virkemidler i industrien Terje Lien Aasland, Næringskomiteen.
1 Hva kan konsulentmiljøene støtte opp med? Enova kundesamling i Stavanger Den 10. Juni 2014.
Energikonferansen Sør 2010 Arild Olsbu Egbert Bak
Hva kan vi bidra med ? Geir Lundkvist, Adm.direktør Scandic Norge.
Enovas strategi og tilbud til byggmarkedet 2011
HMS i petroleumssektoren Forskningsinnsats og Utfordringer Sikkerhetsforum 9. desember 2004 Tor-Petter Johnsen, Norges forskningsråd.
EPC Energisparekontrakter i Leksvik kommune. EPC/Eurocontract –Energy Performance Contracting (EPC) er en modell for gjennomføring av lønnsomme energieffektiviseringstiltak.
Enovas time Status og muligheter Fjernvarmedagene , Petter Hersleth, Enova.
Energikrav i teori og praksis
 Galls lov og erstatningsprosjekter Johannes Brodwall Chief scientist, Steria.
Per Arve Ekle Siemens AS
Næringslivets bistandskonferanse 2010, Oslo 10. febr. ”Megastore investeringers betydning for økonomisk og sosial utvikling – eksempel Angola” V/ Jon Vea,
Tar staten ansvar? Heikki Holmås, Leder Stortingets kommunal og forvaltningskomite.
Byggevareindustriens høstmøte Shippingklubben, 29. november 2012 Jan Tore Sanner, 1. nestleder i Høyre.
Energiledelse i industrien NHO Østfold Norsk Teknologi, 24
Klima-, energi- og miljø i plan- og byggesaker del III
Energiaktiviteten ” Sjekk skolens energibruk” Energinettverket 25. august 2005.
Gruppeundervisning / Innleveringer Obligatoriske innleveringer: –Leveres til gruppeleder. Innlevering 1: Uke 10 ( ) –Markedsanalyse.
Utslipp og utfordringer i Akershus Framtidens byer – stasjonær energibruk Nettverkssamling i Bærum Stig Hvoslef Akershus fylkeskommune.
CIP – Competitiveness and Innovation Programme KS 10. september 2009 Marthe Haugland.
Regionalt senter for samfunnssikkerhet og beredskap
Enova og industrien Sarpsborg 24. oktober 2013
CO 2 -håndtering – må det koste så mye og ta så lang tid? Et nasjonalt løft for klimavennlig prosessindustri.
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Outsource eller drifte selv ?
And Together. Free your energies Bodil Rabben 16.november 2010 Modne og modige kunder og leverandører.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Miljøvennlig innkjøp – erfaringer Joakim Sveli – Inspiria 7.nov
Energipolitikk Utfordringer for framtida
Energibruk og utslipp fra et industrielt ståsted
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Energimerking som incitament NVE, 9. mars 2010 Tommy Rudihagen, adm. dir.
Verdien av god virksomhetsstyring – Folketrygdfondets perspektiv Seminar NFF 29. januar 2014 Olaug Svarva - Administrerende direktør NFF 29. januar 2014.
Forpliktende samarbeid for å redusere klimagassutslipp Klima Østfold.
Møte med OED 18. desember 2007 Jan Harsem / Terje Løkken.
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Lærerkonferansen 2014 og veien mot læringsutbytte for faglig ledelse.
Enovas støtteprogram rettet mot bygg og anlegg
Sentral Driftskontroll i Eiendomsforvaltningen
Planlegge og prioritere tiltak
National Gründercamp Enovas formål Fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon og utvikling av energi- og klimateknologi.
NTP og vegnettet – forfall, fornyelse og planeffektivitet v/fylkesordfører i Hordaland, Tom-Christer Nilsen.
Energimerking og energioppfølging i HFK Overingeniør energibruk Helge Gundersen.
Kraftvarmverket på Mongstad Utslippstillatelse til Statoil Forpliktende samarbeid om helhetlig miljø- og energiprosjekt Pressekonferanse torsdag 12. oktober.
3/29/2015 Et skolebygg å være stolt av!. 2 Nøkkeltall  etablert 1. januar 2002  eier og drifter alle skolebygningene i Oslo  ca. 1,3 millioner kvm,
Multiconsult.no Vedlikeholdsetterslepet langs kommunale veier KS FoU-Prosjekt nr
Står politiet i Vestoppland bedre rustet etter 22.7? Beredskapsmøte i Gjøvikregionen, Sillongen, 16. november 2012.
Årsmøte FSTL 2011 Tema Energimerking Anders Sandbakken Brannrådgiver for eiendomsforvaltning- og utvikling Klinikk for intern service.
Innføring av miljøledelse ISO 14001: 2004 i Helse Stavanger.
Arild Hermstad Leder for Framtiden i våre hender Utdannet cand politmed hovedfag i samfunnsgeografi Økonomifag og naturvern.
Tips og råd Til hva dere bør tenke på når dere setter samme et business case (basert på innspill fra seminar )
Find Fraud B4 it Finds You!
Nasjonal Innovasjonscamp 2017
Norsk energipolitikk mot 2030
Miljøstrategiprosjekt Telemark 2017 «Telemarkindustriens posisjon i det grønne skiftet» Status Steinar Kvisle og Grant Gundersen Periti AS.
Enovas støtte til landstrøm
Your Life Cycle Partner in air compressor system solution
Grønne tiltak i blå næring – Enova hjelper deg til lønnsomhet
Hovedrapport – erfaringer fra fjorårets rapportering og hvordan ser årets ut? Plenumsdiskusjon: Hva må til for å komme i mål til våren.
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
PILOT-E Raskere fra idé til marked
Å veve sammen et samfunn: sosialøkologi i nærmiljøet
Utskrift av presentasjonen:

KLIMANETTVERK HORDALAND 18.sept 2012 Energiledelse i kommunene KLIMANETTVERK HORDALAND 18.sept 2012 Tor Brekke Enova

Enovas formål Enovas hovedformål er å fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon. Energiomleggingen er en langsiktig satsing på utviklingen av markedet for effektive og miljøvennlige energiløsninger som bidrar til å styrke forsyningssikkerheten for energi og redusere utslippene av klimagasser.

På 20 år er innsparingspotensialet til Kristiansand kommune 450 millioner kroner, mens CO2-utslippene kan bli redusert med 60.000 tonn. Dette oppnås med en investering på til sammen 38 millioner kroner

Bakgrunn - informasjonssvikt? ofe-kommuner Modul 04 Energiledelse 03.04.2017 Bakgrunn - informasjonssvikt? Eksempel: I en kommune får det konsekvenser for en barnehage hvis de har overforbruk av bleier, men de hører ingenting hvis de setter opp panelovner i et uisolert skur for å unngå at barnevognene som lagres der blir for kalde. Energibruk får ofte liten oppmerksomhet på grunn av at det kun er et teknisk mellomskikt i organisasjonen som steller med dette. Informasjonen oppover og nedover i organisasjonen er dårlig. Et av målene med energiledelse er nettopp å lukke disse gapene og motivere alle til å tenke på energibruk som en naturlig del av de andre gjøremålene. Driftsansvarlige må få tilbakemeldinger på sine rapporter oppover.

ISO 50001 Krav til energiledelsessystemer Energipolitikk Planlegging (mål) Iverksetting og drift Kontroll Definisjon: Et sett av samvirkende elementer i en organisasjon som er forbundet med hverandre for å etablere en energipolitikk og energimål, og for å nå de nevnte målene.

Etablering og drift av energiledelse ofe-kommuner Modul 04 Energiledelse 03.04.2017 Etablering og drift av energiledelse Energikartlegging Indikatorer Konkrete mål og handlingsplaner Kompetanse, opplæring Kommunikasjon Dokumentasjon Kontrahering Vise prosess og at den er kontinuerlig. figur fra NS-EN 1600 Energiledelse handler om å iverksette organisasjonsmessige, tekniske og atferdsmessige tiltak for å fremme energiøkonomisk drift, påvirke brukernes energimessige adferd og avdekke muligheter for lønnsomme energibesparelser. Energiledelse innebærer å innføre et styringssystem for utarbeiding av energipolitikk, mål og handlingsplaner, planlegging av tiltak, gjennomføring av tiltak, kontroll av resultater og utarbeiding av nye mål og planer på grunnlag av resultatene. Energiledelse er en syklus som muliggjør kontinuerlig forbedring. Energiledelse gir et internt styringssystem på linje med det virksomhetene innfører for HMS, miljøledelse og kvalitetsledelse.

Noen innspill til organisering Energipolitikk/mål Samspill mellom politisk ledelse, administrativ ledelse og fagmiljø Prosjektorganisering w driftsorganisering Viktig at energiledelsen får inngrep med alle relevante organisasjonsledd God økonomi f. eks ved samkjøring med tilstandsanalyse/vedlikeholdsplan og energimerking/tiltaksliste. Energiledelse er en tverrfaglig øvelse Energi, VVS, Bygg, Pedagogikk, Organisasjon, Økonomi, Elektro, Automasjon, Kommunikasjon, Miljø……….. Internt fagmiljø vs innleide ressurser? Energisparekontrakter (EPC) vs Egenfinansiering Kartlegging, Energioppfølgingssystem, Sentral Driftskontroll, Enøkanalyser, Energimerking osv

(Prinsippskisse, ikke nøyaktige tall) Energiledelsesprosjekt og veien videre (Prinsippskisse, ikke nøyaktige tall) Energibruk i skoler kWh/m2 Ca 8 mill ? i årlige driftsutgifter

Drift og vedlikehold med energifokus Energimerkerapport Energiprosjekt Enovasøknad Tilstandsvurdering Erfaring fra drift Enøk-analyse Offentlige byggeiere kan søke om kartleggingsstøtte Tiltakspakkesøknad

EPC – mulig gjennomføringsmodell ? Energy Performance Contracting Forretningsmodell for å gi garantert avkastning på investeringer i energieffektive tiltak. Utførende energientreprenør tar på seg den finansielle risikoen ved prosjektet. Energireduksjonene som oppnås over tid vil finansiere den opprinnelige investeringen. Forretningsmodellen kan bl.a. anvendes innen bygg, infrastruktur og industri.

EPC – et gammelt prinsipp "We will leave a steam engine free of charge to you. We will install these and will take over for five years the service. We guarantee you that the coal for the machine costs less than you spend at fodder on the horses, which do the same work. And everything that we require of you, is that you give us a third of the money, which you save." James Watt, 1736-1819

Finansiering og rådgivning: Takk for meg Finansiering og rådgivning: www.enova.no www.enwww.enovaoova.no Enova Svarer: Tlf: 08049

Energioppfølgingssystem (EOS) EOS er ikke det samme som Energiledelse, men et viktig verktøy

Energioppfølgingssystem (EOS)

Energioppfølgingssystem (EOS)

Resultat fra pilotprosjekt i fem skoler Driftsoperatørenes tilbakemeldinger Dette gjør jobben mer interessant Bruker mellom 15 og 30 minutter pr. uke Blir gjerne med på opplæring av ”nabodriftsoperatører”