DET ER MITT VALG - VISJON:

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Advertisements

Vurdering og IKT Egenvurdering i matematikk med
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Trygge organisasjoner
TILLITSVALGTE LIONSMEDLEMMER EVALUERING AV PILOTKURS Gunnar Malmin Januar 2013.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Hva vet dere om MOT? Historien til MOT.
Fra barnehage til Vgs: RELASJONER GODE BYGGE Å Motsatt av mobbing…..
Normer, verdier og holdninger
Fra prøving og feiling til
Hønefoss politistasjon
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Praktisk Ledelse Kompetanseprosjektet Et samarbeidsprogram mellom Kompetanseprosjektet og Mercuri International for utvikling av ledere. Hvorfor lederutvikling.
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Medlem av LC Oslo Christiania siden 1985, og Daglig leder av Stiftelsen Det er mitt valg. •Kunnskap er informasjon kombinert med erfaring, kontekst, fortolkning.
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
NASJONAL KONFERANSE NAFO
VELKOMMEN TIL STØVER SKOLE
Foreldrene betyr all verden! Mona Røsseland Ann-Christin Arnås
Oslo kommune Utdanningsetaten Hva er en god elev og en god lærer? Presentasjon av miniundersøkelsen på ungdomsskoler og videregående skoler Høsten 2009.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Barns læring, voksnes ansvar!
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Gjennomføring av unge&rus Nordseter skole 2008/09 Lena Bjørnsen Hoff.
Hjelp, jeg har blitt / er klubbleder !
Den systemteoretiske analysemodellen Levanger 20. – 21. april 2006
Bakgrunn for satsingen  Oppstart 2004  Opplæringsloven § 9A  Samarbeid mellom Barne –og familiedepartementet, Sosial og Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet.
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Forebyggende arbeid kan skje på ulike felt. Forebygging må tas på alvor med tanke på å spare barn og unge for de lidelser det er å bli utsatt for ulike.
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
Erfaringer fra HiL ulike samarbeidsprosjekter innen vurdering 3 hovedmodeller Etterutdanning Veiledning av team Undervisningsrekke.
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
”En likestilt barnehage” -
GØY MED GRAMMATIKK: KURS FOR LÆRERE
GØY MED GRAMMATIKK: KURS FOR LÆRERE 1. og 2. MARS 2004
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
Informasjon til skolens ansatte om Skoleprogrammet VIP
DET ER BEDRE Å BYGGE BARN ENN Å REPARERE VOKSNE
Skap et godt idrettsmiljø. Innhold i modulen Innledning – Hensikt og mål med modulen – Miljø- og personfaktorer For utøverne – Metoder for et utøvermøte.
Skolens verdisyn Elevsyn Lærings- syn Foreldre-samarbeid
Myra skole – foreldremøter Høsten 2011 Informasjon
LP-modellen fra et rektorperspektiv
FORELDREMØTE 1. KLASSE 11. MARS 2015.
Evaluering av sesongen 2009/2010 Holeværingen langrenn For styret: Ida Rosenvinge, mai 2010.
BARNAS BARNEVERN 2020.
Arbeidsplan for 7. Trinn Hva vi ønsker å gjøre for elevene:
Er det godt for barn å vokse opp i Sigdal? Hva kan kommunen bidra med for at det skal bli enda bedre?
Hva er viktig for elevers læring?
MOT v/Sandnessjøen videregående skole. Dette er MOT: MOT er en ideell organisasjon som har livet til ungdom i sentrum MOT bevisstgjør ungdom til å ta.
Alle barn har rett til utdanning!. ”Hjelp skal ikke være gaver, men hjelp til selvhjelp mellom likeverdige, der alle bidrar etter evne ut fra en følelse.
Kvinner i Lions Engasjement og handlekraft Styrke for lokalsamfunnet Dynamikk i godt arbeidsfellesskap Meningsfull fritid Glede og humør!
 Velkommen som foresatt.  Velkommen som samarbeidspartner.  Stolte av skolen vår. Håper det smitter.  57 elever så langt. Et veldig levende tall…
Utvalgte resultater for SVGS
En introduksjon.
Er det godt for barn å vokse opp i Sigdal?
Bli med! Barn.
Innskoling på Sørbø VELKOMMEN.
Utvalgte resultater for SVGS
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Velg selv er en film  med tilhørende  samtaleopplegg for tweens, aldersgruppen 9-13 år. Vi ønsker at samtaleopplegget skal skape refleksjon rundt rus-
Mobbing og psykisk helse (Ungdomstrinnet)
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Voldsforebyggende opplæring
Utskrift av presentasjonen:

DET ER MITT VALG - VISJON: FORELDRE, SKOLE OG NÆRMILJØ SAMARBEIDER OM Å BYGGE GODE OG TRYGGE OPPVEKSTVILKÅR FOR BARN OG UNGE

INNLEDNING INFORMASJON OM ET UNDERVISNINGSOPPLEGG FOR BARNEHAGER, GRUNNSKOLEN OG VIDEREGÅENDE SKOLE, MED VEKT PÅ SKOLE- OG LÆRINGSMILJØ, SOSIAL KOMPETANSE OG FOREBYGGENDE ARBEID.

INNLEDNING Undervisningsopplegget skal gi barn og ungdom trening i: Å ta ansvar Å kommunisere Å øke selvtilliten Å ta beslutninger Å sette seg mål

INNLEDNING Utgiver: Stiftelsen Det er Mitt Valg Utvikler: Lions Quest, skrevet og tilrettelagt for norske forhold av Liv Schancke Ruud og Gunnar Malmin. Opplegget er utviklet med støtte fra Kunnskaps- Departementet og Helsedirektoratet.

INNLEDNING Hva bør vektlegges?: Langsiktig og systematisk satsing Kunnskapsbaserte strategier Teori og forskning Elevinvolvering Foreldredeltakelse Kontrollert evaluering av elevatferd Stiftelsen DET ER MITT VALG har utviklet undervisningsopp- legget med vekt på punktene ovenfor

MATERIELLET Barnehage 1-4 trinn 5-7 trinn 8-10 trinn Videregående

MATERIELLET Full av morsomme ideer for læreren…. På foreldremøter… For foreldre…

MATERIELLET Musikal ”Jakten på selvtilliten” er et fint aktivitetsinnslag. Her engasjeres elevene gjennom skuespill og sang.

SKOLERING Hittil er det kurset over 30.000 lærere. Kurskostnadene dekkes av lokale Lionsklubber og midler fra Lions årlige Tulipanaksjon Den øvrige satsingen på skolering dekkes av statstilskudd Stiftelsen har daglig leder og 3 instruktører ansatt + 5 ”frilansere”

EVALUERING Gunnar Malmin vår profesjonelle partner sier at 9 av 10 lærere var meget godt fornøyd med skoleringen Flere enn 22 000 har blitt skolert - Bare 20% av lærerne bruker opplegget systematisk, til tross for at de ser store fordeler - Tiden og overordnede mål er utfordringer

Resultater på enkeltspørsmål Klassen og klassekameratene mine Av totalt 19 enkeltspørsmål er det signifikante forskjeller på følgende forhold ved intervensjonsskolene Det er lett å lage grupper som skal arbeide sammen Elevene kjenner hverandre godt Elevene er gode venner Liker å hjelpe hverandre med oppgaver og lekser De fleste i klassen går godt sammen Får som regel gjort det som skal gjøres i timen Elevene jobber hardt i timen Færre elever som forstyrrer og bråker i timene Bryr seg mer om sine medelever

Resultater på enkeltspørsmål Hva jeg lærer om andre ting på skolen Av totalt 13 enkeltspørsmål er det signifikante forskjeller på følgende forhold ved intervensjonsskolene Høyere vektlegging av klassemiljø. Stoler på seg selv og er selvstendig Skiller bedre mellom hva som er riktig og galt Opplever å lære mer om ting de kan gjøre eller har bruk for i fritiden Kommer lettere i kontakt med andre Samarbeider godt med andre Lettere for å diskutere og si sin mening til andre. Er bevist på sin egen atferd i samhandling med andre Klar oppfatning om hva de kan gjøre dersom andre presser dem til noe de ikke vil Setter seg inn i hvordan andre reagerer på egen atferd

”Det er mitt valg” og Barnehagen Stiftelsen DMV har i to år hatt et opplegg for de eldste barna i barnehagen der fokus er på sosial og emosjonell kompetanse og et trygt omsorgs- og læringsmiljø. Opplegget er i overensstemmelse med føringer som er gitt i gjeldende lov og rammeplan for barnehagen

”Utviklerne” ”Det er mitt valg” og Barnehagen Liv S. Ruud Gunnar Malmin Vivian Zahl-Olsen Haugan (tegninger)

Prosjektet er gjennomført i følgende faser: ”Det er mitt valg” og Barnehagen Prosjektet er gjennomført i følgende faser: Utvikling av opplegget for barnehagen, fordelt på ulike temaer og aktiviteter (høsten og vinteren 2008/2009) Skoleringsseminar for et utvalg ansatte i ulike barnehager 24. mars 2009 Utprøving i barnehagene. Veiledningsbesøk fra prosjektgruppen (april – juni 2009) Dagsseminar 11 juni 2009 med fokus på erfaringsdeling, tilbakemeldinger fra barnehagene og evaluering

”Det er mitt valg” og Barnehagen KONKLUSJONER Det ble sagt at opplegget er et meget bra verktøy for barnehagene for å arbeide med sosiale og emosjonelle ferdigheter. Det var enighet om at det er summen av aktivitetene som kan virke forebyggende. Derfor er det nødvendig å arbeide systematisk og målrettet Det er verdifullt å kurse hele personalet med tanke på en fellesskapsfølelse som grunnlag for arbeidet med aktivitetene Gjennomføring av de tematiske aktivitetene bør sees i sammenheng med barns tanker og refleksjoner. Dette bør det settes av tid til i samme økt, for å forsterke det som er hensikten med innholdet i aktiviteten Illustrasjonene er av høy kvalitet og passer til aldersgruppen og til temaene som tas opp.

”Det er mitt valg” og Barnehagen KONKLUSJONER forts. Flere av barnehagene kunne tenke seg å videreføre opplegget ved planmessig å integrere det i virksomheten fra høsten. Barna selv i enkelte barnehager sier ifølge loggskjemaene at aktiviteter og leker i opplegget er veldig fine. Førskolelærerne beskriver i loggskjemaene opplegget slik: barna synes det er gøy, barna er engasjerte, barna er interesserte, barna kommer med egne forslag til innholdet i enkelte aktiviteter, mange deltar aktivt, mange vellykkede aktiviteter.

”Det er mitt valg” og Barnehagen Undervisningsopplegget er godkjent av Lions, og kan tilbys barnehager i klubbenes distrikter. Kurset går over en dag (09.00-15.00) Antall deltakere: 15-30 personer (flere barnehager kan gå sammen) Kostnad for lionsklubben: kr 10.000,- Tilskudd fra Narkofondet: kr 8.000,-

Forebyggende arbeid kan skje på ulike felt Forebyggende arbeid kan skje på ulike felt. Forebygging må tas på alvor med tanke på å spare barn og unge for de lidelser det er å bli utsatt for ulike typer overgrep og vold. Fokus i dette opplegget er på primærforebygging, fordi vi ønsker å nå alle barn på bestemte alderstrinn med tanke på alderstilpasset bearbeidelse av kunnskaper, holdninger og handlinger. I denne forbindelse må lærere bli satt i stand til å arbeide pedagogisk med slike temaer og til å fange opp signaler. (Sitat fra Læreboka ”Vold og seksuelle overgrep mot barn”) Det er dessverre et faktum at mange barn utsettes for overgrep, fysiske og psykiske. Som en aktør med erfaring i forebyggende og holdningsskapende arbeid, har DMV tatt ansvar og vil bidra overfor skolene med et undervisningsopplegg som heter ”Vold og Seksuelle overgrep mot barn” - Litt historie….

Historien: Ideen til dette undervisningsopplegget for grunnskolen kommer fra ”Stine Sofies Stiftelse”. Helsedirektoratet har ved å bidra med betydelig økonomisk hjelp gjort det mulig å lage lærebøker og foreldrebøker med høyt faglig innhold Det er 2 år siden Stiftelsen ”Det er mitt valg” presenterte et undervisningsopplegg med tema ”Vold og overgrep mot barn” som det den gang het, for Sosial- og helsedirektoratet, som det het da, nå heter det Helsedirektoratet. I fjor høst kom direktoratet til oss og ba oss prøve ut opplegget med tanke på å innføre dette i grunnskolen i Norge. Helsedirektoratet hadde pengene, vi i stiftelsen har kompetansen! 20

”Utviklerne” Historien forts.: * Stine Sofies stiftelse * Liv S. Ruud * Gunnar Malmin Ideen fra SSS ble tatt i mot på strak arm av Liv Ruud og Gunnar Malmin, som etter kort tid etablerte kontakt med fagpersonene Margrete Wiede Aasland, hjelper barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep og overgriperen, og Øivind Aschjem som arbeider med familievold. Førsteutkastet ble for 2 år siden testet på et par skoler, og nødvendige endringer ble gjort. Det var denne ”2. utgaven” Helsedirektoratet ba oss prøve ut og få evaluert! * Margrete Wiede Aasland * Øyvind Aschjem 21

Margrete Wiede Aasland Gjennomføringen: ”Instruktørene” Liv Ruud Gunnar Malmin Margrete Wiede Aasland Øivind Aschjem Dette er fagfolkene som har avholdt seminarer og fulgt opp skolene i prøveperioden. Liv og Margrethe har holdt seminar i Finmark – Margrethe har vært på skolebesøk. I Oslo, Akershus, Telemark og Aust-Agder har alle vært med. SSS har fulgt opp skolene i Aust-Agder. Bente Bergseth - SSS 22

Gjennomføringen forts.: 9 skoler i 5 fylker har deltatt i utprøvingen, og deltatt på en evalueringssamling i Sandefjord den 9. juni 08 Rapport fra dette møtet finnes under denne lenken: http://www.lions.no/files/DMV/Dokumenter/Evaluering%20VSOB%2008.pdf Opplegget ble prøvet ut i 5 fylker hvor totalt 9 skoler deltok. Et evalueringsseminar avsluttet det hele den 9. juni 2008. Nødvendige justeringer er gjort og vi kan nå tilby dette programmet til grunnskoler i Norge Vi er styrket i troen på at dette blir et viktig program for grunnskolen, spesielt etter at vi på et besøk hos nok et viktig direktorat – Utdanningsdirektoratet, trolig vil få en lenke til vårt undervisningsopplegg på deres hjemmeside! 23

Materiellet: Opplegget består av to bøker: En læreveiledning og et foreldremøte hefte som skolen kan bruke i foreldremøter. Skoler som tar dette undervisnings opplegget i bruk MÅ involvere foreldrene! (Vis og gjennomgå læreveiledningen – les en leksjon -og vis og forklar foreldremøte heftet)

Programmet er redigert og lærebøker er trykket. De som ønsker å bestille kurset kan kontakte Stiftelsen ”Det er mitt valg” mittvalg@lions.no www.determittvalg.no

Sitat: ”Jeg trodde jeg var alene om å være redd hjemme. Nå forstår jeg at det er flere på skolen min som opplever det samme.” Gutt 14 år Mange barn i vårt land opplever ulike former for overgrep og vold hver dag. Daglig utsettes 1500 barn for familievold. 5 % av alle barn under 18 år utsettes for grove seksuelle overgrep. 19 % jenter og 14 % gutter utsettes for seksuelle overgrep av ulik grad. Her ser en noen skremmende fakta som er hovedgrunnen til at vi ikke har lov til å lukke øynene for vold og overgrep mot barn! Målet må være å få barn til å tørre å snakke med noen om vanskelighetene. Stiftelsen Det er mitt valg kan kontaktes for å avtale kurs for en enkelt skole eller ”kommunevis”. Hvor vanskelige temaet er og hvordan vanskeligheter lar seg løse, klarer jeg nok best å forklare gjennom en animasjonsfilm dere nå vil få se. Filmen er sterk i sin form – dette sagt som en liten ”advarsel”.

”Det er bedre å bygge barn enn å reparere voksne!” Kloke ord ”Det er bedre å bygge barn enn å reparere voksne!” Bestemors lov: ”Du skal hver dag ta ditt barnebarn i å gjøre noe godt – og du skal la barnet få vite at du har sett det”

www.determittvalg.no Bestilling av foreldreboka ”De viktige årene”: klikk på fanen ”Kurs”- ”BESTILLING Materiell”