Barn og unges rett til deltakelse

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kirsten Sandberg Avdeling for kvinnerett Institutt for offentlig rett
Advertisements

Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
Kari Pape Den gode assistenten
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Lunner Skolefaglig rådgiver Velkommen til UNGDOMSRÅD!
Trygge organisasjoner
FNs konvensjon om barns rettigheter
Hvem skal bestemme?.
Er grensene for selvdømmet klare nok i NIFs lov? v/Niels R. Kiær.
Grunnloven § 100        Ingen kan holdes retslig ansvarlig på andet grundlag end Kontrakt eller andet privat Retsgrundlag, for at have meddelt eller modtaget.
Nordisk tilsynskonferanse
Rettsregler vedrørende Internett og betydningen for informasjonsfriheten Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Hvilke rettsregler gjelder for norske nettsteder? Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Gruppe 6: Aina, Antonios, Christer, Elisabeth og Kenneth F1B
Hurra for deg som fyller ditt år...
Venstres sosialliberalisme
FNs Barnekonvensjon 17. mars 2014.
7 Demokrati.
8 Det politiske systemet i Norge
Personopplysningslovens formål, grunnbegreper og virkeområde
Grunnleggende begreper i personopplysningsloven (legaldefinisjoner)
Stemmerett 16 år: Skolens rolle Kompetansemål Demokratisk deltakelse Elevenes læring – i og utenfor skolen Stemmerett 16 år: Skolens rolle.
Diskrimineringsvernet i barnekonvensjonen og i norsk rett
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
Offentlighet.
Ny offentlighetslov Norsk Redaktørforenings høstkonferanse 2008.
Etiske utfordringer i prostitusjonsfeltet Bymisjonssenteret, Tøyenkirken torsdag 26. februar 2009 Sturla J. Stålsett.
1 Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2007 Valgkonferanse Hell Marianne Riise, KRD.
Ved bevissikring utenfor rettssak
Arbeidsrett Å være fullmektig KY 2008.
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Dag Wiese Schartum, AFIN Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte.
Universitetet i Tromsø
Hvem tar avgjørelser på vegne av barn?
Lucy Smiths Barnerettighetsdag 2014 Internasjonale erfaringer med klageordninger og barns muligheter for å bruke domstolene Kirsten Sandberg.
Dag Wiese Schartum, AFIN Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte.
Oppvekst med funksjonsnedsettelser – fra Barneombudets perspektiv
Personvern for barn og ungdom Dag Wiese Schartum, AFIN.
Grunnleggende begreper i personopplysningsloven (legaldefinisjoner)
Krav til formål, utredning og opplysningskvalitet Dag Wiese Schartum, AFIN.
INTERNASJONALE MENNESKERETTIGHETER KURSDATO
Barn og unge rapporterer til FN om sine rettigheter
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
Fra bekymring til handling – gjør noe med det Barneombudet v/seniorrådgiver Tone Viljugrein Bodø 6.september 2011.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Enhver har rett til ytringsfrihet. Denne rett skal omfatte frihet.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Mona Choon Rasmussen, seniorrådgiver/fagansvarlig, e-post: telefon: Nasjonalt seminar for representanter,
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Samfunnsviternes etiske retningslinjer. Hva er etikk? Etikk er begrunnelser for våre valg og handlinger. ”Man kan skille mellom etikk og moral. Moralen.
 Menneskerettigheter er rettigheter mennesker har i forhold til staten. Det er individers rettigheter og myndighetenes forpliktelser Tanke- og religionsfrihet,
Barn som deltakere i et demokrati? Grunnloven, menneskerettigheter, lov om barn og foreldre, barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Demokrati som styreform
CEDAW Helga Aune.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Kapittel 7 Demokrati.
Hverdagsmakt Etter foredrag/inspirasjon av Stine Marlen Henriksen på SOR-konferansen Innrømmer glatt: dette er ikke noe jeg har sugd av eget bryst.
Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
Barns rett til å snakke "fritt"
KAN VI SNAKKE MED BARN OM ALT? HVA HAR VI LOVET?
Barnevernstenesta sett frå ein rådmann sin ståstad
Menneskeretter og demokrati som skolefag.
Tverrfaglige tema.
Barns medvirkning i barnevernet – hvordan gjør vi det i praksis?
Utskrift av presentasjonen:

Barn og unges rett til deltakelse

Disposisjon Hva er PRESS? Hva er barnekonvensjonen? Rettigheter Demokrati Hvordan sørge for at rettighetene ivaretas? Hvilke muligheter finnes?

Hva er PRESS? Partipolitisk og religiøst uavhengig organisasjon Medlemmer mellom 13 og 25 år Arbeider kun med barns rettigheter, alltid ut fra FNs barnekonvensjon Viktige saker for oss: asylbarn, våpenhandel, kommersialisering og seksualisering av barndommen og etiske retningslinjer for statsobligasjoner

Hva er barnekonvensjonen? Konvensjon: rettigheter blir satt ned i Alle individer er beskyttet av menneskerettighetene, uavhengig av alder, status og andre egenskaper. Barn har behov for spesiell beskyttelse- derfor barnekonvensjonen Gjelder alle under 18 år Barnets beste kommer alltid først

Barnekonvensjonens innhold Definisjon av barn Generelle prinsipper Sivile rettigheter og friheter Familiemiljø og alternativ omsorg Helse og velferd Utdanning, fritid og kulturelle aktiviteter Barn som har behov for særlig vern  

Hvorfor har barn egne rettigheter? Spesielt sårbar gruppe Marginalisert Behov for beskyttelse Umyndige Ofte ingen eller liten mulighet til å tale egen sak

Barnekonvensjonen Artikkel 12 Å si sin mening Barn har rett til å si sin mening i saker som vedrører det. Barns meninger skal tillegges vekt. 1. Partene skal garantere et barn som er i stand til å danne seg egne synspunkter, retten til fritt å gi uttrykk for disse synspunkter i alle forhold som vedrører barnet, og gi barnets synspunkter behørig vekt i samsvar med dets alder og modenhet. 2. For disse formål skal barnet særlig gis anledning til å bli hørt i enhver rettslig og administrativ saksbehandling som angår barnet, enten direkte eller ved en representant eller et egnet myndighetsorgan og på en måte som samsvarer med vedkommende lands saksbehandlingsregler.

Barnekonvensjonen Artikkel 13 Ytrings- og opplysningsfrihet Barn har rett til ytringsfrihet og til å søke, motta og utbre informasjon. 1. Barnet skal ha rett til ytringsfrihet; denne rett skal omfatte friheten til å søke, motta og utbre informasjon og ideer av ethvert slag uten hensyn til grenser, hva enten det skjer muntlig, i skrift eller på trykk, i kunstnerisk form eller gjennom noe annet medium etter barnets valg. 2. Utøvelsen av denne rett kan være gjenstand for visse begrensninger, men disse skal bare være slike som er foreskrevet ved lov og er nødvendige: (a) av hensyn til andres rettigheter eller omdømme; eller (b) til vern av den nasjonale sikkerhet, den offentlige orden eller den offentlige helse eller moral.

Erklæringen om menneskerettigheter: Art 19: Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å hevde meninger uten innblanding og til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsesmiddel og uten hensyn til landegrenser.

Grunnleggende demokratiske prinsipper - Lik mulighet til påvirkning - Lik medbestemmelsesrett - Fri meningsbrytning - Åpenhet

Hvordan beskytte disse rettighetene? - Stemmerett - Likestilling mellom grupper - Fri informasjon, offentlighet, pressefrihet og ytringsfrihet

Demokratisk deltakelse Stemmerett Indirekte demokratisk deltakelse I Norge og de fleste andre land: 18 år Stemmerett er ikke det samme som myndighetsalder (forskjellige lover) Valgbarhet (kandidat til kommune/stortingsvalg) Direkte demokratisk deltakelse

Former for barns deltakelse: Barnehageloven Fylkesting Hør barn og ungdom i spesielle saker – kanskje andre veier enn ungdomsrådet Stemmerett for 16 åringer ved lokalvalg? Barne- og ungdomsråd Elevråd PRESS og andre organisasjoner Barneombudet

Utfordringer Kommunene kan selv bestemme om de ønsker barne- og ungdomsråd Plan og bygg ”Gode hjelpere” Ikke lovfestet makt Rettferdig vs artig Ikke representativt Svakt lokaldemokrati

16 årig stemmerett – hva er greia?

Bli medlem! 50 kroner Larm Seminarer Gjør en forskjell