Foredragsholders navn og tittel

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeidsmiljøutvalget (AMU)
Advertisements

Innledning til kampanjen
Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
hva betyr universell utforming i utvikling av gode lokalsamfunn?
Foredragsholders navn og tittel
Arbeidstakers medvirkning Et sikkert og godt arbeidsmiljø-kampanjen Medvirkning innen helse og sikkerhet på arbeidsplassen Dato | Arrangement.
Tilgjengelighet for alle til informasjons- og kommunikasjonsteknologi IT Funk Strategi for forskning og innovasjon.
Oslo kommune Utviklings- og kompetanseetaten Konserninnkjøp
Fagforeningens arbeid for mangfold
Forventninger og videre arbeid…...
Foredragsholders navn og tittel
Arbeid og psykisk helse Informasjonssatsing 2010/11.
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Arbeidstakermedvirkning i HMS-styring
Arbeidsmiljøet angår alle. Bra for både deg og din bedrift. Samarbeid, ledelse og medvirkning Et sikkert og godt arbeidsmiljø-kampanjen Foredragsholders.
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Arbeidslivssenteret i Oslo på besøk hos SYE
eksempler på HMS-faktorer:
Statens kommunikasjonspolitikk Dag Wiese Schartum, AFIN.
Lynkurs i SWOT-analyse Roald Bjørklund, Psykologisk Institutt
L O S Ledelse, organisasjon og styring i Bærum kommune
Bondelunsj for landbruksnæringen Ved Tore Jevnaker Rådgiver i Landbrukets HMS-tjeneste Røros
Offentlige anskaffelser 5 Gjennomføring av konkurranser
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Medbestemmelse gjennom samarbeid Regionale kurs 2012
Ungdomstrinn i utvikling
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Byggherreforskriften
Helsefremmende arbeidsmiljø i hjemmetjenesten
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Hvorfor vernerunder Kurs i vernearbeid/vernerunder 23. januar 2013
© Eurokompetanse a.sISO 9000:2000 august 2001 nr. 1.
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
1 Oslofjordkonferansen 18. juni 2012 Likebehandling av innleide – om de nye tariffbestemmelsene og forutsetningene for at de skal fungere forbundssekretær.
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Sikkerhet, helse og arbeidsmiljø BIR Nett
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Varige forbedringsresultater ”Sustainability - Bærekraft” Utfordringen er ikke å komme i gang, men å fortsette etter at den første entusiasmen har lagt.
Tillitsvalgtes medvirkning i budsjettarbeidet
1 Losam utdanning og læringskvalitet Inkluderende arbeidsliv Anne Lise S. Larsen Personalavdelingen Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel.
Planlegge og prioritere tiltak
EØS-utvidelsen og arbeidsinnvandring Tekna-konferansen 28. April 2004 Innlegg v/statssekretær Cathrin Bretzeg, KRD.
Veiledning prosjektroller
Riksrevisjonen – Stortingets kontrollorgan
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Arbeidsmiljøet angår alle. Bra for både deg og din bedrift. Samarbeid, ledelse og medvirkning Hva kan ESENER fortelle om om arbeidsgivers ledelse og arbeidstakers.
Arbeidsmiljøet for ansatte
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
Arbeidsmiljøet angår alle. Bra for både deg og din bedrift. Gode arbeidsplasser hele livet Å fremme et bærekraftig arbeidsliv.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Hva handler det om? Dette er en felles visjon for alle involverte i bygge- og anleggsnæringen om at næringen skal være skadefri Med alle menes Myndigheter,
Et felles løft fra alle parter. Hva handler det om? Dette er en felles visjon for alle involverte i bygge- og anleggsnæringen om at næringen skal være.
Ny IA - avtale Litt om IA, mye om annet Øyvind Steinklev, rådgiver NAV Arbeidslivssenter Aust-Agder.
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA
Mobiliseringskonferanse Interreg
Frivillig arbeid på kontoret
Helse miljø og sikkerhet
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst.
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Antikorrupsjonsprogram i Helse Midt-Norge RHF
Introduksjon til prosjektpresentasjon
Kari Løken, distriktstrener og leder av kommunikasjonskomiteen i D2305
Utskrift av presentasjonen:

Foredragsholders navn og tittel Samarbeid, ledelse og medvirkning Et sikkert og godt arbeidsmiljø-kampanjen 2012-13 Foredragsholders navn og tittel Dato | Arrangement Arbeidsmiljøet angår alle. Bra for både deg og din bedrift.

Problemets omfang Hvorfor er HMS så viktig? Det er bra for bedriften, arbeidstakerne og hele samfunnet Bydelige forbedringer i hele EU de siste tiårene, men... Hvert år mister over 5 500 mennesker livet som følge av ulykker på arbeidsplassen 159 000 dør av arbeidsrelaterte sykdommer (anslag fra ILO) Koster EUs økonomi 490 mrd. euro

Fordelene ved et godt og sikkert arbeidsmiljø Reduserte risikoer og kostnader Lavere sykefravær og mindre gjennomtrekk Færre ulykker Lavere utgifter til ulykkesforsikringer Produktiviteten øker Redusert fare for søksmål Bedre omdømme blant kunder, leverandører og investorer

Bedre føre var enn etter snar Forebygging er hjørnesteinen i EUs tilnærming til risikohåndtering. Forebygging handler om å håndtere arbeidsrelaterte risikoer med et overordnet mål om å eliminere eller redusere arbeidsrelaterte ulykker og sykdommer.

Hva betyr forebygging i praksis? Lederne og arbeidstakerne arbeider sammen for å forebygge risiko Lederne og arbeidsgiverne har det primære ansvaret Imidlertid er….. aktiv arbeidstakermedvirkning avgjørende for å lykkes

Grunnleggende prinsipper for risikoforebygging Unngå risikoer Vurdere risikoer som ikke kan unngås B ekjempe risikoene ved kilden Tilpasse arbeidet til den enkelte Tilpasse arbeidet etter den tekniske utvikling Erstatte det som er farlig med noe som er ufarlig eller mindre farlig Utarbeide en sammenhengende generell forebyggingspolicy Prioritere kollektive over individuelle beskyttelsestiltak Gi arbeidstakerne tilstrekkelig opplæring

Strategiske mål for kampanjen Formidle kjernebudskapet om at arbeidstakere og ledere må samarbeide Gi klare retningslinjer for arbeidsgiverne for hvordan bestemte arbeidsrelaterte risikoer skal styres Utarbeide praktiske retningslinjer for å fremme en kultur for risikoforebygging Legge grunnlaget for en bedre kultur for risikoforebygging i Europa

Ledelsen fører an Ledelsen har en juridisk og moralsk plikt til å føre an i HMS-arbeidet. I praksis innebærer dette at ledelsen skal: Framvise et synlig og aktivt engasjement Involvere arbeidsstyrken og deres representanter Sikre effektiv kommunikasjon nedover i hierarkiet og horisontalt Bruke risikovurdering som veiledning til beslutninger Integrere god HMS-styring i hele organisasjonen Fremme disse ideene gjennom hele forsyningskjeden Overvåke, rapportere og kontrollere HMS-resultatene

Arbeidstakers medvirkning Arbeidstakers medvirkning er avgjørende. Fordelene er blant annet: Lavere ulykkestall Kostnadseffektive løsninger Mer tilfredse og produktive ansatte (lavere sykefravær) Økt bevissthet om og kontroll med risikoene på arbeidsplassen

Konsultasjon om helse og sikkerhet Arbeidsgiverne er forpliktet til å konsultere arbeidstakerne/deres representanter om helse og sikkerhet. I praksis innebærer dette: Effektiv og åpen dialog Samarbeid om problemløsning og beslutningstaking At det lyttes til det som blir sagt og handles på bakgrunn av det At alle bidrar til å identifisere farer, vurdere risikoer og finne løsninger Deltakelse i gjennomføringen av løsninger og fremming av trygge arbeidsforhold Fullt samarbeid mellom arbeidstakere og arbeidsgivere At forholdene legges til rette for at dette kan gjennomføres i praksis

Om kampanjen Slik fungerer Et sikkert og godt arbeidsmiljø-kampanjen 2012-13 Vi kan bidra til å skape sikrere og sunnere arbeidsplasser til fordel for alle Men vi kan ikke gjøre dette alene Vi trenger din hjelp til å fremme sikkerheten og helsen på arbeidsplassen

Nettverksbasert kampanjevirksomhet Hovedstyrke: nasjonale knutepunkter og trepartsnettverk Men også ... trekke inn andre/partnere Offisielle kampanjepartnere (europeiske og internasjonale organisasjoner), herunder partene i arbeidslivet, NGOer, landsforeninger og nettverk, private bedrifter EU-institusjoner, herunder Europakommisjonen, Europaparlamentet, EU-representasjoner, EU-byråer, Enterprise Europe Network

Slik engasjerer du deg Kampanjen er åpen for alle privatpersoner og organisasjoner. Du kan engasjere deg ved å: Spre kampanjeinformasjon og -materiell Delta på et av de mange arrangementene, konferansene, konkurransene og reklamekampanjene som finner sted under kampanjen Organisere egne aktiviteter

Tilbud om kampanjepartnerskap Europeiske organisasjoner kan også søke om å bli kampanjepartnere. Byrået tilbyr: Partnersertifikat Velkomstpakke Publisitet på EU-nivå og i media Kommunikasjonsplattform på nett Egen partnerseksjon på nettstedet

Den europeiske prisen for god praksis Premierer fremragende og innovative bidrag Oppmuntrer ledere og arbeidstakere til å samarbeide Bedrer sikkerheten og helsen på arbeidsplassen Alle EU- og EØS-stater pluss statene i det vestlige Balkan og Tyrkia To kategorier: Arbeidsplasser med under 100 ansatte Arbeidsplasser med over 100 ansatte Vinnerne velges blant bidragene innsendt av de nasjonale knutepunktene http://osha.europa.eu/en/about/competitions

Ressurser Kampanjeveiledning Praktiske veiledninger for arbeidstakere og ledere Eksempler på god praksis Nyheter om kampanjearrangementer Presentasjoner og animasjonsfilmsnutter Alt er tilgjengelig på 24 språk www.healthy-workplaces.eu

Viktige datoer Kampanjestart: 18. april 2012 Europeisk arbeidsmiljøuke: Oktober 2012 og 2013 Utdeling av Prisen for god praksis: April 2013 Toppmøte for Et sikkert og godt arbeidsmiljø-kampanjen: November 2013

Ytterligere informasjon Besøk kampanjenettstedet www.healthy-workplaces.eu For mer opplysninger om arrangementer og aktiviteter i ditt land, kontakt ditt nasjonale knutepunkt www.healthy-workplaces.eu/fops