«Er vi på nett? – Trosopplæring ut til konfirmantfamiliene » 13.11.2013Stiftelsen Kirkens Familievern1.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Advertisements

Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
Foreldremøte 3b – våren 2013 Oppmøte:
Trosopplæring og konfirmasjon med like muligheter for alle Trosopplæringskonferansen 2013.
Møteplass for etisk refleksjon
Bokanmeldelser..
FAKTA om barn i Norge: mottok tiltak fra barnevernet
Hønefoss politistasjon
Nettvett.
1. En øvelse i kjærlighet Harald Kaasa Hammer Knattholmen
Religioner og livssyn i dag
SAMMEN OM Å UTVIKLE KIRKEN Samling 1 Stabsutvikling.
NASJONAL KONFERANSE NAFO
Dokumentasjon som grunnlag for refleksjon og læring
Den store ID-quizen Hvem er du? - Ta testen nå!.
Hvorfor FRIBU FRIBUs visjon: ”Vi bygger åpne fellesskap der barn og unge blir sett, møter Jesus og utrustes til å leve som hans etterfølgere” FRIBU = FRIkirkens.
målet Hovedmål i PR modul 2 var å
Språk og sosialisering
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Primærmedisinsk verksted Senter for Helse, Dialog og Utvikling (PMV) Sverresgt. 10, 0652 Oslo tlf.:
VURDERING FOR LÆRING VFL SAMLING NAMSOS.
Felles foreldremøte Ellingsrudåsen skolene 21
TROSOPPLÆRINGSPLAN FOR RØNVIK MENIGHET
Diakoni og trosopplæring
Vellykket, veldrevet ungdomsarbeid Utopisk mål eller morsom utfordring?
Tre håndfuller vann for livet.
Avdeling for sosionomutdanning
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol - for foreldre med tenåringer
Læring prosjektpraksis Førsteamanuensis Prosjektledelse,
Hjelp, jeg har blitt / er klubbleder !
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
Barnets fjortende leveår Trinn 15. Tema for trinnet Arbeidsvaner etablert? Foreldre er teite!.. Eller? Trenger KODAungdom hverandre? Når barnet ditt får.
Konfirmant Velkommen til et spennende år som konfirmant i Sola menighet!
Smittende Tro Del Vær deg selv.. Pausebilde.
mottok tiltak fra barnevernet vokser opp i fattigdom opplevde at foreldrene skilte seg barn vokser opp med alkoholmisbruk.
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
Mange drømmer om: Flere unge familier som begynner å gå jevnlig til gudstjeneste? Barn som får opplæring i kristen tro som en forlengelse av dåpen? At.
Sundvolden – ”Hvordan gjør vi det – kommunikasjon på tvers av kulturer” - Utenlandske innsatte – ”utenlandske” - Hva er kommunikasjon? - Hvordan.
Hvilke familietilbud trenger de yngste
PRINSIPPER FOR FORELDREVEILEDNING
VERDENS VIKTIGSTE OPPGAVE
Start lysbildefremvisning for å se veilederen
Undervisningsopplegget
Bakgrunn Inspirasjon etter hospitering Første gruppe i 2006
Kroppen som Gud har villet
Missional menighet – missionale kristne Tiden – kallet - veien Hva kommer dette til uttrykk i vår kultur – her hos oss? Fotfeste kan svikte.. Vi kan.
Skap et godt idrettsmiljø i klubben din - Gjennomføres av trener eller leder For foreldre.
BARNAS BARNEVERN 2020.
Arbeidsplan for 7. Trinn Hva vi ønsker å gjøre for elevene:
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Samtale rundt bruken av MI til barn ved hjelp av noen kasus
Ungdomspress I det siste har det vært mer og mer snakk om ungdomspress på både mediene og nyhetene.. Hva er egentlig ungdomspress og hva vil det si?
Sosiale medier - Hvordan forberede de unge og oss selv til en verden på nettet?
Roller og spilleregler. Du skal representere innbyggerne Du har en styringsrolle Du har en folkevalgt lederrolle Du har en arbeidsgiverrolle Du er en.
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
Velkommen til foreldremøte på 6.trinn torsdag 24. september 2015.
Kristine Aksøy Leder av seksjon for barn, unge og trosopplæring Kirkerådet.
Idoler & idealer. Et trygt rom Her er du velkommen som den du er Du er en bra person akkurat slik du er Ikke si og gjør noe du ikke selv vil Ha respekt.
Les meg- Litteraturformidling Ragnhild My Ragnhild Malfang Født i 75 Samboer Mor til 3 på 21, 19, og 1 Har jobbet i skolebibliotek, som barne- og.
Foreldremøte klasse xx FAU ved Bøler skole Osloskolen FAU Bøler skole.
Velkommen til informasjonsmøte om konfirmantåret 2017/2018
Hvilke plattformer bruker dere?
Helsesøsterkongressen 2017
Foreldre – Barnas viktigste Forebygger
Velkommen til dugnad i kommunen
Invitasjon til Helt sjef!
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Vi vil være en kirke som Strategi for Stavanger bispedømme
Velkommen til foreldremøte om
Utskrift av presentasjonen:

«Er vi på nett? – Trosopplæring ut til konfirmantfamiliene » Stiftelsen Kirkens Familievern1

KONFIRMANTTIDEN - EN MULIGHET FOR SAMTALE MELLOM GENERASJONENE • HENSIKTEN ER Å SKAPE DIALOG I HJEMMET • Hensikten er ikke å gi foreldrene ”konkrete tips” eller hjelp til å kontrollere Stiftelsen Kirkens Familievern2

TILTAKET KONFIRMANTTIDEN - EN MULIGHET FOR SAMTALE MELLOM GENERASJONENE  EN SAMTALEKVELD FOR FORESATTE OG KONFIRMANTER  TEMA SKAL VÆRE AV FELLES INTERESSE FOR VOKSNE OG UNGDOM  SAMTALEN SKAL VÆRE POSITIV OG LØSNINGSRETTET  DET SKAL VÆRE ENIGHET OM VISSE SPILLEREGLER Stiftelsen Kirkens Familievern3

METODE OG OPPLEGG • Del 1 Teori og bakgrunnsstoff: o ”Livet i familien” Likeverd, Integritet, Autentisitet, Ansvarlighet, Fellesskap, Voksnes lederskap Den gode samtalen ”Livet i familien” LikeverdIntegritet, Autentisitet, Ansvarlighet, Fellesskap, Voksnes lederskap Den gode samtalen • Del II o Forberedelser, Organisering, Innbydelse, Bruk av case, Hvordan lede grupper, Tips til selve gruppeprosessen, Utfordringer Forberedelser, Organisering, InnbydelseBruk av case Hvordan lede grupper, Tips til selve gruppeprosessen Utfordringer • Del III Del III o Gjennomføring, Felles øvelse Gjennomføring, Felles øvelse • Del VICase til bruk i gruppene Del VICase til bruk i gruppene o Case 1 Gutter, PC-spill og foreldre som snart har gitt opp… Case 1 Gutter, PC-spill og foreldre som snart har gitt opp… o Case 2 Jenter, hester, Facebook og foreldre som ikke vet hva som skjer. Case 2 Jenter, hester, Facebook og foreldre som ikke vet hva som skjer. o Case 3 Penger og økonomi, jobb og ansvar Case 3 Penger og økonomi, jobb og ansvar o Case 4 Konfirmasjon Case 4 Konfirmasjon o Case 5 Om festing og utetider Case 5 Om festing og utetider o Case 6 Kjærester Case 6 Kjærester o Case 7 Flink gutt/pike med skole, karakterer og plikter hjemme Case 7 Flink gutt/pike med skole, karakterer og plikter hjemme o NB! Bruk relevante caser, helst utformet lokalt Heftet ligger ute på Trosopplæringens ressursbank Stiftelsen Kirkens Familievern4

ERFARINGER ETTER 3 ÅR Foresatte: • Mor: " jeg er stolt over ungdommene våre.. De er mye tryggere på seg selv enn hva jeg var på deres alder. Flinke til å uttrykke seg og reflekterte!" • Far: " det handler jo ikke om å være en perfekt familie, men å ta tid til å snakke sammen og lytte til hverandre. Jeg synes jeg maser mye nå og det funker jo dårlig...vil prøve å gi mer ansvar." • Far som kommer for andre gang: " det blir jo lett til at man kritiserer mer enn man gir kompliment o.l.. Da blir det jo dårlig stemning etterhvert. "..." at vi voksne har ansvar for stemninga i huset hjemme har blitt nyttig for meg..." • «..dette skulle vi ha snakket mer om.. tidligere. Takk for en fin kveld!» Leder av gruppeprosessene: Godt å kunne formidle til familiemedlemmer samlet: • Sant og ærlig om at vi alle ikke strekker til i perioder • Foreldres ansvar for å lede mot raushet, ærlighet og kjærlighet • Sette på dagsorden verdien av å være nysgjerrige på hverandre, lytte til hverandre, gi oppmuntring • Nåde og sannhet • Formidling av det å være menneske blant mennesker, skapt i Guds bilde Stiftelsen Kirkens Familievern5

Trosopplæring og familien - tre refleksjoner 1. Brukermedvirkning o Vet kirken nok om hvordan mennesker og familier har det – på det lokale stedet? 2. Trosspråk o Kan kirken gi familiene hjelp til: • Utvikling av trosspråk? • Verktøy for samtale rundt hverdagslige utfordringer og etiske temaer? 3.Samhandling mellom menighet og familievernkontor • Menighetene har: • møteplasser • overgangsritualer; dåp, konfirmasjon, vigsle, gravferd • Familievernet har: • spesialkompetanse på relasjoner • møter mennesker som har relasjonelle utfordringer og er i krise Stiftelsen Kirkens Familievern6

HAR DU TRO PÅ OPPLEGGET? VIL DU GJENNOMFØRE TEMAKVELD? Behov for samtale med en som har gjennomført temakvelden før du starter opp, kontakt Børge ved Familievernkontoret i Hallingdal Stiftelsen Kirkens Familievern7