Planer og visjoner for organisasjon og forskning Stabsseminar på Randsvangen 6. og 7. november 2008.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Advertisements

Plan for markedssatsing: <sett inn navn på markedssatsing>
Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen.
Senter for Velferdsteknologi
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
Fagforeningens arbeid for mangfold
Norm for informasjonssikkerhet Modul 1 – Normen – en oversikt
HMS-kultur Janne Lea Svensson
Private aktørers rolle i medisinsk forskning
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
Et velfungerende forskningssystem? Jan Fagerberg, Universitetet i Oslo Innledning til diskusjon på dialogmøte 31 Mai 2010.
Anne M Jervell Info fra ledelsen Stikkord: •Styrket intern informasjon •Utlysing av faste forskerstillinger •Årsplan 2005 •Evaluering av SIFO.
Samhandlingsreformens utfordringer og muligheter
Medlemsorganisasjonene: Medlemmer per oktober 2010.
Rapportering til departementet Seminar NPH, 16. januar 2007.
Eksternfinansiert virksomhet F Avd. dir. Arne Lunde, Kunnskapsdepartementet.
Sikring av personopplysninger i offentlig forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Seminar om rundskriv F Forvaltning av statlig eierskap
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
Presentasjon av NVH med vekt på strategiske utfordringer Styreseminar 4. september 2008 Lars Moe.
Strategiprosess Allmøte SAM desember 2011 DJ
FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Arbeidstid. Definisjon Arbeidstid er den tiden du står til disposisjon for din arbeidsgiver. Arbeidsfri er den tid arbeidstaker.
Resultatbasert omfordeling (RBO)
Kunnskapsdepartementets oppfølging på etikkområdet Ekspedisjonssjef Toril Johansson, Kunnskapsdepartementet.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Anne M Jervell Strategiske veivalg? Anne M Jervell STYREMØTE Tema:Strategi.
Folkehelsearbeid i Nav
Internt handlingsrom (IHR) USIT Hva vil vi med IHR? Øke UiOs interne økonomiske handlingsrom Bruke en større andel av de samlede ressursene.
EArkivsamarbeidet Administrasjon OAIS beskrivelse av funksjonsområdet –Tjenester og funksjoner som er nødvendig for kontinuerlig å administrere de øvrige.
Planer og visjoner for administrasjon og organisasjon Innlegg på Randsvangen 7. november 2008 Grete Svensen.
En virtuell organisasjon, tuftet på et samarbeid mellom Institutt for samfunnsforskning (ISF) og Rokkansenteret/UiB, finansiert av Kultur – og kirkedepartementet,
Hvorfor satser Forskningsrådet på Innovasjon i offentlig sektor? Sogndal Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør.
Anvendt økonomi Vår forskning handler om å utvikle et bedre grunnlag for rasjonelle beslutninger i næringsliv og offentlig forvaltning. Det dreier seg.
Strategi for NRK Norges viktigste kilde til ny forståelse og felles opplevelser.
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Eksternt finansiert virksomhet Bakgrunn – erfaringer – og spørsmål. Kåre Rommetveit universitetsdirektør.
Oppfølging og rapportering fra prosjekter Puls prosjektledersamling april 2003 Randi Aarekol Basmadjian og Dag Børke.
Viktige strategiske forskningstema, Stavanger kommune
Navn på nybygget.  Identitet  Tilhørighet  Skape en merkevare  Skape lyst til besøk Hvorfor trenger vi et navn?
Utfordringer for Universitets- og høyskolesektoren Per Botolf Maurseth, Innledning UHRs direktørskole
Handlingsromutvalget Hvorfor opprettet Virkelighetsforståelse og offentlig debatt Hvorfor er 23 milliarder oppfattet som utilstrekkelig?
Regionale forskningsfond
Breaking the Circle: which ways out of poverty? Veien videre for styrking av norsk forskning på fattigdomsreduksjon i utviklingsland Alf Morten Jerve,
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2 Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Forskningsadministrativ avdeling Forskningsledelse og -organisering som viktige grep i en forskningsstrategi Presentasjon på UHRs rektorskole
Dekanskolen UHR Profesjonalisering av dekanrollen Dekan Ole-Gunnar Søgnen Høgskolen i Bergen Avdeling for ingeniørutdanning.
Nytt og nyttig fra Stiftelsestilsynet Stiftelsesforum i Trondheim – 18.sept 2014 Øystein Fosstvedt, seniorrådgiver.
- På vei mot universitet1 ”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering” - implementere nHS i organisasjonen Leif Aage Eilertsen Prosjektledersamling, Oslo.
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
Hvordan vi jobber med innovasjon ved MN Gunnar Dick.
Institutt for samfunnsforsknings erfaringer i lys av evalueringen av sosiologifaget 2.
Individuelle tilpasninger eller kollektive avtaler – står vi ved et veiskille? Advokat og direktør for arbeidsrett, Birgit Abrahamsen.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Innovasjon Norges Evalueringsstrategi
Hvordan skrive egne dilemma
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Problemstillinger rundt IPR-håndtering ved Matforsk
Pål Vegar Storeheier Forskningsdirektør, dr.scient.
Struktur i høyere utdanning – SamarbeidArbeidsdelingKonsentrasjonSammenslåing Allmøte SVT 5 desember.
W 1 Bedre ledelse Eksempel på tilpasning av lederplakat - Arbeidstilsynet Tittel på presentasjon.
NFR februar 2012 Rektor Torunn Lauvdal, UiA
Nye retningslinjer internfakturering
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Betydningen av tidlig og langsiktig forankring i institusjonenes ledelse Finn-Eirik Johansen, visedekan for forskning, Det matematisk-naturvitenskapelige.
Presentasjon for Hovedstyret 4.sept 2006
Prosjekt internasjonalisering
Utskrift av presentasjonen:

Planer og visjoner for organisasjon og forskning Stabsseminar på Randsvangen 6. og 7. november 2008

Utviklingen innenfor instituttsektoren uFra forskerhotel til institusjoner med institusjonelt ansvar

Disposisjon uPrinsipielle og ideelle implikasjoner uImplementering og bestrebelser uHva (mis) lykkes vi med?

Finansieringen av forskning en viktig drivkraft uInstituttsektoren mottar grunnbevilgning: fordrer institusjonell forvaltning av midlene uStore utlysninger: krever samarbeid mellom flere forskere og ofte mellom institusjoner uFlere etterspør og finansierer forskning: krever prioritering institusjonelt av hvilke oppdrag man tar på seg uRask endringstakt i forskningspolitikken: krever en strategisk ledelse

Konsekvenser for forskerne uRisikoen ved å være arbeidstaker blir mindre uAnsvar for felles virksomhet blir større: i form av prosjektakkvisisjon og i form av krav om å inngå i og bidra til en overordnet strategi

Konsekvenser for ledelse og organisering – eksternt uOrientere seg om og å prioritere mellom finansieringskilder uIdentifisere og påvirke potensielle oppdragsgivere uHåndheve integritet og faglig uavhengighet uMarkere institusjonen

Konsekvenser for ledelse og organisering – internt uStyringssignaler internt må være avstemt insentiver og styringssignaler institusjonen er underlagt eksternt uEksterne rammebetingelser må fortolkes og implementeres på en måte som gir eierskap blant de ansatte uInstitusjonen må bygge/opprettholde en identifiserbar profil: faglig og/eller tematisk uDet må bygges en kultur som understøtter faglige enkeltprestasjoner som samtidig inngår i et kollektivt/institusjonelt prosjekt uAdministrative rutiner må ivareta eksterne krav til rapportering og forvaltning uPersonalpolitikken må være i overensstemmelse med regler og normer i arbeidslivet forøvrig

Fra fjorårets presentasjon av utfordringer uÅ identifisere utfordringer er viktig for å overleve uMen: Spørsmålet om hvordan vi kan overleve: må ikke overskygge spørsmålet om hvorfor! Formål Instituttets formål er å fremme samfunnsvitenskapelig forskning. Dette innbefatter å: Drive forskning vedrørende samfunnsmessige problemstillinger innenfor industri og arbeidsliv, samfunnsliv og politikk.

Hva forsøker vi å gjøre for å møte de eksterne kravene? 1 uOrientere seg om/prioritere mellom finansieringskilder: Både forskere og ledergruppen følger løpende med på utlysninger. uIdentifisere og påvirke potensielle oppdragsgivere: et svært viktig punkt. Eksempler: Velferdsprogrammet, Virtuelt senter for frivillighetsforskning, IMER-utlysninger og AID

Hva forsøker vi å gjøre for å møte de eksterne kravene? 2 uHåndheve integritet og faglig uavhengighet: f.eks. gjennom å insistere på bruk av avtale for oppdragsforskning og egne vedtekter uMarkere institusjonen: en lang tradisjon ved ISF som ikke står i motsetning til markering skreddersydd aktuelle tema for forskningsoppdrag

Lykkes vi med å innfri de eksterne kravene? uOrientere seg om å prioritere mellom finansieringskilder uIdentifisere og påvirke potensielle oppdragsgivere uHåndheve integritet og faglig uavhengighet uMarkere institusjonen

Interne konsekvenser av eksterne rammebetingelser – hva gjør vi og lykkes vi? uStyringssignaler internt må være avstemt insentivene institusjonen er underlagt eksternt: eksempel nytt finansieringssystem for grunnbevilgningen. Stiller krav både til disponering av grunnbevilgningen og til innrettingen av forskningsvirksomheten forøvrig. uEksterne rammebetingelser må fortolkes og implementeres på en måte som gir eierskap blant de ansatte: hvordan får vi til dette? Eks.: omlegging av FU, forskningsgruppene som fora for strategiske diskusjoner.

Interne konsekvenser av eksterne rammebetingelser – hva gjør vi? uInstitusjonen må bygge/opprettholde en identifiserbar profil: faglig og/eller tematisk: Eksempel: utvikling av strategiske satsinger. uDet må bygges en kultur som understøtter faglige enkeltprestasjoner som samtidig inngår i et kollektivt/institusjonelt prosjekt: økt vekt på samarbeid om søknader – innenfor gruppene men også etter matriseorganisasjonsprinsippet.

Interne konsekvenser av eksterne rammebetingelser – hva gjør vi? uAdministrative rutiner må ivareta eksterne krav til rapportering og forvaltning: arkiv, timeregnskap, prosjektstyring. uPersonalpolitikken må være i overensstemmelse med regler og normer i arbeidslivet forøvrig: tilsettingsrutiner, HMS, fysisk arbeidsmiljø (nye kantinemøbler!)