Dokumenter og arkivering

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Blogg En blogg kan sammenlignes med en nettbasert dagbok. Her kan du publisere tekst, bilder, videoer. Leserne kan kommentere det du har skrevet i din.
Advertisements

Dette er en PowerPoint-presentasjon
GoOnline XP publisering Hvordan komme i gang med GoOnline XP. Denne presentasjonen tar deg steg for steg gjennom oppsett av nettsted med bruk av GoOnline.
Hvordan lager du en konto (blir en Facebookbruker) ?
Hvordan bruke Lions medlemsregister?
YouTube Amerikansk nettside Gratis Video og musikk
Internett for nybegynnere
Larvik Og Omegn MS Foreningen sin PC opplæring høsten 2005
AGRESSO Introduksjon _____________________________________________________________.
Bygg web på Opplæring Presentasjon Idium AS Bygg web på Opplæring.
Ebus Management Center En liten bruksanvisning for de enkleste funksjonene.
Hvordan etablere nettbutikk med GoOnline Commerce
Kontoinnstillinger Slik kommer du til «Kontoinnstillinger»:
EVurdering Et webbasert system for elektronisk vurdering av søknader om forskningsmidler Kort presentasjon av elektronisk system for vurdering av forskningssøknader.
Kontoinnstillinger Slik kommer du til «Kontoinnstillinger»:
Hvordan lager du en konto?
Larvik Og Omegn MS Foreningen sin PC opplæring høsten 2005 Dette undervisningsmaterielle er laget av Ole Andreas Hvatum oktober 2005.
Slik kommer du til «Personverninnstillinger»: Logg inn på Facebook.
Kreativ bruk av tankekart
Brukermanual for NROFs lokalavdelinger©
Bruke Gmail 3a Gmail er et e-postprogram.
1. Dette portrettet er originalbildet som vi skal se hvordan vi kan forbedre ved å gå tettere på motivet, gjøre bildet skarpere og lysere. Deretter skal.
Nedlasting av Java Java bruker du til bl.a. å logge deg inn i nettbanken. Åpne Internett og skriv, java.com i adressefeltet, klikk Enter. Klikk på Free.
Intranett: Hvordan komme i gang
TIBE EDIT brukerveiledning Etter gjennomgang av denne presentasjonen skal du være i stand til å opprette nye sider, sette.
Lage e-post med bilde som vedlegg
Enkel brukerhåndbok for NFUs redaktører Versjon 1, 3. februar 2013.
Bilderedigering 6e Kopiere bilde
Slik kommer du til «Personverninnstillinger»: Logg inn på Facebook.
Elektroniske verktøy Diakonhjemmet nov Verktøyene Disse verktøyene blir brukt på Diakonhjemmet •Epost •PPS •Studentweb •Its learning.
For å åpne Internett trykker du på i startskjermbildet. Når du klikker i adressefeltet, blir det en blå bakgrunn på den nettadressen som står der, og det.
IKT-forkurs IKT-seksjonen LUI 2011 Irene Beyer Log
Hva gjør et operativsystem?
Dokument med bilde, formatere i Word
Vi skal ha kontrollen/dirigere!
 Pålogging  Hva må du kunne (IKT)  Brukergrensesnitt og vindushåndtering  Min datamaskin  Filbehandling – bruk av utforsker  Nettsøk.
Forsiden til som du møter førstwww.pssi.no.
Hva kommer nå? Skolens nettverk. Fellesområder •Hva slags fellesområder skal vi ha? •Hvordan skal vi organisere dem? •Hvor skal vi lagre filene våre?
Klikk Aktiver redigering i meldingsfeltet.
: Elektronisk post Hva er elektronisk post
Manual for skoleavis i 6. klasse
Epost vha Outlook Grunnleggende om epost / Outlook-Exchange
Gå inn på denne internettadressen:
Elektroniske verktøy Diakonhjemmet august Verktøyene Disse verktøyene blir brukt på ditt studium Epost Studentweb Its learning.
Hvordan lager du en konto?
Bruk av iPad. Bruk av berøringsskjerm Det anbefales å bruke fingrene eller en digital penn, IKKE bruk skarpe gjenstander da det kan ødelegge skjermen.
Oppgavelinjen. Gjelder for Windows 7 og Windows Vista
Drammensskolen ønsker foresatte velkommen inn i FRONTER
Mandag 8. November Powerpoint..
Lagre vedlegg Noen e-postmeldinger har et vedlegg. Vedlegget kan være et dokument eller et bilde. Det kan man lagre på PCen. Da kan man finne det igjen.
HØGSKOLEN I AGDER Agder University College © Bjørn Olav Hogstad, HiA, 2002 HØGSKOLEN I AGDER Agder University College Word - maler 1 DAT100 TEMA: Maler.
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for F Utviklet av IT-seksjonen, LU.
Andre funksjoner. Her kommer en beskrivelse av søkefunksjoner, knapper og annen funksjonalitet. 2.
Hvordan kan foreldre bruke de vangligste funksjonene i Itslearning.com
IKT-forkurs IKT-seksjonen LUI INTRO Dag 1 Mål for økten – Dag 1 l Pålogging –(Kontoaktivisering) l Hva må du kunne (IKT) l Brukergrensesnitt og.
1 Gruppeoppgaver - antirasistisk nettsted Visittkort / startside / indexside Lenkeside / Generell faglig ressurside (Side med generelle førskolelærerfaglig.
BasWare PM bestillingssystem - selvstudiemateriell:
Hurtigreferanse for © 2013 Microsoft Corporation. Med enerett. Startskjermen i Lync Startskjermen i Lync inneholder fliser i huben til venstre, som du.
Harald Kaasa Hammer: Manual til redigering av nettstedet Først forklares hva de ulike elementene på nettsidene betyr. Så ser vi på mappene.
Lync-møter Bli med i Lync-møte Planlegge et Lync-møte
Brukerveiledning for kloning i GIMP
Komme i gang med Windows Store-appen Lync Lync 2013.
H VOR ER FILENE MINE ? J OBBE EKSTERNT Seksjon for digital kompetanse Personalopplæring HiO 2010.
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for F Utviklet av IT-seksjonen, LU.
Lions hjemmeside Slik legger du som hjemmeside- redaktør ut en enkel artikkel Medlemsregistret.
Datakortet – Modul 3 Word 2003, Kap Modul 3.
Slik setter du inn lysbildet i presentasjonen
Office 356 kurs For både nybegynnere og erfarne. Håper alle finner noe å lære/bli inspirert av. Er beregnet for PC, ikke Mac. Et innføringskurs, dere kan.
Slik setter du inn lysbildet i presentasjonen
Slik setter du inn lysbildet i presentasjonen
Utskrift av presentasjonen:

Dokumenter og arkivering

Hva er et data arkiv Når du har skrevet et dokument og ønsker å ta vare på dette, må dokumentet lagres En PC lagrer dokumenter i et data-format som gjør at du senere kan hente dokumentet tilbake Et slikt data-arkiv er elektroniske enheter som kan lagre informasjonen Slike enheter kalles for disker eller disketter CD-ROM er også et elektronisk lagrings medium Mengden informasjon måles i Mb (mega byte)

Harddisk, diskett og CD-ROM Vanligvis lagres data på en harddisk, diskett eller en CD-ROM Lagringskapasiteten er forskjellig, en diskett er på 1,44 Mb, en harddisk kan typisk være på min 60 Gb, mens en CD-ROM vanligvis er på 700 Mb På disse enhetene kan du lagre alle former for data, både data-programmer og den informasjonen du selv lager feks dokumenter Du kan se på dette som et arkivskap Lagrede data organiseres i filer Når du skal lese data, åpnes filen og PC´en leser informasjonen inn i hurtiglageret

Diskettstasjon - harddisk En PC er normalt utstyrt med en diskett-stasjon Denne tilordnes ofte bokstaven A: Når du skal lagre dokumentet, må du velge hvor det skal lagres Dersom du lagrer det på bokstaven A: betyr det at du velger å lagre på en diskett Vanligvis er det en harddisk med bokstaven C: Velger du stasjon C: bør du finne et område på den stasjonen (disken) hvor du har ditt arkiv

Filer og arkivering Dine dokumenter og de programmene du bruker lagres på disker (harddisk, diskett, CD, DVD) Når du lagrer informasjonen blir den plassert på et ledig sted på disken (det spiller ingen rolle hvor på disken, bare det er ledig plass) Hvert dokument kalles på dataspråket for en fil Disken kan du sammenligne med et arkivskap Arkivskapet består av mange ”skuffer”, og du må arkivere filen i en skuff for å finne den igjen En arkivskuff kalles en ”mappe” (eller ”folder”)

Filnavn For å kunne lagre en fil må du gi den et navn Du bestemmer selv filnavnet, men det er en fordel å bruke et beskrivende navn som sier deg noe om hva slags fil eller dokument du har lagret Eldre datasystemer kunne bare ha 8 tegn som filnavn, i tillegg benyttes 3 tegn som angir hva slage type fil som er lagret Fortsatt benyttes 3 tegn for å angi filtype, og et dokument skrevet i Word vil for eksempel ha navnet: ”Forelesningsnotater.doc”

Filtyper For at datamaskinen skal gjenkjenne hva slags type fil som er lagret, er det et system som standardiserer filens ”etternavn” med 3 tegn Normalt vil du se slike filtyper: Filnavn.doc - et word dokument Filnavn.xls - et regneark laget i Excel Filnavn.ppt - en powerpoint presentasjon Filnavn.txt - et standard tekstdokument Filnavn.gif - et bilde Filnavn.exe - en programfil (dataprogram) (Det finnes veldig mange forskjellige typer av filer)

Lage en arkivmappe Du lager en arkivmappe ved å velge fra menyen: Fil – Ny – Mappe Mappen får navnet: ”Ny mappe”, og du kan da endre navnet til noe som passer for ditt arkiv Velg Fil Ny Mappe Skriv inn ønsket navn for mappen Trykk Enter

Lagring av filer Når du har skrevet et dokument og ønsker å lagre dette, ber programmet deg om å oppgi et filnavn Her lagres filen med navnet ”Forelesningsnotater.doc” Filen lagres i en mappe som heter ”Forelesninger” Her velges ønsket mappe (”arkivskuff”) hvor du vil lagre dokumentet Det er valgt mappen ”Forelesninger” Her ser du hvilke dokumenter som allerede er arkivert i denne mappen Her skriver du inn ønsket filnavn, denne filen heter ”Forelesningsnotater” Programmet foreslår filens etternavn, og setter inn .doc fordi dette er et word-dokument som er skrevet

Organisering av disker Når du lagrer en fil er det viktig at du har et system i arkivskapet, slik at du lett finner igjen dokumentene Her vises dokumenter i mappen ”HiA” Denne inndelings måten kalles en ”tre-struktur”

Mapper i et datanettverk Dersom du er koblet opp i et nettverk, vil du ha mange harddisker tilgjengelig Disse befinner seg på ulike servere (tjenere) i nettverket, og de har fått ulike bokstaver Ved HiA vil du ha din ”private” lagringsplass på disken som heter M: Her kan du bygge opp ditt arkivsystem, hvor ”hovedarkivet” kan kalles ”Mine dokumenter”

Bruk av Windows Utforsker Programmet Windows Utforsker (Explorer) gir deg en god oversikt over alle mapper og filer på disken Her brukes harddisken med bokstav C: Den har mange mapper ordnet i en ”tre-struktur” Her vises hovedmappen: ”Mine dokumenter” og undermappene ”IKT Grunnkurs” , ”Forelesninger” + tegnet foran mappen ”Dataverktøy” viser at her finnes det flere undermapper Du ”klikker” på + tegnet for å åpne en undermappe (tegnet endres da til et – tegn), og her vises undermappen ”Forelesninger”

Du ser opplysninger og filene Til høyre i vinduet kan du se opplysninger om alle filene som er lagret i mappen Her vises alle dokumentene som er i mappen ”Forelesninger” Du ser filens navn Hvor stor filen er Hva slags type fil Dato for når den ble lagret

Finne sist brukte dokumenter Word viser deg de sist brukte dokumentene Velg fra menyen: Fil – Åpne… Nederst ser du dine siste arkiverte dokumenter Flytt musepekeren ned over dokumentet og klikk på museknappen for å åpne dokumentet

Åpne Logg-filen Word har en automatisk ”logg” som husker for deg Velg fra menyen: Åpne Merk ikonet: Logg Du ser nå en oversikt over dine siste dokumenter Klikk på det dokumentet som du leter etter

Søke etter filer Hvis du mister en fil, kan du benytte Windows utforsker til å søke etter den Skriv inn de første deler av filens navn, og klikk på knappen ”Søk nå” Her er det funnet en fil som samsvarer med søkekriteriet Du kan klikke på filen for å åpne den

Siste håp hvis du ikke finner filen En fil kan tilsynelatende være forsvunnet Fortvil ikke, den har sikkert bare gjemt seg Forsøk som siste utvei å søke i Windows utforsker: Søk etter alle dokumentfiler ved å skrive: *.doc (stjerne betyr alle tegn) Søk på hele disken, velg C:

Skriv ønsket navn, husk å beholde filens ”etternavn” .doc Endre navn på en fil Fra Windows utforsker markérer du filen Velg ”Fil” fra meny, og markér valget ”Gi nytt navn” Skriv ønsket navn, husk å beholde filens ”etternavn” .doc

Flytte en fil Det kan være behov for å flytte et dokument til en annen mappe for å ”rydde” i arkivet Bruk da Windows utforsker Markér filen ved å klikke på den, hold venstre museknapp nede, og ”dra” filen til ønsket mappe Du vil se at filen blir ”dradd” med til ønsket mappe som blir market med blå farge

Sletting av filer (legg i papirkurven) Hvis du skal slette en fil, kan du ikke gjøre dette fra Word Men det kan lett gjøres fra Windows utforsker (Explorer) Du får et spørsmål om å bekrefte at du virkelig vil slette fila, Klikk da på ”Ja” for å utføre sletting Merk filen du skal slette Velg Fil fra menyen Marker menyvalget ”Slett” med musa, og klikk for å utføre dette

Endre navn på en mappe Fra Windows utforsker markérer du mappen Fra menyen ”Fil” markérer du valget ”Gi nytt navn” Det kommer opp en ramme rundt navnet, og du kan skrive inn ønsket navn Trykk ”Enter” (Return)

Slette en mappe Dersom du ønsker å forandre ditt arkiv, må du kanskje slette en mappe. Marker den mappen du vil slette Velg Fil fra meny Markér valget ”Slett” Klikk for å aktivere sletting Du får spørsmål om å bekrefte sletting Bruk da Windows utforsker Sørg for at det ikke lenger er noen dokumenter eller andre filer i mappen

Gjenopprette slettede filer Dersom du ved et uhell har slettet en fil, så fortvil ikke – den ligger fortsatt i papirkurven Papirkurv Velg ikonet Papirkurv Du ser innholdet som er i papirkurven Velg den filen du ønsker å ta vare på Klikk på menyvalget ”Gjenopprett” Her ser du en oversikt over alle de filer, mapper og programmer som du har slettet Disse ligger fortsatt tilgjengelig

Tømme papirkurven Klikk på ikonet for papirkurven for å åpne den Papirkurven inneholder alle de dokumentene og mappene du har slettet – dette gjelder helt til du velger å tømme papirkurven Velg fra menyen Fil – Tøm papirkurven Du får spørsmål om å bekrefte sletting, svar ”Ja”