Autismeteamet i Nordland BUPA Rus og psykiatriklinikken Nlsh

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Legger dagens løsninger for e-meldinger til rette for god samhandling og dokumentasjonsprosess knyttet til fagområdene: Psykisk helsevern, barn, tverrfaglig.
Advertisements

Hva skal jeg snakke om •Bakgrunn NAKU •Hovedoppgaver •Prosjekter •Kommende prosjekter •NAKU trenger referansegruppe.
Kompetanse i lys av samhandlingsreformen
Bakgrunn: Økende antall bekymringsmeldinger til barneverntjenesten - annen etnisk bakgrunn enn den norske.  Media; kulturelle forhold kan føre til manglende.
Habiliteringsteamet for barn og voksne
Mindreårige mulige ofre for menneskehandel
Björk Thorarinsdóttir
1 TUD – erfaringer og problemstillinger sett fra kommunehelsetjenestens side Trond Hatling.
Bruk av velferdsteknologi – Hvor trykker skoen?
Norsk sykepleierforbund Bodø
Oppfølgingstjenesten Psykisk helse og rus
LOVGRUNNLAG LOV OM PASIENTRETTIGHETER § 2-5: Pasient som har behov for langvarige og koordinerte helsetjenester, har rett til å få utarbeidet individuell.
Ettervern og samarbeid
SKOLEVEGRING Veileder i skolevegringsproblematikk
Koordinerende enhet Brukerutvalget NLSH 13. Juni 2006.
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Depresjon og rusmiddelproblemer
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
Barn og unges helse Levanger kommune
OSCAR lokalmedisinske senter
Veileder for helse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel
Traumer og posttraumatiske reaksjoner blant nåværende og tidligere omsorgsplasserte Et samarbeid mellom Institutt for klinisk psykologi, Universitetet.
Developmental patterns and comorbidity of behavior problems Prosjekt Dobbelkompetanse i psykologi Ph.D.-kandidat Linda Helen Munkvold Prosjekt Dobbelkompetanse.
Barnespor i spesialisthelsetjenesten
Som bakteppe i arbeidet ved Voksenhabiliteringstjenesten
PROSJEKT REHABILITERING. Bakgrunn Samhandlingsreformen/Overføring oppgaver til kommunene Avtalene/samarbeidsfora Klargjøring av ansvar mellom kommuner.
Samhandlingsprosjekt psykisk helse Samarbeidsutvalget 01. mars 2010
Ambulerende Rehabiliteringsteam ART - Drammen Sykehus -
Regional seksjon for psykiatri, utviklingshemning/autisme
Fagnettverk for helsearbeidere innenfor demensomsorgen
Spedbarnsteamet Barne - og ungdomspsykiatrisk avdeling Drammen
Etter selvmordsforsøket
SMIL – styrket mestring i livet Oslo,
Nasjonalt nettverk for læring og mestring innen feltet psykisk helse og rus Sigrid Bøthun, prosjektleder Oslo, 21. september 2011.
Tidlig innsats HS styret 7. desember 2010 Svein Ove Ueland
Prosjekt tidlig innsats
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
HKH – Hurtig Kartlegging & Handling Ingelin Tangestuen - prosjektleder
”HVA MENER DU?” FORSTÅ OG BLI FORSTÅTT
Barn som pårørende –lovendring
Oslo Universitetssykehus HF Nærmere barn og unge i Norge har foreldre som sliter med psykisk sykdom eller rusproblemer. Mange av disse barna får.
Barn som pårørende – satsning og lovendring Bergen 3.desember Siri Gjesdahl.
Skoleprogrammet VIP, Sykehuset Asker og Bærum
Folkehelseinstituttet Hege Bøen november 2008 Hvem er brukere av eldresentrene ? En sammenligning av hjemmeboende over 65 år som er brukere av eldresentrene.
Av Sturla Falck Avslutningskonferanse 8. desember 2006
Myndiggjorte medarbeidere – mer aktiv omsorg
SAMBA småbarnsteam - sammen om barna –
Sør-Odal kommune Prosjekt barn og unge
Prosjekt barn og unge i Hedmark
Innledning – om samhandlingsreformen og endringer i helselovgivningen
Rehabilitering på CatoSenteret for brukere med kreft.
Hilde Holen / Svein Liane sept -07
DELTAKELSE, TILHØRIGHET OG VENNSKAP - muligheter og utfordringer
Superbrukere Omsorgspartner Inger Lise Andersen.
Ny strategiplan mot hiv
Tilskudd til forebygging av uønskede svangerskap og abort 2015
Helgeland Krisesenters jubileum 21. mai 2007 Kjell Erik Øie Statssekretær.
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Bamble Kommune, STHF, og NAV 2009 – 2010 Satt i drift Fokus på det som virker.
Hovedoppgaveforberedende seminar
SMIL – styrket mestring i livet
November 2003Sørlandet sykehus HF ”FELLES UTVIKLING” Et pilotprosjekt i kommunene Flekkefjord og Mandal
Habilitering av barn og unge – gode aldersoverganger og mestrende familier Oslo, 10. juni 2008 av Ingrid Bjørnstad og Grete Müller.
Anna M. Kittelsaa NAKU Utviklingshemning og psykiske helsetjenester.
Rehabilitering i samhandlingsreformen Knut Tjeldnes, seniorrådgiver.
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Utskrift av presentasjonen:

Autismeteamet i Nordland BUPA Rus og psykiatriklinikken Nlsh Prosjektbeskrivelse ”Utvikling av forebyggende behandlingstiltak til spesielt sårbare barn med autismespekterdiagnoser”. Autismeteamet i Nordland BUPA Rus og psykiatriklinikken Nlsh

Populasjonsstudier i Nordland Gyro Herder, Barnehab. N.l.s.h.HF (1993) Forekomst infantil autisme i Nordland Prev. 5,5 per 10000 barn og ungdom under 18år. 28 barn 21 gutter 7 jenter. 26 hadde p.u.h. Svein Solbakken (1998) samtlige tilmeldte i aldergruppen 7-18 år. Prev. 10 per 10000 Trond Heggelund (2008) Oppfølgingsstudie 10 år av barn og unge med autisme i Nordland.

Oppdragsgiver Gjennomføres av Autismeteamet i Nordland Prosjektet er et samarbeid mellom Nasjonal Kompetanseenhet for Autisme, Autismeenheten (Oslo uni. sykehus). Institutt for spesialpedagogikk, UiO UNN/ Ambulant habilitering. Forskningsavdelingen ved Nlsh

Organisering Styringsgruppe bestående av Britta Nilsson ved Autismeenheten, Prof. Harald Martinsen ved UIO, Per Wilhelmsen leder amb.hab.UNN, Sven Olav Vea Autismeteamet, Kathrin Olsen (Dr. grad kandidat,) Knut Sørgaard (forskningssjef Nlsh) som også er leder for forskningsprosjektet.

Tema og målsetting Prosjektet ”Utvikling av forebyggende behandlingstiltak til spesielt sårbare barn med autismespekterforstyrrelser” har som overordnet målsetting å forberede det forebyggende behandlingstilbudet til barn og ungdommer som er spesielt sårbare og i særlig risiko for å utvikle utfordrende atferd og komorbidé tilleggslidelser. Utvikle et utredningsverktøy for å identifisere spesielt sårbare barn tidlig i utviklingsløpet. Utprøve tiltak som utvikles for å individuelt tilpasses barnets, personlighetstrekk, vansker og sårbarhet.

Bakgrunn Prosjektets utgangspunkt er at tiltak i for liten grad, har vært individualisert ut i fra personlige særtrekk og behov. Dette er særlig uheldig for barn og unge med ASD som er spesielt sårbare. Spesielt store tilpassningsvansker med sitt sosiale og fysiske miljø, og som det er særlig utfordrende å lage egnet tiltakskjeder for. Væremåte som er preget av utstrakt rigiditet, engstelse, sansevarhet, hypo- og hyperaktivitet eller intensitet. Disse står i spesiell risiko for å utvikle utfordrende atferd og psykiske lidelser ( Myrbakk, 2008)

Bakgrunn forts. Disse atferdstrekk hemmer barnets utvikling, med ytterligere skjevutvikling som resultat. Selvskading og utagering overfor personer og materiell forekommer hyppigere hos denne gruppen barn. Tilbudene synes å være preget av mangel på kontinuitet, høyt konfliktnivå og bruk av makt og tvang. Behov for tidlig overgang til barnebolig eller tidlig omfattende avlastningstiltak er også karakteristisk. Dette medfører til sammen store omkostninger for barnet selv, familien og lokalt hjelpeapparat.

Problemstillinger Hva skal til for på ett tidligere tidspunkt identifisere spesielt sårbare barn med ASD som er i en særlig risiko for å utvikle utfordrende atferd og psykiske tilleggslidelser? Vil en mer differensiert kartlegging og behandling av sårbare barn og ungdommer ha effekt på variabler som livskvalitet, selvtillit, utvikling og prognose? Hvordan kan samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og kommunalt hjelpeapparat styrkes for å yte bedre koordinerte tjenester til denne gruppen barn?

Design og metode Kvantitativ spørreus. til samtlige foresatte til barn med ASD som er henvist Autismeteamet. Spørreskjema er en pilotmodell av utredningsverktøy, og formet med spørsmål om vansker, væremåte, personlighet og temperament. Spørsmålene i skjema er operasjonalisert på grunnlag av en kartlegging gjennom intervju med foresatte til 37 særlige sårbare barn med ASD, som er eller har vært klienter ved Autismeteamet (og som det har vært ytterst komplisert å utvikle gode tjenester til) Det utarbeides cut off skårer på leddene og ved hjelp av faktoranalyse us. Hva slags symptomer som henger sammen. Utvalget er 138 pårørende til nåværende klienter.

Intervensjonsstudie med casedesign Et utvalg på 15-20 barn som skårer over cutt-off på sårbarhet tilbys behandling utviklet med utgangspunkt i deres sårbarheter. Tiltak rettes mot individ og systemnivå over 2 år Evaluering gjennom systematisk intervju av pårørende og samarbeidspartnere, pre- og posttester

Fremdriftsplan Preprosjektfase 01.06.2009- 01.06.2010 Postprosjektfase 01.01.2013- 01.06.2013

Prosjektet vil gi ny kunnskap om sårbarheter hos barn med ASD, og gjennom å utarbeide utredningsverktøy vil vi kunne av dekke dette tidlig i barnets liv.