Fra helt til syndebukk ”Ansvar eller ansvarsfraskrivelse”

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Inkludering i skole og fritid – en utfordring
Advertisements

Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
HELSE OG LIVSSTIL.
FYSIKK 1 Hovedlinjene i den nye læreplanen
KURS I PRESENTASJONSTEKNIKK
H.Høie/N.Dolve april 2005 Oppgaveløsning i pedagogikk
Etter jobb på fredag var jeg ganske trøtt…
Oslonett 10 års jubileumsforedrag  Kjell Øystein Arisland prater om starten av Oslonett og vurderinger ut fra et gründer-perspektriv.  Gisle Hannemyr.
Holdning til norske folkehøgskoler blant norske ledere Informasjonskontoret for Folkehøgskolen.
Nordisk tilsynskonferanse
Dine sterke sider – slik andre ser dem
Navn, Tittel, LEDELSE Workshop. Hva hvis ledelse ikke fantes? Må vi ledes? Hvorfor må vi ledes? Hva er forskjellen med og uten ledelse?
SKOLEKVALITET I INTERNASJONALT PERSPEKTIV
Vintreets hemmelighet Livet i ordet, bønnen og gleden Joh 15:7-11
Veiledning Lovverket Arbeidsfordeling og rutiner
Med sekken full av penger!
Skolelederundersøkelsen 2008
Sigbjørn Obstfelder.
Energiverket 26. September 2012 Erik Torjussen A-larm.
Normativ etikk Fokuserer på konsekvensene av en handling.
Eksperiment for TDT25 Tor Stålhane.
Veiledning Lovverket Arbeidsfordeling og rutiner
v/advokat Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Vellykket, veldrevet ungdomsarbeid Utopisk mål eller morsom utfordring?
Oppsummering 101 things to do and know. 11.oktober Bibelen som rettesnor Bibelmixen Mennesker har verdi, hvem bestemmer verdien? Har man samme verdi som.
Berit Bratholm : BREDBÅNDSPROSJEKTET DIGITALE MAPPER OG SAMARBEIDSLÆRING.
I FOKUS En bok om observasjonsarbeid i skolen
Individuell bevisstgjøring Dine styrker – slik andre ser dem
Lederkurs - Studentliv1 Konsekvenser Hva er konsekvensene av at vi er frivillige?
SiO-Læringsmiljøs lederkurs - Modul 5 Roller, krav og ansvar 1 Lederstil - situasjonen avgjør.
Lag leddsetninger med som
Oppgave 4, side 106 – 107 Ubestemt artikkel foran substantivet.
Domssøndag Siste søndag i kirkeåret Matteus 25 (2 fortellinger)
Naturvernskolen: Hersketeknikk
Naturvernskolen: Tema på foredrag: Legg strategi for å vinne en miljøsak Tid: 30 minutter For mer info om foredraget kontakt: Andre relevante foredrag.
2. Samling Pedagogisk ledelse i barnehagen RSK Vest-Finnmark 2011
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Østlandsforskning Eastern Norway Research Institute Regionalkompetanse Asgeir Skålholt Østlandsforskning
HANNE’s FOREDRAG OM ROMFART
Felt for signatur(enhet, navn og tittel) En dag på UiO for 10. trinn 6. og 7. september 2011.
Skolelederundersøkelsen 2008 Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen.
Foreldreundersøkelse – RSMK mai Invitasjon til 34 foreldre – alle som har e-post 22 svar = oppslutning på 65 prosent 5 tema: informasjon, foreldremedvirkning,
Hvilken del av “vær stille” forstod du ikke??
Coaching Mal Coaching.
Joh 14,6 Jesus sier til ham: Jeg er veien, sannheten og livet
Grovplanlegging Evaluering av inneværende sesong:
Det nytter ikke å ha rett om man ikke får rett barneombud Anne Lindboe Lucy Smiths barnerettighetsdag 5. November 2014.
I retning av en bærekraftig HMS-kultur
Vindkraft i Norge – I lys av sertifikatordningen med Sverige
Benmargkreft Av rodas og agate.
I Dibrastan bor dubridene… Forskjellen på kunnskap og kompetanse.
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Erfaringskonferanse for Effektiviseringsnettverkene november 2004 En effektiv kommunesektor.
Kommune/bydel vår. Effektivitet? Altfor mye tid brukes til intern administrasjon og problemh å ndtering. Hverdagen preges i stor grad av "den sjuende.
Object  Klassen i java  Alle klasser arver fra denne om ikke noe annet blir spesifisert  ArrayList.add(Object instans)  Alle elementer formes til Object.
Å høre til – Et lag rundt eleven
Hva er ledelse? Intro org ledelse 2009.
Psykososial krisehåndtering HMS-dagen 2016 Sola Strand Hotel 26. januar 2016 Spesialrådgiver Grete Kvalheim.
Krisepsykiatri. Gjennom lovverket er kommunene pålagt å hjelpe mennesker i krise Kommunale kriseteam, består av bl.a. prest, fastlege, politi, helsesøster.
I samme verden Revidert 2013 Bilde inn. Tre integrerende grep Det religiøse livet som inngang til det sentrale Etikk framhevet som et gjennomgående.
Alta 6 april 2016 Helsefremmende samarbeid mellom barnehage og helsestasjon.
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Rutiner for overgang mellom barnehage og skole
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
DOPING – ANGÅR DET OSS? Doping – ferdig snakka?
BILDEANALYSE Marie Moen Liane.
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Høsten 2017 forelå rapporten på LIKESTILLING I IDRETTEN MED VEKT PÅ KJØNNSBALANSEN BLANT ANSATTE, TRENERE OG LEDERE I SÆRFORBUND utarbeidet ved Kari Fasting.
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Hvordan beveger egentlig planetene seg rundt solen?
Utskrift av presentasjonen:

Fra helt til syndebukk ”Ansvar eller ansvarsfraskrivelse” Foredrag for Fylkesmannens beredskapsavdeling Arve Løvenholdt Prest og gravferdskonsulent Innledning Egenpresentasjon. Kort tid – begrensninger – noen strøtanker til videre samtale og bearbeidelse. Spennende tema for et helt seminar.. Noe av urtema i menneskeheten. – Begynte i Edens hage – da Adam ble knepet på fersken etter å spist av kunnskapens tre sa han til Gud: ”Kvinnen – som DU har satt til å være hos meg, Hun gav meg av treet, og jeg spiste”. Tillater meg å sette ting litt på spissen – noen nyanser vil nok falle bort i et innlegg som dette VISE KONSULENTEN. ET OPPGJØR MED ETTERPÅKLOKSKAPENS TÅKEFYRSTE

Helt eller syndebukk PEDAGOGISK SOL Oppgave 1: Med helt forbinder jeg… Oppgave 2 Med syndebukk forbinder jeg… Samle på ark TA ET OPPGJØR MED ”ETTERPÅKLOKSKAPSDYRET” Avgjørelser må taes under press – Murphy’s lov. ”Alt som kan gå galt – vil gå galt og på verst tenkelig tidspunkt” uklart og ufullstendig . Kanskje galt informasjonsbilde – ”første melding er alltid feil”. Å ikke ta en beslutning – er også en beslutning – da utløser du ikke verken hjelp eller ressurser – men det er ikke en nøytral beslutning. Den har også konsekvenser. ”I etterpåklokskapens klare lys” – kan mangt se annerledes ut. Da har vi det hele bildet, da har alle kommisjoner og komiteer etc i fred og ro… Da er det tøft å sitte med ansvaret for de beslutningene en tok i ”the fog of war” i kampens hete. Jeg er sikker på at de aller, aller fleste operative beslutningstagerne – gjør så godt som de kan – der og da. Og det må og skal de har ”cred” for – samtidig som vi må analysere, reflektere – granske… ”Ansvar skal gjøres gjeldende” – for den enkelte og for etater og avdelinger. Og noen av oss må innrømme at vi har tatt feil. At vi sviktet i kampens hete. At ikke alt var på stell. At vi kanskje har skjøvet på ansvar og ressursfordeling – i hverdagens grå mellomprioriteringer – det vil jo helst gå bra.. ”i morgon, i morgon, men ikkje i dag.” Og jeg tenker det er tøft for den enkelte tjenestemann/kvinne å stå i dette skarpe – og tidvis nådeløse presset fra alle ”besserwisserne” som kjenner lukten blod – og tidvis ukritiske halser av gårde i flokk. Som en engelsk revejakt. Tøft i media – tøft i et nærmiljø – tøft i egenvurderingen – i speilet hver dag. ”Hvis bare så…” jeg skulle jo, jeg burde…” Det er tøft å gå fra hverdagshelt – til syndebukk – særlig hvis nivåene over deg – kollegene rundt deg – og nivåene under deg – ikke er der med nødvendig støtte og empati. Det går an å ”gjøre ansvar gjeldende” – uten å slå hånden av – for ikke å si ”kappe hodet” av medarbeidere. Røper kanskje en hemmelighet nå: ”Men ledere er også mennesker” – på godt og vondt.

Helt eller syndebukk Hva leder til heltestatus? Hva leder til syndebukkstatus? Reflektere sammen over det. HELTESTATUS: Når alt fungerer i en krisesituasjon - personell og materiell i funksjonell samhandling til beste for oppdragsløsningen - løs oppdrag – ta vare på dine menn/kvinner når vi før - under og etter en operasjon kan stå rakrygget og si: ”oss har gjort skal gjerast skulle”. -når media og overordnede kan skryte og dele ut medaljer og la seg avbilde sammen med oss. HVA GIR SYNDEBUKKSTATUS - når det ikke fungerer - når personell og materiell ressurser ikke er tilstrekkelige - nå det som ikke skal skje i en krise skjer – eller det som burde skje – ikke skjer. - nå krisen kommer som ”julenissen på kjerringen”. - når etater har beslutningsvegring - når manglende bevissthet, finansiering, trening og øving – gjør at vi blir dysfunksjonelle – med store menneskelige og materielle konsekvenser som resultat. Hvor mange vil la seg avbilde sammen med ”syndebukken”? Hvem vil støtte ham/henne i møte med media, pårørende, kommisjoner, politikere og alle slags utvalg

Å ha ansvar – å ta ansvar Er der forskjell på det? Konsekvenser i tjenesten? Å ha ansvar – formelt. Hva med å TA ansvar reelt – er det det samme? Hvilke dilemmaer møter dere i hverdagen på dette? Ressursfordeling: tid, hverdagens løpende krav vs å ta tid til å øve på det ”som aldri skjer..” - økonomi – hva skal vi bruke penger på – materiell, øving, merking, forebygging - utrykk som: ”spare seg til fant” – ”pisse i buksen – varmer i øyeblikket, men blir kaldt etterpå”. Ref service på bilen eller ha kasko? - hva høyt skal man rope i skogen – ift bevilgninger for eksempel ¨- hvor langt skal lojaliteten strekke seg – når skal en rope høyt – evt ta hatten sin? Tema på tidligere samling: ”Etisk begrunnelse for akseptabel risiko” – når er grensen nådd?

Er der noe kjent med denne? Noe med å smile oppover og sparke nedover. Hvor vakkert er det når ledere praktiserer en slik personalpolitikk – ikke minst i en krisesituasjon? Hva gjør det med den enkelte medarbeider? - hva gjør det med arbeidsmiljøet - hva gjør det med evnen og viljen til å ta ansvar og utvikle seg videre – bygge videre på det som er godt – ta tak i det som ikke fungerer etter sin hensikt.

Ansvar eller skyld Er der forskjell på a ha ansvar for noe – og det å ha skylden for noe? Hvilke konsekvenser må ledere ta for det en har ansvar for versus å skylde på noe eller noen? Ref General Grandhagen på Herjangsfjellet ”Rak rygg og bøyet kne” og oberst Pran etter Vassdalen. Hans tårer reddet stumpene av Forsvarets ære, men det parkerte karrieren hans. Åpen diskusjon videre i lederfelleskapet. Vise siste snutt: Hva skjer i ledermøtet?