Internasjonal mediepolitikk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VIETNAMKRIGEN Krigen mellom SØR-VIETNAM og NORD-VIETNAM fra 1963 til USA og Australia støttet Sør-Vietnam - og Kina og Sovjet støttet kommunistiske.
Advertisements

Innføring i bruk av speilreflekskamera
Midtøsten, Iran, Afghanistan
Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
KOMMUNISMENS FALL BERLINMUREN VAR SYMBOLET PÅ DET DELTE EUROPA
Barns rettigheter - personvern
Kampanjen for journalistikken Høstmøtet, Norsk redaktørforening Prosjektleder Arnt Sommerlund.
Helge Østbye Institutt for informasjons- og medievitenskap Medias oppgaver i byutvikling Byfriksjoner – møte 19. november 2009.
Skoleavis Journalistikk i skolen
#hvorhardudetfra - Kampanjen for journalistikken Kort om kampanjen Av Prosjektleder Arnt Sommerlund.
Eksamen med tilgang til Internett. Forsøk våren 2012
Barn og unges rett til deltakelse
15 En urolig verden.
Wien-kongressen og nye revolusjoner
Konflikter som preget verden
8 Det politiske systemet i Norge
Utviklingen i Øst-Europa og den kalde krigens avslutning
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Læreplanen i eldre historie
Mediehåndtering Kurs for ungdommens bystyre 21. januar 2011.
Ytringsfrihet - informasjonsfrihet
Polen Polen ligger i Øst-Europa og strekker seg fra Østersjøen i
Kapittel 26: Fred og konflikt i en globalisert verden
Kapittel 19: Imperiene rakner
6 Kulturmøter.
Kapittel 27. Minoriteter i Norge
Kapittel 19. Nasjonalisme
MEDIEMØTER 2 Presentasjon av lærebok
Opplysnings-filosofi, og den amerikanske revolusjonen
Marius Vøllestad Bø vgs
USA – verdens mektigste land
De tidligere kommuniststatene etter den kalde krigen
13 En verden uten grenser.
14 Samarbeid over grenser
De usynlige Hva vet vi om situasjonen i Oslo i dag? Noen inntrykk fra Kirkens Bymisjons virksomheter Sturla J. Stålsett Generalsekretær.
KONFLIKTOMRÅDE MIDTØSTEN - der tre verdensreligioner møtes;
Torbjørn L. Knutsen Internasjonal politikk etter den kalde krigen: Nye konflikter, nye kriger?
GLOBALISERING Opphavsrett: Amendor AS.
Peace Research Institute Oslo Fordommer Fordummer Oslo, 23. november 2010 Rojan Ezzati.
Informasjonssentral for fakta om norske massemedier
Det flerkulturelle samfunnet
Hva er viktig å kunne til prøva!
Makt og medier Mattias Øhra* 2008
FN Forente Nasjoner.
Retten til utdanning Med vekt på eksempler fra Afrika sør for Sahara.
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Kapittel 15. Konflikter og terrorisme Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
Konfliktar etter den kalde krigen. Ordforklaringar  Krig mellom statar: Blir brukt våpen mellom dei militære styrkane (USA mot Irak)  Borgarkrig: Bruk.
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
Kapittel 14. Fattigdom og utvikling Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
Kapittel 16. Arbeid for fred og menneskerettigheter Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
 Konflikten mellom Israel og Palestina.  CA 6 Mill. Jøder blir drept under 2. VK  Stor sympati for jødene etter 2. VK  Enighet om at jødene skulle.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Menneskerettigheter - kjennetegn Enkeltindividene har dem og statlige myndigheter skal oppfylle dem De er universelle De er normer med høy prioritet De.
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
Tsarene Den nest siste tsar: Aleksander Undertrykking Jødeforfølgelse Drept i et attentat 1894.
Sensur Læringsmål: Norsk
Den russiske revolusjon
Samfunnsfag.
Hvordan endret samfunnet seg?
Slutten av den kalde krigen
Internasjonalt samarbeid
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
Ulvejakt og media.
Hvorfor revolusjon i Russland?
Fagfornyelsen Høring av læreplanene 22.mai 2019
Utskrift av presentasjonen:

Internasjonal mediepolitikk Medie- og informasjonskunnskap 2 Numedal videregående skole Ola Grøvdal 2012

Nasjonal og internasjonal medielovgivning Media er regulert av nasjonale lovverk. Det finnes ikke noe overbyggende internasjonalt lovverk, men EU har laga retningslinjer som skal sikre fri tilgang på medier mellom medlemslanda og et felles regelverk for TV-reklame. FN-organisasjonen UNESCO arbeider med å sikre ytringsfrihet i media og tilgang på informasjon og kunnskap for alle. Ola Grøvdal 2012

Markedstilpasning De fleste mediene i verden får inntektene sine gjennom omsetning og markedsandel. Dette fører til kommersialisering av mediene og de tilpasser seg til markedet, det vil i hovedsak si de gruppene som har størst kjøpekraft og de interessegruppene som kan bidra økonomisk. Medieeierskapslova regulerer hvem som kan eie hvor mye av mediene, men ikke påvirkninga fra eierne. Ola Grøvdal 2012

Media og utvikling av demokrati UNESCO si målsetting for medieutviklinga er at den bidra til demokratisering. Mediene er avhengige av og derfor viktige agenter for ytringsfriheta. Bl.a. tester de ut hvor grensene for ytringsfrihet bør gå. Mediemangfold, sosiale og personlig medierte medier bidrar til å skape og sikre demokratisk utvikling. Ola Grøvdal 2012

Uavhengige medier Uavhengige medier innebærer at de ikke blir styrt av myndigheter eller særinteresser. Likevel vil alle land ha regler som i større eller mindre grad gjør mediene avhengige av myndigheter eller marked. I mange land er det risikabelt å jobbe som journalist. I land som Russland blir journalister drept hvert år pga. forhold som de avdekker. Ola Grøvdal 2012

«Murens fall» & «den arabiske våren» Da Berlinmuren falt i 1989, førte det til at mediene i øst-Europa fikk ei friere stilling og bidro aktivt til demokratiseringa. Som en del av perestrojkaen i Sovjetunionen, tillot president Gorbatsjov større grad av pressefrihet og glasnost (åpenhet) Seinere har Vladimir Putin fått vedtatt flere lover som innskrenker ytringsfriheta til den russiske pressa. Revolusjonene som har funnet sted i arabiske land som Tunis, Egypt og Libya blei muliggjort ved bruk av nye medier som mobiltelefon, internett og de sosiale mediene Facebook og Twitter. Ettersom nye, valgte regjeringer har tatt over, viser de tendenser til å prøve å innskrenke ytringsfriheta, bl.a. ved å straffeforfølge ytringer i media. Ola Grøvdal 2012

Mediene i sør Journalistikken i tidligere kolonier er prega av at de har arva tradisjonene til kolonimaktene. Mediene blir i ulik grad sensurert. Utstrakt grad av korrupsjon gjelder også i media. Ola Grøvdal 2012

Medienes forhold til urfolk og minoriteter Den fjerde verden: betegnelse på urfolk som ofte er bosatt i flere nasjonalstater. I Norge gjelder dette for samene. Nasjonale minoriteter: grupper med opphav i andre geografiske områder som har bodd lenge i andre nasjoner. I Norge gjelder dette bl.a. kvener, romanifolk (ofte kalla tatere) og jøder. Urfolk har særlige rettigheter knytta til å bevare eget språk, kultur og økonomi jf. FN sin konvensjon om urfolk. Norge har vært en internasjonal pådriver i dette arbeidet og har etablert ei egen samisk journalistutdanning. Nasjonale minoriteter har ikke tilsvarende rettigheter, men de nye, digitale mediene har gjort det mulig å skape egne mediekanaler. Ola Grøvdal 2012

Hvordan framstiller mediene «de andre»? Elendighetsperspektivet Fokuserer på sult, fattigdom og elendighet i land i sør og hos minoriteter Fugleperspektivet Journalisten har ikke tid til å sette seg inn i forholda og etterspør saker som underbygger fordommer og forhåndsinntatte standpunkt I hodet på reporteren-perspektivet Journalisten opptrer som en «turist» som vinkler stoffet ut fra sine egne interesser og behandler de menneskene som faktisk bor der som fremmede, og forholda som eksotiske. To ulike stereotype framstillinger av tutsiene i vestlige medier Ola Grøvdal 2012

Krigsjournalistikk Ola Grøvdal 2012 «Krigens første offer er sannheta» – krigsjournalistene hadde egentlig som oppgave å styrke krigsviljen i sitt eget folk. Under den spanske borgerkrigen og Vietnamkrigen på 1960/70-tallet oppstod det en uavhengig krigsjournalistikk der de rapporterte om det som faktisk hendte. Journalistene blei beskyldt for å undergrave tilliten til myndighetene og egne styrker. Under krigene mot Irak dekka CNN operasjonene til de amerikanske styrkene sett fra et amerikansk synspunkt, styrt av CIA. Dette medvirka til opprettelsen av Al Jazeera, en arabiskbasert mediekanal, som har en ikke-vestlig vinkling. Journalisten Kenji Nagai blei skutt og drept av burmesiske sikkerhetsstyrker da han dekka demonstrasjonene mot regimet i 2007 Ola Grøvdal 2012

Walraffing Den tyske journalisten og forfatteren Günther Walraff har benytta seg av en egen metode kritisk journalistikk for å avdekke diskriminering og andre negative sider ved samfunnet ved å gå «under cover» som tyrkisk fremmedarbeider, somalisk asylsøker, industriarbeider og butikkansatt. Metoden har fått betegnelsen «walraffing» og har både tilhengere og motstandere. Ola Grøvdal 2012

Kilder: Asbjørnsen m.fl: Mediemøter 2, Aschehoug, Oslo, 2007 (s. 106 -121) Skogerbø: Konflikt eller kuriosa? (http://www.nordicom.gu.se/common/publ_pdf/15_065-076.pdf) nedlasta 08.11.12 Synstnes: Presse og krig (http://brage.bibsys.no/fhs/bitstream/URN:NBN:no-bibsys_brage_24914/1/IFSInfo0105.pdf) nedlasta 08.11.12 Tørdal: Walraffing (http://ndla.no/nb/node/82349) nedlasta 08.11.12 Ola Grøvdal 2012