Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Sensur Læringsmål: Norsk

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Sensur Læringsmål: Norsk"— Utskrift av presentasjonen:

1 Sensur Læringsmål: Norsk 8.-10.
Å forklare og bruke grunnleggende prinsipper for personvern og opphavsrett ved publisering og bruk av tekster Drøfte hvordan språkbruk kan virke diskriminerende og trakasserende

2 Refleksjonsspørsmål – sensur
I innslaget hørte dere at den tyrkiske staten har overtatt kontrollen over landets største avis, Zaman, fordi avisen ofte kritiserte myndighetene. Nå ønsker de å erstatte journalistene med andre, og kan utøve sensur. Hva menes med sensur? Hva kan være hensikten med å sensurere?

3 Refleksjonsspørsmål – sensur
I Norge har vi pressefrihet, men dette er ikke tilfelle i mange andre land. Pressefrihet og ytringsfrihet er viktige byggesteiner for demokratiet, og det er også viktig at det finnes mange medier i et samfunn hvor informasjonen kan flyte. Hvorfor er det viktig at det finnes mange medier? Hvorfor er pressefrihet og ytringsfrihet viktige byggesteiner for demokratiet?

4 Refleksjonsspørsmål - sensur
I Norge kan pressen, i motsetning til i Tyrkia, være samfunnskritisk. Hva menes med at pressen er samfunnskritisk? Finn eksempler. Har vi behov for at pressen er samfunnskritisk? Hvorfor/hvorfor ikke? Pressen kalles for den fjerde statsmakt, og man sier gjerne at den skal være samfunnets vaktbikkje. Hva tror dere menes med dette?

5 Refleksjonsspørsmål – pressefriheten i verden
Kartet under er hentet fra nettsiden til Reportere Uten Grenser (World Press Freedom Index) og viser hvordan de har rangert ulike land i verden når det gjelder pressefrihet (jo mørkere farge, jo mindre pressefrihet). Som dere ser på kartet er det mange steder streng sensur. Det betyr at myndighetene bestemmer hva som skal skrives i aviser og bøker, og at de som ikke følger reglene risikerer å bli straffet. Hvor overrasket er dere over hvordan pressefriheten er i verden? Hva slags informasjon tror du myndighetene fjerner, og hva tror du de gjerne vil at avisene skriver om?

6 Refleksjonsspørsmål – pressefriheten i verden
Mange av landene som utøver sensur sier det handler om sikkerhet. Russland forbød innhold som kritiserte den russiske annekteringen av Krim i forbindelse med konflikten i Ukraina, Marokko forbyr informasjon om Vest-Saharas ønske om selvstendighet, USA mener at de som publiserer materiale om for eksempel hvordan man overvåker innbyggerne (eksempelvis Edward Snowden) er fiender av staten og så videre. Hvorfor tror dere disse landene har sagt at slike handlinger er ulovlige? I andre land fengsler man journalister som dekker opptøyer. Hva kan være årsaken til at man ønsker å fengsle disse journalistene?


Laste ned ppt "Sensur Læringsmål: Norsk"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google