Vask, stell og bevaring av tekstiler

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Advertisements

Montering av T-24 opphengsystem
Vi lager oss en: Adventskalender.
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
YouTube Amerikansk nettside Gratis Video og musikk
Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
«Strykebrettcover og stativ»
Inspirasjon til eget arbeid.
Bli en bedre fisker ! Av Ulf Skauli
4 Bruk øynene riktig.
Lage og sende MMS 1b Lage MMS MMS er en type melding på mobiltelefon.
VEDLIKEHOLD GROVFILTER OG ELEKTROSTATFILTER
En innføring i spillet: Lag En Setning
HELA Flekkfjerner - produktpresentasjon. HELA Flekkfjerner •HELA Flekkfjerner finnes i tre ulike bruksløsninger: –HELA Flekkfjerner –HELA Industri Flekk.
Råd til barn og foreldre
Fjerning av livmoren med åpen operasjon / laparotomi
Clos-O-Mat Palma Vita og Lima Vita
Brannforebyggende tiltak
Fransiscas unger Katten ble borte fra nyfødte unger. Men Jim tok vare på dem og en hektisk tvilling tid begynte. De var to stykker. Begge hankatter. Vi.
Litterære virkemidler
M ÅNEDSEVALUERING JUNI Da er sommerferien her. Håper dere har det fint! I juni har vi feiret Sakada 5 år, Simen 4 år og Sebastian 5 år. HURRA! Det var.
Året var 1987, i en liten by med navn Sussex, ble et lite hus totalt til intetgjort. Alt ble kastet ut, inkludert en liten brun bamse... Den ble liggende.
Vedlikehold og reparasjon
Hva er det som driver meg? Greiner på det gode treet.
Brann i metaller Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Jan Erik Andersen Oslo brann-
INNSTILLING AV STOL OG BORD
Kjøkkenet er et koselig sted, ikke sant?
Å skrive en god innledning
Torskens anatomi Se på bildet over og finn de ulike delene på din fisk. Studer munnåpningen. Hvor er tennene festet? Ser du andre organer i munnhulen?
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
Påbudt merking av matvarer (1)
Kapittel 5 oppgave g Sett inn å sette (seg,) å sitte, å legge (seg), å
REGNSKOGEN MENNESKENE HUGGER NED TRÆRNE I RENGSKOGEN
Arkivutstyr og arkivlokale
SHINGEL.
”Sykkeljakke”.  Om tekonikk  Problemstilling  Valg av oppgave  Vår løsning  Problemer med jakka  Konklusjon  Forbedring av prosjektet  Vårt produkt.
Etter forarbeidet og dagen i dag er målet at dere skal kunne:
Bøy substantivene i ubestemt form flertall og forklar setningene nedenfor Ta det piano! Kapittel 1 oppgave c.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Clos-O-Mat Palma Vita og Lima Vita
Knight, Kap.35 Polarisering, generelt:
Polen tur 2007 Uke 39. Avreise Søndag 23/9 Oppmøte kl Skolen Vi pakker buss og lignende Setter opp liste med hvem som sitter hvor.
Slik går vi fram når vi skal smake Putt maten i munnen samtidig som du puster inn luft. Luften hjelper oss til å kjenne detaljene i smaken. Sørg.
Hygiene og renhold.
Slindre Linda og Marianne 1DHA.
Å tenke på ved kjøp av MC utstyr
Kort om | vedlikehold. Hvorfor trenger man å vaske produktene? Skitt drar til seg fuktighet, noe som minsker komforten. Lukt kan ha en…negativ påvirkning.
Kort om | Funksjonsmembran
Kort om | Tekstilmaterial til MC. Tekstilmaterialer for MC-bruk er i hovedsak Polyamid (Nylon) eller Polyester. Minste bestanden er filamentet som spinnes.
Xcomfort gir deg komfortable løsninger:
SERVIETTBRETTING Visste du at serviettbretting har eksistert i over 500 år? Det finnes over 50 forskjellige bretteteknikker. Du må kunne minst.
Braut produkter.
Hengeskap Man må ikke ha ett fullt utstyrt snekkerverksted for å kunne lage noe fint.
Sett inn preposisjoner eller adverb som passer
Lysekrone fra sykkelhjul til lysekrone
Kvasarer Kvasarer sender ut mer energi pr sekund enn sola sender ut på 200 år – og de stråler med denne effekten i millioner av år! Kvasarer ble oppdaget.
Livsstilsending - uke 5 -
Støp og mur Det er en del begreper som vi nå skal avklare betydningen av 1. Kalkmørtel 2. Sement 3. Mørtel 4. Betong 5. Armert betong.
NorLab as Fagsamling Sortland september 2009 Prøvetakning av vannprøver Theresa Oxem.
TEORI MAT & HELSE 2 Tema: Hygiene, redskapslære, livsstil, mål & vekt.
Lag en plan! Hva er god katastrofeberedskap? Bevissthet om ansvar Organisasjon Risikoanalyse Kontakter Øvinger Sikringsplan (inkl. innsatsplan), redningsplan.
Clos-O-Mat Palma Vita og Lima Vita
Elektrisitet.
Fjerning av livmoren med åpen operasjon / laparotomi
Dommer og Frelser.
Vannrakett med fallskjerm
Kapittel 6: Heidi er lei av å rydde og vaske
Montering av T-24 opphengsystem
Eine og Andri på viktig oppdrag
Hodelus kan ikke hoppe eller fly
Utskrift av presentasjonen:

Vask, stell og bevaring av tekstiler Hvordan skal vi ta vare på gamle og nye tekstiler? Først må en bedømme hvilke tekstiler en skal ta ekstra vare på. Alt skal ikke vare. Hva bryter ned våre tekstiler (i tillegg til bruk og vask/rens)? Lys Fuktig eller tørt klima Smuss og støv

Lys: Både sollys og elektrisk lys kan bryte tekstiler ned. I forb Lys: Både sollys og elektrisk lys kan bryte tekstiler ned. I forb. med utstillinger, blir det brukt spesielle pærer som ikke er varme. Fuktig klima: I fuktig klima kan tekstiler bli angrepet av muggsopp og jordslag. Det er vanskelig med sopp, for den kan ikke vaskes bort. Da er det viktig å få tørket tekstilen godt. Men blir det fuktig igjen, kan soppen blomstre opp på ny. Tørt klima: Tørt klima gjør at tekstiler blir sprø. Smuss og støv: Partikler som er skarpe, ødelegger tekstilfibrer. Støvsug over en nettramme (f. eks. en ramme som det er festet fluenetting i). Forsiktig med risting, tepper kan briste! Forsiktig med vask, alt kan ikke maskinvaskes! Rens ikke gamle tekstiler.

Andre råd for å bevare tekstiler Liv og andre deler til bunaden: Noen av bunadsdelene består av mange forskjellige materialer, og er ikke beregnet på vask. Disse kan renses i snø. Ullstoff kan renses i snø (for eksempel åkle i ull). Vær oppmerksom på at alt som strykes blir gult når det ligger oppbevart.

Vask, stell og oppbevaring av gamle og nye åkle Gamle åkle kan være ufattelig skitne. Send de ikke på renseri, for det er for hard behandling og de kan ødelegges. Vaskes i 30 grader i badekar el. lign. med såpespon. Skulle fargene blø, ha en flaske eddiksyre (35 %) ved siden av deg og ha noe oppi for å stoppe at fargene glir ut. Skyll i 5 vann. En kan godt ha eddik i skyllevann også. Våte åkle er så tunge at de må brettes sammen når de skal løftes opp av vannet. Det er viktig å få tørket tepper raskt. Rull åkleet inn i håndkle slik at mest mulig vann suges ut. Tørkes på et gulv med varme, eller legges over et tørkestativ el. lign. en varm dag slik at vannet renner av. Vær forsiktig med å henge det over en snor. På grunn av vekten kan tepper revne. Mange åkle har søm på midten, heng de langs sømmen.

Oppbevar tepper opprullet og innpakket i utvasket bomullslaken Oppbevar tepper opprullet og innpakket i utvasket bomullslaken. Skal teppet henge på vegg, sy en løpegang oppe (på baksida) og tre en stokk gjennom. Bruk ikke spiker i tepper når de henges opp.

Gulvtepper og åkle i ull kan renses i snø Gulvtepper og åkle i ull kan renses i snø. Rull sammen teppet og sett det ut til det er blitt kaldt. Legg det på snøen med retta ned og bank forsiktig. Flytt teppet flere ganger (snøen blir skitten). Pass på at teppet blir tørt når du tar det inn. Støvsug til slutt. Tepper kan henges ut i fuktig vær (ikke i regn). Husk å tørke det etterpå. Støvsug forsiktig. Ull renser seg selv. .

Vask og oppbevaring av tekstiler i silke Vask og oppbevaring av tekstiler i silke. De fleste tekstiler i silke kan vaskes for hånd. Silke bør vaskes i 30 grader i såpespon (natursåpe) og skal ikke ligge i vann på forhånd. Fargen kan blø, så her er det viktig å ha eddiksyre (35 %) klar. Ha i alle tilfelle eddik i siste skyllevann. Ta silketørkleet opp av vannet og stryk det forsiktig ut på et bord med en natursvamp og pass på at det blir vinkelrett. Ta bort vann med svampen og la det tørke. En kan også stryke tørkleet forsiktig før det er helt tørt. Gamle silketørkle skal ikke oppbevares brettet for da kan det briste i alle bretter. Det beste er å legge de i en eske foret med et utvasket laken. Slipp tørkleet ned i esken og la det ligge slik.