UTDANNING FOR FRED SRI LANKA OG COLOMBIA

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
Advertisements

Skjønnlitterær fortelling
”Lopper i blodet” ble profilert som barnas nye jule-CD i fjor.
Hva er migrasjon og hva gjør Røde Kors Ungdom?
Kanskje Gud vil at vi skal treffe noen mennesker som er feil for oss før vi treffer den ”rette”, så vi er bevisst på hvor takknemlig vi skal.
Krigens konsekvenser Navn på skole/klasse Navn på foredragsholder(e) Måned, År.
Å plante et håp Offer til ADRA, 9. februar. Hun har mange barn. Mannen ser hun sjelden noe til. Skuret, der hun bor, er laget av pinner, litt bølgeblikk,
Av: Kjetil Johnsen 3 venner.
Barnesoldater: Ikke alle barn leker krig
Den kristne fasten Nei, dette er fasten jeg har valgt: å løse urettferdige lenker, sprenge båndene i åket, sette undertrykte fri og bryte hvert åk i.
Midtøsten, Iran, Afghanistan
«SØNDAG FOR DE FORFULGTE» 2011
Bokanmeldelser..
Prosjekt ELIMINATE Innsamlingskampanje. Vår andre mulighet til å forandre historien.
Året var 1987, i en liten by med navn Sussex, ble et lite hus totalt til intetgjort. Alt ble kastet ut, inkludert en liten brun bamse... Den ble liggende.
Røde Kors Ungdom Tekst osv.
Ei dramatisering Maren & Agnete – fritt etter Johan Herman Wessel.
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
KIRKENS NØDHJELPS FASTEAKSJON 2010
SAMMEN FOR DE FORFULGTE
Hurra for deg som fyller ditt år...
Barna er de største taperne ……
Å skrive en god innledning
15 En urolig verden.
Spøken som gir deg lykke!
HISTORIEN OM DE 4 LYSENE.
Om du har mat i kjøleskapet, klær å ha på deg, tak over hodet og en seng å sove i ... Da er du rikere enn 75% av jordens befolkning.
Brasil bilde 1 Presentasjon:
44 Hector om skikk og bruk I Norge
KIRKENS NØDHJELPS FASTEAKSJON 2010 Naturkatastrofer rammer alltid fattige hardest. Klimaendringene fører til mer flom, tørke og ekstremvær. Din innsats.
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
Kapittel 5 oppgave g Sett inn å sette (seg,) å sitte, å legge (seg), å
Hva er vitsen med å gifte seg?
TV-AKSJONEN NRK FLYKTNINGHJELPEN 2010 På flukt fra krig.
FORTSETT SETNINGENE. 1. Hun har et hus For fire måneder siden
Buskerudregionens incestsenter
Polen Polen ligger i Øst-Europa og strekker seg fra Østersjøen i
TROSOPPLÆRINGSPLAN FOR RØNVIK MENIGHET
SUDAN Norsk Folkehjelp 2007
Kapittel 1, oppgave b) å kaste loss å seile uvær (n) kuling (m)
De usynlige Hva vet vi om situasjonen i Oslo i dag? Noen inntrykk fra Kirkens Bymisjons virksomheter Sturla J. Stålsett Generalsekretær.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Husker du fasteaksjonene i 2006 og 2008?. Temaet: Ungdom ut av krig og krise.
KIRKENS NØDHJELPS FASTEAKSJON Årlig aksjon i fastetiden Hele menighetens aksjon Samlet inn 28 millioner i bøssebærere i hele Norge, flertallet.
Slik jobber Kirkens Nødhjelp med klimaendringer
morild.org en interaktiv nettjeneste i ti år Mer enn 1000 spørsmål
TRO – FELLESSKAP – HANDLING Tro – Fellesskap – handling er NUKs formålsparagraf. Karitativt Utvalg (KUT) har ansvar for NUKs sosiale engasjement. Norges.
Jes 40,13 Hvem har målt Herrens Ånd, og hvor er mannen som kunne gi Ham råd og tilføre Ham kunnskap? Rom 11,34 For hvem har kjent Herrens sinn? Eller hvem.
100 lure ord å lære.
1.1 /// Klikk her for å høre Magnus 1.2 /// Klikk her for å høre Thea 1.2.
VANN FORANDRER ALT SLIDE 1: Introduser deg selv og avtal om du vil ha spørsmål underveis eller på slutten av presentasjonen. Med TV-aksjonen NRK 2014 skal.
Bokollektivet Målgruppe:
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Medvirkning og medborgerskap i skolen
Soria Moria Hvordan kan vårt system bli bedre I.
FA Kvinners misjonsoffer 2015 Rent vann i Uganda.
Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Hvordan blir barns rettigheter ivaretatt? Kirsten Kvalø, Leder, PRESS - Redd Barna Ungdom.
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
SOS-BARNEBYER BARN PÅ FLUKT. ET TRYGT HJEM 134 LAND.
De glemte barna i den forfulgte kirke. Over hele verden lider barn fordi de følger Jesus.
sos-barnebyer barn på flukt
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Nobels fredspris I innslaget hørte dere at det hadde vært borgerkrig i Colombia i over 50 år, noe som gjør at mange aldri har opplevd fred i landet. Det.
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Tema for 2014 er: Folk forandrer verden!
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Utskrift av presentasjonen:

UTDANNING FOR FRED SRI LANKA OG COLOMBIA ADVENTSAKSJONEN 2008

Hvordan er det å vokse opp i krig? Å aldri ha opplevd fred? Hvordan er det å ikke ha noen rettigheter? Å ikke kunne si eller mene det du ønsker? Hvordan er det å ikke ha tilgang til det du trenger aller mest? Å ikke ha nok mat eller vann? Hvordan er det å alltid være redd? Å se familie og venner bli drept?

BORGERKRIG Mange borgerkriger har pågått i flere tiår og blir dermed fort ”glemt” av verden. Myndighetene unnlater å gi humanitær hjelp til befolkningen fordi de er redd den kan havne i feil hender. Mat brukes som våpen og befolkningen lider. Områder blir avstengt fra resten av landet, slik at befolkningen verken kommer seg ut eller inn. Det gjør heller ikke mat, medisiner eller andre nødvendige varer. Det er et fengsel uten tak.

Som så ofte i krig, er det de uskyldige som blir hardest rammet Som så ofte i krig, er det de uskyldige som blir hardest rammet. Krig og ustabilitet fører til at befolkningens grunnleggende behov forsømmes og de humanitære forholdene blir elendige… Millioner av mennesker må forlate hjemmene sine og alt de eier. De er flyktninger i sitt eget land. Mange har flyttet hele livet og aldri opplevd å ha et hjem.

Menneskerettighetsforkjempere Fagforeningsledere Journalister Prester Ekstra utsatt er de som kjemper for sin rett, som kjemper for fred. De som vier livet sitt til å hjelpe andre. Fredsarbeidere Menneskerettighetsforkjempere Fagforeningsledere Journalister Prester Hjelpearbeidere

Mars 2006 Colombia: Erkebiskopen av Cali blir skutt og drept på vei ut av kirken. April 2006 Sri Lanka: To medarbeidere i Caritas Jaffna drepes av en mine. Juli 2008 Colombia: Et medlem av en lokal Caritasgruppe i en menighet kidnappes og blir funnet drept.

COLOMBIA

Situasjonen i Colombia er en av de aller verste i verden. Konflikten i Colombia mellom geriljagruppene, de paramilitære og myndighetene har pågått i over 40 år. I løpet av denne tiden er hundretusener blitt drept og over 3 millioner er internt fordrevne. 702 massegraver er oppdaget, men man regner med at tallet ikke slutter her.. Situasjonen i Colombia er en av de aller verste i verden.

Colombia er det land i verden som har flest drap. Det skjer ett drap i timen.

Narkotika Narkotika er i realiteten Colombias største eksportartikkel. Bønder i Colombia er nødt til å dyrke narkotika, da det er den eneste avlingen som kan gi en inntekt familien kan leve av. Av de store inntektene narkohandelen gir, blir kun 1% i Colombia, resten forsvinner i hendene på utenlandsk mafia. Bare en liten del av den ene prosenten går til den colombianske bonden. Likevel er det bøndene som angripes i militæraksjoner for å få slutt på dyrkingen.

Hun ble grepet og bortført utenfor et fengsel i Colombias hovedstad Bogota, hvor hun hadde dekket en konflikt mellom vanlige kriminelle og innsatte som tilhører den halvmilitære Colombias forente selvforsvarsstyrker. Hun ble banket opp og seksuelt mishandlet i ti timer, før kidnapperne dumpet henne i veikanten tre timers kjøring fra Bogota. Der fant en drosjesjåfør henne. Om kidnappingen på en colombiansk journalist

SRI LANKA

Den 25 år lange borgerkrigen i Sri Lanka har kostet 65 000 menneskeliv Den 25 år lange borgerkrigen i Sri Lanka har kostet 65 000 menneskeliv. Nærmere en million er internt fordrevne. Konflikten er mellom de singalesiskdominererte myndighetene og regjeringshæren på den ene siden og den tamilske frigjøringsbevegelsen LTTE- ”tamiltigerene” på den andre. Flere våpenhviler er blitt inngått, men disse har sjelden blitt overholdt. Den siste ble formelt opphevet i januar i år.

En fredsgruppe i aksjon

Caritasbesøk i Mannar, Sri Lanka mars 2008 Der vi før kunne høre bølgeskvulp og barnelatter, hører vi nå kontinuerlige drønn dag og natt fra granatene som sendes mellom LTTE og regjeringshæren. Da våpenhvilen ble avsluttet, flyttet regjeringsstyrkene stillingene sine inn i de befolkede områdene – for å beskytte stillingene. LTTE plasserer også stillingene sine blant folk – i håp om at regjeringstyrkerne ikke vil skyte når de vet at sivilbefolkningen er der. Et håp som ikke alltid går i oppfyllelse. Granatene skytes opptil 40 km av gårde, og treffer både det de skal og det de helst ikke skulle… Caritasbesøk i Mannar, Sri Lanka mars 2008

Ødeleggelsene var enorme. Etter tsunamien i 2004 mistet nærmere 50 000 mennesker livet og 1,5 millioner ble hjemløse. Ødeleggelsene var enorme.

LTTE rekrutterer barnesoldater Man regner i dag med at en nylig tvangsrekruttert barnesoldat kan forvente å leve i fire måneder; to måneder med opplæring og to måneder som kanonføde.

Under et besøk i Sri Lanka snakket en Caritas medarbeider en ung kvinne. Hun bor i en hytte med sine barn. De eier ingen ting. For å få en idé om hvordan nødhjelp best burde innrettes, spurte Caritas denne kvinnen om hva hun trengte aller mest. – Jeg? Det eneste jeg trenger, er fred, svarte hun.

Tiltak fra Caritas *Talsmannarbeid *Konfliktløsning i lokalsamfunn *Utdanning og bevisstgjøring om fred *Fredsgrupper *Utvekslingsprogrammer *Menneskerettighetsundervisning *Ikke-voldelig konfliktløsning *Fokus på fred blant barn og ungdom

DET NYTTER! Disse prosjektene er alt i gang og viser resultater Fredsgrupper er opprettet og flere kurs og seminar i bevisstgjøring og opplæring i borgerrettigheter, demokrati og fredsfremmende arbeid er gjennomført.

HVA KAN DU GJØRE?

Støtt opp om adventsaksjonsarbeidet i ditt lokallag

Bli med på adventsaksjonshelg, for å lære mer om årets tema og få inspirasjon til adventsaksjons- arbeidet! 31.okt-2.nov på Mariaholm Påmelding på nuk.no

"We cannot live in peace, and our hearts cannot remain in peace, if people are not treated in a dignified way. We have the duty to show solidarity toward everyone," Pope John Paul II