Jødedommen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PowerPoint nr 1 Hva vil det si å være kristen? Av Karina Schjølberg
Advertisements

Jødedommen - en oversikt
Profetene i Det gamle testamente
Religionskritikk Forbanna religion!!!!!.
NT 1.
Religioner og livssyn i dag
Bønn Uke 42.
OVERGANGSRITUALER HØYTIDER
Bahá’í er en tro som bygger bro Innleggsholder: Saba fra 2Z Fjellhamar skole Fredag 28.mars 2008 Kontaktlærere: Magnus og Raymond.
LÆR DEM Å LEDE. LÆR DEM Å LEDE TROSLINJE FØDSEL Guds skaperverk For du har skapt mitt indre, du har vevd meg i mors liv. Jeg takker deg fordi jeg.
JØDEDOMMEN HØYTIDER ROSH HASHANA JOM KIPPUR SUKKOT HANUKKA PURIM
Av: Morten Andre Pettersen
Nattverden.
Misjon og dialog SMM Dialog – et nytt misjonsmønster? Jesu stridssamtaler med de skriftlærde Jesu stridssamtaler med de skriftlærde Justin.
Islam.
RAMADAN.
Et møte med Gud og andre troende
Ordet poesi betyr stemningsfullt, lyrisk, versediktning.
Tekster om tro og livssyn
Religioner.
Kristendommens hellige bok.
“Disippel-høring”.
Islam.
Om hellige skrifter.
Førskolelærerutdanning tverrfaglig og temabasert modell
Islam.
Om hellige skrifter.
ICC selger mye bra litteratur på norsk! Min bok om Profeten Mohammad (fvmh) er en populær fargebok som er basert på historien om Profeten Muhammad (fvmh)
Islam De fem søylene.
Tanker, tro og tvil i bibelen….
Jesus og evangeliene. Lammet Symbol på Jesus: - Guds lam - Påskelammet slaktet: Jesu død innledet noe nytt. Jesus som den gode hyrden eller gjeteren er.
Islam. Kort info om Islam: Oppstod i Midtøsten på den arabiske halvøya på 600-tallet Kom til Europa allerede på 700-tallet Spredt over hele verden Nest.
Hinduisme En introduksjon. Hva skal du lære? forklare hva tempelet betyr for norske hinduer fortelle om hinduenes templer og hellige steder fortelle om.
Å vere jøde. Den som er fødd av ei jødisk mor, er jøde. I dag er det 14 millionar jødar. Dei er spreidde over heile verda, dei fleste i USA og Israel.
 Konflikten mellom Israel og Palestina.  CA 6 Mill. Jøder blir drept under 2. VK  Stor sympati for jødene etter 2. VK  Enighet om at jødene skulle.
Jødedommen Høgtider: Sabbat, Rosj Hasjana, Jom Kippur, Sukkot, Hannuka m.m.
Meir enn religion – jødane reknar seg også som eit folk Jødane trekk røta sine tilbake til Abraham Mange jøder er sekulære (verdsleg, mindre religiøse)
NT – Evangeliene og Apostlenes gjerninger. Bibelen Basic Det gamle testamentet (GT) 1. Historiebøkene 2. De poetiske bøkene 3. Profetbøkene Det nye testamentet.
 Livssynshumanisme  Jødedommen  Kristendommen  Islam  Hinduismen  Buddhismen.
Det gamle testamentet. 1) Loven - 5 Mosebøkene 2) Profetene - «de tidligere profetene» - «de senere profetene» 3) Skriftene - historier, - visdomsord,
Det gamle testamentet. 1) Loven - 5 Mosebøkene 2) Profetene - «de tidligere profetene» - «de senere profetene» 3) Skriftene - historier, - visdomsord,
Påske Selve ordet Påske kommer fra 2. Mosebok i Bibelen og betyr ”gå forbi”. Jødene feirer påsken til minne om flukten fra Egypt, mens de kristne feirer.
Kap. 6 Tankar, tru og tvil i Bibelen
BIBELEN.
-en stor familie av nasjonale kirker
Temasamling – 2016 Hvordan møte muslimer?.
Jødedom Foto: I en synagoge. Foto: David Lisbona.
De nye slaverutene.
Viktige historiske hendingar i
Islam De fem søylene.
KRLE 27. SEPTEMBER 2017.
Gjennomgang av periodeplanen for uke 42-46:
En presentasjon av Moise
DET GAMLE TESTAMENTE Sammendrag.
Kristendommen har hatt stor betydning for samfunnet vårt gjennom flere hundre år.
JØDISK TRO OG TRADISJON
MÅL FOR TIMEN Hvem, når, hvordan?
Jødedom Foto: I en synagoge. Foto: David Lisbona.
§ 1-1. Formålet med opplæringa
Atle Sævareid: Bibelens tilblivelse
Bibelen Det greske ordet biblia betyr bøker. Bibelen består av 66 bøker. Tekstene ble utvalgt på kirkemøte i Nikea, 325 e.Kr.
Jødedommen En oversikt over viktige historiske hendelser i jødedommen
“Disippel-høring”.
Johannes 3, påsken i Det Gamle Testamentet
Det gamle testamentet.
Bibelen er klar: Et ENTYDIG budskap:
Viktige spørsmål om kjønn, samliv og barn
Jødedom Foto: I en synagoge. Foto: David Lisbona.
Synagogen Bilde: Synagoge i Romania. Foto: Emmanuel Dyan.
Utskrift av presentasjonen:

Jødedommen

Jøder i verden i dag USA Israel Det finnes om lag 14 000 000 jøder i verden i dag. USA Israel er både et navn på det jødiske folket og landet de er knyttet til. Israel

Hvem er jøde? Hovedregel: Du er jøde hvis du er født av en jødisk mor. Enkelte mener at det holder å ha en jødisk far, og andre mener det også er mulig å konvertere til jødedommen.

Skrifter Tanakh  Jødenes samling av hellige skrifter Toraen står først i Tanakh, og består av de fem Mosebøkene Tanakh danner grunnlaget for jødisk identitet, etikk, lov og tradisjon fra de tidligste tider og frem til i dag. Talmud er en skriftsamling som inneholder den muntlige læren i jødedommen. Den tar for seg den religiøse loven og omfattende rabbinske kommentarer til denne. (det de kristne kaller Det gamle testamentet)

Pesach «Å gå forbi» Jødisk påske https://www.nrk.no/skole/?page=search&program=Tradisjoner%20og%20h% C3%B8ytid&mediaId=15328

Mat I Toraen finner en mange regler for hva jøder kan spise og ikke spise. Maten skal være tilberedt på bestemte måter. Kosher = tillatt Forbudt mat: svinekjøtt, skalldyr, blodmat. Melk og meieriprodukter må ikke tilberedes eller spises sammen med kjøtt. Dyr må være slaktet på en bestemt måte

Synagogen «Forsamling» Det er ofte undervisning i synagogen, og det er gudstjenester der på søndager. Hele Toraen skal leses opp i synagogen løpet av et år. En jødisk menighet blir vanligvis ledet av en rabbiner En rabbiner er utdannet til å tolke skriftene. De passer på så loven blir fulgt.

Sabbaten Den viktigste helligdagen i jødedommen. Feires både i hjemmet og i synagogen. Sabbaten varer fra fredag kveld til lørdag kveld. Først og fremst en hviledag for mennesker og dyr hvor man skal være med familie og venner. Alt må være klart til feiringen i god tid.

Likhetstrekk med kristendom og islam Alle tror på én Gud Gud har fortalt mennesker hvem Han er og hva Han vil Hellige bøker Et personlig forhold til Gud. Bønnen er vanlig i alle de tre religionene. Abraham. Alle regner seg som «Abrahams barn». Gud har sendt profeter til menneskene. Jerusalem er en hellig by for alle de tre religionene.

Lenker På tro og Are https://tv.nrk.no/serie/paa-tro-og-are/sesong/1/episode/4/avspiller (spilletid: ca. 30 minutter) Kahoot: https://play.kahoot.it/v2/?quizId=62db5b6d-4a6c-4c97-bd57-6db92548ef7c