Seleksjonsprosessen Kap 4

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Av Reidar Kvalvaag Beerenberg
Advertisements

Forutsetninger – barrierer - strategier VIRKNINGSFULLE TJENESTER - om å bygge opp og utvikle en virkningsfull tjeneste.
Teknologi og forskningslære
Lynkurs i SWOT-analyse Roald Bjørklund, Psykologisk Institutt
Praktisk eksamen Vg2 - yrkesfag
11. Legitimitet og makt Påstandene:
Rapport - bedrift Sammendrag Innholdsfortegnelse
1 Oppgave gjennomgang Kap Oppgaver -Kap 12: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 11, 18, 19.
EVALUERING AV PRODUKTER, PROSESSER OG RESSURSER. Gruppe 4 Remi Karlsen Stian Rostad Ivar Bonsaksen Jonas Lepsøy Per Øyvind Solhaug Andreas Tønnesen.
Kvalitativ metode i markedsforskning
Kapittel 11 Oppfølging Fred Wenstøp.
DATAKVALITET, RELIABILITET OG VALIDITET
Human Factors i boring og brønn
Tidligere eksamensspørsmål
Hva er rekruttering? Å fylle ledige stillinger i bedriften
Kun senter for Kunnskap og Likestilling. 2 Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? Nødvendig for å sikre at like kvalifikasjoner virkelig betyr i praksis.
© Eurokompetanse a.sISO 9000:2000 august 2001 nr. 1.
Didaktiske analysekategorier
Kvalitative og kvantitative metoder
La oss begynne med begynnelsen (igjen)
1. utarbeide idealprofil 2. sammenholde kandidat Et komplett rekrutteringsverktøy for å finne riktig person til en stilling - en tretrinns prosess 3. lage.
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Innføring i organisasjonspsykologi – PSY2406 – Vår 2008
ORGANISASJON OG PROSESSER Kjetil Hoff Partner Innsikt1 AS.
Sammenhenger, problemstilling og forklaringer Forelesning 6/
Testing, måling og forskningsdesign.
1 3 søknader til Forskningsrådet: ”Feilhandlinger, informasjonsbearbeiding og ulykkesrisiko i framføring og overvåking av transportmidler” (TØI) ”Mennesket.
Mandat og engasjement Utforming av rammeverket Implementering av risikoledelse Kontinuerlig forbedring av rammeverket Overvåking og gjennomgang av rammeverket.
1 Legen som kvalitativ forsker – en studie om arvelig høyt kolesterol Jan C. Frich Institutt for allmenn- og samfunnsmedisin Universitetet i Oslo / Nevrologisk.
Seleksjonsprosessen Kap 4
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
1 Kap 17: (Finnes ikke) Kortfattet gjennomgang av konklusjoner i forelesningene Kommentarer til karakterskalaen AML og lovdata.no Kommentarer til eksamensoppgaver.
1 Kap 17: (Finnes ikke) Kortfattet gjennomgang av konklusjoner i forelesningene Kommentarer til karakterskalaen AML og lovdata.no Kommentarer til eksamensoppgaver.
Testing, måling og forskningsdesign.  Hvor får vi vår informasjon om personligheten fra?  Hvordan evaluerer vi kvaliteten på disse målene?  Hvordan.
PSY (Videregående modeller i arbeids- og organisasjonspsykologi)
Masterskolen 2012 : Introduksjon Opplegget for Masterskolen –Opplegget, timeplan med mer Elementene i en masteroppgave –Teori, metode og empiri (data)
Personlighetspsykologi - PSY 2600
OPPGAVER MÅL TEKNOLOGI.
Sosiologiske metoder. Kvantitative metoder: ulike metoder for å måle mengder og er underlag for statistikk. Kvalitative metoder: et mangfold av teknikker.
Validitet og reliabilitet: Fra teori –> via operasjonalisering –> til empiri Et teoretisk utsagn er en framstilling av sammenhengen mellom abstrakte begrep.
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
Markedsføring – nødvendig kompetanse for bibliotekarer? Forum for økonomibibliotekarer av Arve Pettersen.
Utvalg og datainnsamling Typer av data: Data innhentet for å belyse en spesiell problemstilling (egne data)‏ Data frambrakt uavhengig av problemstillingen.
Sosiologiske metoder. Kvantitative metoder: ulike metoder for å måle mengder og er underlag for statistikk. Kvalitative metoder: et mangfold av teknikker.
Brukbarhetstesting og feltstudier INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 7 november 2010.
M&L2 Kap. 4 - ver.1 Markeds- undersøkelser Oslo, sept 2010.
Utviklingsprosesser INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 12 september 2011.
PSYKOSOSIALT ARBEIDSMILJØ Hilde Myren Bedriftslege i Statoil.
Sammenhenger, problemstillinger og forklaringer
INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon
Sammenhenger, problemstillinger og forklaringer
I den prosessorienterte organisasjon spør man
Kvalitative og kvantitative metoder
RIS-metoden for prosessforbedring
Mandat og mål Prosjektet har vurdert to modeller for innsatsstyrt finansiering (ISF) av kommunale tjenester. Modellene er utviklet og tatt i bruk i Kristiansand.
Utkast til eksamensoppgaver PSY 2404 – Høst 2006 versjon
Utkast til eksamensoppgaver PSY 2404 – Vår 2005 versjon
Bruk og brukere Kapittel 3 i læreboka
Brukbarhetstesting og feltstudier
økt grunnbemanning og ansvarliggjorte medarbeidere for økt nærvær
Det eksterne blikket på eksamen Erfaringer med tilsynssensor
Seleksjonsprosessen Kap 4
Personell seleksjon og vurderingsmetoder: hva virker? – kap 5
Forskningsopplegg og metodekombinasjon Tommy Tranvik, AFIN
Forskningsmetoder Validitet Frode Svartdal Universitetet i Tromsø
Psykologiske tester Frode Svartdal, UiTø 26/12/2018 FSv.
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
Utkast til eksamensoppgaver PSY 2404 – Vår 2006 versjon
Seleksjonsprosessen Kap 4
Aktørene Innbyggerne, politikerne, forvaltningen,
Utskrift av presentasjonen:

Seleksjonsprosessen Kap 4 Tema for dobbeltforelesningen: Utforming og validering av seleksjonsprosessen Kompetanseanalyse Jobbanalyse – stort antall modeller Bruk av Jobbanalyse informasjon Valideringsprosessen Reliabilitet – målepålitelighet og konsistens Finansielle spørsmål – kostnad ved seleksjonsprosessen

Personell seleksjon Personell seleksjon er et av de mest fremtredende områder innen arbeids- og organisasjonspsykologien Forskningsresultat har hatt en stor betydning for hvorledes organisasjoner rekrutterer personell Det er tiltagende forståelse for nødvendigheten av å evaluere hvordan kandidatene oppfatter seleksjonen, bl.a. ut fra rettferdighet og andre etiske/moralske verdier

Seleksjonsprosessen Jobbanalyse gir grunnlag for spesifisering av personegenskaper, beskrivelse av jobben og av nødvendig jobbkompetanse Bestemme seleksjonsinstrumenter (psykometriske tester, intervjuer, simuleringer, søknadsskjema) Valg av seleksjonsmetode av hensyn til reliabilitet, validitet, lovlighet, rettferdighet, kostnad og reaksjoner Implementere seleksjonsmetoden og rekruttere kandidater Evaluering; kandidatens reaksjoner, empiriske studier, nytteeffekter

Jobbanalyse Hensikt: innhente systematisk informasjon om jobben (oppgaver, utstyr, ansvarsforhold, rapporteringsrutiner, arbeidsbetingelser, plass i organisasjonen) Skille mellom jobborientert og arbeidstakerorientert analyse Dagens forskning fokuserer på fremtidige krav til jobber (arbeidsoppgaver)

Kompetanse og kompetanseanalyse Hensikt: innhente opplysninger om arbeidsoppgaver og ansvarsforhold Kompetanseanalyse innebærer beskrivelser av egenskaper og ferdigheter som må besittes i jobben Kompetansemodeller innebærer oversikt over alle relevante egenskaper som er knyttet til en spesiell arbeidsrolle

Kompetanseanalyse Brukerorientert tilnærming: Aktiv lytting til kunder og deres behov Søke medvirkning fra kunder for å bestemme fremtidige beslutninger Sikre at kunder føler seg vel og har kontroll i salgsprosessen/brukerprosessen Kompetanseanalyse bidrar til felles begrepsapparat for jobbens innhold og utforming

Kompetansemodeller Innebærer gjennomgang av de mest sentrale forholdene knyttet til atferd i en spesiell jobb Kompetansemodeller bør ikke inneholde statiske beskrivelser, men være åpen for kundenes kontinuerlige behov Eksempler på områder for kompetansemodeller: lærere, leger, selgere, flygere, sekretærer, kundebehandlere, politi, butikkpersonell, o.a.

Jobb analyse - informasjon Skiftlig materiale og eksisterende dokumentasjon Jobbinnehaverens rapporter Flanagan: Critical Incident Technique – CIT- kritiske jobbaspekt McCormick: Position analyses questionnaire (PAQ) Fine & Wiley: Functional Job Analysis Kollegaers rapporter Direkte observasjon

Position Analysis Questionnaire 200 hundre tema fordelt på seks kategorier: Informasjons input Medieringsprosessen (mentale prosesser) Arbeidsproduktet Interpersonlige relasjoner Arbeidssituasjon og jobb kontekst Annet

Sjekkliste for jobbanalyse Skal jeg utføre oppgaveorientert eller arbeidstakerorientert analyse? Hvilken kompetanse kreves for analysen? Hvilken nærhet kreves til jobben for å gjøre analysen? Hvilke data skal samles og hvordan skal de analyseres? Hvordan kan jeg validere funnene? Hvilke muligheter finnes for å benytte teknikken og gi hensiktsmessige resultat? Hva er kostnaden ved teknikken? Er det tema knyttet til arbeidstakerens sensitivitet som må vektlegges?

Anvendelse av jobbanalyse informasjon Klarlegging av ansvarsforhold i jobben Synliggjøre for jobbsøkerne om jobboppgavene Klargjøre organisasjonens behov for fremtidig trening og skolering Fremskaffe informasjon i rekruttering av søkere

Valideringsprosessen Testresultat fremskaffer prediktorer for fremtidig arbeidsevne i forhold til jobben: Kriterie-relatert validitet Tillitsvaliditet Face validitet Innholds validiet Konstruksjons validitet

Reliabilitet Test – retest reliabilitet Parallelle former Ytre reliabilitet Indre reliabilitet

Finansiell nytteverdi Beregning av seleksjons ratio, antall jobber/ antall kandidater Den finansielle nytteverdi ved forbedrede jobb ferdigheter

Seleksjons resultat Jobb resultat Godta Avvise Godt Dårlig Bra valg Andre har nytten av kandidaten Dårlig Vi har utfordringer med kandidaten

Nytte-kalkulasjoner Nytte-kalkulasjoner anvendes for å analysere organisasjonens utfordringer og bistå med å utvikle rekrutteringsstrategier og å kalkulere nytten av seleksjonsprosessen

Oppsummering Seleksjonsprosessen er utformet ut fra antagelsen om at det er jobbrelevante individuelle forskjeller mellom mennesker som kan måles. Seleksjonsprosessen har betydning for individets og organisasjons suksess og velvære Forutsetning for seleksjon er jobbanalyse som gir vurderingskriterier Kompetanseanalyse viser nødvendige jobbferdigheter En del fremtidsrettede jobber er ikke tilstrekelig beskrevet Det er nødvendig at seleksjonsprosessen gir pålitelig informasjon ut fra krav til validitet og reliabilitet