Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Det eksterne blikket på eksamen Erfaringer med tilsynssensor

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Det eksterne blikket på eksamen Erfaringer med tilsynssensor"— Utskrift av presentasjonen:

1 Det eksterne blikket på eksamen Erfaringer med tilsynssensor
Eli Ottesen Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, UiO

2 Eksamensordningene UTLED4111: Individuell prøveforelesning. Studentene får oppgitt emne en uke før eksamenstidspunktet . To interne sensorer. Bestått/ikke bestått. UTLED4220: Mappeeksamen. Tre arbeidskrav (minst et i gruppe og et individuelt) og et individuelt refleksjonsnotat utgjør studentens eksamensmappe. To (vanligvis) interne sensorer. Bestått/ikke bestått UTLED4061: Utdanningsvitenskap, forskningsstrategier og metoder. Individuell hjemmeeksamen med frist på to uker. Karakterskala A-F. To sensorer, intern/ekstern. UTLED4090: Masteroppgave individuell eller gruppe. Karakterskala A-F. Muntlig (individuell). Karakterskala A-F. To sensorer, intern/ekstern.

3 UTLED4111 Samtale med sensorene i forkant
Observasjon av tre faser: Kandidatens presentasjon (ca. 25 minutter), sensorenes utspørring (ca. 10 minutter), sensorenes bedømmelse Tilsynssensors vurdering: Brede og generelle vurderingskriterier – i hvilke grad fanger de opp studiets læringsutbyttebeskrivelser? Det kan bety at det er en implisitt og personlig «oversettelse» av læringsutbytte når eksamen vurderes. Behov for endring: utarbeidelse av sensorveiledning der kriterier for bedømmelse er tydeligere koblet mot læringsutbytte.

4 UTLED4220 Vurdering av tre mapper, to bestått og en ikke bestått. Hver mappe består av fire tekster, og er vurdert ut fra oppgavetekst og vurderingskriterier for hver tekst. Alle deler må godkjennes for å få bestått. Tilsynssensors vurdering Det er en utfordring å skape god konsistens mellom oppgavetekst og vurderingskriterier. Ansvarlige for oppgavetekster har ulike uttrykksformer og kan vektlegge ulikt. Presisjon i språket og indre konsistens er sentrale krav en bør rette til dette arbeidet.

5 UTLED4061 Kriteriene: Innhold og formelle krav
Vurdering av to eksamensbesvarelser, oppgavetekst og vurderingskriterier Oppgaven: Å besvare tre oppgaver knyttet til forskningsartikkel Å redegjøre for fasene undersøkelsen består av Å vurdere undersøkelsen med hensyn til validitet og reliabilitet, og peke på styrker og svakheter Å drøfte relevansen for ledelse i skolen og forholdet teori/praksis Kriteriene: Innhold og formelle krav Tilsynssensors vurdering Etterspør vekting av kriteriene og oppgavedelene. Noen deler er kart mer krevende enn andre. Stiller også spørsmål om det kan være en «overbelastning» av kriterier, og om manglende samsvar mellom oppgavene og kriteriene (som er svært generelle)

6 UTLED4090 Lesing av to masteroppgaver og observasjon av muntlig eksamen (inkludert formøte og sensorenes vurderingssamtale). Samtale med sensorene og fagansvarlig. Tilsynssensors vurdering: Sensorene bruker aktivt vurderingskriteriene i sin utspørring, men rekker ikke over alle. I vurderingssamtalen har sensorene i større grad fokus på helheten enn på hvert enkelt kriterium. I hvilken grad klarer man da å skille i forhold til bruken av karakterskalaen? Vurdering utfra mangler vs vurdering utfra prestasjon? Vurdering utfra sammenligning eller vurdering utfra prestasjon (læringsmål)? Kriteriene brukes ulikt

7 Oppsummering: Bruk av tilsynssensor kan gi et nyttig perspektiv på vurderingspraksis. Spørsmålet er hva som gjøres i etterkant. I hvilken grad får rapportene betydning for studieutvikling? Kvaliteten på tilsynssensors arbeid: Forventninger Oppgaveavklaringer Forberedelse


Laste ned ppt "Det eksterne blikket på eksamen Erfaringer med tilsynssensor"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google