Velkommen til lynkurs i likemannsarbeid

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fra Arbeidsprogram til Årsmelding
Advertisements

ROLLEN SOM BARNEANSVARLIG
Vennskap Ikke gå foran meg, kanskje følger jeg deg ikke.
STUDIEARBEID Hva er en studieplan?
Tilskuddsordninger Hedmark fylkeskommune. Generelle kulturmidler  Praktiske opplysninger - Søknadskriteriene, skjema, retningslinjer - Frister  Bakgrunn.
1 Likemannsarbeid i LHL Generell presentasjon utarbeidet i november 2011.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Pårørendetilbud ved lett traumatisk hjerneskade
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
Medlemsorganisasjonene: Medlemmer per oktober 2010.
Lister ergoterapeut Lister brukerutvalg
Presentasjon av Studieforbundet Funkis. Studieforbund Studieforbundene i Norge bygger på en 150 år gammel tradisjon for opplysningsarbeid gjennom frivillige.
Likemanns- arbeid.
”Vi vil bli flere". Vil vi bli flere?.....Hvorfor? …Hva vil vi ha de nye til?
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Bokpresentasjon Oslo.
Møre & Romsdal fylkeslag  Treffsted siste torsdag hver måned på Oasen Kreative Senter  Ellers etter ønsker fra medlemmene  Setter i gang selvhjelpsgrupper.
VERDIGHET av sykehusprest Håvard Ervik, Molde sykehus
Mestring og forebygging av depresjon
Informasjon til fylkes- og lokallag
Norway Rotary Distrikt 2260 Kurs Bevisstgjøring av Rotary’s ledere Utarbeidet av Lillian Johansen og Finn Kolstø, Gardermoen Rotary Club.
NFF FINNMARK.
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Hverdagsrehabilitering Del 3 Brukermedvirkning
Hvor kan vi søke midler? Hvordan sette opp en søknad?
Innledning NJFF lang erfaring med utdanning av instruktører og kursledere Kursheftet utarbeidet for å gi deg informasjon og kunnskap om det å utøve veilederrollen.
Positiv fritid!. Hovedmål for NIF Å organisere idrettsaktivitet for alle funksjonshemmede ved at alle særforbundene tar det fulle ansvar for å gi et tilbud.
DELTAKELSE, TILHØRIGHET OG VENNSKAP - muligheter og utfordringer
Fritid med Bistand.
Ny likepersonsordning
Idrettsrådets ansvar og rolle
Studentlivs lederkurs - Modul 7 Den vanskelige samtalen 1 Den vanskelige samtalen Om forventninger, grenser, vennskap, konflikter og profesjonalitet…
Regionale forskningsfond
Kraften i likemannsarbeid
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Kjære foreldre! Foreldreinvolvering og et godt samarbeide mellom hjem og skole fører til: ”Bedre læringsutbytte, bedre selvregulering, bedre trivsel, færre.
Psykososial intervensjon Bruk av psykoedukativ metode i pårørendegrupper innen demensomsorgen Aud Johannessen Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens.
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!. Hovedpunkter Hva er et Studieforbund? Hva er Funkis? Betydningen av samarbeid Felles kurs og kompetanse.
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!. Hva er et studieforbund? Nesten alle organisasjoner og lag driver kurs og opplæring for sine medlemmer.
Prosjektleder valg 2015 Bente Huuse VALG EN NYBEGYNNERS BEKJENNELSER.
Forebygging og tiltak. Hva gjør oss langtidsfriske? Innflytelse på arbeidssituasjonen Å føle seg sett, hørt og verdsatt Å oppleve arbeidet som meningsfylt.
Likemannsarbeid i NRF Del 1: Innføring i likemannsarbeid.
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Oppfølging av etterlatte
Presentasjon av prosjektet ”Mestring på tvers” høst 2008
Hvem er vi Hvorfor er vi Om demens Fokusområder Tilbud Demensplan 2020
Bapp gruppe Bapp gruppe er et forebyggende kurs for barn år(barn) og for ungdommer 13– 17 år(ungdom) som lever nært mennesker med psykiske vansker.
1.-4.trinn Foreldremøte Eydehavn skole - august 2017.
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
1 Kommunikasjon.
Likemannsarbeid i LHL Hei
Psykisk helse.
Sosial kompetanse i yrkesrollen
Utforskende undervisning i matematikk B – Samarbeid
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
Erfaringsutveksling og praktisk info
Kurs i likepersonsarbeid 2018
Likeperson Navn:……………
Norsk Fosterhjemsforening <fylke>
Voldsforebyggende opplæring
FORELDREVEILEDNING Foreldreveiledere Oppstart torsdag
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
Bufdirs arbeid med CRPD
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
Voldsforebyggende opplæring
Utskrift av presentasjonen:

Velkommen til lynkurs i likemannsarbeid CP-foreningen, april 2019

Formålet med lynkurset å gi en kort innføring i hva likemannsarbeid er. å skape interesse for likemannsarbeid lokalt/vise hvor viktig likemannsarbeid er. å gi tillitsvalgte og andre som er ansvarlige for å planlegge og gjennomføre lokale likemannsaktiviteter et minimum av opplæring i likemannsarbeid. Denne presentasjonen ønskes videreformidlet til alle som ansvarlige for å planlegge og gjennomføre aktiviteter i fylkene!

Innhold Hva er likemannsarbeid? – ulike definisjoner. Hvorfor likemannsarbeid? Hva slags likemannsarbeid har vi i CP-foreningen – og i fylkesavdelingene? Hva er en likemann? Hva bør likemenn være bevisste på? Hvilke egenskaper er av betydning? Tips til å planlegge og gjennomføre likemannsaktiviteter.

Hva er likemannsarbeid? «Ei samhandling mellom personer som opplever å være i samme båt, det vil si samme livssituasjon, og hvor selve samhandlinga har som mål å være ei hjelp, støtte eller veiledning partene i mellom» Definisjonen kommer fra et veiledningshefte om likemannsarbeid for funksjonshemmedes organisasjoner. I 2001 var det sosialdepartementet som var utgiver, mens i dag er det BUFDIR (Barne- ungdoms og familiedirektoratet) som har ansvaret for å følge opp likemannsarbeidet i funksjonshemmedes organisasjoner.

Hva er likemannsarbeid? «En organisert overføring av personlige erfaringer mellom personer med nedsatt funksjonsevne og mellom pårørende. Normalt vil den som overfører erfaringer ha et lengre og mer bearbeidet erfaring enn de øvrige» Definisjonen over er hentet fra BUFDIR, og er gjeldende i dagens regelverk for tilskudd til funksjonshemmedes organisasjoner. Essensen i likemannsarbeid er samhandling og erfaringsutveksling

Betydningen av likemannsarbeid Likemannsarbeid kan bidra til å: skape møteplasser og trygge rom for å kunne utveksle erfaringer bearbeide følelser, takle sorg og finne gleder hjelpe og trøste andre i «samme situasjon» finne løsninger framfor begrensinger oppleve mestring og å finne mestringsstrategier få relevant informasjon og nyttig kunnskap om det å leve med kronisk sykdom og funksjonsnedsettelser. Den positive kraften i likemannsarbeidet

Likemannsarbeid i brukerorganisasjonene er en grunnleggende aktivitet i brukerorganisasjoner (interesseorganisasjoner). bidrar til et variert og godt medlemstilbud. er frivillig og ulønnet. er verdsatt av myndighetene, da organisasjoner får «uttelling» for likemannsarbeid i beregningen av statsstøtte

Likemannsarbeid i brukerorganisasjoner I forbindelse med den årlige søknaden om statsstøtte innrapporteres organisasjonenes likemannsarbeid. Det likemannsarbeidet vi får støtte til, krever en særskilt organisering, jamfør Bufdirs regelverk (snart forskrift). Med det menes: tidsavgrensede og temabaserte aktiviteter der formålet er erfaringsdeling og støtte. Det gis ikke støtte til aktiviteter som har en rent sosialt formål. Det skilles hovedsakelig mellom en-til-en baserte aktiviteter og gruppebaserte aktiviteter. Myndighetene (BUFDIR) har kriterier på hva de definerer innenfor begrepet likemannsarbeid.

Likemannsarbeid i CP-foreningen Eksempler på en-til-en basert aktivitet: telefon/kontakttjeneste, besøkstjeneste Eksempler på gruppebaserte aktiviteter: likemannskurs, samtalegrupper og aktivitetsgrupper. Den nasjonale telefonkontaktordningen bestående 25 likemenn. Opplæringskurs og erfaringssamlinger for likemenn. Målgruppebaserte kurs på den årlige storsamlingen. Målgruppebaserte lokale samlinger: Ungdomstreff, foreldretreff, seniortreff, besteforeldretreff Målgruppebaserte og tilrettelagte aktiviteter: kokkekurs, Sabeltanngym, terapi-ridning, terapibading, sitski osv. Eksempler der formålet er erfaringsutveksling, samhandling og mestring.

Likemannsarbeid i fylkesavdelingene Mye av likemannsarbeidet i CP-foreningen foregår lokalt. Fylkesavdelingene innrapporterer årlig over 250 dager med likemannsaktivitet. Det er viktig at de som har ansvaret for planleggingen og gjennomføringen av likemannsaktivitetene har kjennskap til hva likemannsarbeid er og er bevisste på utøvelsen av rollen som likemenn.

Egenskaper ved en likemenn Hva er en likemann? En person som den enkelte organisasjon har utnevnt til å ha en særskilt rolle i organisasjonens likepersonsarbeid (Bufdir) Når det gjelder lokale aktiviteter er det styrene i fylkesavdelingene som utnevner. Styret har et ansvar for å utnevne personer de mener er skikket for oppgaven (planlegge og gjennomføre en lokal likemannsaktivitet). Styrene må kvalitetssikre så langt det lar seg gjøre. En person som selv har en diagnose/funksjonsnedsettelse eller være pårørende (og medlem i CP- foreningen) Ha et bearbeidet forhold og en viss distanse til egen diagnose og funksjonsnedsettelse. Kunne skille mellom egne problemer og andres. Evne til å reflektere over egne og andres erfaringer. Være interessert og ha tid til å gjøre en innsats. Formaliteter Egenskaper ved en likemenn

Den gode samtalen… Opptrer lyttende, har fokus på den andre. Viser empati, forståelse og respekt. Legger vekt på muligheter, ikke begrensninger. Har fokus på det positive. Informerer gjennom egne erfaringer. Unngår «ekspertrollen» eller «behandlerrollen». Setter grenser for seg selv og andre. En god likemann «snakker ikke om seg og sitt, men evner å lytte godt til den andre» «løser ikke den andres problemer, men hjelper den andre til å finne løsninger selv»

Den vanskelige samtalen.. Det er viktig å kunne sette grenser – både for seg selv og for andre. Man velger selv hvor personlig man vil være. Det er ikke meningen at likemenn skal kunne «alt». Blir samtalen/situasjonen for vanskelig, så er det viktig å søke hjelp. Henvis gjerne dit du mener ansvaret hører hjemme, eksempelvis sekretariatet i CP- foreningen, tjeneste- og hjelpeapparatet, fagpersoner osv. Det er også mulig å henvise til ulike hjelpetelefoner (eksempelvis om samtalen skulle preges av tematikk innenfor psykisk helse). Ta kontakt med sekretariatet dersom du/dere skulle ha behov for en debrief, råd eller veiledning. Et annet viktig prinsipp i likemannsarbeidet er taushetsplikt. Det som sies/skrives blir mellom partene.

Til slutt…Gode tips og råd 15 tips til hvordan man kan arrangere et vellykket arrangement/likemannsarrangement 5 tips til hvordan man kan være en inkluderende møteleder Disse dokumentene ligger på CP-skolen. CP-skolen er en nettside på www.cp.no, der vi samler alt vi har av skriftlig opplæringsmateriell.

Mer skolering i likemannsarbeid Funkis (vårt studieforbund) har nylig laget forslag til et 2 dagers (8 timers) kurs i likemannsarbeid for interesseorganisasjoner/diagnoseforeninger. I dette kurset kan dere også finne øvelser, som er relevante i kursing av likemenn (testing av egenskaper, situasjonsbestemte øvelser). Du finner info om dette kurset her: https://funkis.no/node/862 Vi har også link til dette kurset på CP-skolen.

Takk for oppmerksomheten! Har dere spørsmål til dette lynkurset eller til likemannsarbeid i CP-foreningen, så kontakt gjerne sekretariatet i CP-foreningen. De kan nås enten på post@cp.no eller på telefon: 22 59 99 00