Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Likemannsarbeid i LHL Hei

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Likemannsarbeid i LHL Hei"— Utskrift av presentasjonen:

1 Likemannsarbeid i LHL Hei
Her er lysark som kan brukes i arbeidet med å videreformidle kunnskap og informasjon om LHLs likemannsarbeid. Du bestemmer også selv om du vil vise alle eller utvalgte lysbilder. Det er også fullt mulig å sette bildene sammen i en annen rekkefølge om ønskelig. I notatvisning finner du støttetekst, dvs. utfyllende opplysninger som du selv velger om du vil bruke. Du finner støtteteksten ved å velge Visning – Notatside. Skriv ut notatene (støtteteksten) ved å velge Fil – Skriv ut – Notatsider (under rullegardinmenyen ”Skriv ut hva”). Støttetekst kan brukes på ulike måter. LHL anbefaler du leser støtteteksten på forhånd og lærer deg den, og at du tar utgangspunkt i den når du forteller om likemannsarbeid. Les aldri opp støtteteksten for tilhørere – da faller de i så fall raskt av lasset! Du kan også bruke støtteteksten til å finne svar på spørsmål fra tilhørerne. Lykke til! Generell presentasjon utarbeidet i april 2015

2 Hva er likemannsarbeid?
Likemannsarbeid handler om utveksling av erfaringer: om det å bli syk om leve med sykdom eller å være pårørende til en som er syk Likemannsarbeid er et supplement til omsorg og hjelp den enkelte får fra familie, venner og hjelpeapparat Frivillig og ulønnet arbeid Hva er likemannsarbeid? Likemannsarbeid handler om omsorg for hverandre. Likemannsarbeid handler om utveksling av erfaringer; om det å bli syk, leve med sykdom eller å være pårørende til en som er syk. Likemannsarbeid foregår i forbindelse med ulike aktiviteter og på ulike møteplasser. Likemannsarbeid kan foregå mellom to eller flere personer med mest mulig likhet i diagnose, eller mellom personer som befinner seg i noenlunde samme livssituasjon. "Å være i samme båt" og "den som har skoen på vet hvor den trykker" er uttrykk som langt på vei beskriver hva likemannsarbeid handler om. I likemannsarbeidet deler begge parter erfaringer – både den som er likemann og den som benytter likemannstilbudet. Den som ønsker å snakke med en likemann har ofte mange spørsmål, og likemannen blir gjerne oppfordret til å fortelle om hvordan han eller hun har opplevd sykdom. Likemannsarbeid er et supplement til omsorg og hjelp den enkelte får fra familie, venner og hjelpeapparat. Likemannsarbeidet skal ikke erstatte profesjonsomsorgens behandlings- og rehabiliteringstiltak eller fagkunnskapen i resten av hjelpeapparatet. Likemannen tilbyr hjelp og støtte som medmenneske og kan gi råd basert på egne erfaringer.

3 Hva betyr dette for lokallaget?
Hva betyr dette for lokallaget? At laget har tilbud om ”noen å snakke med” (likemenn) for personer som nylig har fått en diagnose, for kronikere og pårørende At laget har tilbud om likemannsaktiviteter som handler om å mestre sykdommen (f. eks. treningsgrupper ledet av likemenn)

4 Likemannsaktiviteter i LHL
Fysisk aktivitet – trimgrupper ledet av likemenn Likemannstjeneste i sykehus eller lærings- og mestringssentre Besøkstjeneste – til hjem eller institusjon Telefontjeneste Samtalegrupper Andre Likemannsaktiviteter i LHL Likemannsarbeid i LHL er mangfoldig og langt mer enn samtaler mellom to personer. LHL tilbyr en rekke likemannsaktiviteter ledet av likemenn. Trimgrupper: Den vanligste likemannsaktivitetene i LHL er lokale trimgrupper ledet av likemenn, som fysisk aktivitet på ulike nivåer til musikk, samt vanntrim, turgrupper og trimdans. Likemannstjeneste på sykehus: Mange lokallag organiserer likemannstjenester på sykehus. Det innebærer at likemenn fra lag med tilknytning til et sykehus er tilgjengelig på sykehuset til faste tider for pasienter som ønsker å snakke med dem. Likemenn fra LHL presenterer også sine pasienterfaringer og/eller LHLs tilbud i forbindelse med kurs for pasienter og pårørende på Lærings- og mestringssentre ved sykehus. Besøkstjeneste: En del lag har likemenn som besøker pasienter på rehabiliteringssentre, sykehjem eller andre institusjoner. Andre tilbyr likemenn som besøker folk hjemme eller avtaler samtale på cafe eller i forbindelse med et lagsmøte. Telefontjeneste: Likemenn tilgjengelig på telefon kan være er et godt lokalt lavterskeltilbud. Det er viktig at tilbudet markedsføres jevnlig, for eksempel i brosjyrer om lagsaktivtet eller på lagets facebookside. Likemenn i interessegrupper: Interessegrupper tilknyttet LHL, som FHLT (hjerte- og lungetransplanterte) og gruppen for ICD-bærere, har egne likemenn tilgjengelig på telefon. Tilbudet markedsføres på LHLs nettsider. Samtalegrupper: Noen lag organiserer også samtalegrupper ledet av likemenn som møtes jevnlig over kortere eller lengre perioder. Andre lag tilbyr matlagingskurs ledet av likemenn.

5 Likemannsarbeid er organisert og planlagt av lokallag
I LHL skjer likemannsaktivitetene i regi av lokallagene Aktiviteten settes i gang og drives etter vedtak i styret Aktiviteten bør kunne annonseres: tid, sted, aktivitet og målgruppe Aktiviteten skal ledes av en likemann Likemannsarbeid er organisert og planlagt av lokallag For at en aktivitet skal kalles likemannsarbeid må det skje i regi av organisasjon for funksjonshemmede, og aktiviteten må være organisert og planlagt. Likemannsarbeid kan defineres slik: En organisert samhandling som skjer mellom mennesker som opplever å være i samme båt, eller i noenlunde samme livssituasjon, og hvor selve samhandlingen har som mål å være en hjelp, støtte eller veiledning partene imellom. Likemannsarbeidet vil normalt ha som utgangspunkt at en av dem som inngår i samhandlingen har en lengre og mer bearbeidet erfaring enn de andre. Denne personen blir gjerne kalt likemannen. (Sosial- og helsedepartementet, 2006). I LHL drives likemannsaktiviteter i regi av lokallagene. Når man skal sette i gang og drive likemannsarbeid i et lag, forankres dette gjennom et vedtak i styret. Styret skal ta utgangspunkt i medlemmenes ønsker og behov. Lokallaget må sette rammer for tiltaket gjennom å avtale innhold, tidspunkt for aktiviteten, hvor aktivitetene skal foregå, målgruppe, og hvem som skal være likemann. Når laget organiserer aktiviteten på en god måte, blir det også mulig å markedsføre det slik at det når flest mulig. Styret må sørger for at likemenn får opplæring og blir påmeldt aktuelle kurs.

6 Hvem kan være likemann? En person som har egenerfaring med sykdom eller med å være pårørende Må ha lagt den første tiden med sykdom bak seg Først og fremst et medmenneske, med evne til å lytte og vise omsorg Taushetsløfte Hvem kan være likemann? En person som har egenerfaring med sykdom eller med å være pårørende. Egen situasjon bearbeidet: Likemannen må ha lagt den første tiden med sykdom bak seg. Det vil si at likemannen har fått sin egen sykdom eller situasjon såpass bearbeidet og på avstand slik at han eller hun ikke blir følelsesmessig overveldet i møte med andre. Interesse for andre mennesker: Likemannen må først og fremst være et medmenneske, med evne til å lytte og vise omsorg. Han eller hun bør også ha interesse for andre mennesker. Likemannen må være komfortabel med å snakke med nye mennesker, særlig dersom han/hun skal lede samtalegrupper, være besøksvenn eller tilby telefonkontakt. Kompetanse utvikles over tid: Likemannskompetanse utvikles over tid. Å bli likemann er en prosess der en lærer noe nytt hele veien. Det er ingen som er ekspert fra første dag. Når laget skal rekruttere og motivere medlemmer til likemannsarbeid er det derfor viktig å huske på at likemenn opparbeider erfaring og trygghet gjennom å praktisere som likemenn. Behov for ulike likemenn: LHL har behov for ulike typer likemenn. Det å lede en treningsgruppe er ganske annerledes enn det å stille som likemann på sykehus. Likemenn som leder trimgrupper må ha evne til å inspirere og motivere andre til fysisk aktivitet. Lojal ovenfor LHL: Likemannen må opptre lojalt ovenfor LHL, og ha kjennskap til vårt formål og verdigrunnlag. Kjennskap til lagsarbeidet: Likemenn må vite hva som rører seg i lokallaget. For mange hjerte- og lungesyke og deres pårørende er møtet med en likemann den første kontakten de har med LHL. Taushetsløfte: Likemenn i LHL avgir et taushetsløfte gjennom å underskrive en taushetserklæring. Den er ikke juridisk bindende men fungerer som en moralsk veiledning.

7 LHLs opplæring av likemenn
Grunnkurs for nye likemenn Motivasjonskurs for erfarne likemenn Kurs i likemannstjeneste på sykehus Instruktørkurs - fysisk aktivitet nivå 1, 2, 3 og vanntrim Opplæring av turledere under utvikling LHLs opplæring av likemenn LHL har et variert opplæringstilbud for både for nye og erfarne likemenn. LHs kurs går over to dager, ofte fra lunsj til lunsj med overnatting. Grunnkurs: Grunnkurs for likemenn gir grunnleggende opplæring i følgende: hva likemannsarbeid er, likemannens rolle, gode samtaler og hvordan laget kommer i gang med og organiserer likemannsaktivteter. Kurset passer best for nye likemenn, men også erfarne likemenn kan ha nytte av kurset for oppfriskning av kunnskap og inspirasjon. LHL arrangerer flere grunnkurs hvert år, for likemenn i ett eller flere fylker, eller nasjonale kurs for likemenn fra hele landet. Motivasjonskurs: Motivasjonskurs for erfarne likemenn er tilpasset tillitsvalgte med lang fartstid som trenger påfyll og ny inspirasjon. Kurset vektlegger motivasjon og nye måter å organisere likemannsarbeidet på. LHL arrangerer flere motivasjonskurs hvert år, og det kan arrangeres for likemenn i ett eller flere fylker. Likemannstjeneste på sykehus: Kurs i likemannstjeneste på sykehus arrangeres ved behov for både nye og erfarne likemenn som går i tjeneste på et sykehus, i samarbeid med likemannskontakt for tjenesten på sykehuset. Likemannskurs for likemenn i interessegrupper: LHL arrangerte i 2014 et eget kurs for likemenn på telefon for likemenn tilknyttet interessegrupper. Disse likemennene er nå tilgjengelig på telefon for pasienter og pårørende. Lignende kurs vil bli arrangert for nye likemenn så snart det er tilstrekkelig antall interesserte rekruttert fra interessegruppene. Instruktøropplæring: LHL tilbyr jevnlig instruktøropplæring i fysisk aktivitet nivå 1, 2 og 3 og vanntrim på Skibotn rehabilitering eller Rørøs rehabilitering. Egen opplæring for turledere er under utvikling.

8 Økonomisk støtte til likemannsarbeidet
Laget kan søke tilskudd til lokale aktiviteter fra LHL til oppstart og drift av likemannstiltak innen 1. april hvert år Laget bør registrere likemannsaktivitet som kurs og motta tilskudd fra Funkis – Funksjonshemmedes studieforbund Økonomisk støtte til likemannsarbeidet Søk tilskudd fra LHL Laget kan søke tilskudd til lokale aktiviteter fra LHL til oppstart og drift av likemannstiltak innen 1. april hvert år. Tilskuddet kan finansiere tiltaket helt eller delvis . Det søkes på eget skjema som fås ved henvendelse til LHL. Hvordan finansierer LHL likemannsarbeidet? LHL mottar offentlig støtte til likemannsarbeid. I tillegg bruker LHL av egne midler til likemannsarbeidet. Melde inn aktivitet som kurs Laget bør registrere likemannsaktivitet som kurs og motta tilskudd fra Funkis – Funksjonshemmedes studieforbund. Lagets studieansvarlige melder inn aktiviteten som kurs.

9 Hvorfor satser LHL på likemannsarbeid?
1. Økt mestring og livskvalitet for enkeltpersoner 2. Likemannsaktivteter = organisasjonsutvikling

10 1. Økt mestring og livskvalitet for enkeltpersoner
Sosial kontakt og mulighet for utveksling av erfaringer med andre i samme situasjon. Oppleve tilhørighet og samhold Økt kunnskap om egen sykdom og livssituasjon → lærer nye strategier for mestring Praktisk hjelp og veiledning Likemannsfelleskapet gir energi og overskudd i hverdagen og bidrar til økt livskvalitet Økt mestring og livskvalitet for enkeltpersoner Likemannsarbeid er et satsningsområde i LHL fordi vi vet at likemannstilbud er svært verdifullt for de som opplever det. En funksjonsnedsettelse eller alvorlig sykdom gjør noe med oss. Vi mennesker er forskjellige, og vi reagerer også forskjellig. For noen kan det oppleves som en katastrofe som stiller alt annet i skyggen, men det kan også mobilisere uante krefter. Forskning og beskrivelser av likemannsfeltet dokumenterer at folk har stort utbytte av å delta i likemannsaktiviteter. Deltakelse i likemannsaktiviteter kan bety følgende: - Sosial kontakt og mulighet for utveksling av erfaringer med andre i samme situasjon. - Deltakelse i likemannsaktiviteter kan være hjelp ut av ensomhet og isolasjon, og man opplever tilhørighet og samhold. - Økt kunnskap om egen sykdom og livssituasjon. Man lærer seg også nye strategier når det gjelder å mestre hverdagen med sykdom. - Praktisk hjelp og veiledning. Dette kan for eksempel være alt fra hvordan utføre en øvelse riktig i den likemannsbaserte trimgruppen til tips om hva en bør tenke gjennom før et møte i det offentlige hjelpeapparatet.

11 2. Likemannsaktiviteter = organisasjonsutvikling
Godt synlige likemannsaktiviteter i lokalmiljøet skaper oppmerksomhet om organisasjonen Likemannsaktiviteter rekrutterer nye medlemmer Variert og godt likemannstilbud → flere medlemmer → LHL en stor og handlekraftig organisasjon Likemannsaktiviteter som organisasjonsutvikling Godt synlige likemannsaktiviteter i lokalmiljøet skaper oppmerksomhet om organisasjonen. Likemannsaktiviteter rekrutterer nye medlemmer. Mange hjerte- og lungesyke og deres pårørende oppsøker organisasjonen nettopp på grunn av lagenes tilbud om likemannsaktiviteter. Variert og godt likemannstilbud gir flere medlemmer og bidrar til å gjøre LHL til en stor og handlekraftig organisasjon. Møtet med en likemann på sykehus eller tilbud om å trene i en likemannsbasert trimgruppe har for mange være veien inn i LHL. Derfor er det svært viktig at lag synliggjør sin likemannsaktivitet.

12 Snakk varmt om likemannsarbeidets positive gevinster i alle sammenhenger!
Lagets medlemmer, likemenn og øvrige deltakere i likemannsaktivitet, må snakke varmt om likemannsarbeidets positive gevinster ….; - rehabiliterende effekt - sosial kontakt - mulighet for erfaringsutveksling … i alle sammenhenger; Personkontakt Samtaler på møter/samlinger i brosjyrer avisintervjuer osv.


Laste ned ppt "Likemannsarbeid i LHL Hei"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google