Næringspolitisk organisasjon Partipolitisk uavhengig

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Kampanjen for journalistikken Høstmøtet, Norsk redaktørforening Prosjektleder Arnt Sommerlund.
Bondens Trivsel og Helse Nøkkel til Suksess.
Fagforeningens arbeid for mangfold
Biogass i Østfold – Ved Martha Mjølnerød Leder i Østfold Bondelag Østfoldlandbruket er med!!
Vi får Norge til å gro! Fornying av Norges Bondelag – på hugget Uttalelse fra Nordland.
Fylkesårsmøter 2013 Mental Helse. Vår visjon ”Alle mennesker skal ha en mulighet til å leve et liv basert på uavhengighet, selvstendighet og mestring”
Saman er me sterke! S preke – O ptimistar – F olkelige - A nsvarlige Stay’er-evne, pågangsmot, tillit!!! Spreke og frimodige INGEN skal ta oss på humøret.
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Potensialet for Opplevelsesturisme i Vefsnavassdraget Innlegg på Vern Vefsna’s vassdragstreffseminar i Mosjøen 13. august 2004 Audun Sandberg© DNT’s landsstyre.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
8 Det politiske systemet i Norge
Status nasjonale laksefjorder Aina Valland, fagsjef miljø, FHL havbruk
Vi får Norge til å gro! Viktige landbrukspolitiske saker for vinteren Per Skorge.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Rekruttering av tillitsvalgte i landbruket sine organisasjoner Samarbeidsrådet, Sola, Terje Vareberg.
Bønder støtter bønder! Bondelaget samarbeider med Utviklingsfondet om landbruksprosjekt i Malawi Du og ditt lokallag kan bidra med viktig støtte til.
Presentasjon av NTL NAV
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Regionskontorenes historie… 1 av 6 norske regionskontorer i Brussel - Stavangerregionens Europakontor Midt Norges Europakontor Nord Norges.
Miniseminar om villaks, oppdrett og miljøkrav ”Situasjonsbilde for den atlantiske villaksen i Norge” Janne Solli, direktør i Direktoratet for Naturforvaltning.
Vi får Norge til å gro! - en presentasjon av Norges Bondelag.
GODE RÅD TIL STYRELEDER Birgitte Brekke, Frivillighet Norge.
DEMOKRATIPROSJEKT. Prosjektmål Å gjøre kvinner og ungdom sterkere så de blir i stand til å oppnå større inflytelse på den demokratiske avgjørelses-prosessen.
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
POLITIKK.
Vi får Norge til å gro! Næringsfiske - Fisketurisme Hanen General Hotel, Helgelandsmoen, 22. sept 2012 Finn Erlend Ødegård – seniorrådgiver,
Hva er landsmøtet?  Øverste besluttende organ = sjefen over alle sjefer!  Lokallaga sitt møte  Møteplass  Mye moro!
Hva er NBU?. Av og for ungdom Levende bygder Alle muligheter NBU er et sosialt nettverk av og for bygdeungdom, som jobber for levende bygder og for å.
NIFS LOV OM IDRETTSRÅD I ALLE KOMMUNER MED MER ENN TRE IDRETTSLAG SKAL DET VÆRE IDRETTSRÅD FOR IDRETTSLAG SOM ER MEDLEM I NIF. (NIFS LOV § 8) Idrettsrådet.
Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?
Landbrukets omdømme ”bærre sauter”? Jeg jobber med omdømmebygging hver dag. Hvordan tenker Bondelaget om omdømmebygging? v/ Trine Hasvang Vaag, leder Nord-Trøndelag.
Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring
Norges Jeger- og Fiskerforbund Innføring i organisasjonen Norges Jeger- og Fiskerforbund Innføring i organisasjonen.
5000 medlemmer 80 lokallag Best kjente miljøorganisasjonen i Norge Alle aktive er under 26 år.
Sak 10/14: Kommunereforma. Bakgrunn for saka Sak 13/14 i representantskapen, Spørsmål til fylkeslaget frå lokallag Manglande politikk på saka(treng.
Dialog + omforent kunnskap = bedre lakseforvaltning «Til laks åt alle kan ingen gjera» -Eller kan vi det?
Sosial dialog Fagforeningenes rolle i det sivile samfunn.
Aktuelle saker i et lederperspektiv Vinter Forutsetninger Å ha minst èn lederrepresentant i alle styrer, fra lokalt til sentralt nivå Alle lokallag.
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Modum mot år 2050 …hvor lander vi ?. Hvordan har samfunnet utviklet seg siden 1982 ? Det er da ikke så lenge siden.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Norges Jeger- og Fiskerforbund Innføring i organisasjonen Norges Jeger- og Fiskerforbund Innføring i organisasjonen.
VEFSNAKONFERANSEN 2016 Vefsna - en fantastisk viktig faktor for å berge villaksen Vefsna - en fantastisk mulighet for næringsutvikling, rekreasjon og tilbud.
Utdanningsforbundet Nord-Trøndelag 1S PARTSSAMARBEIDET Kurs for styrere og tillitsvalgte i Steinkjer kommun April 2016.
Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner.
Min lederfilosofi – ledersatferd (-stil) og medarbeidermotivering
SVV 2010 Forvaltningsreformen Overordnet organisering.
Vedtekter kommunenivået Lokallag i Finnmark. Vedtektene  § 55 LOKALLAG  55.1 Utdanningsforbundet er inndelt i lokallag – ett i hver kommune.  55.2.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Skilnaden mellom bygdene større enn i dag Den gode ideen.
Hvem er vi Stiftet 1987 som ”Kystfiskernes Forening” Et ønske om en sterke kyststemme i datidens eneste faglag ”Norges Fiskarlag” Brøt med Fiskarlaget.
Hvor mye villaks er det egentlig
Seksjonskonferansene
Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?
Strategi Strategi Innsatsområdene vedtatt på landsmøtet danner målbildet for NSF i landsmøteperioden mens strategien forteller.
Juridisk avklaring av sjølaksefiskets rettigheter i forhold til elv
Hovedavtalen Hva, hvorfor og hvordan?.
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst.
Valgnemndas arbeid Kurs for valgnemnder i lokallagene i Nordland
Hvem stemmer på hvilke partier?
Møte om økologisk fruktdyrking Norsjø Hotell 8. november 2016
Norsk Fosterhjemsforening <fylke>
Ås, 14. februar 2019 Ken Lunn Norsk Sau og Geit
Vitenskapelig råd for lakseforvaltning, forvaltning etter gytebestandsmål og underveisvurdering av lakseinnsiget i 2018 Peder Fiske Takk til Vitenskapsrådet.
Den fantastiske villaksen
Oppsummeringsmøte 2019.
Utskrift av presentasjonen:

Næringspolitisk organisasjon Partipolitisk uavhengig Sikre landbrukets rammebetingelser Synliggjøre betydningen av landbruket Bredt arbeidsfelt – Grunneierrettigheter - Utmark 60% av alle bønder i Norge er medlemmer Over 500 lokallag og 18 fylkeslag 63.000 medlemmer og 3.000 tillitsvalgte Sekretariat Oslo og alle fylker Bondelaget er en nærings Bondelaget er stolt over sine lokallag. Uten lokal organisering ville bunnen falle ut av organisasjonen. Med over 500 lokale lag, spredd over heile landet, i nesten alle kommuner, er vi en av de best organiserte næringene. Det merkes når alle trår til, slik vi har vist i mange tilfeller. Bondelaget er respektert som en god lobbyorganisasjon, med større innflytelse på alle nivå enn det antallet bønder skulle tilsi. Felles opptreden og evnen til å løfte i flokk gjennom god organisering er den beste måten å sikre næringas rammebetingelser og vilkår for den enkelte bonde. Til tross for færre yrkesutøvere i landbruket, kan den politiske gjennomslagskraften likevel være stor gjennom godt organisasjonsarbeid og politisk håndverk. Argumentasjonen må legge mer vekt på hva landbruket leverer til samfunnet enn fokus på antall sysselsatte. Overordna jobber Norges Bondelag for å sikre landbrukets rammebetingelser og synliggjøre hvilken betydning landbruket har i det norske samfunnet. Dette arbeidet gjøres langs en bred kontaktflate: på lokalt plan, fylkes- og regionalplan og nasjonalt plan. Noen eksempler fra historia er EU-saken – både i 1972 og 1994. Bondelaget sin eve til å organisere var avgjørende for å få til den breie alliansen, og for å få folk flest til å slutte opp om saken. På 2000-tallet WTO-forhandlingene en kontinuerlig trussel – og er det fortsatt. Marsjen til Genève i 2005 var mulig bare fordi vi greidde å mobilisere lokalt. Nyere eksempler er aksjonene under jordbruksoppgjøret i 2014 og jordbruksmeldinga siste vinter (2017). Mye folk på våre debattmøter, bålaksjon og markeringer var viktige for at Stortinget stoppet de fleste av regjeringas forslag. Også ved dette jordbruksoppgjøret var brei mobilisering viktig. Med 63 000 medlemmer er det mange meininger og ulike syn. Lokallaget er en forutsetning for å være en demokratisk organisasjon. Når vi hevder krav på vegne av medlemmene, må vi ha medlemsdemokrati. Lokallaget er medlemmene sin viktigste møteplass for å fremme egne synspunkt – og kanskje enda viktigere, å velge ledere som skal representere oss videre i organisasjonen.

Norsk landbruk -sett pris på at min. har reist rundt og truffet bønder i hele landet -snakke opp næringa – -danne et bilde av hva norsk landbruk er: -viktig del av næringslivet -næringsliv over hele landet -matkvalitet, matkultur og matsikkerhet -kulturlandskap

Sjølaksefiske - Elvefiske 09.05.2019 Finn Erlend Ødegård

10.09.2004 09.05.2019 www.bondelaget.no

Regulering av laksefiske Både fiske med kilenot i sjøen og fiske i elv ligger til grunneierretten Reguleringer skal sikre en bærekraftig høsting av laksen som ressurs til beste for rettighetshavere og fritidsfiskere Det er den biologiske statusen til laksen som skal legges til grunn for reguleringene Fiske på blandete bestander må ikke true laksebestander som er under oppbygging 09.05.2019 Finn Erlend Ødegård

Rettet fiske - gjenutsetting Påbud om gjenutsetting av vinterstøing siden midten av 1800-tallet Rettet fiske på kategorier fisk som tåler beskatning – hannlaks, sjøaure, m.m. Må skje på skånsom måte og følge retningslinjer 09.05.2019 Finn Erlend Ødegård

Sjølaksefiske for framtida NGSL – bygge organisasjonen sterk «Ingen synes synd på store skogeiere» Vis at dere er på villaksens parti Arbeide for ei bærekraftig oppdrettsnæring med minimale tap av villaks. Årlig tap av 50 000 voksne laks på grunn av lakselus i 2010-2014 - VRL Bidra med forvaltningstiltak i elvene Gjenutsett holaks, økonomiske bidrag, m.m. Bruk villaks som lokalmat i reiselivet 09.05.2019 Finn Erlend Ødegård