9 Arbeidsledighet og konjunkturer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Pengepolitikken og sammenhenger i norsk økonomi
Advertisements

1 23. juni 2014 Styrer Norges Bank norsk næringsliv?
En innføring i boligmarkedet i Oslo
Sparebankforeningens årsmøte 2008 Pressekonferanse 8.oktober Adm. direktør Arne Hyttnes.
Om grunnlaget for inntektsoppgjørene 2013
Fiskebåtredernes representantskap Krise og muligheter Finn Bergesen jr.
Norsk pengepolitikk – om lav internasjonal prisvekst og litt til
10Velstand og velferd.
2007 Utfordringer for finanspolitikken Steinar Holden Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Faglig-pedagogisk dag, 3. jan.
Kapittel 6 (Joachim Thøgersen)
11Jeg i arbeidslivet.
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Årstalen 2005.
Norges Bank 1 Pengepolitikken og utsiktene for norsk økonomi Sentralbanksjef Svein Gjedrem Hammerfest 10. oktober 2005.
1 Passer inflasjonsmålstyringen Norge? Per Richard Johansen Samfunn og økonomi, Sparebankforeningen, 22. oktober 2004.
Hva er hovedutfordringene for de regionale sparebankene?
Arbeidsledighet Forelesning mars 2010.
Arbeidsmarked og likevektsledighet
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Econ1310
#budsjett2013 Statsbudsjettet Arbeid og velferd Totale inntekter: 1314 mrd. kroner Figur: Inntektene på statsbudsjettet, utenom lånetransaksjoner.
Konjunkturutsiktene for Norge − sett fra ulike prognosegivere Oppdatert pr 5/10-10 Dette materialet kan brukes fritt. Seriene i figurer og tabell er sammenstilt.
Utfordringer i samspillet mellom høyere utdanning og arbeidsliv i et nasjonalt perspektiv Sigrun Vågeng, NHO 10. november 2008.
Mellomoppgjøret forutsetninger
1 Økonomisk politikk i usikre tider Statssekretær Hilde Singsaas, Finansdepartementet 23. januar 2012.
Stabiliseringspolitikk – hvorfor og hvordan?
Passer inflasjonsmålstyringen Norge? Hilde C. Bjørnland Universitetet i Oslo Foredrag på konferansen Samfunn og Økonomi i regi av Sparebankforeningen i.
Modul 1 Økonomi og psykologi Handelshøyskolen BI
Pengepolitikken i Norge Jan F. Qvigstad Forelesning ved BI oktober 2004.
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
1 2006: tredje år med høy vekst i norsk økonomi og ledigheten har kommet markert ned Framover –lavere vekst –enda litt lavere ledighet –noe høyere lønns-
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
Finanspolitikk og stabiliseringspolitikk Finanspolitikk er myndighetenes bruk av skatter og utgifter gjennom statsbudsjettet for å påvirke aktivitetsnivået.
For Sør- og Vestlandet Konjunkturbarometer Publisert 06. januar 2016 Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom.
Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO Arbeidsledighet – hvilken forklaring gir moderne faglitteratur? Presentasjon av Pareto.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
YS Inntektsplitiske konferanse TBU DE TØRRE, MEN VIKTIGE, TALLENE.
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
YS` Inntektsplitiske konferanse TBU DE TØRRE, MEN VIKTIGE, TALLENE.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Makroøkonomi Samfunnsøkonomi og økonomisk politikk 4. utgave.
Lønn og arbeidsledighet. Lønn og lønnsforskjeller Markedsteori – teori om kompenserende forskjeller Forhandlingsteori Effektivitetslønnsteori Hvordan.
Konjunkturer og likevektsledighet Likevektsledigheten består av summen av friksjonsledighet og strukturledighet. Likevektsledigheten blir høy i land der.
Inflasjonsmål I 2001 ble det innført et inflasjonsmål for pengepolitikken i Norge. Norges Bank fikk i oppdrag å holde inflasjonen nær 2,5 % på årlig basis.Norges.
Finansdepartementet Statssekretær Tore Vamraak 19. oktober 2016 Statsbudsjettet 2017 og boligmarkedet.
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Mellomoppgjøret forutsetninger
Økonomiske utsikter for 2015
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Store forskjeller i arbeidsledighet
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Økonomisk overblikk Pressekonferanse
Macroeconomics The Big Picture
Sjokk og konjunktursvingninger
Fiscal Policy Kapittel 13 1.
Unemployment and Employment
Unemployment and Employment
Aggregert tilbud og aggregert etterspørsel
Høgskolen i Rena Høstsemester 2004
Uten virkemidler? Makroøkonomisk politikk etter finanskrisen
Medio august 2006 Underdirektør Espen Paus Husbanken
Norge - en oljenasjon i solnedgang?
Finanskrisen og pengepolitikken
Kompetanseutvalget (2017- )
10 Konjunkturledigheten
Barometeret Utdrag fra Pengepolitisk rapport 2/18 fra Norges Bank. Figurene kan hjelpe deg til å beskrive tilstanden i norsk økonomi. Oppgi følgende kilde.
Økt kapitalmakt: Et makroøkonomisk skifte
Konjukturer og stabiliseringspolitikk
Årsaker til økonomisk vekst
Utskrift av presentasjonen:

9 Arbeidsledighet og konjunkturer Hvorfor oppstår det arbeidsledighet? Kan et land ha 100 prosent sysselsetting? Hva er årsaken til at økonomien i samfunn veksler mellom gode og dårlige tider? Hvorfor påvirker en endring i renta inflasjonen?

Arbeidsledighet Arbeidsledighet er en tilstand der personer som ønsker å arbeide til gjeldende lønnssatser, ikke får arbeid.

Betingelser for å kunne motta dagpenger ha vært arbeidstaker og hatt en lønn på minst 127 867 kroner i siste kalenderår (beløp per 2013) bo eller oppholde deg i Norge være arbeidsfør være helt eller delvis arbeidsledig ha meldt deg ledig ved arbeidskontoret ikke være student eller skoleelev

Friksjonsledighet Omfatter folk som nylig har avsluttet utdanningen sin Omfatter folk som ønsker en ny jobb fordi de mistrives Omfatter folk som har vært hjemmeværende en stund Omfatter folk som har ønsket å ta videreutdanning, eller har vært ute av arbeidslivet en periode av andre grunner

Strukturledighet Det kan være vanskelig å gå fra ett segment til et annet fordi hvert segment er omkranset av barrierer. Treghet i den yrkesmessige mobiliteten på grunn av krav til kompetanse Treghet i den geografiske mobiliteten

Årsaker til strukturledighet Innføring av ny produksjonsteknologi som gjør deler av arbeidskraften overflødig Globalisering og endring av lover og regler (rammebetingelser), som for eksempel flytting av industribedrifter til lavkostland Uttømming av naturressurser

Likevektsledigheten

Hva påvirker nivået for likevektsledigheten Høyere utdanningsnivå gjør det lettere å gå fra en jobb til en annen Ulemper ved å være arbeidsledig og nivået for offentlig støtte til arbeidsledige Tilbudet av arbeidsmarkedstiltak, dvs. kurs etc. Tempo for teknologisk utvikling og endring av konkurransetrykket fra lavkostland

Konjunkturer

Potensielt BNP

Produksjonsgapet En økonomi som har en produksjon på nivå med potensielt BNP, har de viktige kjennetegnene jevn og stabil økonomisk vekst høy sysselsetting – kun likevektsledighet lav og stabil inflasjon Produksjonsgapet er forskjellen mellom det faktiske BNP og potensielt BNP Positivt produksjonsgap innebære at faktisk BNP er større enn potensielt BNP. Negativt produksjonsgap innebære at faktisk BNP er mindre enn potensielt BNP.

Anslag på produksjonsgapet i Norge Anslag på produksjonsgapet i Norge etter 1983, prosent av potensielt BNP. Kilde: Norges Bank

Konjunkturledighet

Årsaker til konjunktursvingninger

Automatisk stabilisering Markedskreftenes selvregulerende egenskaper Skattesystemets selvregulerende egenskaper

Automatisk stabilisering

Stabiliseringspolitikken

Dempe ned høykonjunktur? Under høykonjunktur har vi som regel også høy inflasjon. Prisveksten følges opp med krav om lønnskompensasjon fra arbeidstakerne. Etter hvert som lønnsveksten blir like høy som prisveksten, presses overskuddene ned, og arbeidsledigheten igjen opp mot nivået for likevektsledigheten. Etter en periode med prisvekst på boliger, høye investeringer i næringslivet, store låneopptak i bankene osv, oppstår det ofte gryende tegn til overkapasitet og nedgang i etterspørselen etter slike objekter.

Norges Banks syn på høykonjunktur «Det er i oppgangstider at grunnlaget for nedgangstider legges. Finansielle kriser er ofte karakterisert ved en innledende fase der optimismen tar overhånd, risikovurderingene svekkes, viljen til å gjeldssette seg øker, og formuespriser øker. Når negative nyheter oppstår og får bre seg, investeringene ikke svarer til forventningene og stemningen snur, faller formuesprisene, og mange får problemer med å betjene sin gjeld.» Svein Gjedrem

Stabiliseringspolitikkens oppgaver

Finanspolitikken Ekspansiv finanspolitikk tar sikte på å øke samlet etterspørsel etter varer og tjenester gjennom reduserte skatter eller økte offentlige utgifter. Kontraktiv finanspolitikk tar sikte på å redusere samlet etterspørsel etter varer og tjenester gjennom økte skatter eller reduserte offentlige utgifter.

Pengepolitikken

Inflasjonsmålet

Åpenhet og tillit Tiltak for tillit til pengepolitikken: Pengepolitisk rapport tre ganger per år Pressekonferanser på Internett Taler og foredrag

Pengepolitikkens oppgave

Pengepolitikkens virkning gjennom etterspørselskanalen

Pengepolitikkens virkning gjennom valutakurskanalen

Pengepolitikkens virkning gjennom forventningskanalen

Styringsproblemer

Inntektspolitikken Inntektspolitikken er de virkemidlene myndighetene gjennomfører for å påvirke inntektsutviklingen i samfunnet.

Den norske inntektspolitikken Regjeringen møter partene i arbeidslivet i «Kontaktutvalget». Regjeringen ønsker der å gjøre greie for den økonomiske situasjonen landet befinner seg i. Analysene av økonomien som regjeringen legger fram for partene i arbeidslivet er utarbeidet av «Det tekniske beregningsutvalget» som består at økonomiske eksperter. Frontfagene det vil si industrivirksomhet som konkurrerer med bedrifter i utlandet forhandler først. Denne frontfagsmodellen er en av grunnene til at Norge har hatt lavere arbeidsledighet enn mange andre land de siste 30 årene.

Oppsummeringsspørsmål 9 Hvilke betingelser må være oppfylt for at en arbeidsledig borger skal få dagpenger? Svar Hva er friksjonsledighet? Svar Hva er strukturledighet? Svar Hva er årsakene til strukturledighet? Svar Hva er likevektsledighet? Svar Hva mener vi med konjunktursvininger? Svar Hva er potensielt BNP? Svar Hva er konjunkturledighet? Svar Hva er årsakene til konjunktursvininger? Svar Forklar hva som menes med automatisk stabilisering? Svar Hva er stabiliseringspolitikk? Svar Hva er ekspansiv og kontraktiv finanspolitikk? Svar Hva er fleksibel inflasjonsstyring? Svar Gjør greie for hvordan pengepolitikken påvirker inflasjonen gjennom valutakurskanalen. Svar Gjør greie for hvordan pengepolitikken påvirker inflasjonen gjennom forventningskanalen. Svar Hva er inntektspolitikk? Svar