Eldrerådet Vidar Roseth

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Halsa Interkommunale Psykiatriske Senter
Advertisements

Kommunen og samhandling - utfordringer
Plan for videreutvikling av pleie- og omsorgstjenestene
Individuell plan: ”Gjør det så enkelt som mulig”
REHABILITERING Ved Helsehuset Sarpsborg
Ambulerende team sykehjem/ÅPEN OMSORG
GODE PASIENTFORLØP - REINNLEGGELSER
KØH Døgnopphold Østre Agder
Hvilke pasienter egner seg for kommunale akutte døgnopphold?
Kommuneoverlege Madli Indseth
Erfaringskonferanse Kommunalt øyeblikkelig hjelp døgntilbud 18.november.
Vestmo Behandlingssenter Rusakutt – For hvem og hvordan?
Et forskningssamarbeid mellom SIV Kommunehelsetjenesten
FRA HJEM TIL SYKEHJEM- VIA SYKEHUS
Utfordringer i tjenestetilbudet til eldre Bergen 2. april 2008
Kommunale sykehusplasser?
Den faglige styrkingen av sykestuene i Finnmark
Avdeling for øyeblikkelig hjelp, Jæren
Det digitale nettsamfunnet og helse. Kan vi skape morgendagens helseplan med gårsdagens løsninger?
Samdata 2012 Somatikk.
Tydeliggjøring av sykepleiernes bidrag til verdiskapning
Virtuell avdeling et nødvendig bindeledd i oppfølging av den utskrevne multisyke eldre pasienten?
PreOB-prosjekt Salten Prehospital observasjons og behandlingsenhet Prosjektleder Anne Karin Forshei Tromsø 25.mai 2010 Saltdal kommuneSteigen kommuneMeløy.
Kommunalt øyeblikkelig hjelp døgntilbud (KAD) Frosta, Levanger, Verdal
Kommunalt ansvar for overgrepsmottak Høstkonferansen KS Sør-Trøndelag, Røros Leif Edvard Muruvik Vonen, ass. kommuneoverlege.
ØH-plasser Faglig innhold, pasientgrupper, rutiner ALU Dag-Helge Rønnevik (kommuneoverlege) Miran Miah (tillitsvalgt legeforeningen) Maria Andreeva.
Foto: Geir Hageskal KAD – Kommunal Akutt Døgnenhet - Trondheim Gaute Skjærseth Lege før turnus, Øya Helsehus.
Samhandlingsreformen Fagforbundet - sykehusnettverket Inger Mette Nilstad 6. mars 2009.
1 Samhandling rundt den eldre pasienten fra et kommune- perspektiv Tove Røsstad, IIIC, Høst 2012.
Allmennlegeforeningen ØH-DØGNOPPHOLD i Karmøy kommune.
Dialogmøte – ROR Klinikk for psykisk helsevern.
En ny helsereform Samhandlingsreformen Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen 15. oktober 2008.
Legeplan Eldrerådet Meera Grepp kommuneoverlege. Overordnet mål Kommunen skal sikre at innbyggere har tilgjengelige legetjenester av god kvalitet og som.
Hvordan organisere sykehjemmene til brukernes beste? Spesialiserte sykehjem i Trondheim. Helge Garåsen Universitetslektor, ISM,NTNU.
​ Stort nasjonalt engasjement for forebygging av overdosedødsfall! Oppsummering fra det nasjonale læringsnettverket1.
Virksomhet Psykisk helse og rustjenester Noen fakta om virksomheten Utfordringer i dagens tilbud Hvordan vil vi ha det? Omstillingene til nå Beskrivelse.
Ledelse av pasientsikkerhet Styreinvolvering. 5 million Lives Campaign. Getting Started Kit: Governance Leadership ”Boards on Board” How-To Guide. Camebrigde,
Helse-Bergen – samhandling mellom helseforetak og kommuner Bergen Ingebjørg Laupsa Halstensen.
Arbeidstilsynet10. oktoberTom Østhagen Arbeidstilsynet10. oktoberTom Østhagen Hvorfor har Arbeidstilsynet valgt å gjennomføre tidenes største tilsynsprosjekt.
Trond Jære Samfunnsengasjert innbygger – hobbypolitiker – pasient. Innlegget er tanker og meninger på fritt grunnlag, ment som et innspill til dere.
Legevakt, KAD. Oppdatert mai -16 Henning Fosse, helsesjef.
Gjennomgang av Asker og Bærum kommunes håndtering av pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp «En legevakt for alle, men ikke for alt»-tydeligere ansvarsfordeling.
Andøy kommune Pleie og omsorg
Læringsnettverket for sepsis mars 2017 Helsedirektoratet
Økonomikonferanse 2017 status og behov
Det fremtidige Helsetilbudet til akutt syke eldre med et sammensatt sykdomsbilde i storbyen bergen SMART OMSORG: BEDRE PASIENTFORLØP, kunnskapsbasering,
Er ØHD eit godt tilbod til den gamle pasienten?
Informasjon om Avansert hjemmesykehus for barn
Status nye tjenester Psykisk helse og rus
KOSTRA arbeidsgruppe rus- og psykisk helsearbeid
Psykisk helse og rustjenester
Arnfinn Eek Psykologspesialist 24. mai 2006
Foreldres rettigheter etter barneforskriften § 10
Tilbud til pasienter med hjerneslag i Horten kommune Hjemmebasert og institusjonsbasert «Hva er viktig for deg»
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Legevakt i Røros, Os og Holtålen (ROH) og ambulanser
Budsjett- og økonomiplan
Samhandlingsstatistikk Del I: Komparativ statistikk
Gjennomgang Vilberg kompetansesenter for helse og omsorg
Finanskomité møte 9. mai 2018 Kommunal Forvaltning.
Forbedringsarbeid PEVS
Samarbeidsutvalg Bergensregionen Liv Olsen
Palliativ plan i Profil
Anne Gamme, fagleder myndighetskontakt KS
Målet med DMS Sikre et godt helsetilbud til befolkningen på Sør-Helgeland ikke minst for de mest sårbare pasientene For Helgelandssykehuset – beholde og.
Gjennomgang av Asker og Bærum kommunes håndtering av pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp «En legevakt for alle, men ikke for alt»-tydeligere ansvarsfordeling.
Pasientens legemiddelliste
Pasientens legemiddelliste
Presentasjon formannskapet
Validering- å lytte til følelsene
Utskrift av presentasjonen:

Eldrerådet 12.9.2018 Vidar Roseth Eidsvoll legevakt – drift og organisering Eldrerådet 12.9.2018 Vidar Roseth

Organisering av Vilberg kompetansesenter Legevakt/KØH: Nye lokaler for legevakt i nytt bygg, LV-sentral betjent 24/7, øyeblikkelig hjelp på dagtid ivaretas av legesentrene, på kveld, natt og helg av legevakten. Totalt 191,2 årsverk

1 sykepleier på dag, 2 på kveld og 1 på natt. I helg 2 på dag og kveld Legevakt Døgnåpen legevaktsentral, lege til stede 16.00 – 08.00 og hele døgnet på helg-/høytidsdager 1 sykepleier på dag, 2 på kveld og 1 på natt. I helg 2 på dag og kveld I alt ca 7,5 årsverk (utenom legene) Samlede netto utgifter vel 10 mill pr år Ca 8 000 legekonsultasjoner i året, aktivitet pr innbygger som gjennomsnittet for landet Det legevakta koster kommunen tåler godt sammenligning med andre legevakter, etter min erfaring. Det er nå gjort en sammenligning med Nes legevakt, der samlet årlig utgift ligger på omtrent samme nivået. Det er ca 8 000 legekonsultasjoner i året. Tar man med enklere kontakter er tallet ca 9 500. Dette er omtrent samme aktivitetsnivå pr innbygger som Nes og Ullensaker – og snittet for landet. Vi merker jo godt fordelen med å ha legevakt ved sykehjemmet. Det skjer at pasienter på sykehjemmet har behov for legetilsyn raskt, og da er hjelpen nær. I tillegg er det selvfølgelig en forutsetning for å kunne ha eget øyeblikkelig hjelp døgntilbud.

Legevakt (øyeblikkelig hjelp) på dagtid Ivaretas av legesentrene (rullering) Ringer 116 117 Det legevakta koster kommunen tåler godt sammenligning med andre legevakter, etter min erfaring. Det er nå gjort en sammenligning med Nes legevakt, der samlet årlig utgift ligger på omtrent samme nivået. Det er ca 8 000 legekonsultasjoner i året. Tar man med enklere kontakter er tallet ca 9 500. Dette er omtrent samme aktivitetsnivå pr innbygger som Nes og Ullensaker – og snittet for landet. Vi merker jo godt fordelen med å ha legevakt ved sykehjemmet. Det skjer at pasienter på sykehjemmet har behov for legetilsyn raskt, og da er hjelpen nær. I tillegg er det selvfølgelig en forutsetning for å kunne ha eget øyeblikkelig hjelp døgntilbud.

Kommunalt øyeblikkelig hjelp døgntilbud (KØH) 3 sengeplasser lokalisert til Vilberg helsetun Legevakt og KØH som en organisatorisk enhet Egen sykepleier dag/kveld, på natt felles med Korttidsavdelingen. I alt vel 3 årsverk. Samlede netto utgifter vel 4,5 mill pr år - under døgnsatsene beregnet av staten I alt 178 innleggelser, 44 % belegg i 2017, 450 liggedøgn pr år Korttidsavdelingen har også en sykepleier som er satt av til å bistå KØH-sykepleier ved behov utenom natt. Dette samarbeidet mellom enhetene har bidratt til en effektiv løsning. Typiske innleggelser ved KØH gjelder infeksjoner, smerter, dehydrering, KOLS-forverring og hjertesvikt. Noen blir lagt inn til observasjon av andre årsaker. Det har i 2017 vært 8 innleggelser på grunn av psykiske helseproblemer og en på grunn av rusproblemer. De fleste innlagt er eldre. Gjennomsnittlig liggetid er 2,5 døgn. Ca 70 % av de innlagte skrives ut til hjemmet etter innleggelse, ca 10 % kommer inn på korttidsopphold på sykehjemmet og ca 15 % blir lagt inn på sykehus. Beleggsprosenten er lav, og det må arbeides videre med å få fastlegene med på laget i forhold til bruken av KØH. De fleste innleggelsene er det nå legevaktslegene som står bak. Det ligger likevel i sakens natur at senger må stå ledig en del ved en slik beredskapsenhet. Og kapasiteten blir tidvis brukt ved at man låner plass til korttidspasienter.

Status legevakt/KØH God kompetanse hos fast ansatte ved legevakten Periodevis utfordrende å rekruttere – gjelder både leger og sykepleiere Fordeler ved å ha eget tilbud lokalisert til syke- hjemmet Rundt 50 % belegg ved KØH Behov for kvalitets- og prosedyreutvikling

Klager/tilsyn Få klager og tilsynssaker Det er vanskelig å forholde seg til påstander om feil uten konkretisering og dokumentasjon Ved misnøye med legevakten bør dette tas opp av den enkelte med ledelsen av legevakten Alternativet er klage til fylkesmannen Klager bidrar til forbedring og læring

Kvalitetsutvikling Det er laget en handlingsplan for kvalitetsutvikling ved legevakt og KØH Kommuneoverlegen, virksomhetsleder, leder ved legevakt, erfarne ansatte ved legevakten og tillitsvalgt for legeforeningen er sentrale i dette Statlige veiledere legges til grunn Samarbeid og erfaringsdeling med andre kommuner