Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Foreldres rettigheter etter barneforskriften § 10

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Foreldres rettigheter etter barneforskriften § 10"— Utskrift av presentasjonen:

1 Foreldres rettigheter etter barneforskriften § 10

2 Agenda Læringsmål Bli trygg på hvilke reiser som kan rekvireres etter forskrift om barns opphold i helseinstitusjon (barneforskriften). Innhold Hvem som defineres som foreldre. Når barnet blir innlagt. Når livstruende eller alvorlig sykt barn reiser til og fra institusjonen. Når institusjonen innkaller foreldrene. Når barnet har vært innlagt i over 14 dager.

3 Innledning Foreldre har en utvidet rett til dekning av reiseutgifter i fire tilfeller: Når barnet blir innlagt. Når livstruende eller alvorlig sykt barn reiser til og fra institusjonen. Når institusjonen innkaller foreldrene. Når barnet har vært innlagt i over 14 dager. Husk: Rettighetene gjelder kun ved innleggelse på helseinstitusjon. Kun utgifter knyttet til reisen dekkes av Pasientreiser. Husk: - Gjelder ikke ved poliklinisk behandling - Oppholdsutgifter for foreldre mens barn er innlagt må eventuelt dekkes av institusjonen.

4 Hvem defineres som foreldre?
I utgangspunktet har disse rett etter forskriftens § 10: Biologiske foreldre Adoptivforeldre Fosterforeldre Unntak: Etter en konkret vurdering kan også andre omsorgspersoner opptre i foreldrenes sted. Hensynet til barnet: Barnet har rett til å ha to omsorgspersoner hos seg på sykehuset. Biologiske foreldre med foreldreansvar vil ha fortrinnsrett på reise foran for eksempel steforeldre. Barneforskriften § 3 annet ledd regulerer dette: - Foreldre = biologiske foreldre og adoptivforeldre - I tillegg nevnes fosterforeldre Også andre som opptrer i foreldrenes sted: Avhenger av at den ene forelderen ikke har mulighet til å reise/ikke kommer til å reise. Det er viktig å huske undersøkelsesplikten her – vi må i tilfelle ta tapet dersom det allerede er rekvirert en tur for eksempel mor og stefar, og så kommer far etterpå og vil også ha dekket reise. Det er også viktig å merke seg at det er barnet som har rett til å ha to omsorgspersoner hos seg på sykehuset, den andre personen skal ikke være med bare som støtte for den ene forelderen.

5 Hvem defineres som foreldre?
Mille på 5 år må legges inn på Rikshospitalet på kort varsel. Far jobber i Nordsjøen og kan derfor ikke bli med. Mille er svært knyttet til bestefaren sin, og mor lurer på om bestefaren kan være med i stedet for far. Etter en konkret vurdering og unntaksvis, kan også andre omsorgspersoner opptre i foreldrenes sted. Siden Mille er svært knyttet til bestefaren, og far ikke kan være med, mener vi at hun har rett til å ha med seg disse to omsorgspersonene ved innleggelse.

6 Begge foreldre har rett på reise ved innleggelse
Hva gjør vi når en av foreldrene kommer noen dager etter innleggelse? Mari på 1 år legges inn ved Haukeland for utredning av alvorlig matallergi. Faren reiser sammen med Mari ved innleggelsen, mens mor må være hjemme med Maris bror på 4 år. Først på dag tre får hun skaffet barnevakt, og kan reise til Haukeland. Mor ringer og vil ha flyreise til Bergen for å være med datteren. Mor reiser så fort hun har mulighet til å reise, og hensikten med reisen er å være der for Mari under innleggelsen. Mor har derfor rett til å få dekket flyreise til Haukeland. Reiseutgifter dekkes også for foreldre som ikke ledsager barnet, så lenge reisen er «i forbindelse med» innleggelsen av barnet. Det må her gjøres en konkret skjønnsmessig vurdering av om tre dager etter, er «i forbindelse med» innleggelsen. Moment: Reiser forelderen så snart vedkommende har mulighet til å reise? Hensikten bak regelen: Når et barn blir innlagt, er det særlig viktig for barnet at foreldrene er tilstede ved innleggelsen eller kort tid etter.

7 Begge foreldre har rett på reise ved innleggelse
Hvem skal betale egenandel? Det avgjørende er hvordan foreldrene reiser. Far reiser sammen med Mari. Han er ledsager og fritatt for å betale egenandel. Mor kommer etter. Hun regnes som pårørende og må betale egenandel. Egenandel Ledsager er fritatt etter pasientreiseforskriften § 24 bokstav a. Pårørende har en selvstendig rett til dekning og dekning regnes etter samme regler som for pasient. Pårørende må derfor betale egenandel etter § 24.

8 Når begge foreldre ledsager alvorlig eller livstruende sykt barn
Bestemmelsen gjelder for barn som er innlagt. For barn som ikke er innlagt, har vi praksis for å dekke reise for to foreldre som ledsager alvorlig eller livstruende sykt barn, etter pasientreiseforskriften § 17. Det holder å dokumentere at barnet er alvorlig eller livstruende syk. Ledsagere er fritatt fra å betale egenandel. Forskriften omhandler barns opphold på helseinstitusjon. Lite praktisk, kun permisjonsreiser.

9 Når institusjonen innkaller foreldrene
Tre grunner til at foreldre blir innkalt av institusjonen: For å være hos barnet For informasjon om sykdomsutvikling For nødvendig opplæring i forbindelse med barnets sykdom og videre behandling og pleie Vi forholder oss kun til om foreldrene er innkalt. Foreldre som blir innkalt regnes som pårørende og må betale egenandel. Foreldre som blir innkalt regnes som pårørende og har en selvstendig rett til dekning. Dekningen regnes etter samme regler som for pasient og pårørende må derfor betale egenandel, med mindre det foreligger fritaksgrunn etter bokstavene i § 24. Dette er reiser som ikke dekkes av pasientreiseforskriften, fordi utgiftene knytter seg til at en person av behandlingsmessige eller medisinske årsaker oppholder seg på sammen med pasient som er innlagt i institusjon. Når foreldre reiser til barn, skal likevel Pasientreiser behandle disse reisene etter barneforskriften § 10 annet ledd (se tredje ledd). Det er fordi at det er lettere for foreldre med sykt barn å forholde seg til én avdeling (pasientreisekontoret) for dekning av reiser. Pasientreiser kan kreve disse utgiftene tilbakebetalt fra institusjonen i ettertid.

10 Når institusjonen innkaller foreldrene
Ida på 6 år ble innlagt på grunn av hjernesvulst. Mor har vært på institusjonen under hele innleggelsen. På operasjonsdagen innkaller sykehuset far, slik at Ida også får ha far hos seg på denne dagen. Får far dekket reisen? Siden sykehuset innkaller far til å være hos barnet, har far rett på reisen til sykehuset.

11 Når barnet har vært innlagt i 14 dager
Typiske tilfeller: Hjemreise for å gjøre ærend, for eksempel for å hente ekstra skift Ledsagerbytte Vi dekker flyreise for far til og fra UNN siden Jacob har vært innlagt i over 14 dager, inntil en gang i uka. Jacob på 8 år har vært innlagt på UNN i 15 dager. Mor og far reiste sammen ved innleggelsen. Etter 2 dager reiste far hjem, og nå ønsker far å reise tilbake til sykehuset igjen. Dekker vi flyreisen til far? Dette kan for eksempel være aktuelt dersom mor oppholder seg på institusjonen og må hjem for å gjøre noen ærend eller hente ekstra klesskift. Det kan også være aktuelt ved ledsagerbytte. Far, som har oppholdt seg på institusjonen, får dekket reisen hjem, og mor får dekket reisen til institusjonen. Begrensningen ligger i at det kun er en av dem som får dekket en reise fra institusjonen, og en av dem som får dekket en reise til institusjonen. Hvordan foreldrene fordeler disse reisene seg i mellom, er opp til dem. Rettigheten gjelder en gang per uke, etter at barnet har vært innlagt i to uker. Det er ingen krav til hensikten med reisen, annet enn at forelderen er hos barnet.

12 Oppsummering Læringsmål
Bli trygg på hvilke reiser som kan rekvireres etter forskrift om barns opphold i helseinstitusjon (barneforskriften). E-læring: «Barns opphold på institusjon». Veileder på intranettet.


Laste ned ppt "Foreldres rettigheter etter barneforskriften § 10"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google