[PLAKATEN TIL OPPLEGGET]

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vi har kjøpt en liten hytte på fjellet, og lurte på om du ville ta med deg familien eller noen venner og komme en tur i julen for en liten julegløgg med.
Advertisements

Vi har kjøpt en liten hytte på fjellet, og lurte på om du ville ta med deg familien eller noen venner og komme en tur i påsken for en liten påskepils med.
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
En reise med Hurtigruten Mai-seminaret 8. mai – 5. juni 2001.
Lilandspeiderne Informasjon.
Dio 15 juleavslutning, Ås, søndag 13.desember 2009 En kald flott vinterdag møtte nærmere 20 stk 2-beinte og enda flere hunder opp på : Smilende og godt.
FLYTÅRN Vi fikk ei stor eske inn på avdelinga, som Rainer foreslo
Kapittel 28 Norgeskartet
Noen matematiske nøtter
Kapittel 30 Fag og rutiner på skolen.
Arbeidslivskurs og språkpraksisoppgaver tilpasset B-løpselever
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Oppdagelser Her får du vite om kjente vikingoppdagere og ferder.
Kapittel mai hos Reza og Heidi.
Hvem er Findus og Robot?.
Velkommen til Aktivitetsskolen Rosenholm 2013
VERDENSROMMET VI HAR NÅ JOBBET MED VERDENSROMMET I HELE NOVEMBER, OG DET HAR VÆRT KJEMPE VELLYKKET. DET HELE BEGYNTE MED AT TO GUTTER HADDE FUNNET BØKER.
Vekst etter kriser. Bodø 13. juni Odd J. Eidner
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Litterære virkemidler
Oppgave 12 side 117 – 121 i arbeidsboken
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Stjernemennesker på Jorden
Kapittel 43 Emilio forteller om tradisjoner
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Hva er et kart? ”Et kart er en tegning av et stort eller lite område av jordoverflaten sett rett ovenfra!”
Nordpolen og Sørpolen En kort innføring. Læringsmål for emnet: Du skal lære de fire himmelretningene Du skal vite hva en lengdegrad er Du skal vite hva.
MÅNEDSBREV FOR TYRIHANS AUGUST 2016 Velkommen til nytt barnehageår! Håper dere alle har hatt en fin sommer, og ferie, til tross for at været ikke har vært.
MÅNEDSBREV FOR TYRIHANS september 2015 Velkommen til nytt barnehageår! Dette månedsbrevet kommer seint, men som man sier: Bedre seint enn aldri Først av.
Foreldremøte Mandag 9. November 2015 Klokken 19:00 Fjellhamar SFO.
Kapittel 34 Ernesto intervjuer en bussjåfør og en ekspeditrise Ernesto.
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
BIOGRAFIBIOGRAFI Leseboka s Arbeidsboka s
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
Lyd Luft som flytter seg. Læringsmål for emnet: Hva er lyd? Hvordan blir lyd til? Hva skjer når lydbølger når øret vårt? Hva er et stemmebånd? Hva er.
Kapittel 2 oppgave j. Hvorfor er vikingene så populære?
«Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg» (Mt 25,40). «Fra ord til liv» April 2016.
Sokrates.
Stjernebilder.
Hvert år er Saksvik barnehage med på forutaksjonen hvor vi blir kjent med og lærer om barn i andre land. I år har vi besøkt Nepal og blitt kjent med flere.
Det er mange måter å gjøre det på
Novembernytt Denne måneden skal vi måle nedbør!
Kart og Kompasskurs DNT Oslo og Omegn 2.mars 2017
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Sommermåneder på Pytten
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
Hvem er dummest? Eventyr fra Thailand.
Velkommen til forskerøya Engia!
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Novembernytt Så var vi alt i november! Vi har i oktober hatt fokus på barn i andre land, spesielt i India. Vi har snakket om de store forskjellene det.
Roller og forventninger
Velkommen til Newtonrommet
Fjellheim barnehage Førskolegruppen.
En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo
Nysgjerrighet Hva er du nysgjerrig på akkurat nå?
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Kapittel 32 Forholdet til læreren.
En gang skal det bli min tur
Konflikt Hva betyr ordet konflikt? Gi eksempler på konflikter.
Kapittel 27 Kommunikasjon med hjemlandet og å sende pakker
Velkommen til Newton-rommet
Velkommen til Newtonrommet
Handle klær og skiutstyr– å like / ikke like
Oppgave 16 Side
Denne presentasjonen er ment for barn 9-12 år
Navnet på landet du bor i
Sokrates.
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Velkommen til kurs for språkhjelpere
Utskrift av presentasjonen:

[PLAKATEN TIL OPPLEGGET] Velkommen som antropologspirer! Hva gjør en antropolog? Lærer om folk og hvordan de lever Forskjellige steder i verden Hva kan dere finne ut om stedet vi skal jobbe med ved å se på plakaten?

[Stedet – reisen] det skal handle om en reise til et veldig spesielt sted Ikke til Nordpolen Men til et sted så nær Nordpolen det noen gang har bodd folk Finn: Norge/ Oslo Nordpolen Polarsirkelen Canada Hvordan er det der? Hvordan går det an å bo et sånt sted? Vi skal bli kjent med de menneskene som vet hvordan.

Vet noen hva dette er? Bokstaver (syllabler) Navnet på et sted Hvilket sted? Det er dette stedet det skal handle om i «Livet i igloen»…

En natt i juni, for 108 år siden I sprutende regnvær Glir en ganske liten fiskebåt forsiktig ut av Oslo havn Det er så mørkt det kan bli midt på sommeren, og det regner Så det er ingen som legger merke til den Om bord er 6 menn, 6 hunder og En sjef: Roald Amundsen

Roald Amundsen! Roald Amundsen har helt siden han var liten hatt som høyeste ønske å bli oppdagelsesreisende Han vil oppdage polare strøk Helten hans er Fridtjof Nansen Nå har han kjøpt båt Satt motor i den Fyllt den med utstyr så han kan være borte 3-5 år Og har endelig kommet seg av sted!

Her ser dere begynnelsen av turen: Fra Oslo, til Grønland, og så inn i området nord i Canada NORDVESTPASSASJEN To viktige ting på turen: Ingen har seilt gjennom hele nordvestpassasjen før – Amundsen planlegger å bli den første Finne den magnetiske nordpol

Kompass – nytt og Amundsens Hva er? Peker mot nord, brukes til å finne vegen Hva er den magnetiske nordpol? Det kompasset peker mot Den flytter seg stadig litt og litt.

[Gjøa frosset inn i isen i Gjøahavn] Amundsen bestemte seg for å overvintre I en liten bukt Han kalte gjøa-havn Is og snø Til venstre: huset de bygde for å sette opp måleapparatene sine (måle magnetisk nordpol) 29. oktober: speider etter reinsdyr Får øye på fem mennesker i stedet Amundsen gjør seg klar til å gå ut og møte dem Veldig spente – kjenner dem ikke Vil de være venner, eller vil de ikke det? Amundsen tar med gevær.

Folkene Amundsen møtte: Inuitter Inuitter i dette området: netsilik, selfolket Netsik betyr sel Selen er det viktigste dyret Flytter fra sted til sted etter hvor det er best å finne mat Og nå bor de i nærheten av Gjøahavn Har oppdaget de fremmede med skipet Og kommer for å hilse på. Amundsen får et mål til med turen: Ønsker å bli så godt kjent med disse menneskene som mulig Ønsker å lære alt de kan om hvordan man kan leve et sted det er så kaldt

En av damene fra netsilikleiren i nærheten av Gjøahavn. Hvordan hun har barnet sitt inni anorakken på ryggen Hvorfor kunne det være lurt? Legger dere merke til noe med tennene hennes?

Inni en av igloene Amundsen besøkte

Hva holder denne mannen på med? Hvorfor er sleden så viktig?

Uqsuqtuuq skrevet med syllabler Syllabler er skriftspråket som brukes mye når man skriver inuktitut Inuktitut er språket til inuittene Uqsuqtuuq er inuittnavnet til stedet vi i dag kaller Gjøahavn Uqsuqtuuq betyr «stedet der selene har mye spekk»

Sånn så det ut i Gjøahavn i 1904. En av de tingene dere skal finne ut når dere jobber med dette er hvordan det ser ut i dag. Hva tror dere?

Amundsen sendte brev til direktøren for museet, Yngvar Nielsen, og lurte på om han var interessert i tingene Amundsen kjøpte av netsilikene. Det var han, og sånn så den aller første utstillingen på museet ut (1907). Når dere kommer til museet får dere se mange av disse tingene, og de står fortsatt i det samme rommet – men utstillingen er forandret på!

Årets hjul for netsilikene – juni på toppen, desember nederst Årets hjul for netsilikene – juni på toppen, desember nederst. Hva kan dere finne ut om årstidene, mat og flytting ved å se på dette? Etterpå skal klassen deles inn i årstidsgrupper, og så får dere ansvar for å forske på hver deres årstid – på skolen og senere også på museet.

Kulturhistorisk museum Frederiksgate 2 Tullinløkka Utstillingen er i andre etasje i fløyen til venstre for hovedinngangen!

Lykke til med forberedelsene, vi gleder oss til å se dere i museet!

Ekstra: Alle deltagerne på Gjøa-ekspedisjonen

Ekstra Amundsen studerer kart over Gjøa-havn (bukta på kartet)

ekstra Kart over området rundt Gjøa-havn tegnet av Gjøa-ekspedisjonen