ABC opplæringen som metode

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PROBLEMBASERT LÆRING VED MEDISINSTUDIET I OSLO
Advertisements

Barnevernkonferansen 2013 Union Hotell Geiranger 18
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
Strategisk ledelse og IKT
Kompetente barn og unge
Seminar fagartikkel Pedagogikk uke 1 AU1.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Oppsummering av FOU - prosjekt
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Opplæring; Lov om kommunale helse – og omsorgstjenester kapittel 9:
Organisering og arbeidet i kommunene
Studieopplegget Bakgrunn Innhold Gjennomføring av studiegrupper
Elisabeth Gjerberg Nina Amble
Erfaringer fra HiL ulike samarbeidsprosjekter innen vurdering 3 hovedmodeller Etterutdanning Veiledning av team Undervisningsrekke.
Opplæringskontorets hjørne
Demensomsorgens ABC.
Barnehagekontoret Møte for familiebarnehagene 27.oktober 2009.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Eldreomsorgens ABC Demensomsorgens ABC En bedriftsintern opplæringsmodell for primærhelsetjenesten.
En bedriftsintern opplæringsmodell for primærhelsetjenesten
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Skriving og lesing som grunnleggende ferdighet
INFORMASJON OM ELDREOMSORGENS ABC
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Prosjekt hverdagsrehabilitering høst 2015 – vår 2017 Verdighet og deltakelse.
LINK Lokale informasjonsnettverk i Numedal/Kongsberg Mars 2001 Etter- og videreutdanning i IKT  LiNK – hva er det?
Dialogverksted [Sett inn navn på arbeidsplassen og dato]
Unge & Rus IVERKSETTING OG GJENNOMFØRING. Tiltaket Unge & Rus i Oslo – en prosessevaluering En studie av iverksetting og gjennomføring av Unge & Rus i.
Foto: Bjørn Erik Olsen Bruk av medarbeider- plattform i en avdeling.
Seminarundervisning STV2250 – Internasjonal miljø - og ressurspolitikk.
Utviklingsnettverk for pleie- og omsorgstjenester for eldre 2016 Oppstartsamling i Tromsø, 31. oktober og 1. november Nettverk: Scandic-Easy «CLICK TO.
Oppsummering av FOU - prosjekt
Nettverk: Scandic-Easy
Hvordan sikre et best mulig tilbud for unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til voksenlivet? Dette er et prosjekt som er gjennomført av ansatte ved.
Kunnskapsutvikling gjennom samtaler
Ny sjanse! SKOLEEIERPROGRAM—NORD Kompetanse- og utviklingsprogram for
Program Kl – 9.30: Velkommen og praktisk informasjon ved Lisa Hagen Oppsummering fra 6. september 2017 (Lovverk og etikk) Kl – Introduksjon.
Trygge pasientforløp Opplegg til fagdag.
Oppsummering av FOU - prosjekt
Ta utgangspunkt i elevenes interesser og erfaringer B – Samarbeid
Velkommen!.
Den matematiske samtalen
Modul 2 – Elevens tenkning gjennom samtale
Utforskende undervisning i matematikk B – Samarbeid

Utforskende undervisning A – Forarbeid
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
Skolens utviklingsplan B – Samarbeid
Tilbakemeldinger som fremmer læring B – Samarbeid
La elevene løse oppdraget B – Samarbeid
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Velferdsteknologiens ABC
Tilbakemeldinger som fremmer læring B – Samarbeid
Velferdsteknologiens ABC
Teknologi i realfagene B – Samarbeid
Velkommen til workshop 1: Digital kompetanse i kommunene
Telle i kor Telle med 5 fra 4 A – Forarbeid
Telle i kor Telle med 4 fra 4 A – Forarbeid
Lekpregede læringsaktiviteter B – Samarbeid
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Å få elevene til å argumentere B – Samarbeid
Overgangen barnetrinn - ungdomstrinn B – Samarbeid
Dybdelæring – regneark B – Samarbeid
Dybdelæring - GeoGebra B – Samarbeid
Horisontkunnskap B – Samarbeid
Dybdelæring – regneark B – Samarbeid
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
ABC Opplæring – Fagseminar 1 Demensomsorgens ABC perm 2
Utskrift av presentasjonen:

ABC opplæringen som metode Undertittel

ABC-opplæringen er tiltak for kompetanseutvikling i kommunale helse- og omsorgstjenester .Opplæringen omfatter ABC-permer på ulike fagområder. Aldring og helse har ulike permer, mens KS har utviklet perm for velferdsteknologiens ABC ABC-opplæringen: Begrepet henviser til opplæringsmodellen som blir brukt i ABC. Denne består av tre bærende elementer: Fagstoffet, seminarene og gruppearbeidet. ABC=en helhetlig læringspakke som henvender seg til både de som har lite, men og til de som har mer kompetanse. Samtidig skal materiellet være godt forankret i praksis. Ønske er å sette i gang en utviklingsprosess hos den enkelte deltaker, og på arbeidsplassen til deltakerne. Prosessen skal gi læringslyst og kunnskapstørste. Forhåpentligvis vil den enkelte etter gjennomført studieopplegg, ta ansvar for å fortsette egen læringsprosess. Temaene i studiemateriellet skal motivere for økt læring, samtidig som både stoffet og gruppeprosessen stimulerer til personlig vekst. Læring er en livslang prosess. I denne opplæringsmodellen er gruppeprosessen selve drivkraften i denne prosessen. Målet er at den enkelte deltaker skal tilegne seg faktakunnskap innen de fagområdene Eldreomsorgens ABC representerer, og at kunnskapen blir så integrert at den kan omsettes til praksis. Det vil si at den enkelte pleier utvikler god kontakt mellom: ”Hode, Hender og Hjerte”!

ABC-opplæringens oppbygging Opplæringsmodellen er basert på en pedagogisk trinnvis oppbygging. Heftene i hver ABC-perm, er satt inn i en rekkefølge for å gi faglig progresjon. Det samme gjelder for permene. ABC-opplæringen foregår i kommunene. ABC-permer – som inneholder temahefter ABC-grupper – tverrfaglig sammensatte refleksjonsgrupper som møtes minst en gang per hefte Fagseminarer – gjennomføres halvårlig med 6 timers varighet   Ved avsluttet perm får deltakerne utdelt ABC-bevis dersom alle heftene er lest og de har deltatt på minst 80 prosent av gruppesamlinger og deltakelse på begge fagseminarene. Permene inneholder 6-13 hefter, og er beregnet på ett års opplæring. ABC Musikkbasert miljøbehandling består av 6 hefter og er beregnet på et halvt års opplæring. Hver perm starter med et oppstartseminar på seks timer, og følges opp av et nytt fagseminar omtrent halvveis i gjennomføringen av permen. Unntak fra dette er musikkbasert miljøbehandling som har et seminar i løpet av permen. Ved avsluttet perm blir abc bevis sendt per mail til alle deltakere

Refleksjon rundt gruppeprosesser Gruppearbeid Hva er positivt med gruppe arbeid? Hva kan være utfordrende? Hvordan kan du bidra til at ett gruppearbeid vil fungere? 2minutter individuelt, deretter snu deg mot siden mannen/kvinnen og diskuter i 5minutt Ca. 10min sett deg sammen med side mannen to og to. Deretter diskusjon i plenum. Spør om det er spørsmål fra salen.

ks sin modell Velferdsteknologiens ABC - opplæringspakke til kommunene Velferdsteknologiens ABC består av fem emner som bygger på hverandre. Emnene dekker sentrale tema som lovverk og etikk, metoder for kartlegging av brukerbehov og eksempler på teknologiske løsninger som er i bruk i kommunene i dag. For hvert emne skal det være gruppesamlinger med diskusjon og gruppearbeid.

RETNINGSLINJER FOR GRUPPESAMLINGENE   RETNINGSLINJER FOR GRUPPESAMLINGENE Gruppesamlingene er kjernen i arbeidet med ABC. Det er derfor viktig at gruppene i startfasen bruker tid på selve gruppeprosessen; Finne sin arbeidsform Utnevne en leder Avtale fast møtetid med jevne mellomrom Avklare konsekvenser hvis noen ikke møter, ikke følger opp eller på annen måte ikke gjennomfører ABC- programmet Sett gjerne av god tid , 1,5 – 2 t, legg inn pause, tid til diskusjoner og evnt litt mat/drikke

«Gruppeleder» må holde oversikt over fremmøte Det anbefales å sette av møtetid ca hver 3.-4. uke for å bli ferdig med hele ABC`n til mars. Det vil bli en halvdagssamling i mars, 18.03.19 i V est Agder og 19.03.18 i Aust Agder, mer informasjon kommer. Hvis dere i gruppene ønsker «besøk» og drahjelp fra leder av ABC,- bør tid avtales så fort som mulig med Christina(christina.h.paulsen@kristiansand.komune.no) i Vest Agder og Tanja (tanja.fredensborg@grimstad.kommune.no / 90836779) i Aust Agder.

PLAN FOR GJENNOMFØRING Velferdsteknologiens ABC- emner, innhold og forslag til gruppesamlinger. Emne A   79 sider Introduksjon til tjeneste innovasjon og velferdsteknologi Ca 43 sider å lese, 5 arbeidsoppgaver Om læring og læringsstrategier Morgendagens helse- og omsorg Innovasjon Velferdsteknologi Gevinstrealisering Veikart for tjenesteinnovasjon 2 samlinger 4 refleksjons- Oppgaver. Emne B 56 sider Fra brukerbehov til ny løsning Ca 40 sider å lese, 2 arbeidsoppgaver Brukerinvolvering Mulig teknologi 1 samling 2 refleksjons-oppgaver Emne C 61 sider Lovverk og etikk Ca 22 sider å lese, 7 arbeidsoppgaver Lovverket Etikk 3 samlinger 13 refleksjons-oppgaver og 2 gruppe- oppgaver

Utprøving og vurdering av bruk Delta i utprøving   Emne D 43 sider Utprøving og vurdering av bruk Ca 17 sider å lese, 4 arbeidsoppgaver Delta i utprøving Oppfølging av ny løsning Risiko analyse Dokumentasjon av erfaringer 1 samling 4 refleksjons-oppgaver Emne E 35 sider Overgang til drift Ca 17 sider å lese, 2 arbeidsoppgaver Fra prosjekt til drift Opplæring og ny læring Evaluere og følge opp 3 refleksjons-oppgaver