Det gamle Hellas Bilde: Akropolis.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Antikken.
Advertisements

I dette shoppingcenteret hadde kvinner en unik mulighet til å velge seg ut en passende make blant forskjellige menn.....
Klar til tjeneste?.
Aten og Sparta.
Marius Vøllestad Bø vgs.
Min Møtebok Navn: ____________________________________
Religion, ritualer og idrett
DRAMMEN Les og svar på oppgaver
Antikkens Hellas f. Kr.
Hellas Hellas det vakreste stedet å tilbringe ferien.
Kapittel 6: Antikkens Hellas
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Si adjektivene og substantivene i bestemt form. 
Matteus 2,1-12.
Kriger og revolusjoner
EN LITEN IDE SOM VOKSTE SEG STOR Som så ble til en aldri så liten kalender med jenter og kvinner... ”Pikekalenderen”
:18 Kristin og Håkon - Av: Lars Christian Gjøsæther 1 Kristin og Håkon Kristin og Håkon var maskotter under vinter OL på Lillehammer i 1994.
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike.
Den amerikanske revolusjon
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
Den forundrede forvandlede Del 2 i serien «Fortellingen om Far»
PÅSKE TRADISJONER. Påske er en viktig høytidstid og i Norge betyr påsken ferie og mange fridager. Den tradisjonelle norske måten å feire påske på er knyttet.
KAPITTEL 50 Josephs julaften. a) Sett strek mellom ordene og forklaringene som betyr omtrent det samme desember 2. å gå 3. trist 4. nettopp 5.
En helt i hjemlandet mitt Hun heter Pumpuang Duangchan, og hun er en sanger fra Thailand Hun vokste opp i ei lita bygd, og familien hennes hadde dårlig.
ER BIBELEN ET UNDER ? 1. 5 «En såmann gikk ut for å så kornet sitt. Og da han sådde, falt noe ved veien. Det ble tråkket ned, og fuglene under himmelen.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Den franske revolusjon. På 1780-tallet var det stor misnøye i den franske befolkningen. Landet hadde store økonomiske problemer. Sult og uår gjorde livet.
Undervisningsopplegget 17.mai om 17.mai. Hvorfor feirer vi 17.mai? Samtale med ungene om 17.mai og hva vi vanligvis gjør den dagen. Synge og øve på 17.mai.
Demokrati som styreform
En storbyferie i Barcelona
Sokrates.
-en stor familie av nasjonale kirker
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
Det gamle Hellas Bilde: Akropolis.
Den russiske revolusjon
Kvinner i Lions Engasjement og handlekraft Styrke for lokalsamfunnet
Den kalde krigen – hvem var fiender?
Frem.
Antikken Bilde inn Ca. 800 f. Kr. ca. 500 e. Kr.
Gang.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Den industrielle revolusjonen
Griigii hore Bilde: Akropolis.
Julekalender 2014 En meningsfull julekalender
Antikkens filosofer 8. trinn
Verb Presens – forteller om noe som skjer nå eller noe som pleier å skje Preteritum – Forteller om noe som skjedde i fortid.
Den Franske Revolusjonen
Hva vet vi om barn og smak
Kapittel 25 Othilie i barnehagen
Matteus 2,1-12.
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Anita forteller (FORSIDE) om søndagsskolen og de sinte mennene.
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Det gamle Hellas Bilde: Akropolis.
SIN BOK Barnehageåret
8mill 4-5mill 2,5mill.
گریکی کۆن (یۆنانی کۆن) وێنە: ئاکرۆپۆلیس گریکی کۆن - تاریق هێدی
Prøve i tema «Den Franske revolusjon»
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
ጥንታዊ ግሪኽ ስእሊ: ኣክሮፖሊስ.
Det gamle Hellas Bilde: Akropolis.
Sokrates.
17.mai om 17.mai.
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
«Å være sin egen bestevenn»
Noen sentrale årstall i norsk lovgivning
Kap. 7 Demokrati som styreform
Utskrift av presentasjonen:

Det gamle Hellas Bilde: Akropolis

Det gamle Hellas For 2 500 år siden vokste den greske sivilisasjonen fram. Mye av vår egen kultur stammer fra det gamle Hellas. Demokrati, de olympiske leker og teater har sitt opphav fra det gamle Hellas. Gresk teater

Det gamle Hellas Den greske sivilisasjonen bestod av over 600 bystater. Det var ofte krig mellom bystatene, så man måtte bygge borger og bymurer for å beskytte seg. De mest kjente bystatene er Athen og Sparta. Borgen på toppen av et fjell ble kalt akropolis. Hver bystat hadde egne lover, og var på mange måter et lite land. Gresk soldat Gresk krigsskip

Det gamle Hellas Områdene i grønt viser hvor de greske bystatene lå.

Det gamle Hellas Til å begynne med var det bare noen få som fikk bestemme i bystatene. Omkring år 500 før Kristus innførte man demokrati i Athen. Nå fikk alle frie menn over 18 år være med å bestemme hvordan byen skulle styres. Demokrati er et gresk ord som betyr ”folket hersker”. Frie, greske menn møttes for å styre bystaten. På forhøyningen i forkant av bildet stod den som skulle snakke.

Det gamle Hellas Athenerne drev mye med handel. Man hadde slaver til å gjøre det tyngste arbeidet. Athens menn var glade i fritid, og oppholdt seg bare i hjemmet når de skulle sove eller spise. Athens kvinner var lite verdsatt. De måtte holde seg i hjemmet og oppdra barna. Kvinnens sosiale liv begrenset seg til å delta på familie-sammenkomster. For å skaffe seg korn, lagde athenerne olivenolje som de solgte. Slave

Det gamle Hellas Sparta hadde ikke demokrati. Her bestemte et råd av eldre menn. Alle Spartas menn var i militæret fra de var sju til tretti år gamle. En spartansk soldat måtte tåle smerte uten å klage. I Sparta var kvinnene friere enn i Athen. Jentene fikk drive med idrett, de fikk gå på skole og de kunne ha egen eiendom. Spartansk soldat

Det gamle Hellas Hvert fjerde år arrangerte man Olympiske leker til ære for guden Zevs. Det fantes mange øvelser, som for eksempel femkamp, løping, boksing, ridning og musikk. Bare menn fikk delta i de olympiske leker. Etter hvert ble det arrangert egne leker for kvinner. Statue av Zevs i Olympia. I brytekonkurransen kunne man bite, dra ut øynene på hverandre, eller knekke fingre til motstanderen. Dødsfall forekom på grunn av skadene man pådro seg. Ruiner av en olympisk treningsarena.

Det gamle Hellas Olympisk medalje fra 1896 De første moderne olympiske leker i Athen i 1896 Det gamle Hellas` olympiske stadion Åpningsseremonien foran OL i Athen i 2004

Det gamle Hellas Bilde: Link: Rettighetsinformasjon: Gammel olympisk stadion http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Olympia-Stadion.jpg http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html OL i 2004 http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Opening_Ceremony_Athens_2004_Fire_rings.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain OL i 1896 http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:1896_Olympic_opening_ceremony.jpg Olympisk medalje http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:1896_Olympic_medal.jpg Olympisk treningsbane http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/e/e8/Palestra_at_Olympia.jpg Statue av Zevs http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Statue_of_Zeus.jpg Demokrati http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Ac.pnyx.jpg Spartansk soldat http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Helmed_Hoplite_Sparta.JPG Akropolis http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Akropolis%2C_t%C3%A4nkt_i_rekonstrueradt_skick%2C_Nordisk_familjebok.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:AkropolisAthens.jpg Dionysos Teater http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:DionysiusTheater.jpg Kriger http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Greek_hoplite.png Gresk krigsskip http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Trireme.jpg Oliven http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:NCI_2_green_olives.jpg Oliventre http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Olive_tree_Karystos.jpg Slave http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Black_slave_Louvre_Br361.jpg Kart www.powerped.com rogersolhaug@powerped.com