Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

PÅSKE TRADISJONER. Påske er en viktig høytidstid og i Norge betyr påsken ferie og mange fridager. Den tradisjonelle norske måten å feire påske på er knyttet.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "PÅSKE TRADISJONER. Påske er en viktig høytidstid og i Norge betyr påsken ferie og mange fridager. Den tradisjonelle norske måten å feire påske på er knyttet."— Utskrift av presentasjonen:

1 PÅSKE TRADISJONER

2 Påske er en viktig høytidstid og i Norge betyr påsken ferie og mange fridager. Den tradisjonelle norske måten å feire påske på er knyttet til turer i naturen, god mat og fritid og tid til familie og venner.

3 Mange reiser på fjellet i påsken for å gå årets siste skitur. Mange setter båten på vannet eller besøker slektninger.

4 Påskeferie er faktisk et spesielt norsk fenomen. Vi har en 5 dager lang sammenhengende helg fra og med skjærtorsdag til og med andre påskedag som alltid er på mandag.

5 PÅSKENS FARGER

6 Gul er den viktigste folkelige påskefargen i Norge og i resten av Nord-Europa. Gult er solens farge og lenge før vi begynte å feire Jesu død og oppstandelse feiret vi solfester rundt påsketider.

7 Lilla er botens farge og brukes av kirken i påsken til og med påskeaften. Lilla brukes under fasten før påsken og på skjærtorsdag og langfredag.

8 Hvitt er kirkens festfarge. Det er gledens farge som symboliserer nettopp glede, renhet og det hellige. Hvitt brukes på første påskedag.

9 Grønt er også en av påskens farger. Grønt symboliserer liv og vekst. Fargene er viktige symboler i påsken.

10 PÅSKEHAREN

11 Påskeharen brukes som symbol og dekorasjon i den folkelige påskefeiringa i flere vestlige land. I blant annet Tyskland, Storbritannia og USA er det tradisjon for at barna på påskedagen leter etter påskeegg som påskeharen skal ha gjemt i hus eller hage. Eggene var tidligere dekorerte hønseegg, men er nå oftest sjokoladeegg eller pappegg fylt med godteri.

12 De moderne forestillingene om påskeharen som eggutlegger skal ha opphav i gammel keltisk eller tysk folketro. Skikken ble innført til USA av tyske immigranter på 1800- tallet. Barnas jakt på påskeegg påskemorgen har fra 1990-tallet også blitt vanligere i familier i Norge

13 PÅSKEEGG

14

15 Egget er et gammelt symbol på liv, skapelse og fruktbarhet og er kjent fra nesten alle kulturer. Det finnes mange historier knyttet til påskeeggets opprinnelse. Påskeegg har en lang tradisjon i Norge, både det ekte egget og egg av sjokolade. Nordmenn spiser veldig mange egg i påsken. I løpet av de fem påskedagene forbruker vi 21 millioner egg! Noen steder i verden er dekorering av påskeegg en ren kunstart.

16 PÅSKEKYLLINGER Gule lodne påskekyllinger er nordiske påskesymboler. Kyllingen er som egget et symbol på nytt liv. Kyllinger er et vårtegn. Påskekyllingens gule farge er også viktig – gul er påskens farge fremfor noen her i Norge. Gult er solens farge og solen er et viktig påskesymbol.

17

18 GOD PÅSKE


Laste ned ppt "PÅSKE TRADISJONER. Påske er en viktig høytidstid og i Norge betyr påsken ferie og mange fridager. Den tradisjonelle norske måten å feire påske på er knyttet."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google