Gassbasert fermentering og dets kompetansebehov

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner

Advertisements

Kommersialisering CO2 lagring Kommersialisering CO 2 lagring.
Forum for miljøteknologi
Hvordan berede grunnen for de gode………
12 Jeg er gründer.
Kompetanseprogram for FoU-strategi og –ledelse i sjømatnæringa Landskonferansen 2013 Astri Pestalozzi, prosjektleder (tel )
Styringsmodeller Lars Tveit, KS.
Gauldalskonferansen 2011 Skal små og mellomstore bedrifter lykkes i årene som kommer må de skoleres innen ledelse, strategisk planlegging og innovasjon.
Innovasjon Norge Presentasjon Etablererkurs Fosen
Innovation Camp ”Forretningsplanutvikling i praksis”
Legemiddelindustri som norsk vekstnæring LMIs Næringspolitisk seminar 26. mai 2008 Adm. direktør Stein Lier-Hansen, Norsk Industri - 
Investering og finansiering Høstsemesteret 2013
Early warning – early action 1 Alertis Medical AS; kritiske suksesskriterier definert allerede ved oppstart •Høykvalitetsforskning →Norske FoU-institusjoner.
Firmanavn Forretningsplan. Målsetting Erklær firmaets langsiktige mål klart og tydelig. –Prøv å bruke ord som hjelper med å styre veksten til firmaet,
Gruppeundervisning / Innleveringer Obligatoriske innleveringer: –Leveres til gruppeleder. Innlevering 1: Uke 10 ( ) –Markedsanalyse.
Av Per T. Eikeland Fleksibilitet og handlingsrom – konflikten mellom ytre og indre effektivitet av Per T. Eikeland
Energirådet Internasjonalisering av energibransjen 25. februar: Arbeidsgruppe nedsatt av Energirådet på Olje- og energiministerens initiativ:
Norge inn i kunnskapssamfunnet - tiltak for bedre forskning og mer innovasjon Paul Chaffey Abelia.
CIP – Competitiveness and Innovation Programme KS 10. september 2009 Marthe Haugland.
Strategiske Valg Intern Analyse Ekstern analyse VALG AV HOVEDSTRATEGI
Hvordan vil og kan Norfund mobilisere norsk næringsliv?
FONDSFINANS SIDE 1 Hvordan sikre verdiskapningen i Norge Erik Must Samfunn og økonomi 2002.
ETABLERING AV 4 NYE REGIONALE/DISTRIKTSRETTEDE
Hvorfor satser Forskningsrådet på Innovasjon i offentlig sektor? Sogndal Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør.
Globalisering og norsk bildelindustri.
Rotary lys langs kanalen. Hva skal til for å lykkes?
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Teknologi for et bedre samfunn 1 Trondheimsregionens andel av BNP skal tilsvare befolkningsandelen innen 2020: DET BETYR AT DEN SKAL ØKE MED 17MRD!! Trondheimsregionen.no.
Nærmere om prosess og vurderingskriterier. De følgende sidene beskriver helt stikkordsmessig hvilke forhold som blir vurdert og vektlagt. I tillegg til.
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Tjenesteyting som næringsutvikling Statssekretær Helle Hammer Nærings- og handelsdepartementet PULS prosjektledersamling 29. april 2003.
Sammen om å gjøre norske bedrifter verdensledende i utvikling og bruk av miljøteknologi 19. januar 2015.
National Gründercamp Enovas formål Fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon og utvikling av energi- og klimateknologi.
Innovasjon i innhold, distribusjon og gjestestrømmer Reason to Return – R2R.
”Innovasjonsmodell Rogaland”
Forskingens betydning for morgendagens næringsliv - har tjenesteytende sektor noen rolle? Paul Chaffey Abelia.
1 Norske private investorer (“business angles”) Oslo, 26. november 2002 Roger Sørheim, GREI - IØT - NTNU.
Fra gamle til nye tanker i næringspolitikken? Innlegg om innovasjonspolitikken Ekspedisjonssjef Morten Berg Nærings- og handelsdepartementet EVA-forums.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
”The Innovation Process” by Keith Pavitt -Innovasjon i store moderne bedrifter.
Borregaard – et innovasjonsdrevet selskap Norsk Rådmannsforum 26
Et konkurransedyktig grønt næringsliv NFD Innspillskonferanse Gisle Løhre Johansen Konserndirektør FoU og Forretningsutvikling.
Forretningsplan Oppbygging - Hensikt
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
© 2003 KPMG AS, the Norwegian member firm of KPMG International, a Swiss non operating association. All rights reserved. NTLF Bergen Supply Chain Management.
Horisont 2020 SMB instrumentet og Fast Track to Innovation Stavanger
Hvor er vi, og hvor skal vi med Bio-økonomien Oslo, 27 august 2015 Ove Trellevik Colourbox.com.
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater FORNY-forum Fredrik Dalen Tennøe, UFD Trondheim, 3. november 2004.
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
HVORDAN TA VARE PÅ KUNDENE VRI bedriftsprosjekt Simenstad Gård.
Seminar om miljøteknologi Stortinget 14. oktober 2016 Marianne Lie Sekretariatsleder.
Modulvegger skal fremstå som den mest profesjonelle aktøren innenfor fleksible modulvegger og modulhimlinger til næringsbygg Vår visjon!
På borregaards vis Kultur & verdier i Borregaard.
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater
Alternative finansieringsinstrumenter for offentlig eid infrastruktur
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB
Utvikling av Hias Miljøpartner AS
Presentasjon av forretningsplan
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Innovasjon Norge Arktis | Dag Ronald Fredheim
Finansiering.
(Selskapsnavn) Forretningsplan
Alternative finansieringsinstrumenter for offentlig eid infrastruktur
Investering og finansiering INEC 1800
Faktum Virksomhet AS er et selskap som selger nettbasert tjenester og har virksomhet i en rekke EØS land. Styret i Virksomhet AS har fått melding om at.
Bedriftsøkonomi Bedrifter kan ikke overleve uten at de skaper verdier for markedet og kundene Verdiene må skapes til lavere kostnader enn konkurrentene.
Presentasjon av forretningsplan
Presentasjon av forretningsplan
Utskrift av presentasjonen:

Gassbasert fermentering og dets kompetansebehov Innspillkonferanse Bioøkonomi 18/6 2015

Mitt utgangspunkt for dette innlegget Et lite bioteknologi-selskap, og gjerne basert på gode hoder og ideer fra universiteter, institutter. Har teknologi for å konvertere metan fra ulike kilder til fôrprotein. Har produkter klart for markedet Selskapet er en pioner i sitt område. Tidlig fase og ingen kontantstrøm. Tidlig fase er finansiert med begrenset egenkapital, og med gode FoU prosjekter støttet av virkemiddelapparatet Underfinansiert og begrenset mulighet for å bygge en organisasjon. Er avhengig av virkemiddelapparatet i tidlig fase, og må forberedes til overgang til annen kapital for å utvikles videre Lisensiering forretningsmodell 9/19/2018

FeedKind produksjon er skreddersydd for Norge Utgangspunkt er det aller beste Statoil og DuPont løste de tekniske problemene i stor skala. Produktet FeedKind (BioProtein) er klart for markedet IPR er sikret Stort marked, med Norske kunder som er ”klar” Økonomi har bedret seg da proteinpriser øker mens naturgasspriser står ”stille” Norge har naturlige forutsetninger for å kunne lykkes med denne satsingen. Har Naturresursene Kompetanse Har markedet Akvakultur er et satsingsområde 9/19/2018

Hvorfor slo vi sammen BioProtein AS med Calysta Energy fra USA Komplementære teknologier hvor BioProtein AS hadde ernæringsmarkedet og storskala produksjonsteknologi Calysta Energy hadde GMO teknologi Operativ organisasjon Med fremover-lent ledelse, og styre Kapitalmarked i nabolaget som investerer i segmentet VC og fond som investerer i sektoren IRIS er i dag største eier av Calysta Innfallsport til amerikanske priser på naturgass. 9/19/2018

Calysta som et produkt selskap vil kreve kompetanser fra flere sektorer Ledelse Ledelse som er erfarent og fremover-lent og utadvendt med kompetanse i feltet Strategier for verdiskaping Nettverk Teknologisk Hvordan gjøre det Innovasjoner Kvalitet Finans / Økonomi Hvordan bygge finansieringsmodell og selskaps økonomi Hvordan skape verdi for eierne Håndtering av økonomisk risiko Bygge organisasjon Prosjekt gjennomføring Å bygge et produksjonsanlegg er en ”seriøs” oppgave Marked og salg Forstå produktets og bedriften sin plassering i en verdikjede. Hva trenger vi, og hvorfor, Hvor har vi en fordel, og nisje vi kan fylle Jus Forhandlinger Inngå avtaler, og unngå fallgruver Hvordan bygge avtaler i eierstruktur Kapital innhenting IPR 9/19/2018

Et bredt spekter av teknologisk kompetanse er viktig Bioprosess kompetanse på ulike nivåer Fermentering Nedstøm Bioteknologisk kompetanse Mikrobiologisk Molekylærbiologi Proteinkjemisk Modellering av biologiske prosesser Kjemi Analytisk Produktutvikling, optimalisering av prosess Engineering Forståelse av den fysiske utformingen sin innflytelse på en prosess Valg av prosessutstyr sin påvirkning av kvalitet og økonomi Modellering Produktutvikling Ernæring Andre applikasjoner Infrastruktur 9/19/2018

Viktig for Calysta NÅ Calysta er vil nå prøve NOK en gang å ta gassbasert fermentering til kommersiell skala, og vi trenger Pilot produksjon av prøvemateriale For markedsintroduksjon Bevise at dette kan vi håndtere teknologien til investorer Nye godkjennelser geografisk og arter Opplæring Prosessoptimalisering Som et lite firma med visjoner trenger vi på kort sikt Pilotering Finansiell risikoavlastning på demonstrasjon av ”1ste gangs pioner prosjekt” 9/19/2018

Mandatet til virkemiddelapparatet i Norge er viktig ved etablering av ny biotek virksomhet FoU og verifisering NFR, Innovasjon Norge Pilotering Innovasjon Norge, SIVA Demo / Markedsintro Innovasjon Norge, SIVA Kommersiell ENOVA, (GIEK) 9/19/2018

Innspill til strategi Biologisk produksjon ved fermentering vil være et viktig felt for å utvikle bioøkonomi, og videreforedle Norske resurser, inkludert naturgass Etablere nasjonale pilot fasiliteter som kompetansesentre. En slik fasilitet vil bygge kompetanse innen FoU og produksjon Se på rammevilkår for små innovative selskaper Samle etablerings støtte i en pakke som kan tiltrekker seg ny virksomhet. Inkludert FoU, Pilotering, opplæring som deler av støttepakkene. Se på fleksibilitet i mandatet til virkemiddelapparatet slik at ”nye prosjekter” kan oppnå finansiell risikoavlastning, og ikke falle mellom stoler. Etablere kompetanse/kulturer i selskaper som kan trekke et selskap over fra grunder fase til VC og senere PE finansiering. 9/19/2018