SkatteFUNN Eirik Normann, 01.03.18.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
Advertisements

Innovasjon Norge Aktuelle finansieringsordninger
SkatteFUNN - for virksomheter som vil skape verdier av nye ideer
Lønnsom og bærekraftig vareproduksjon i framtidens Norge Innovasjon i vareproduserende industri - hvilken rolle skal forskningen spille? Eirik Normann,
Norge inn i kunnskapssamfunnet - tiltak for bedre forskning og mer innovasjon Paul Chaffey Abelia.
Sats på nyskaping – utnytt skatteFUNN
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
Åpent næringslivsmøte , ”Næringsutvikling” – Levanger næringsselskap AS – Levanger rådhus SkatteFunn Vigdis Tuseth, Innovasjon Norge Levanger 11.
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Innovasjon Norge – hvem er det ? Innovasjon - hva er det ?
Samspill mellom akademia og næringsliv - Utfordringer og virkemidler.
Nytt fra Norges forskningsråd Kompetansemeglingssamling Stavanger 7-8. september 2005 Endringer i MOBIs administrasjon Ny organisering av Innovasjonsdivisjonen.
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
1 Statsråd Erna Solberg, Viten og verdi, Oslo Utfordringer til Oslo-regionen.
Kulturbiz 1 september 2015 Margit Klingen Daams.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
I samarbeid med sentrale private og offentlige partnere ønsker SINTEF Byggforsk og NTNU å etablere Klima 2050 som et senter for forskningsdrevet innovasjon.
Kapittel 3: Forretningsplanen Del 1 Læreplanmål Utforme mål og visjoner for en virksomhet Utarbeide en forretningsplan Entreprenørskap og bedriftsutvikling.
Digitalisering i askerskolen Orientering komite for oppvekst
SkatteFUNN ordningen Årskonferanse Avfallsforum Nord Bodø 15. april 2016 Bjørn G. Nielsen Regionansvarlig Nordland.
Norsk mal: Startside alt.1 For engelsk mal Velg KMDmal – engelsk under ”oppsett”. Sannhetens øyeblikk Regional utvikling på prøve Vincent Fleischer, avdelingsdirektør,
Skap verdier av dine ideer !. Ny søknadsfrist ! For å være garantert at søknaden blir behandlet innen årets utgang må den sendes innen 1. september.
1 - ditt springbrett til innovasjon. Skattepliktige til Norge kan søke Behøver ikke å være i skatteposisjon For alle næringer og selskapsformer Bedriften.
FORSKNING OG INNOVASJON FOR OMSTILLING EKSEMPEL BORREGAARD Avanserte kjemiske løsninger fra bærekraftige og fornybare råvarer Forskningssjef Kristin Misund.
Ny ishall på Risenga Rådmannens innledning til formannskapet
Om BALANSE (Kjønnsbalanse i faglige toppstillinger og forskningsledelse) Knut Liestøl Programstyreleder Kick-off seminar
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
Revidert programplan VRI Anja Gjærum Informasjonsmøte om VRI 22.april 2013.
FoU i Havbruksnæringen. Om VRI og Blue Planet AS Eid av bedrifter med felles interesse for å utvikle sjømatindustrien Program for økt kobling mellom næringsliv.
Resultater og mål for energiforskningen i Norge Status på Stratos, 7. September 2011 Arvid Hallén, Norges forskningsråd.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
Inntekter i 2017 Nominell vekst i frie inntekter: 2 % (gjennomsnittet for Nord-Trøndelag 1,8 %) Reell vekst i frie inntekter: -0,5 % (deflator 2,5 %)
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Innovasjon Norge – Utfordringer og muligheter når kultur blir næring Verdiskapingskonferansen 20. januar 2009 Trine Gansmoe.
FUGE-videreføring av UiBs satsing Hva gjorde vi i FUGE?
Miljøteknologiordningen
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
Trender i norsk og internasjonal forskning fra indikatorrapporten
Spillemidler til idrettsanlegg
Brukermedvirkning i formidling av aktivitetshjelpemidler og hvordan har vi på NAV Hjelpemiddelsentral Møre og Romsdal valgt å gjøre denne formidlingsprosessen.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet
VRI.
Resultatmåling av brukerstyrt forskning Styrker og svakheter
Sluttkonferanse Opplevelser i nord
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater
nHS og Universitetspilotene - prosjektledersamling 15. mars 2007
Samfunnsregnskap 2016 Hvilke verdier skaper Nortura for Norge?
Tilskudd til tillitsvalgte og klubber lokalt 2016
Lars Espen Aukrust, divisjonsdirektør
Status Biotek 2012-prosessen Ny bioteknologisatsing fra 2012.
Næringslivets muligheter i Horisont 2020 – Møre og Romsdal
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Enovas støtte til landstrøm
En nasjonal oversikt over tilgjengelige fosterhjem?
Samhandlingsreformens betydning for St. Olavs Hospital;
Kompetanseutvikling og Effektiviseringsprogrammet Kompetanse koster, men inkompetanse koster mer! Det skal lønne seg å være seriøs ! NVF 2. mars 2015.
Presentasjon for virksomhetens ledelse
Finans Norge, 22. november
Lønnsutvikling og lønnsforhandlinger i staten En veiledning for ledere
Kulturrådet Fagetat underlagt Kulturdepartementet
LOs pensjonsseire Sikring av ytelser til sliterne Tette hullene i AFP
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Hva er markedsføring? Morten H. Abrahamsen Førsteamanuensis BI
Kommunesektorens bruk av FoU
Per – Erik Torp Seniorrådgiver, Husbanken
Ny IA-avtale for Avtalen ble signert 18. desember 2018
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Universitetet, IPR og næringsliv
Utskrift av presentasjonen:

SkatteFUNN Eirik Normann, 01.03.18

I dag:g SkatteFUNN er en ordning for skattefradrag for dokumenterte FoU-utgifter Hensikt: Øke verdiskaping og bedre konkurransekraft i næringslivet ved å stimulere til økt satsing på FoU Virksomheter med skattemessig tilhørighet til Norge Trenger ikke å være i skatteposisjon For alle næringer og selskapsformer, hele landet og ingen faglige prioriteringer. Ikke konkurranse om midler SkatteFUNN = Skattefradrag for forskning og utvikling i et nyskapende næringsliv. SkatteFUNN er en skattefradragsordning som skal motivere og stimulere norske bedrifter til å øke sine investeringer i forskning og utvikling (FoU). Regjeringens intensjon er å avlaste risiko slik at flere bedrifter investerer i forskning og utvikling. Dette bygger på et ganske solid empirisk grunnlag der man kan se det er en korrelasjon mellom investeringer i FoU og økt verdiskaping, både på bedriftenes hånd og for samfunnet. Regjeringen har valt å etablere SkatteFUNN som en ordning der skattefradraget gis som en rettighet med spesielle betingelser. Dette kommer jeg tilbake til. Den grunnleggende ideen er at dette arbeidet bidrar til verdiskapende fornyelse for samfunnet og forbrukerne, og en bedre konkurransesituasjon for bedriftene. SkatteFUNN gjelder for alle bedrifter og alle næringer, og bedriften kan selv velge tema for arbeidet. For å kunne søke om SkatteFUNN, må bedriften være skattepliktig til Norge, men den er ikke nødt til å gå med overskudd. Bedrifter som ikke er i skatteposisjon får støtten utbetalt som et kontant tilskudd fra Skatteetaten i forbindelse med skatteoppgjøret.

SkatteFUNN og helse – kort status pr 31.12.17 570 aktive prosjekter, 236 ble startet 2017 48,3% av prosjektene er industriell forskning samfinansiering, særlig med BIA innenfor bioteknologi/ biomedisin 2892,6 mill NOK i budsjetterte kostnader (dvs for hele prosjektperioden) 497,9 mill NOK i budsjetterte skattefradrag Viktigste områder er helse-IKT, legemiddelutvikling/bioteknologi, medisinsk teknologi/elektronikk og helseprodukter Onkologi-området er godt representert Helseporteføljen er den 4 største i SkatteFUNN. IKT, petroleum og havbruk er større. SkatteFUNN spiller en viktig rolle for mange bedrifter i et tidlig utviklingsløp, gjerne i samspill med andre virkemidler i Forskningsrådet. Mange av områdene, særlig legemiddelutvikling, har en svært lang tidshorisont med stor grad av både forskningsmessig, teknologisk og markedsmessig usikkerhet. Stor faglig dynamikk innebærer at innovasjoner ofte er drevet av FoU og bedriftene er ofte stinne av kompetanse og forskningsavhengig. Annet kjennetegn er høyt innslag av kvinner, både som PL og som DL.

SkatteFUNN - rett i koppen I dag:g SkatteFUNN - rett i koppen «Betinget» rettighet –prosjektet må være godkjent av NFR 20% skattefradrag for SMB, 18% for store 4 kriterier må være oppfylt – samtidig Målrettet og avgrenset, vi må se at det er et FoU-prosjekt Nyhetsverdi i produkt, tjeneste eller prosess (Hva skiller dette fra hva som finnes i markedet) Nyhetsverdi i kunnskap eller erfaring (Hva er skapt av ny kunnskap gjennom prosjektet) Til nytte for bedriftens videre kommersielle aktivitet

SkatteFUNN - rett i koppen (2) I dag:g SkatteFUNN - rett i koppen (2) Både eksperimentell utvikling og industriell forskning – ikke drift Løpende mottak av elektronisk søknad – ikke vent til 1.september (garantifristen) En bedrift kan ha flere prosjekter samtidig innenfor de årlige rammene. SkatteFUNN kan kombineres med annen prosjektstøtte, oppad begrenset av statsstøtteregelverket Skriv søknaden selv, du kjenner best sitt eget utviklingsbehov.

Kontakt oss hvis du trenger hjelp til SkatteFUNN I dag:g