Porteføljestyring – hva er det?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
Advertisements

Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Virksomhetsplan Prosessgrunnlag veiledere. Hvorfor virksomhetsplan?
Bjørn H. Kopperud FAPL / Kakerlakk Artemis brukerforum SUHS – 8. nov. 12.
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
Rettleiing i vinstrealisering ved innføring av elektronisk handel I dette dokumentet er framgangsmåten for å realisere vinstar beskriven i ein steg for.
TRENINGSVENN FOR PERSONER MED DEMENS. Et pilotprosjektet i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen Møre og Romsdal og Møre og Romsdal idrettskrets.
PTF-kurs Eirik Sundan – Roger Øverås Foto: Bjørn Erik Olsen.
STUDIEFORBUNDET FUNKIS I TELEMARK. Styret 2015/2016.
Gruppeoppgaver Kurs Sørmarka 13. januar Oppgave I – rammer for medbestemmelse Innkalling til møte og sakspapirer kommer sent. Det er usikkert hvilke.
Tilbudskonferanse Utvikling av kursopplegg basert på Prosjektveiviseren.no
GENG , A 08:30-11:15 B 11:30-14:15.
KOMMUNAL PLANSTRATEGI – ERFARINGER. Pbl § 10 – 1 « […] Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling,
Februar 2013 IKT-strategi Gruppe 4 Jan Magne LangsethGro Li Sletvold Fridtjov Valde JansonAmel Konjhodzic Anne Berit SkogvangBerit Aarnes Magnus.
Utfordringer for kommuner og fylkeskommuner i informasjonssamfunnet
Presentasjon av organiseringsprosjektet
Kompetansenettverk innen velferdsteknologi i Telemark
Årets norske Leanvirksomhet
Prosjektpresentasjon – Før du starter
Møte i nettverk for informasjonssikkerhet - NIFS
Asker velferdslab Komite Helse og omsorg
Arbeidsmiljø- undersøkelsen på NTNU 2014
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Hvilket planstadie er klubben på?
Moderniseringsprogram i SSB
BTI-handlingsveileder barnehage
Introduksjon til DRI 1001: Digital forvaltning
Tema 8 Strategier for hvordan kommunene bør gå fram når plan- og byggesaksprosessen skal digitaliseres (sjekkliste på noe av det som må vurderes nærmere.
Presentasjon for virksomhetens ledelse
20 September, 2018 Sjekkliste for beslutningspunkter (BP) knyttet til HiOAs prosjektmodell For mellomstore og store prosjekter - verktøy for prosjekteier.
UNINETT mot 2020 Forskningsnett ligger fast som basis. Forrige strategi ledet til eCampus. eCampus henter tjenester i skyen, hvordan forholde oss til skytjenester.
Veiledning - Verktøy for vurdering av strategier i en anskaffelse
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Lønnsutvikling og lønnsforhandlinger i staten En veiledning for ledere
Kvalitet i opplæringa PPT-samling 15. mai 2018.
Prosjektpresentasjon – Før du starter
E-handel.
Den matematiske samtalen
«Prosjektløftet» – innføring av UiOs prosjektrammeverk
Årets norske Leanvirksomhet
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
BTI-illustrasjoner Redigerbare.
1. Innledende påstander om organisasjoner
Digidel 2017 er et program som skal  styrke samarbeidet og øke innsatsen som i dag gjøres av ulike offenlige virksomheter, IKT-næringen og frivillige organisasjoner.
Evaluering av USITs organisering, USIT 3.1
Årets norske Leanvirksomhet
La elevene løse oppdraget B – Samarbeid
Prioritering av kategorier - mulighetsanalyse
Digital postkasse til innbyggere
Skriving, prosjektarbeid og gruppeprosesser
Digital styringsmodell og prioriteringsprosess for prosjekter
Etablering av program for antikorrupsjon i Helse Midt-Norge
Workshop interessepolitikk Bergen 31 januar 2019 Valg 2019
Årets norske Leanvirksomhet
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Årets norske Leanvirksomhet
Nå er vi spente!.
Inspirasjonsbasen – smarte grep
Strategisk kompetanseledelse 2019 Programstyremøte 1 feb 2019
2 1 STATUSRAPPORT BOTT mottak økonomi-prosjektet F N T
Modul 3 – La deg inspirere til å inkludere
Årets norske Leanvirksomhet
Modul 3 – Intensiv opplæring
Digitaliseringsprogram for administrative tjenester
Program for administrativ forbedring og digitalisering
Modenhetsvurderinger som grunnlag for kontinuerlig forbedring
Utskrift av presentasjonen:

Porteføljestyring – hva er det? Kan brukes til drøfting av potensialet i å innføre portefølejstyring Tilpass etter målgruppe

Innhold Hvorfor er det smart å innføre en prosjektmodell og porteføljestyring? Hvordan innfører vi porteføljestyring i praksis?

Hvorfor er det smart å innføre en prosjektmodell og porteføljestyring?

krever Utfordringen Stigende mengde utviklingsoppgaver Stigende krav til gevinstrealisering Stigende kompleksitet og krav Prioritering og økt profesjonalisering i å drive prosjektarbeid

De sentrale begrepene Et prosjekt  er en mulig måte å organisere og styre et utviklingsarbeid. Dersom en gruppe av prosjekter har et felles overordnet mål kan virksomheten velge å styre og samordne disse gjennom et program. Den totale samlingen av prosjekter og programmer utgjør virksomhetens prosjektportefølje.

Det du trenger for å styre Porteføljestyring er å styre, lede og organisere virksomhetens prosjektaktiviteter, slik at ledelsen kan: Gjøre en tverrgående prioritering og samordning Beslutte hvilke prosjekter og programmer som i størst mulig grad bidrar til å realisere virksomhetens strategiske mål og realisere gevinster Bruke virksomhetens ressurser mest hensiktsmessig Prosjektveiviseren er Difis anbefalte modell for overordnet prosjektstyring i offentlig sektor. Den er også anvendbar for andre prosjekttyper enn digitaliseringsprosjekter. KMD anbefaler å bruke en prosjektmodell basert på god praksis også ved prosjekter under 10 millioner kroner.

Hvordan innfører vi porteføljestyring i praksis?

For å komme i gang med porteføljestyring trenger vi… 1. Ledelsesforankring på strategisk nivå 2. Implementering av en prosjektmodell

Implementere løpende porteføljestyring For å komme i gang med porteføljestyring trenger vi… Om fase 1 Sett fokus på de innledende beslutningsprosessene Om fase 3 Fokuser på innhold og struktur på porteføljemøtene Om fase 2 Fokuser på datainnhenting og første porteføljeoverblikk Avklar formål Avklar roller og ansvar Beskriv organiseringen av porteføljestyringen Synkroniser porteføljestyringen med virksomhetens årshjul Skap kobling til strategiprosessen Skap kobling til budsjettprosessen Få besluttet en implementeringsplan Innfør en prosjektmodell om dere ikke har Beskriv hvilke prosjekter og programmer som er omfattet av porteføljestyringen Beskriv prioriteringsmodellen Beskriv beslutningsprosesser Velg verktøy La det som skjer i porteføljestyret være åpent og tilgjengelig Arranger kick-off med organisasjonen Etabler den løpende porteføljestyringen Hold organisasjonen godt orientert slik at formålet med porteføljestyring er forstått Hent inn data om virksomhetens prosjekter Skap overblikk Gruppér i prosjekttyper og forløp Velg ut prosjekter og programmer Foreta prioritering Sørg for vedlikehold av porteføljeprosessene Steg 2 Etablere porteføljen 3 - 6 mnd. Steg 3 Implementere løpende porteføljestyring 6 – 9 mnd. Steg 1 Ta beslutningen 3 – 6 mnd. Steg 4 Følge opp og evaluere Etter 1 år Om fase 4 Vurder neste skritt for å få en mer effektiv prosjektorganisasjon Evaluer porteføljestyringsaktiviteten i samarbeid med porteføljeledelsen Bruk en modenhetsmodell – finn inspirasjon på nettsidene til Difi