Sosiale ytelser/goder (tilpasset Finans Norge-bedrifter)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

Tariffavtale – vi? Informasjon til medlemmer i barnehager som ikke har tariffavtale Utdanningsforbundet februar 2011.
IA avtalen - bakgrunn Om avtalen Parter i avtalen
Arbeid for bedre arbeidsordning ved Borregaard.
Noen valg er viktigere Arbeidslivet etter Stortingsvalget 2013.
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
Det gode arbeidsmiljø; Arbeidsmiljøloven som rettesnor
Hva skal vi snakke om? IA arbeid Ny IA avtale og tidsaksen
Funksjonsvurdering og trygd
FAGFORBUNDETS KAFFEKURS
Landsorganisasjonen i Norge Et mer inkluderende arbeidsliv: Det skal være godt å jobbe Inkluderende arbeidsliv.
ARBEIDSKONFLIKTER I BARNEHAGER – en praktisk tilnærming
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Ola Heen Strømmen, oktober 03
1 - Alle skal få mer! Alle som tjener under en halv million i året skal komme bedre ut enn i dag, lover ”pensjonsminister” Bjarne Håkon Hanssen. NTB 20.
Vigdis Solheim - Rikstrygdeverket Januar Attføringsmessa 2006 Det inkluderende arbeidsliv. Erfaringer og veien videre.
Utvalgte emner i arbeidsmiljøloven 1Utvalgte emner i arbeidsmiljøloven – Juridisk rådgiver Olav Myklebust
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Offentlig tjenestepensjon Et kritisk blikk på rapport fra ASD av desember 2015 Forsvar Offentlig Pensjon Oslo 11/1 – 2016 Stein Stugu.
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
De Facto Framtida for AFP Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Tirsdag 23/10 – 2007 Stein Stugu.
Pensjonsreformen og AFP Statssekretær Jan-Erik Støstad YS’ AFP-seminar 23. oktober 2007.
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
ARBEIDSTAKERS YTRINGSFRIHET - VARSLERVERN Nils Kristian Lie advokat.
Hvordan få til IA i praksis?  Program –Nytt regelverk –HFK’s IA- strategi –Trygdeetatens statistikkverktøy –Eksempler –Diskusjon.
IA-avtalens delmål 2 Økt sysselsetting for arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne.
Intensjons- og samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Oppdatert pr
Norsk mal: Startside Tips engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk. Eller velg DEPMAL– engelsk under ”oppsett”. Folketrygdens formål.
Tema TV’s rolle i turnusarbeid/ NSF politikk Litt om fleksibel arbeidstid Litt om turnusavtaler Helg- og høytidsturnus.
NAV Arbeidslivssenter Oslo IA-avtalen for tillitsvalgt og verneombud bydel Østensjø, 4 des rådgiver Margrethe Herberg.
Hva er IA-avtalen? GRUNNOPPLÆRING NYE TILLITSVALGTE TRINN3 STAT: ARBEIDSRETT.
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA.
STUDIEFORBUNDET FUNKIS I TELEMARK. Styret 2015/2016.
FAGFORBUNDET BUSKERUD TARIFF 2010 Tariffkonferanse på Storefjell 14. – 15. oktober 2009.
Lover og avtaler i arbeidslivet 1. Arbeidsmiljøloven 2.
Inkluderende arbeidsliv Ny IA-avtale Sentrale og lokale handlingsplaner ved NTNU.
Lov- og avtaleverk Grunnopplæring del 2. Avtaler og lover I denne sesjonen skal vi se på våre egne tariffavtaler og på øvrig lovverk som påvirker arbeidet.
1 Introduksjonsloven 27. september 2016 Ann-Elin Djuvik Kro Fylkesmannen i Rogaland.
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
Hva er IA-avtalen? Denne presentasjonen er oppdatert pr desember 2014.
HTV-konferanse februar
Hvorfor skal jeg være med
Ferie Klikk for å skrive dato
Permisjoner 3. april 2017.
Forebyggende og helsefremmende arbeid
NYE ASKER KOMMUNE TJENESTEPENSJON FRA
HMS © Caritas Norge..
Overordnede HMS satsningsområder Overordnede IA mål
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Tilbud til YS medlemmer
LOs pensjonsseire Sikring av ytelser til sliterne Tette hullene i AFP
Ny uførepensjon Erik Orskaug, sjeføkonom i Unio

Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
RISØRKONFERANSEN 14.mars 2013
Ny IA-avtale for Avtalen ble signert 18. desember 2018
HVA SKAL FAGBEVEGELSE MED FREDSPLIKT ?
Folketrygden - alderspensjon
Ny IA-avtale - hva innebærer dette for oss?
IA skole Omsorgstjenesten.
Arbeidsgiver: Dette kan du gjøre for å forebygge seksuell trakassering
Utskrift av presentasjonen:

Sosiale ytelser/goder (tilpasset Finans Norge-bedrifter) 30. mars 2017

Sentralavtalens bestemmelser Folketrygd og arbeidsmiljø Slik er det hos oss

Sosiale ytelser – kjernen i sivilisasjonsprosjektet velferdsstaten De viktigste rettighetene til sosiale ytelser får du gjennom folketrygdloven, arbeidsmiljøloven og våre tariffavtaler Arbeidsmiljøloven pålegger arbeidsgiver en omsorgsplikt for sine ansatte Folketrygdloven supplerer arbeidsgivers økonomiske forpliktelser og finansierer de viktigste sosiale ordningene Tariffavtalen fastsetter en norm for den enkelte bedrifts personalpolitikk og supplerer og utfyller de rettigheter du har etter lovbestemmelsene

Sentralavtalens kapittel 4 sosiale ytelser I felleserklæringen til Sentralavtalens kap. 4 om sosiale ytelser har de sentrale partene Finans Norge og Finansforbundet sagt seg enige i at velferdshensyn er viktig for den enkeltes trivsel og for et godt miljø på arbeidsplassen. «Bedriftene bør derfor tilstrebe å tilpasse arbeidsforholdene på en slik måte at det tas hensyn til de ansattes ulike livsfaser og helse». Bestemmelsene må sees i sammenheng med bedriftsavtalens bestemmelser og bedriftens personalpolitikk. Det er også verdt å merke seg at partene er enige om at virkemiddel og tiltak som ivaretar den enkelte ansattes livsfase og helse, vil kunne være effektivt for nyrekruttering, reduksjon av sykefravær og bidra til et likestilt og inkluderende arbeidsliv.

Folketrygden ble innført i 1966 som en obligatorisk trygdeordning for alle som er bosatt i Norge. Folketrygden gir økonomisk stønad ved sykdom, svangerskap og fødsel, arbeidsløshet, alder, uførhet, dødsfall og tap av forsørger. Folketrygden dekker også utgifter til medisinsk behandling og rehabilitering samt til arbeidsrettede tiltak. Den viktigste nyskapningen med folketrygden var innføringen av en tilleggspensjon gradert etter tidligere inntekt på toppen av grunntrygdene. Alle trygdene, med unntak av barnetrygd og krigspensjon, ble dessuten samlet i et felles regelverk med felles finansiering og administrasjon (trygdeetaten) – nå NAV.

Arbeidsmiljøloven er en sentral vernelov En helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon Trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger Trygge ansettelsesforhold og likebehandling Tilpasninger til den enkeltes forutsetninger og livssituasjon Arbeidsmiljøloven er en sentral vernelov Arbeidsmiljølovens formål er å sikre trygge ansettelsesforhold og likebehandling i arbeidslivet. Loven har også som formål å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, og bidra til et inkluderende arbeidsliv. Arbeidsmiljøloven trådte i kraft 1. januar 2006 og bygger på arbeidsmiljøloven fra 1977 og tidligere arbeidervernlovgivning. Arbeidsmiljølovens skal sikre et arbeidsmiljø som gir: grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger, en velferdsmessig standard som til enhver tid er i samsvar med den teknologiske og sosiale utvikling i samfunnet, trygge ansettelsesforhold og likebehandling i arbeidslivet, tilpasninger i arbeidsforholdet knyttet til den enkelte arbeidstakers forutsetninger og livssituasjon, Gjennom intensjonsavtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) arbeider regjeringen og partene i arbeidslivet for et mer inkluderende arbeidsliv til beste for den enkelte arbeidstaker, arbeidsplass og samfunnet. Det overordnede målet for IA-samarbeidet er: å bedre arbeidsmiljøet, styrke jobbnærværet, forebygge og redusere sykefravær og hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet. Og det er derfor det er så viktig at vår bedrift er tilsluttet ordningen – hvis den er det; og hvis ikke : hva har du/dere tenkt å gjøre med det.

Bedriftsavtale og personalreglement Våre tariffavtaler bygger på folketrygdens formål om å sikre inntekt og kompensere for særlige utgifter og å følge opp arbeidsmiljølovens vernebestemmelser. Reglene i Sentralavtalen må sees i sammenheng med bedriftsavtalens bestemmelser og ikke minst den enkelte bedrifts personalhåndbok. Blant de viktigste tariffbestemmelsene på dette området er de som utvider de økonomiske ytelsene du har krav på etter folketrygdens bestemmelser. Dette gjelder særlig; lønn under sykdom, lønn i forbindelse med fødsel og adopsjon rettighetene til avtalefestet førtidspensjon; AFP. Uten Finansforbundet ville du ikke hatt disse vesentlige, utvidete sosiale rettighetene. Ditt medlemskap bidrar til å opprettholde og videreutvikle disse ordningene., og du finner bestemmelsene i kap. 4 i Sentralavtalen. Redegjør for de sosiale ytelsene dere har i egen bedrift  

Finansforbundet har fremforhandlet gode, sosiale ordninger Full lønnskompensasjon ved sykdom Full lønnskompensasjon ved fødsel og adopsjon Lønnsutbetaling til etterlatte Full lønnskompensasjon under militærtjeneste AFP Vi kan oppsummere slik: