Intern opplæring for nye tillitsvalgte i bedriften

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tariffavtale – vi? Informasjon til medlemmer i barnehager som ikke har tariffavtale Utdanningsforbundet februar 2011.
Advertisements

Nytt regelverk for innleie - og kampen for et seriøst arbeidsliv
Tar utgangspunkt i formuleringene i KS avtalen, men det er samme gjelder for de andre avtaleområdene. Vil underveis gi henvisninger til aktuelle avtaleområder.
NORSK FYSIOTERAPEUTFORBUND - et forbund i bevegelse Hvem forhandler NFF for? n Ansatte i Staten n Ansatte i kommuner og fylkeskommuner - KS n Ansatte i.
Språkpraksis Hvor har du språkpraksis?
1 Et ungt og moderne fagforbund med nærhet til våre medlemmer... …sammen er JEG sterkere! Forbundet for Ledelse og Teknikk.
Hovedavtalen HSH.
Arbeidslivskurs og språkpraksisoppgaver tilpasset B-løpselever
Oppgaver for tillitsvalgte

Lokale lønnsforhandlinger Hva er nytt etter tariffoppgjøret? Klubbinitiativet 21/5.
Lokale forhandlinger for arbeidere og funksjonærer - noen praktiske tips Advokat Thomas Scheen, BNL.
Hovedavtalen.
Velkommen til felles opplæring, 2008
Forsøksordning i barnehage Hmmm Hvordan gå fram for å inngå lokale forsøksordninger?
SFS 2201 Særavtale for barnehager, sfo, skoler, familiebarnehager
Informasjon om oss stiftet februar Ut på tur..
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1 Tariffprosessen EL & IT Forbundet har en bred og demokratisk prosess Klubb, fagforening og.
EN KORT PRESENTASJON OM UNGDOMMER, LÆRLINGER OG
Tvisteløsningsmodellene
1 Oslofjordkonferansen 18. juni 2012 Likebehandling av innleide – om de nye tariffbestemmelsene og forutsetningene for at de skal fungere forbundssekretær.
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
PERMITTERING OG OPPSIGELSE – hvordan håndterer vi det?
STAFOs modulbaserte opplæringsmodell Presentasjon.
Kapittel 12 Lønn, levestandard og livskvalitet
Hovedavtalen Modul 2 Kurs i avtaleforståelse
KURS FOR NYE TILLITSVALGTE
Hovedavtalen – Et rammeverk for god samhandling
Medbestemmelse Drøftingskultur- og struktur i Bergen kommune
Innhold og mulig praktisering til beste for både skolen og ansatte
Om lokallaget og skoleringstilbudet til arbeidsplasstillitsvalgte Skolering av nye tillitsvalgte Lokal introduksjon Utdanningsforbundet Bergen 2014.
FAGFORBUNDET Oppland Organisert? Hvorfor det?. Hva forsikrer du i livet ditt?
Morten Halvorsen Spesialrådgivere. Hva skal vi snakke om?
Utdanningsforbundet Nord-Trøndelag 1S PARTSSAMARBEIDET Kurs for styrere og tillitsvalgte i Steinkjer kommun April 2016.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
Konfliktberedskap Geir Waage Aurdal – forhandlingssjef Virke.
Intern opplæring for nye tillitsvalgte i bedriften Grunnopplæring Dato.
Avtalen/Hovedtariffavtalen ● En tariffavtale mellom et fagforbund og en arbeidsgiverorganisasjon omfatter: ● Lønn ● Arbeidstid ● ferie og andre forhold.
Lover og avtaler i arbeidslivet 1. Arbeidsmiljøloven 2.
Lov- og avtaleverk Grunnopplæring del 2. Avtaler og lover I denne sesjonen skal vi se på våre egne tariffavtaler og på øvrig lovverk som påvirker arbeidet.
Forhandlinger Grunnopplæring del 2. Bedriftsavtalen (litt repetisjon) Enhver bedrift i Finans Norge-området skal ha en bedriftsavtale (BA) Regulerer sentrale.
Arbeidsgivers styringsrett Grunnopplæring del 2. Historie Industriell revolusjon og salg av arbeidskraft Arbeidstakerne samlet seg om krav mot arbeidsgiver.
VELKOMMEN TIL Fellesopplæring i Hovedavtalen – Trondheim | 14.sept. 2016| Bjørn Holmli, LO-K og Karsten Langfeldt, KS.
VELKOMMEN TIL Fellesopplæring i Hovedavtalen – Trondheim | 14.sept. 2016| Bjørn Holmli, LO-K og Karsten Langfeldt, KS.
Lønn- og lønnsdannelse Grunnopplæring del 2. Idémyldring om lønn og lønnsdannelse.
Oversikt over arbeidsretten
Tillitsvalgtes rolle Morten Halvorsen mai 2017.
Ferie Klikk for å skrive dato
Arbeidsmetodikk Grunnopplæring 2 Klikk for å skrive dato
Arbeidsgivers styringsrett
Rammevilkår for medbestemmelse
Samarbeid i tillitsutvalget
Synlighet og oppslutning
Hovedavtalen Hva, hvorfor og hvordan?.
Parat ved (fyll inn navn på arbeidsplass her)
Hva gjør du hvis det er tariffbrudd?
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Synlighet og oppslutning
Synlighet og oppslutning
Arbeidsmetodikk Grunnopplæring 2
Kurs for nye hovedtillitsvalgte
Arbeidsmetodikk Navn Dato.
Oppslutning & Verving Forrige gang, på uke 7 i januar… der var de aller fleste av dere…, jobbet vi også med hvordan være synlige, hvordan vise frem forbundet.
Innkalling Protokoll.
Midtveisvurdering IA-avtalen 2016
HVA SKAL FAGBEVEGELSE MED FREDSPLIKT ?
Tips og triks Slide slettes!
Tips og triks Slide slettes!
Utskrift av presentasjonen:

Intern opplæring for nye tillitsvalgte i bedriften Grunnopplæring Klikk for å skrive dato Dette PPT-settet kan brukes som underlag for den interne opplæringen av tillitsvalgte i din bedrift. Du tilpasser selv foilene slik at de er i tråd med forholdene i din bedrift. Målet er at de nye tillitsvalgte skal få en liten smakebit på vervet sitt og få nyttig informasjon om hvilke oppgaver som de tillitsvalgte jobber med og hvilken utfordringer de tillitsvalgte har i akkurat din bedrift.

Agenda Finansforbundet i vår bedrift Tariffavtale og særavtale Personalhåndbok Tillitsvalgtrollen – forventninger, muligheter og utfordringer Hva jobber vi med i vår bedrift per i dag?

Fakta om Finansforbundet i bedriften Antall medlemmer Antall tillitsvalgte Tillitsvalgtstruktur Finansforbundets sekretariat har kontor i Vismabygget i Bjørvika i Oslo. Denne foilen kan fylles ut med annen informasjon som du syns er relevant.

Avtalestruktur Grunnopplæring del 1 En viktig del av det å være tillitsvalgt, er å ha en god forståelse for at den «verktøykassa» vi har å forholde oss til, ofte finnes i avtalene våre. Den aller viktigste avtalen internt i bedriften, er den lokale avtalen.

Avtalestruktur (Finans Norge) Hovedavtale Sentralavtale Bedriftsavtale Særavtale De første lysbildene om avtalestrukturen, presenterer Finans Norge-området. Det er antakelig ikke så viktig at helt nye tillitsvalgte kjenner til at det finnes mange ulike tilknytningsformer til forbundet. Ta med det som gjelder for din bedrift Når du begynner i et arbeidsforhold, «selger» du ca. 8 timer av dagens 24 timer, til en arbeidsgiver. Arbeidstida er den tida du står til disposisjon for arbeidsgiver. Grunnet lovgiver, og særlig grunnet fagforeningene, er arbeidslivet i Norge godt regulert. Så også finansnæringen. Selv om arbeidsgiver «disponerer deg» i x-antall timer per dag, har du rettigheter knyttet til hvor, når og hvordan dette skal foregå. En del finnes i lovverket, men det meste finnes i tariffavtalene. Og for våre ansatte i denne bedriften, er det særlig vår lokale avtale som har betydning for arbeidstid, lønnssystem etc. Avtalene innen vårt organiasjonsområdet har følgende struktur: HA SA BA Særavtaler På dette kurset skal vi bruke en god del tid på de viktigste bestemmelsene i vår BA.

Avtalestruktur (trinnhøydeprinsippet) Hovedavtale Sentralavtale Bedriftsavtale Særavtale Tilslutningsavtale Direkteavtale Hovedavtale Sentralavtale Bedriftsavtale

Hovedavtale 4 års varighet Regulerer blant annet partsforhold og virkeområde avtalestruktur organisasjonsretten og tvistebehandling tv, samarbeid, medinnflytelse og likestilling ansettelse, oppsigelse og permitteringer arbeidsmiljøopplæring Vurder hvor mye du vil gå inn i dette som kursholder.

Sentralavtale 2 års varighet Regulerer kollektive lønns- og arbeidsvilkår som arbeidstid og ferie lønn sosiale ytelser utdanning og kompetanseutvikling

Bedriftsavtale Tillitsvalgte og ledelsen i bedriften er part i avtalen HA §7 nr. 4 og 5 sier hva avtalen skal og kan inneholde 2 års varighet Oppnevnes egen tvistenemnd ved tvister Dette er det viktigste lysbildet. Ta fram egen BA og henvis til det som du mener er de viktigste bestemmelsene i avtalen.

Våre særavtaler Xxx I flere bedrifter finnes det en eller flere særavtaler. Status for særavtalene finner man i §8 i hovedavtalen.

Virke Særavtaler Slik er avtalestrukturen for Virkebedriftene: Særavtalen regulerer lokale forhold Hoved- avtale Funksjonær- avtale Særavtaler

Virke Hovedavtalen Funksjonæravtalen Våre særavtaler Gå gjennom de delene av avtaleverket du syns er mest relevant

Spekter Særavtaler Slik er avtalestrukturen for Spekter-bedriftene: Både Overenskomst B og særavtalene regulerer lokale forhold. Hoved- avtale Overens- komst A Overenskomst B Særavtaler Gå gjennom de delene av avtaleverket du syns er mest relevant

Spekter Hovedavtale Overenskomst A Overenskomst B Særavtaler

Tillitsvalgtes rolle Grunnopplæring del 1 De aller fleste tillitsvalgte er veldig opptatt av hvilken rolle og hvilket oppdrag de har påtatt seg. Det er mange måter å presentere dette på, og her er det viktig at du finner din lokale vri. Hva opplever du at medlemmene mener er den viktigste oppgaven for tillitsvalgte lokalt hos dere? Hvilke oppgaver løser dere og hvor har dere god kompetanse? Er det områder der dere kunne bli bedre, og der dere kunne brukt mer tid? Kanskje noen av de nye tillitsvalgte er klare til å ta fatt på nevnte oppgaver?

Når og hvordan skal du som tillitsvalgt bidra? Du har nå fått en rolle der du kan: Påvirke utviklingen i bedriften Delta i forhandlinger Veiledning medlemmer ved behov Drive medlemspleie/verving Bidra i konfliktløsning Drive nettverksbygging Utvikle tillitsvalgtorganisasjon Drive kommunikasjon mot interessenter Delta på kurs/konferanser med mer Her er en opplisting over de oppgavene er tillitsvalgt kan måtte gjøre. Igjen – ta utgangspunkt i det som er mest relevant i din bedrift. Forbered gjerne en historie om en gang du lyktes som tillitsvalgt i en situasjon som godt illustrerer det å være tillitsvalgt

Mine forventninger til deg som tillitsvalgt Xxxx Tenkt godt gjennom de forventningene du har til dine tillitsvalgte. Hvor ønsker du at de skal bidra? Hvordan skal de bidra? Hvordan skal de fremme saker til TU? Hvordan skal de møte medlemmene? Hvordan skal de være de representantene du ønsker ut mot sine medlemmer.

Dine forventninger til meg som hovedtillitsvalgt Xxxx

Våre forventninger til hverandre Xxxx

Hva jobber de tillitsvalgte i bedriften med per i dag? Xxx Avslutningsvis – fortell gjerne litt om hva dere som tillitsvalgte har arbeidet med den siste tiden og hva som er aller viktigst å jobbe med framover i de tillitsvalgtes virkeperiode.