NYTT ikke-diskriminerende regelverk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Abildsø skole - Eksamen 2014.
Advertisements

SPESIALUNDERVISNING INNENFOR VOKSENOPPLÆRINGEN
Fremmedspråk for fremtiden Dagsseminar for rådgivere Fremmedspråksenteret, Denne presentasjonen er eit utdrag frå.
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Tilpassa opplæring Utdanningsavdelingen v/Anne Marie Strømhaug
Kunnskapsløftet i videregående opplæring Statssekretær Lisbet Rugtvedt Elevorganisasjonens nasjonale seminar 19. november 2005 Engebråten skole.
Rådgiverdager 2013 Per-Kristian Storstad Marit Størvold Damås.
Individuell vurdering
Foreldremøte 10.trinn ”Åpen skole”
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Sivilombudsmannen Den sakkyndige vurderingen-innholdet:
Rådgiversamlingen høsten 2009
Borre ungdomsskole
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
Likestillings- og diskrimineringsombudet
Særskilt inntak skoleåret 2011/2012 Målsettingen er å medvirke til en god prosess mellom grunnskole og videregående opplæring for elever med særskilte.
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Overgangsprosjektet – NY GIV
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
2. FREMMEDSPRÅK, ENGELSK FAGLIG FORDYPNING ELLER ARBEIDSLIVSFAGET
Godkjenning av fag til fag-/svenneprøve Styremøte NOOS-nettverk
Endring i forskrift til opplæringsloven 30. september 2014
Minoritetsspråklige elevers og voksnes rettigheter etter opplæringsloven
«Tidlig innsats» Spesialundervisning.
Valg av fag til Vg3 Foreldremøte Oslo kommune
Valg av programområde og fag til Vg2
Opptak til høyere utdanning
Foreldremøte 10.trinn 4.februar 2015
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Info-dager 2014 Søking skoleåret Fortrinn og individuell vurdering 1.marssøkere med vedtak om spesialundervisning Bruk av overgangsskjema ved tilretteleggingsbehov.
Ole Henry Halleraker Rektor
Eksamen og standpunktkarakterer på Ytre Arna skule
VALG AV SPRÅKFAG. FREMMEDSPRÅK :  SPANSK  TYSK SPRÅKLIG FORDYPNING:  NORSK  ENGELSK.
VELKOMMEN TIL ÅS VIDEREGÅENDE SKOLE Ås videregående skole – et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode.
ORIENTERING OM EKSAMEN OG KLAGERETTIGHETER Elvebakken Onsdag 6. mai 2015 Torsdag 7. mai 2015.
Velkommen til Drømtorp vgs Foreldremøte Vg2. Agenda Presentasjon av skolen Visjon/målsettinger Resultater Forventninger Nyttig informasjon Eksamen Lærlingeordningen.
Individuell vurdering for elever med rett til spesialundervisning Hamar
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Valg av fag vg1. Hovedregel for studieforberedende utdanningsprogram (SSP og idrett) Alle må ha et 2. fremmedspråk på videregående skole (i tillegg til.
Velkommen til kontaktmøte Vg Skolemiljø: klassene, VIP, revy, russ, Fagvalg Vg2 Eksamensperioden Foreldre-/elevsamtale uke 5 og 6, 2016 Møte.
Valg av programområde og fag til Vg2 Et viktig valg for tiden din her på Nadderud, og for veien videre.
1 Inntak for søkere med fortrinnsrett Rådgiversamling 17. november 2015.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Friskolesamling vgs Oslo mars Inntak og vurdering av elevens rett til videregående opplæring Kan ikke ta inn elever dersom man ikke er sikker.
Minoritetsspråklige elevers rettigheter Rådgiversamling 2015 Kari Tormodsvik Temre.
februar-søkere med behov for spesialundervisning Utdanningsavdelingen
Loven og prosedyrar ved søking til vidaregåande skole Orienteringsmøta hausten 2010.
TRØGSTAD UNGDOMSSKOLE. RÅDGIVERS/VEILEDERS OPPGAVER; Ansvar for faget utdanningsvalg Ansvar for kontakt med videregående skoler Ansvar for Åpen skole.
Rett til vg opplæring  Rett til tre års videregående opplæring i løpet av fem år (oppl § 3-1)  Retten må tas ut i løpet av en sammenhengende periode.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
VALG AV SPRÅKFAG. FREMMEDSPRÅK :  SPANSK  TYSK SPRÅKLIG FORDYPNING:  NORSK  ENGELSK.
Foreldremøte 10. trinn Ås ungdomsskole 14. Oktober 2016.
1 Endringer i barnehageloven Samling for kommunene i Hordaland 13.sept 2016.
Inntak med søknadsfrist 1.februar
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Inntak , fortrinn og individuell behandling
Inntak med søknadsfrist 1.februar
Samarbeidsrutiner mellom videregåendeskoler, SMI-skolen, PP-tjenesten og Utdanningsavdelingen i forbindelse med innsøking til vgs. Rådgiversamling
Innføringstilbud i Aust-Agder
Eksamen og standpunktkarakterer på Ytre Arna skule
NYTT ikke-diskriminerende regelverk
Fortrinn, individuell behandling og minoritetsspråklige
Nytt og nyttig Rådgiverkonferanse oktober 2017 Foto: Thor-Wiggo Skille.
Velkommen til foreldremøte 10. trinn
Øraker skole EKSAMEN Ungdomsskolen 10. trinn
FORELDREMØTE 8. TRINN Rådgiver –Thomas Kvalvik Siri Myhren Petersen
Lambertseter Klageadgang på eksamen og standpunkt – frister våren 2018 Basert på forskrift til opplæringsloven kap 5 Spørsmål kan rettes til: Studieleder.
FAGVALG STUDIESPESIALISERING EDVARD MUNCH VIDEREGÅENDE SKOLE
Studiespesialisering
Hva er saken? Vi ser for ofte at legeattester leveres de siste dagene før innlevering av masteroppgave og ber om forlenget frist med uker eller måneder.
Utskrift av presentasjonen:

NYTT ikke-diskriminerende regelverk v/Caroline Solem, generalsekretær i Dysleksi Norge

Bakgrunn 26.01.2015: To elever klager krav om språklig fordypning i VGS til LDO Uttalelser fra KD og Dysleksi Norge 11.06.2015: LDO gir medhold 18.08.2015: KD klager 18.09.2015: LDO opprettholder sin konklusjon, saken oversendes nemnda Nye uttalelser fra KD og Dysleksi Norge 01.12.2016: Nemda gir LDO medhold: Opplæringsloven ER i strid med diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Midlertidig ordning: KDs saksbehandlingsinstruks (april 2017)

Om KDs saksbehandlingsinstruks (03.04.17) Vurderingsfritak, ikke opplæringsfritak Fremmedspråk, ikke engelsk Vilkår: Personen er elev i videregående opplæring – studieforberedende utdanningsprogram Personen er så sterkt rammet av dysleksi eller spesifikke språkvansker at individuell tilrettelegging ikke er tilstrekkelig for å sikre likeverdige opplæringsmuligheter Eleven må dokumentere at vilkårene er oppfylt

Udirs presisering Tre alternativer som oppfyller kravene: Vedtak om spesialundervisning i fremmedspråk fra grunnskolen Vedtak om spesialundervisning i fremmedspråk fra VGSdysleksi eller spesifikke språkvansker. En uttalelse fra sakkyndig om at det er åpenbart at tiltak gjennom spesialundervisning i 2. fremmedspråk ikke vil føre til at eleven får et tilfredsstillende utbytte av opplæringen fordi eleven er så sterkt rammet av dysleksi eller spesifikke språkvansker

Det er ikke nok med dokumentasjon på dysleksi/SSV Sakkyndig instans må også vurdere: ”Grad av” vanske Om det er åpenbart at eleven er «så sterkt rammet av dysleksi eller spesifikke språkvansker at individuell tilrettelegging ikke er tilstrekkelig for å sikre likeverdige opplæringsmuligheter» i faget 2. fremmedspråk. I tillegg må skolen fremlegge dokumentasjon på: Hvilke individuelle tilrettelegginger som er gjort Hvorvidt denne tilretteleggingen likevel ikke gir «likeverdige opplæringsmuligheter». (Dette kan enten være tilrettelegging i videregående skole eller i grunnskolen.)

Revidert saksbehandlingsinstruks Åpner for å innvilge fritak for de som avsluttet opplæring i faget.

Hva skjer nå? Udir skal utrede ulike muligheter for forskriftsendringer. Innspillsrunde 1.februar 2018: Forskriftsendring på høring. Departementet tar sikte på at ev. forskriftsendringer kan tre i kraft 1. august 2018, men imøteser Udirs vurdering av ikrafttredelsestidspunkt som en del av utredningen.

Dysleksi Norges høringssvar Utdanningsdirektoratet ber om innspill til hvilke fag (og evt. på hvilket nivå) i videregående opplæring som kan virke diskriminerende. Vi uttalte oss om: dysleksi/SSV oppimot fremmedspråk og dyskalkuli oppimot matematikk.. Dysleksi Norge mener: Det må åpnes for ulike typer fritak fra fremmedspråk. Ingen elever er like. For noen er opplæringsfritak nødvendig, for andre er vurderingsfritak eller kun skriftlig vurderingsfritak slik at eleven vurderes i muntlige ferdigheter, riktigere. Når det gjelder matematikk er det for tidlig å foreslå vurderingsfritak for elever med dyskalkuli. Kartleggingspraksis og –kompetanse er ofte veldig dårlig og tilretteleggingen likeså. Det vil åpne for uheldige virkninger å gi fritak.

Dysleksi Norges høringssvar Ikke-diskriminerende regelverk, direktoratet etterspør forskning: Krevende å vise til forskning. Finnes ikke forskning som eksplisitt har vurdert en hel elevgruppes opplæringsmuligheter i ett bestemt fag. Generell forståelse i fagfeltet at dette må vurderes individuelt.

Dysleksi Norges høringssvar Den individuelle vurderingen (klare objektive vilkår) For en del elever blir vanskene først synlige i de krevende språkfagene. DETTE MÅ UNNGÅS: En situasjon der eleven blir ”pålagt” å prøve og feile Ideal: identifisere elevene uten å ”kreve” et nederlag dokumentert. Indikatorer: Elevens erfaringer fra engelskopplæringen kan være en indikator (ikke et absolutt vilkår) Store vanskeligheter med både muntlige og skriftlige ferdigheter: opplæringsfritak bør vurderes. Ekstra støtte i engelsk. Gode muntlige, men svake skriftlige ferdigheter: Muntlig vurdering i faget må vurderes. Hvis vurdering i fremmedspråk gir et uriktig bilde av elevens totale kvalifikasjoner: Vurderingsfritak bør vurderes. Elevens interesse må tillegges vekt. I alle tilfeller må det sikres at eleven får god tilrettelegging i fagene. Hvilke språkfag den enkelte videregående skole kan tilby må også inngå i vurderingen. For en del elever med spesifikke lærevansker som klarer seg godt i skolen, blir vanskene først synlige i de krevende språkfagene. Elevene har kanskje gode karakterer i alle fag, noe svakere karakter i engelsk, og meget svak karakter i fremmedspråk. Dersom regelverket skal fungere optimalt bør en tilstrebe å unngå en situasjon der eleven blir ”pålagt” å prøve og feile – altså der en må kunne dokumentere at eleven har lagt ned en stor innsats, at skolen har forsøkt å tilrettelegge, og at en likevel har mislykkes. Idealet må være å identifisere de elevene som har vansker av en slik karakter, uten å pålegge eleven å gjennomgå et slikt nederlag. Elevens erfaringer fra engelskopplæringen kan være en indikator på hvordan eleven vil mestre fremmedspråk. Har eleven hatt store vanskeligheter med å opparbeide seg både muntlige og skriftlige ferdigheter i engelsk, bør det inngå i vurderingen for fritaksmuligheter i fremmedspråk. I en slik situasjon bør opplæringsfritak vurderes, og eleven bør heller få ekstra støtte i engelsk gjennom engelsk fordypning. Dersom eleven har gode muntlige ferdigheter, men svake skriftlige, bør det vurderes å åpne for muntlig vurdering i faget. Dersom elevens vanskebilde fører til at vurdering i fremmedspråk gir et uriktig bilde av elevens totale kvalifikasjoner for høyere utdanning, bør vurderingsfritak vurderes for elever med spesifikke lærevansker. Elevens interesse må tillegges vekt. I alle tilfeller må det sikres at eleven får god tilrettelegging i fagene. Det må presiseres at engelsk KAN være en indikator, men ikke nødvendigvis er det. Andre forhold må også inngå i vurderingen, og opplæringsmuligheter i engelsk kan ikke være et absolutt vilkår. Hvilke språkfag den enkelte videregående skole kan tilby må også inngå i vurderingen.

Spørsmål, kommentarer, innspill: TA KONTAKT! Caroline Solem: cs@dys.no 981 35 628