Ny skogbruksforskrift i Marka

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Per Harald Pettersen, Helseavdelingen, Fylkesmannen i Nordland
Advertisements

Strategi og høringsuttalelse - vårt svar på nye regler om motorferdsel i utmark Motorsportkonferansen 2007.
Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
Bioteknologinemda
Saksbehandling i ht Plan- og bygningsloven
Gulating lagmannsrett – dom avsagt Uttalelse fra sivilombudsmannen
8 Det politiske systemet i Norge
Prosessuell Materiell Personell
Arkitektbransjens erfaringer og opplevelse av prosessen
BEHANDLING AV BYGGESØKNADER I MARKA
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Grunnkurs Arbeidsmiljø Våren 2014
Lill Hildonen seniorrådgiver i kommunalavdelinga
Kontroll av foryngelse Skogsamling på Heia 12. April 2013 Fylkesskogmester Rune Saursaunet.
Ny plan- og bygningslov
Bærekraftig bruk av skogen som energileverandør og karbonlager
”PAULSRUDUTVALGET” FRA MAI 2010 TIL 2011 Advokat Mette Yvonne Larsen, medlem av utvalget.
STATENS BYGNINGSTEKNISKE ETAT Ny plan- og bygningslov Byggesakskolen 2. september 2008 Frode Grindahl.
Sivilombudsmannen Den sakkyndige vurderingen-innholdet:
Royal Norwegian Ministry of the Environment Frist for behandling av private forslag om regulering12 uker Rapporteringsplikt i reguleringssaker som tar.
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1.
Miljøinformasjon og skogbruksplanlegging Hva bør vektlegges i utformingen av nye metoder og tilrettelegging av miljødata?
FOKUS: SØK Byggesaksseminar
Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Vassdragsvern og kantsone- forvaltning Jan Olav Nybo Samarbeidsrådet for Naturvernsaker.
Foredrag på vårsamling Heia den 12. april Bakgrunn Utviklingen fra 1994 til i dag 1994: 8 st 8 stillinger direkte knyttet til skogbruk 2013: 6 stillinger.
Fylkesmannens rolle i reformen
Hva bør en lærer være seg bevisst når det gjelder personvern?
Forskriften har regler om
Markaloven og Maridalen Fem fylker – 19 kommuner 310 km2 i Oslo 850 km2 i Akershus 325 km2 i Buskerud 210 km2 i Oppland 5 km2 i Østfold Til sammen 1700.
Krav om ”måltall” - en måte å sikre praksis og oppfylle samfunnets behov for helse- og sosialutdannende?
Forslag til ny akvakulturlov Fiskeriforum Vest 13. januar 2005 Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim.
Konsesjons- og meldeplikt Datatilsynets og Personvernnemndas oppgaver og myndighet Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Hensyn og verdier bak utformingen av statlig tilsyn med kommunesektoren: Rettssikkerhet for enkeltmennesket Bærekraftig.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Statlig tilsyn med kommunesektoren Samordning Bakgrunn: NOU 2004 nr 17 – Aaslandutvalget Ot.prp nr. 97 (2005 – 2006) Kapittel.
Konsesjons- og meldeplikt Datatilsynets og Personvernnemndas oppgaver og myndighet Prof. Dag Wiese Schartum.
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Om personopplysningslovens betydning for forvaltningens beslutningssystemer og nettsider Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk, AFIN.
Saker om skikkethet Dokumentasjon ved oversendelse av klage Marianne Klausen og Knut Andreas Bostad Felles klagenemnd.
Alkoholpolitisk handlingsplan Orientering > Eldrerådet 18.5 > KRFF 18.5 > Komite Helse og omsorg 25.5 Behandling > Formannskapet 7.6 > Kommunestyret.
1 Det kongelige landbruks- og matdepartement Økt fokus på håndhevelse av bestemmelsene om foryngelse i bærekraftforskrifta -Bakgrunn og målsetning Jon.
Dårlig luftkvalitet, en utfordring for helse- myndighetene Bedre byluft forum 28. april 2011 Anders Smith, seniorrådgiver/lege.
Aksjon plantekontroll Landbruksministeren ber om På kort sikt : - iverksette plantekontroller - ta i bruk og håndheve forskriftens bestemmelser om foryngelsesplikt.
Juridisk hjørne, naturmangfoldloven Skogfaglig samling 2011 Camilla Neiden Seniorrådgiver.
O.prp. nr ) Ny plan- og bygningslov Byggesaksdelen.
Oslo og Omland Friluftsråds arbeid for Markalov Asbjørn Olsen, generalsekretær Granavolden
Klima- og miljødepartementet Norsk mal: Startside Har du bruk for engelsk mal? Klikk på Oppsett under Hjemfanen og velg relevant side i undermenyen  KMDmal_engelsk.
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Skog i Klimakur 2020 Skogfaglig samling for fylkesmennenes landbruksavdeling, 31. august – 2. september 2010, Sandnes Hege Haugland Klima- og forurensningsdirektoratet.
1 Endringer i barnehageloven Samling for kommunene i Hordaland 13.sept 2016.
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
PRAKTISK BRUK AV NATURMANGFOLDLOVEN VED BEHANDLING AV SKOGSAKER Fylkesskogmester Trond Rian (Noe tilpasset / justert versjon av et foredrag av juridisk.
Nye føringer – nye muligheter
Økt digitalisering og krav til regelverksarbeid
Hvordan behandles saker i folkevalgte organer? 2. februar 2016
Saksbehandlingen i folkevalgte organer 5. februar 2015
Ny skogbruksforskrift for Marka FNF/OOF 12. september 2017.
Markarådet 5. mai 2015 Bjørn Bugge 2015 Markarådet Mai 2015.
Endringer i plan- og bygningsloven
Helse- og omsorgstjenestelovens Kap. 4A
NIFS rapport om skog og naturfare: Regelverk, problemstillinger
Ny plan- og bygningslov
Forskrift om Internkontroll
Ny markaforskrift og skogbruk som næring
Nasjonal ramme for vindkraft
Nytt regelverk for offentlige anskaffelser
Verneområder og nasjonalparker.
Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN
Utskrift av presentasjonen:

Ny skogbruksforskrift i Marka Avdelingsdirektør Frode Lyssandtræ Oslo, 12. september 2017

Skogbruksloven av 2005 Utgangspunktet for loven er at skogeier skal ha frihet under ansvar – skogeiers forvalteransvar. Hogst er i utgangspunktet frivillig og ikke meldepliktig. Skogeier har ansvar for at alle tiltak i skogen er i samsvar med regler i lov og forskrift. Skogeier skal ha oversikt over miljøverdiene i egen skog og ta hensyn ved gjennomføring av alle tiltak i skogen.

Bærekraftforskriften Regler om miljødokumentasjon og miljøregistrering Regler om miljøhensyn ved skogbrukstiltak. Overtredelse kan føre til straff eller tvangsmulkt. Forskriften viser til Norsk PEFC skogstandard. Norsk PEFC Skogstandard konkretiserer og forsterker lovverkets krav til miljøhensyn og ressursforvaltning

Hvordan er miljøtilstanden i skogen? Flere store trær Mer gammel skog Mer død ved Det er satt til side omkring 800 000 dekar til nøkkelbiotoper

Forholdet mellom markaloven og markaforskriften Avklaring fra lovavdelingen 20.12.16. Markaloven regulerer ikke hogst. Landbrukstiltak er unntatt fra byggeforbudet, men må ha tillatelse etter markaloven. Vurderingen er begrenset til å kontrollere at tiltaket er i samsvar med arealplanen; altså at omsøkte tiltaket faktisk er et landbrukstiltak.

Dagens markaforskrift Forskriften trådte i kraft 1. juni 1993. Hjemmel i lov 21. mai 1965 om skogbruk og skogvern § 17b. Gjeldende skogbrukslov § 13 er en videreføring av § 17b. Detaljerte regler om skogbehandling og miljøhensyn.

Behov for endring – oppdatering Bærekraftforskriften PEFC Naturmangfoldloven Hvilke særlige restriksjoner er igjen som bare gjelder Marka? Unngå dobbeltbehandling

Behov for endring – markaloven Stortinget la til grunn ved behandling av loven at LMD skulle gjennomgå markaforskriften, Innst. O. nr 58 (2008-2009) "Restriksjonsnivået for skogbruket vil stort sett være det samme som før markaloven." "Flertallet mener at jordbruket og skogbruket fortsatt vil være viktige for å bevare og videreutvikle Marka som et attraktivt og tilgjengelig friluftsområde."

Behov for endring – forenkling Landbruksdirektoratet har innhentet statistikk for perioden 2013 til 2016. Se høringsnotatet. Meldeplikten er i praksis en søknadsplikt. Omfattende saksbehandling både etter markaforskriften og naturmangfoldloven. 5 prosent ble påklaget av andre enn skogeier i 2016. Under 2 prosent førte til endring. Unødvendig byråkrati.

Lovens rammer for å gi forskrift - §13 Område av særlig miljøverdi, skogområder i bynære strøk. Loven gir hjemmel for å gi strengere restriksjoner på hogst. Sammenheng mellom verdien som skal beskyttes og restriksjonen. Krav om at tiltaket kan føre til vesentlig skade eller ulempe for miljøverdiene.

Forslaget til ny forskrift - oppsummert Tatt ut mye som er regulert andre steder. Skogeier ansvarliggjort i tråd med lovens system – endringer i meldeplikten. Stort sett samme restriksjonsnivå for hogst. Arealgrensene medfører en innstramming. Samordning virkeområde og klageinstans med markaloven.

Nærmere om endring i meldepliktsordningen Meldeplikt uten krav om tilbakemelding før tiltak iverksettes. Skogeiers ansvarlig i tråd med lovens system. 10-dekarsgrense for hva som må meldes. Kommunen har mulighet til å gripe inn dersom det er nødvendig. Klagerett oppstår ikke dersom kommunen ikke fatter vedtak. Forutsettes at det opprettes et system for innsyn i hogstmeldingene.

Prosessen videre med markaforskriften Høringsfrist 7. oktober 2017 Høringssvarene gjennomgås av departementet Departementet ferdigstiller og fastsetter Ikrafttredelse

Avdelingsdirektør Frode Lyssandtræ