PlanCoast - innlegg 28/10-16 Kjell Harvold, NIBR - HiOA

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Advertisements

Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Ny plan- og bygningslov og nye muligheter for uu-arbeidet
Ny plan- og bygningslov, plandelen – åssen kan vi bruke den
GRUPPE 14 Bygging i 100-metersbeltetGruppe F
Fylkeskommunenes Akvakulturseminar 2012 Planarbeid.
Kampen om plass i kystsonen Bjørn Hersoug NFH, UiT, Nor-fishing 2010.
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Kommunes overordnede arealpolitikk/ utfordringer/ strategier
To lovproposisjoner er fremmet av regjeringen: Ot.prp nr 32 ( ) – plandelen Ot.prp nr 45 ( ) – byggesaksdelen Antatt ikrafttreden 1.juli.
”Tilpasning til nye værforhold” - Lunsjseminar KS 19. september
Kort om forsøk om samordning av innsigelser - FOSIN -Nordland Plankonferansen 11. desember 2013.
REGION NORD : 1.Sterk økning i FoU 2.EU-medlemsskap 3.Arktisk tiltakssone (risikokapital) 4.Utbygging av petroleums- virksomheten 5.Samferdsel – øst/vest-
Planstrategi som nytt verktøy
Bruk av ulike plantyper og utredninger
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Universell Utforming – regional samling Velkommen til Oslo
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Planbestemmelser.
Regional transportplan Agder
Rovviltforvaltning – Aust-Agder
Aktørenes roller i planprosessene
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Kunnskapsbasert strand- og kystsoneforvaltning 11. og 12
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Norsk mal: Startside ALTERNATIV A Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Strandsoneforvaltning.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Norsk mal: Startside ALTERNATIV A Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Strandsoneforvaltning.
1 Temadag kommunedelplan Tromsdalen Enhetsleder Øivind Holand.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
1 Kommunalminister Erna Solberg Innlegg for Nordea 3. mars 2005 Strukturendringer.
Regjeringens regionaliseringspolitikk Regionalisering av næringspolitikken utviklingsaktører og virkemidler Kommunal- og regionalminister Erna Solbergs.
Kommunal planstrategi Teknisk sjef Ove Røys. Stikkordsmessig disposisjon: Hvorfor planlegge ? Det kommunal plansystemets oppbygging og lovgrunnlag Kommunal.
1 8. september 2010 Spesialrådgiver Christine Hjortland, KRD Forvaltningsreformen.
Regionale vannforvaltningsplaner Leidulf Skjørestad direktør Bymiljø og utbygging KS-representant i direktoratsgruppen for vannforskriften Norsk vann,
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
NVF-seminar Forvaltningsreformen og samferdsel Plan- og beslutningsprosesser KVU/KS1-prosesser og planprosess etter plan- og bygningsloven Marit Winther.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Jakten på tidstyvene i forvaltningen Miljøseminaret i Florø 2016 Solveig Skjei Knudtsen, prosjektleder Fylkeskommunenes Akvakultursamarbeid.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Norsk mal: Startside alt.1 For engelsk mal Velg KMDmal – engelsk under ”oppsett”. Sogn og Fjordane næringsforum Avdelingsdirektør Bjørn Barvik Førde 5.
Grunnlag for gode detaljreguleringsplaner Hva forventes av kunnskapsgrunnlaget.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Fylkeskommunene ”Fra tjenesteprodusent til regional utviklingsaktør” – sykehusene over til staten Ansvarsreformen Regionreformen
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
Kommune-og fylkestingvalg høsten 2007 – hva gjør vi? generalsekretær Harald Tronvik FRIFO.
1 Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: –Samfunnsdel –Arealdel – «Arealplanen» Hensikt: Samordne den fysiske, økonomiske, sosiale, estetiske.
”Nasjonal arealpolitikk med vekt på hyttebygging og forhold stat-kommune” FNF – samling 29. August 2006 Seniorrådgiver Olav Stav Planavdelingen Kommunalseksjonen.
Konsekvensutredning og kunnskapsgrunnlaget Rådgiver Marianne Siiri, plan og miljø plannettverDato Foto: Peter Hamlin.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
Planlegging i sjø – taretråling
Hvordan planlegge i kystsonen? Marianne Siiri, Nordland fylkeskommune
Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: Samfunnsdel
Hva betyr helhetlig vannforvaltning for lokal forvaltning og saksbehandling? Rådgiver, Lars Ekker Nordland fylkeskommune/ vannregionmyndigheten i Nordland.
SPR for SBATP og jordvern Olav Malmedal
Regionreform og kulturpolitikk
Bærekraftig samfunnsutvikling
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Bærekraftig samfunnsutvikling
«By og fjell – moderne bosetting som grunnlag for utvikling og økt verdiskaping i Lillehammer og Gudbrandsdalen» Om Byregionprogrammet – aktører, samarbeid,
Samordningsforsøket – hva har vi lært?
SPR for SBATP og jordvern Olav Malmedal
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Fylkesmannen i Buskerud
UU og Fylkesmannens rolle
Utskrift av presentasjonen:

PlanCoast - innlegg 28/10-16 Kjell Harvold, NIBR - HiOA

WP 1 WP1: Arne Tesli og Kjell Harvold By- og region-forskningsinstituttet, NIBR - HiOA + Knut Bjørn Stokke, NMBU Case-studier knyttet til to fylker (Vestfold og Hordaland) med intervju av kommuner, fylkesnivå og andre aktuelle

Publisering 2016 «Kampen om strandsonen» Artikkel i Plan, nr. 2/2016 (av Kjell Harvold, Knut Bjørn Stokke & Arne Tesli) «Lokal planlegging utfordres av oppdrettsnæringen» Kronikk i Forskning.no, september 2016 (av Kjell Harvold, Sigrid Stokstad & Arne Tesli)

Strandsonen: Mer planlegging? Plansaker (n) «Plankoeffisient» 2010 1596 (av 2.739) 0,58 2011 2012 2013 2014 Hypotese: Ny lov og nye retningslinjer vil føre til at mer utbygging skjer etter plan (ikke etter dispensasjon).

Planandel 2010-14 År Plansaker (n) «Plankoeffisient» 2010 1596 (av 2.739) 0,58 2011 1268 (av 2.274) 0,56 2012 1038 (av 2.182) 0,48 2013 1082 (av 2.076) 0,52 2014 1194 (av 2.301) Hypotesen om mer planstyring får ikke støtte. Tvert imot mer dispensasjonsbasert utbygging.

Regionale endringer 2010-14? Ikke grunnlag for å si at oslofjordområdet har «lukket» muligheten for dispensasjoner i perioden. Men heller ikke grunnlag for å si at det er frislepp i «distrikts-Norge», med mer dispensasjoner og mindre plan (tallene indikerer at relativt mer er planlagt i Nord-Norge 2014.

«Lokal planlegging. » Hvilke utfordringer står kommunene overfor «Lokal planlegging..» Hvilke utfordringer står kommunene overfor? 960 lokaliteter for lakseoppdrett = 80 km2 (?)

«Kjersti fikk bygge midt i strandsonen» (Nesodden)

«Lettere å bygge drømmehytta i strandsonen» (Vestfold)

«Turistperle vil sette opp gjerde og ta betalt for å komme inn» (Nusfjord)

Bestemmelser knyttet til strandsonen Kommentar 1954 Midl. lov om bygge-forbud mv. for strandstrekninger Gjaldt særskilte områder -- til friluftsloven i 1957 1965 Midl. strandlov Byggeforbud i 100- m-beltet 1971 Lov om planlegging av strand- og fjellområder Byggeforbud i 100-m-beltet 1985 PBL Byggeforbud i 100-m-beltet knyttet til PBLs § 17-2 1993 RPR for Oslofjorden Inndeling i 4 soner: strand, sjø, bygge og åpne omr. 2008 Ny PBL Byggeforbud gjelder også byer. PBLs § 1 (1-8) 2011 SPR for strandsonen Landet differensieres i 3 soner

Hva er strandsonen? Et tema som egner seg best for sektorlov eller rammelov: Sektorlov fra 1954 til 1985 – i PBL fra 1985 Strandsonen som helhet for landet – eller oppsplittet for ulike deler av landet, med ulike soner ……hva er den «beste» plan – kommunal, interkommunal eller fylkeskommunal?

«Regimenes slagmark» Plan og bygningsloven …avveies mot bl.a. akvakulturloven, havressursloven, havne- og ferskvannsloven, naturmangfoldsloven, viltloven, forurensingsloven, vannforskriften, kulturminneloven, laks- og innlandsfiskeloven, friluftsloven, lov om undersjøiske naturforekomster

.....«Regimenes slagmark» Lokal planlegging ..skal avveies mot nasjonale styringssignaler, regionale hensyn og hensyn/forhold i tilknytning til nabokommuner

«Regimenes slagmark» Stor vekt på samordning av sektorer Liten vekt på samordning av sektorer Stor vekt på samordning av forvaltningsnivå Idealet for Planlegging Liten vekt på samordning av forvaltningsnivå

Hva skjer i strandsonen? Hvordan møter kystkommunene utfordringene; blir noen hensyn vektlagt sterkere enn andre – og hvorfor? Hva er avgjørende for at noe vinner gjennom i planleggingen? … og i hvor stor grad planlegges det? Hvilken rolle bør fylket/regionen ha?

Noen interessante utfordringer Utfordringer i forhold til plansystemet: Akvakultur har ikke estetiske krav, bare krav til konsesjon. Hvordan avveies dette lokalt? Hensynssoner kan ikke benyttes på regionalt nivå. Overordnede retningslinjer? Hvilke tilpasninger ser vi: Hvor vellykket er interkommunal planlegging på dette feltet?