Infomøte Ørland kultursenter 13

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Informasjon til kommunestyret i Ørland fra Støygruppa Ørland fre 14
FORSVARSBYGG Forsvarssektorens egen eiendomsekspert.
Oppstart planprosess Høring av planprogram Vindmølle – Lars Hoem, Rye Informasjonsmøte Rye Bedehus Eirik Lind.
Plan for videreutvikling av pleie- og omsorgstjenestene
Folkemøte Laksevåg bydel 5. oktober 2010
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Fv. 108 Tangebekken-Skjærhalden - tiltak for myke trafikanter Åpent møte Hvaler rådhus 11. desember 2012.
Kommunesammenslåinger i Vestfold – Rådmannens ansvar og rolle
Statlige føringer og behov for sterkere kommunesamarbeid Innlegg på KS/FM-konferanse Brekstad 11. juni 2009 fylkesmann Kåre Gjønnes.
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
”PAULSRUDUTVALGET” FRA MAI 2010 TIL 2011 Advokat Mette Yvonne Larsen, medlem av utvalget.
Reguleringsplaner.
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Kystprogram Hemne – Frøya – Hitra – Ørland – Bjugn – Rissa – Åfjord – Roan Glitrende kystperler på en snor Prosjektplan for perioden november 07 - juni.
12K-veilys - Bjørn Myhre juni 2007
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Åpning på arealsamlingen for Fylkesmennenes Landbruksavdelinger 21.september 2004 Adm. direktør.
Erfaringsutveksling fra fylkespolitikken - Innledning ved Lars Salvesen Drøfting.
Informasjonsmøte Om utredning av Ringeriksbanen Råd til utredningsfasen.
Aktørenes roller i planprosessene
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
OPPSUMMERING Den offisielle start i går i kommunelokalet Ca. 75 deltakere Opplegg om kommuneplanprosessen og om kommunens framtidige behov 7 bord med debatt.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver
Felles informasjonsmøte for befolkningen i Hallenskog
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
Lillemoen skole Foreløpige planer for regulering, utbygging og rehabilitering Enhet for arealplan Britt Søgaard, Charlotte Norstrøm og Erik Johan Hildrum.
Idrettsrådets ansvar og rolle
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Miljøfyrtårn i Troms fylkeskommune Kjetil Kleveland, 30.oktober 2014.
Faste møter mellom regjeringen og KS 2010 Hva har skjedd?
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Representantskapets møte 26. mai 2010 Praktisk arbeid med samfunnsansvar 1.Kontinuerlig forbedring 2.Forbedring skjer gjennom dialog KLP inviterer til.
Bosetting av flyktninger. Anmodningen IMDI har anmodet Asker kommune om følgende bosettingstall for 2016 og 2017: > Bosetting i 2016: 135 flyktninger,
En gledelig begivenhet Orientering til styret om overtakelse av ansvaret for følgetjenester for gravide til fødested og beredskap for denne tjenesten.
Evaluering av UKL-satsinga: Kommentarer til sekretariatets rapport v/ Arne Farup rådgiver på landbruks- og reindriftsavdelinga Fylkesmannen i Nordland.
SLIK FUNGERER FORVALTNINGS- MODELLEN Rina Brunsell Harsvik.
Produkt av prosessen Intensjonsavtalen. Intensjonsavtalen er «sluttproduktet» Intensjonsavtalen har flere formål: –Formelle Gi kommunestyrene i de fem.
Utvalde kulturlandskap i Jordbruket. Erfaringer, utfordringer og resultater fra fjellgardane og seterdalane i Øvre Sunndal. Nettverkssamling Lista
Ny organisering av LVSH Hamar, 24 og 25 september 2015 Anita Ihle Steen Styreleder LVSH.
Landbruk i utvikling – en utfordring for kommuneplanleggeren.
Foto: Jo Michael Nasjonalt program for leverandørutvikling Innovative offentlige anskaffelser Dialogkonferanse Sør-Trøndelag fylkeskommune, ,
Fv. 91 Breivikeidet bru - Hov Forprosjekt. Bakgrunn Bygging av ny Breivikeidet bru i 2010 –Grunnforhold –Kostnader.
Velkommen til folkemøte Politisk: Knut Sletten, Leder Planutvalget Hans Henrik Hansen, Nestleder Planutvalget Laila Benjaminsen, Medlem Planutvalget Helge.
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Samvirke innen offentlige tjenester
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Tolga skole, barnehage og Vidarheim- oppvekst i Fokus.
Strategi for barnehage- og skolekapasitet
Velkommen til folkemøte
Handlings- og økonomiplan og budsjett 2016
Verdensarven Buffersoner og oppsluttende verdier
Det integrerte universitetssykehuset
NYE FERGE- OG HURTIGBÅTOPPLEGG
«By og fjell – moderne bosetting som grunnlag for utvikling og økt verdiskaping i Lillehammer og Gudbrandsdalen» Om Byregionprogrammet – aktører, samarbeid,
Ett spørsmål og tre… Om kloakk i Furremarka.
Kjeden som redder liv. Forventninger til Brannvesenet
Samvirke innen offentlige tjenester
Budsjett- og økonomiplan
Advokat Trond Ingebrigtsen
Forsvarets driftsutgifter Kapittel 1720 – 1795
Langtidsplan og budsjett
Grunnlaget for all produksjon er jorda!!
Undervisning og barnehage
Nes etappe 2, Alternative løsninger
Jordvern og leiejord Hvordan vi som landbrukskontor jobber med disse tema Stein-Even Fjellaksel, Plan- og landbruksrådgiver i Evenes kommune.
Reguleringsplan for nytt næringsområde med tilhørende adkomstveg på Ausenfjellet Informasjonsmøte
Arbeid, verdiskaping, kompetansebygging, læring Ringvirkninger
Kvinner i landbruket
Tilknytning av Gilja vindkraftverk til strømnettet
Utskrift av presentasjonen:

Infomøte Ørland kultursenter 13 Infomøte Ørland kultursenter 13. juni 2017 (Stortinget vedtok Ørland som Norges kampflybase 14. juni 2012….) En kort informasjon fra leder Støygruppa Ørland, Hans Kristian Norset

Dagens tema på 3 x 5 min Hans Kristian Norset : Lars Arne Raanes : Støygruppas arbeider med…. Kulturlandskapet i rød sone og landbruk Lars Arne Raanes : Støyisolering Edgar Alsaker : Bolig og fritidsboliger Øvrige styremedlemmer i Støygruppa Ørland : Haldis Kirkbak, Karl Erik Sørensen, Vidar Hoff, Arnstein Mikkelhaug og Stein Terje Eriksen Styret møtes jevnlig, samlet eller i gruppeavdelinger, - innløsn.bolig, landbruk, støy-isolering, fritidsbolig, KOU, osv.

Beskrivelse av løsning for landbrukseiendommer og vernede boliger Grunneiernes og kommunens løsning bygger på vedtak i Ørland kommunestyre Kort presentasjon fra Ørland kommune og Støygruppa Ørland Brekstad, juni 2017

Problembeskrivelse Bøndene har frivillig solgt 700 DA dyrka jord til staten, men nå er det stor usikkerhet om hva Forsvarsbygg vil tilby de ca. 30 bøndene som er igjen i rød støysone. Uklarhet og liten fremdrift i prosessene med Forsvarsbygg gir bekymring og redusert livskvalitet for bøndene. Ørland kommune vil opprettholde landbruksnæringen bl.a. ved at alle gårdsbruk i rød sone fortsatt kan ha bolig på tunet. Å kunne disponere boligen på gården i forbindelse med gårdsarbeid er avgjørende for aktiv landbruksdrift. Forsvarsbygg har startet kjøp av bolig på gårdstun og spikret igjen vinduer for å hindre innbrudd. Ørland kommune har vedtatt verneplan i rød sone for 29 av de 176 boligene som Forsvarsbygg vil rive. Det beste vernet oppnår man ved at eieren fortsatt får beholde, bruke og selv vedlikeholde boligen. Staten bør derfor ikke rive de 29 boligene eller få lov til å spikre igjen dører og vinduer. Kulturlandskap og lokalsamfunn i Ørland endres dramatisk om også vernede boliger rives eller overtas av staten uten å brukes. Flotte gårdstun er allerede omdannet til ubebodde gårdstun uten bolig, som benyttes til oppsamlingsplasser og ulike lagringsformål. Forsvarsbygg kjøpte her bolig som ble revet, og tunet ble solgt til privat lagringsformål

Dagens løsning fra Forsvarsbygg Erstatningen til grunneier består av gjenervervsverdien for boligen. I tillegg kommer erstatning for flyttekostnad og dokumentavgift og næringsulempe som følge av å måtte bo et annet sted enn på gårdsbruket. Forsvarsbygg får i tillegg utgifter ved enten å rive boligen eller, dersom den er vernet, vedlikeholde boligen i all fremtid. Denne prosessen er tidkrevende for Forsvarsbygg og uklarhet og liten fremdrift i prosessene med Forsvarsbygg gir bekymring og redusert livskvalitet for gårdbrukerne.   Eksempel på erstatning til gårdbrukeren Gjenervervsverdien for bolig 3,3 millioner kroner + flyttekostnader, dokumentavgift 0,3 millioner kroner + næringsulempe 1,0 millioner kroner = Erstatning til grunneier 4,6 millioner kroner + Tilleggskostnader for Forsvarsbygg + rivning av bolig/fremtidig vedlikehold 0,4 millioner kroner = Tilleggskostnader for Forsvarsbygg = Total kostnad for Forsvarsbygg 5,0 millioner kroner

En alternativ løsning Erstatning som ivaretar kommunens og landbrukets interesser Erstatningen til grunneier tar utgangspunkt i at grunneier skal kunne drive gården videre og bevare boligen som del av gårdsbruket. Grunneier får erstattet gjenervervsverdien for boligen for å kjøpe en ny primærbolig utenfor støyområdet. Men beholder boligen på gården uten støyisolering som kan brukes når det ikke er flyving. For dette får man en noe lavere erstatningssum (20 % bruksverdifradrag). Motstykket er at erstatning for flyttekostnad, dokumentavgift og næringsulempe som følge av flytting bortfaller. I tillegg bortfaller utgifter Forsvarsbygg ellers vil ha for enten å rive boligen eller, dersom den er vernet, vedlikeholde boligen i all fremtid. Grunneierne fraskriver seg retten til støyisolering betalt av Forsvarsbygg. Løsningen kan gjennomføres uten at den bryter med lovverk eller rettspraksis. Eksempel på erstatning til gårdbruker Gjenervervsverdien for bolig 3,3 millioner kroner - 20% bruksverdifradrag 0,66 millioner kroner + Næringsulempe 0,3 millioner kroner = Erstatning til grunneier = total kostnad for Forsvarsbygg 2,94 millioner kroner Besparelser for Forsvarsbygg Rivning av bolig/fremtidig vedlikehold 0,4 millioner kroner + Flyttekostnader, dokumentavgift + Næringsulempe som følge av flytting 0,7 millioner kroner + 20% bruksverdifradrag = Besparelse for Forsvarsbygg 2,06 millioner kroner  

Alternativ løsning gir betydelig lavere kostnader for samfunnet .. Alternativ løsning Forsvars-byggs løsning Erstatning til grunneier = 4,6 mill. kr Tilleggskostnad for Forsvarsbygg = 0,4 millioner kr Erstatning til grunneier = 2,94 mill. kr = + Opprettholder landbruk Alternativ løsning gir en besparelse for Forsvarsbygg på over 2 mill. kr per gårdsbruk + Bevarer kulturlandskapet + Ivaretar vernede boliger 2,94 mill. 5,0 mill. + Bevarer kulturlandskapet

Effekten av alternativ løsning for Ørland kommune Opprettholder landbruket. 25% av Ørlands 40.000 da dyrkajord og 2,5 mill. av Ørlands 7.5 mill. liter melk produseres i rød sone Bevarer kulturlandskapet og sikrer lokalsamfunnet for framtida Boligeier ivaretar selv de vernede boligene Rives boligen, fratas flere generasjoner muligheten for videre drift av gården Med bolig på gården blir det mulig for nye generasjoner å overta og drive gården videre Forsvarsbygg ønsker en langt dyrere løsning for Staten hvor tomme boliger blir til en spøkelsesbygd Flytte disse Rives boligen, fratas flere generasjoner muligheten for videre drift av gården

Ørland – en aktiv vertskommune for Forsvaret Ørland har i mer enn 60 år vært en aktiv tilrettelegger for Forsvarets aktivitet. Kommunen, grunneiere og lokalt næringsliv har strukket seg langt for å sikre god utbygging av ny kampflybase. Til gjengjeld ønsker vi at Staten ved Forsvarsbygg bidrar til gode, fleksible løsninger for innbyggerne, kulturlandskapet og landbruksnæringa. En bedre dialog og samarbeidsklima vil gi bedre løsninger for alle parter. Kommunen har gjort en rekke vedtak for å tilrettelegge for kampflybasen. Noen eksempler: Tilrettelagt for utvidelse av kampflybasen med 700 da dyrka jord. Gjennomførte "verdens raskeste" reguleringsplan for at FB skulle få komme raskt i gang. Mai 2017: Etterkom Forsvarsbyggs ønske om løpende info ved utbygging i "øvre gul sone”. Etterkom Forsvarsbyggs ønske om kommunale reguleringsendringer for Marihøna barnehage. Kommunen vil vurdere nye vedtak for å imøtekomme Forsvarets behov. Eksempler kan være: Å ta bort dispensasjonskravet for flyving som kommunen må gi Forsvaret om noen blir gjenboende i rød støysone. Andre saker i kommuneplanen som ble vedtatt 18/5-2017. Finne gode løsninger for verneverdig bebyggelse. Mer fleksible løsninger innenfor rivningsreglene.  

Beskrivelse av løsning for landbrukseiendommer og vernede boliger Grunneiernes og kommunens løsning bygger på vedtak i Ørland kommunestyre Kort presentasjon fra Ørland kommune og Støygruppa Ørland Brekstad, juni 2017