Offentlige anskaffelser Kunngjøring og frister

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny lov og forskrift om offentlige anskaffelser
Advertisements

Viktige prinsipper i offentlige anskaffelser - Crash-kurs i regelverket Honne, v/ innkjøpsrådgiver Kristin Bjerkli.
Offentlige anskaffelser 7 Avslutning av konkurranser
Innkjøpstjenesten Affærsmöligheter med Norge Seminarium 21 oktober 2009 Östersund Innkjøpssjef Jan Ivar Bjørnli.
Innkjøp ved Universitetet i Agder
Av advokat Hanne S. Torkelsen
Offentlige anskaffelser 6 Avslutning av konkurranser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Førstelektor Ingun Sletnes.
Superbrukerforum – velkommen!
RAMMEAVTALER Innlegg på fagseminar: Valg av reklamebyrå
Offentlige anskaffelser 9 Håndhevelse av anskaffelsesregelverket Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Førstelektor Ingun Sletnes.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Offentlige anskaffelser 5 Gjennomføring av konkurranser
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Førstelektor Ingun Sletnes Høst 2013.
For melding av feil eller innspill til forbedringer, kontakt oss på:
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt
Leverandørseminar Innkjøpsreglement Lov og Forskrift Ivar Larsen
Offentlige anskaffelser 5 Gjennomføring av konkurranser høst 2014
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Offentlige anskaffelser 6 Avslutning av konkurranser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning 2014 Førstelektor Ingun Sletnes.
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
INTERNKURS I OFFENTLIGE ANSKAFFELSER
1 Alarmer til demente personer Pilotprosjekt Nasjonalt program for leverandørutvikling Dialogkonferanse 11 jan 2011 Bergen Spes rådgiver Per Waardal USHT.
Offentlige anskaffelser Hvilke anskaffelsesprosedyrer kan/skal benyttes: Molde 30 sep Innkjøpssjef Karsten Almås.
Agenda Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Litt om fokusering rundt: Litt om fokusering rundt:
Offentlige anskaffelser Virkeområdet for anskaffelsesregelverket og for de ulike delene av anskaffelsesforskriften Administrasjon og ledelse og.
Offentlige anskaffelser 4 Leverandørkrav, dokumentasjon og utvelgelseskriterier (av leverandør) Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning.
Offentlige anskaffelser Formålet og grunnleggende prinsipper for offentlige anskaffelser Virkeområdet for anskaffelsesregelverket og for de ulike.
Viktige KOFA avgjørelser NHOs anskaffelseskonferanse 11 mai 2016 Direktør/sekretariatsleder Anneline Vingsgård og Gruppeleder Jonn Sannes Ramsvik.
Offentlige anskaffelser 5 Gjennomføring av konkurranser høst 2015 Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent Ingun Sletnes.
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Førstelektor Ingun Sletnes Høst 2015.
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent Ingun Sletnes Høst 2016.
Offentlige anskaffelser i vegsektoren Seminar NVF 8. september 2010 Advokat Ingrid Lund Logo til kunde el.
Tilbudskonferanse for kjøp av avlastningstjenester Konkurransegrunnlaget - Prosedyre for gjennomføring av anskaffelsen Byrådsavdeling for helse.
Åpen anbudskonkurranse EØS Rammeavtale Kjøkkeninnredning til Bergen kommune Tilbudskonferanse 13. mai 2015, kl
Offentlige anskaffelser 6 Avslutning av konkurranser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning 2015 Dosent Ingun Sletnes.
Offentlige anskaffelser 6 Gjennomføring av konkurranser høst 2016 Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent Ingun Sletnes.
Innkjøp Nytt regelverk og revidering av TFK s anskaffelsesreglement.
Offentlige anskaffelser 7 A vslutning av konkurranser Endringer i kontrakten og oppsigelse Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Høst.
Offentlige anskaffelser 10 Anskaffelser av helse- og sosialtjenester anskaffelsesprosesser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent.
Gjønnes, Arnhild Dordi, advokat, NHO
Offentlige anskaffelser 13 Oppsummering høst 2016
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt
Økonomi, personal og arkiv
BAL og årsstudiet i organisasjon og ledelse
Offentlige anskaffelser 10 Rammeavtaler
Hvordan behandles saker i folkevalgte organer? 2. februar 2016
Saksbehandlingen i folkevalgte organer 5. februar 2015
Offentlige anskaffelser
Offentlige anskaffelser 12 Rammeavtaler
Offentlige anskaffelser
Offentlige anskaffelser 11 Oppsummering høst 2015
Offentlige anskaffelser Gjennomføring av konkurranser høst 2017
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Høst 2017
Endringer i prosedyre og kontrakt - Tildelingskriterier
Offentlige anskaffelser Rammeavtaler
Offentlige anskaffelser Sentrale spørsmål i emnet
Nye føringer for offentlige anskaffelser som verktøy for innovasjon og næringsutvikling Byggavfallskonferansen – 7. februar 2017.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og ledelse
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Offentlige anskaffelser Tildelingskriterier og kontraktsvilkår
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Arnhild Dordi Gjønnes, advokat, NHO
Hvordan kontrollerer staten kommunene? 1 Lovlighetskontroll og tilsyn
Praktisk bruk av regelverket
Nytt regelverk for offentlige anskaffelser
Arnhild Dordi Gjønnes, advokat, NHO
Juridisk sjef Gudmund Lode/innkjøpssjef Arnt Ove Hol
Utskrift av presentasjonen:

Offentlige anskaffelser Kunngjøring og frister Dosent Ingun Sletnes Offentlige anskaffelser Kunngjøring og frister Administrasjon og ledelse og årsstudiet i organisasjon og ledelse

Kunngjøring av konkurranser 1 Hvorfor kunngjøringsregler? Regulert i foa del II, III, IV og V Hovedfokus her er reglene i del II og III Kunngjøringsplikt i Doffin – alle kontrakter som reguleres av foa del II Kunngjøringsplikt i Doffin og TED - alle kontrakter som reguleres av foa del III og IV samt kontrakter om særlige tjenester med en kontraktsverdi på over 6, 3 mill. ekskl. mva. Brudd på kunngjøringsplikten og kunngjøring etter feil del (del II i stedet for del III) innebærer en ulovlig direkte anskaffelse, se omtale i Prop. L (2015-2016) s. 86 For kontrakter med en kontraktsverdi fra kr.100 000 til 1 100 000 ekskl. mva er det ikke kunngjøringsplikt, men et krav om konkurranse. I regelverket som gjaldt frem til 1.1.2017 (foa av 2006) var den nasjonale nedre grensen for kunngjøringsplikt på kr. 500 000 – hevingen er meget omdiskutert  

Kunngjøring av konkurranser 2 Det er mulig å kunngjøre på frivillig basis i Doffin, det er utarbeidet et eget skjema for slike kunngjøringer Oversikt over de ulike kunngjøringsskjemaene finner dere på DIFI sine nettsider Hva skal være med i en kunngjøring av en konkurranse? Regulert i foa § 8-17 (del II) og foa §§ 21-1 og 21-2 (del III) Se skjemaer for kunngjøring CPV-kode må fylles ut – meget viktig Kunngjøring utarbeides både på norsk og på et av EUs offisielle språk om den skal kunngjøres i TED Oppdragsgiver må legge inn litt ekstra tid fra oversendelse til Doffin til oversendelse til TED, hovedregelen er samtidig kunngjøring En del av kommunen

Særlige regler om forhåndskunngjøring Særlige regler om forhåndskunngjøring både i del II og i del III, se foa §§ 8-17 og 21-2 (2) dette er nytt Forhåndskunngjøring kan brukes for flere planlagte anskaffelser samtidig Kan brukes av alle oppdragsgivere og ved alle konkurranseformer etter del II og del IV, kan ikke benyttes av statlige oppdragsgivere etter del III Kan bare benyttes ved begrensede anbudskonkurranser og forhandlede konkurranser etter del III En del av kommunen

Veiledende kunngjøring Hva er det? hjemmel foa § 21-3 kun regulert i del III (EØS) Frivillig, jf. (1), men en forutsetning dersom oppdragsgiver ønsker å gjøre bruk av forkortede frister kan kunngjøre veiledende kunngjøring på kjøperprofil, jf. foa § 21-4, ny bestemmelse Forholdet til en forhåndskunngjøring

Intensjonskunngjøring Regulert i foa §§ 8-18, 21-5 og 30-6 Viktige bestemmelser for å kunne unngå sanksjoner ved ulovlig direkte anskaffelser Når er det aktuelt å benytte intensjonskunngjøring? Aktsomhetskrav En del av kommunen

Kunngjøring av kontraktsinngåelse Hjemmel for generelle regler foa §§ 8-19, 21-6 og (30-7 og etter del V) Hovedregel plikt etter del III (EØS), skal skje snarest og senest 30 dager etter kontraktsinngåelse Etter del II bare plikt for en kontrakt om særlige tjenester som overstiger EØS-terskelverdiene Visse andre bestemmelser gir også regler om kunngjøring av kontraktsinngåelse

Kunngjøring av endring i kontrakt I visse tilfelle kunngjøringsplikt etter foa del III ved endringer i kontrakt Dette er regulert i foa § 28-1 Endringer i kontrakt behandles senere

Frister Hjemmel foa § 7-6, §§ 8-14 og 8-15 i del II og kapittel 20 i del III Forskjellige fristregler etter del II og del III (EØS) Flere og mer omfattende regler enn i del II Frister telles som hovedregel i kalenderdager To hovedtyper av frister – frister for å være med i konkurransen og vedståelsesfrister Tilbudsfrister kan som hovedregel ikke fravikes (kravet til forutberegnelighet og konkurranse i loa § 4) Tilbudsfrister kan eller skal noen ganger forlenges/forkortes med hjemmel i foa Alle frister skal beregnes i samsvar med forskrift om tidsfrister i EØS-avtalen (utgangspunktet for fristene), jf. foa § 7-6 Ikke veldig store endringer i foa av 2016 sammenholdt med anskaffelsesforskriften av 2006, men minimumsfristene i del III er noe kortere, noe som henger sammen med at nå blir hovedregelen elektronisk kommunikasjon – målsettingen er å øke oppdragsgiveres fleksibilitet

Frister for deltagelse i konkurranser etter del II Etter del II skal fristen skal fastsettes ut fra hensynet til kontraktens kompleksitet og tiden det tar for leverandører å utarbeid forespørsler og tilbud, jf. foa § 8-14 Ingen «eksakt» minimumsfrist I anskaffelsesforskriften av 2006 var fristen i del II formulert som at leverandørene skulle få ”tilstrekkelig tid” til å melde seg på i en konkurranse/levere tilbud Neppe noen innholdsmessig realitetsendring, men forholdsmessighetsvurderingen som skal foretas er nå angitt i teksten Se momenter i veileder av 2013 s. 155

Frister for deltagelse i konkurranser etter del III Over EØS-terskelverdiene gir foa kapittel 20 regler om frister Utgangspunktet i foa § 20-1 (1) er det samme som i foa § 8-14. Opp til oppdragsgivers skjønn ut fra hensynet til kontraktens kompleksitet og tiden det tar for leverandører å utarbeid forespørsler og tilbud Minimumsfrister – se foa §§ 20-2 til 20-5 Minimumsfristene er avhengig av type konkurranse Fristene forkortes hvis det foreligger veiledende kunngjøring Tilbudsfristen skal være forholdsmessig lengre enn minimumsfristen dersom det er nødvendig med befaring, jf. foa § 20-1 (2) Særlige regler plikt til å om forlenge frister i (3)

Oversikt minimumsfrister – EØS-reglene Konkurranseform Vanlig tidsfrist (dager) Åpen anbudskonkurranse Frist for mottak av tilbud etter kunngjøring 30 Ikke krav til elektronisk innlevering 35 Ved veiledende kunngjøring og hastetilfeller 15 Begrenset anbudskonkurranse Frist for mottak av forespørsel om deltakelse etter kunngjøring Hastetilfeller Frist for mottak av tilbud (etter utsending av skriftlig invitasjon) 25 Hastetilfeller og ved veiledende kunngjøring 10 Ikke-statlige oppdragsgivere kan fastsette kortere frist for mottak av tilbud i samarbeid med leverandørene. Blir de ikke enige Konkurranse med forhandlinger Frist for mottak av første tilbud Frister som i begrensede anbudskonkurranser Konkurransepreget dialog Innovasjonspartnerskap  

Vedståelsesfrister for leverandørene Hjemmel - etter del II foa § 8-15 - etter del III foa § 20-6 Reglene er like i del II og III og er i liten utstrekning endret sammenholdt med anskaffelsesforskriften av 2006 Hva menes med vedståelsesfrist? Hvorfor slike regler? Hovedregel: fristen skal ikke være lenger enn det som er nødvendig (i anskaffelsesforskriften av 2006 sto det «bør» ikke være lenger enn nødvendig for å behandle tilbudene) Er ikke frist fastsatt: 30 dager fra utløpet av tilbudsfristen Kan forlenges etter regler i tredje ledd i begge bestemmelser