Pakkeforløp er svaret men … hva var spørsmålet?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Advertisements

Informasjon og fagdag for 1.linjetjenesten 10 sept. 2013
MARBORG Brukerorganisasjon for LARiNord Stiftet 1. juni 2004
Ta livet og øyeblikket tilbake
BRUKERMEDVIRKNING, INDIVIDUELL PLAN OG ANDRE ENKLE TING Lakselv 15 september 2009  Brukerorganisasjon for LARiNord 1 Vidar Hårvik MARBORG.
Samhandling vedr tilbakehold i institusjon uten eget samtykke
Videreutvikling og ny organisering
Utfordringene sett fra brukerne Foreningen for Muskelsyke Leder Bjørn Moen,
MARBORG 1 Brukerorganisasjon for LARiNord Stiftet 1. juni 2004 Vidar Hårvik MARBORG Tlf:
Rusavhengige en vanlig pasientgruppe?
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
Rusbehandling Midt-Norge HF
Diagnostikk og behandling av rusmiddelavhengige
Borgestadklinikken BA
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
Prioriteringer i fakultetsadministrasjonen
Velkommen til seminar. Målsetting 1.Oppdatering om hva som skjer av videreutvikling knyttet til TSB i Midt-Norge 2.Drøfte aktuelle problemstillinger knyttet.
Vestmo Behandlingssenter Rusakutt – For hvem og hvordan?
Aktuell videreutvikling -
Veksthuset Molde. Veksthuset Molde Veksthuset Molde.
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
1 Samhandlingsreformen: Hvor er fysioterapeutenes plass? Høstseminar avd Buskerud FORBUNDSLEDER EILIN EKELAND.
Fellesmøte Helsetilsynet, Pasientombudene og Rusforetaket
Tromsø Hammerfest Kirkenes Harstad Narvik Stokmarknes Lofoten Bodø Rana Mosjøen Sandnessjøen Innlegg på samhandlings- konferanse, Tromsø 25. mai 2010 Ina.
OFU forprosjekt Veien frem Generelle utfordringer Heidi Jacobsen.
FRA HJEM TIL SYKEHJEM- VIA SYKEHUS
Utestengning - den største trusselen mot menneskers helse Russeminar – Komité for helse og sosial 22. januar 2008 Anne Loennechen Leder Strax-huset, Bergen.
Kommunale sykehusplasser?
Samhandling rundt innsøking til behandling
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
10 regler for å skrive for web
Fysisk aktivitet og psykisk helse
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Kapping av plater Mål: Vi skal lage komponenter for en møbelfabrikk ut fra standardiserte plater på 12 x 24 dm. Komponentene har lengde og bredde oppgitt.
Status pr august / 2.tertial Helse Midt-Norge Regionalt brukerutvalg 29. september 2014.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Pasientforløp alkohol
Rådhuset 05. og 07.mai ”Tverrfaglig spesialisert rusbehandling” - et nytt tjenesteområde i spesialisthelsetjenesten - et nytt tjenesteområde i spesialisthelsetjenesten.
Utekontakten i Bergen kommune /UTE ETTER NYE MULIGHETER/ Strømgaten 10.
På vei til egen bolig i Stavanger
Ap Arbeiderpartiet mener at vi skal fortsette oljeboringen på en konsekvent måte, de vil ta i bruk ressursene vi har. De mener oljepengene skal gå til.
Hvordan unngå strid mellom kommune og helseforetak? Betyr det noe for pasientene og samfunnsøkonomien hvem som står ansvarlig? Rikard Nygård Overlege BUP.
Nasjonal faglig retningslinje for behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet Webcast 1 Brukermedvirkning ved valg av behandlingsmetode.
Der man går lenge i institusjon uten terapeutisk aktivitet; i vent på bolig eller annet, kan institusjonsoppholdene være skadelige. Ved uttalte psykoser,
Regional Planer PH og TSB Møte med RBU 31.august 2015 Sigrid Aas, rådgiver HMN, PH plan Elise Solheim, rådgiver HMN, TSB plan.
1 Samhandling rundt den eldre pasienten fra et kommune- perspektiv Tove Røsstad, IIIC, Høst 2012.
HVA…? Enda en plan, sa Per…. Individuell Plan… Vidar Hårvik MARBORG 1.
Hva gjør mennesker lykkelige? Jens Tennebø Jensenius.
Nytt fra klinikk for psykisk helsevern for barn og unge Oktober – seminar om psykisk helse for barn og unge Solstrand Avdelingssjef Liv Åse Dybdal.
Samhandlingsreformen Stiklestad, 15. juni 2010 Daniel Haga Direktør for samhandling HMN - Hvilke utfordringer er det reformen skal løse?
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
LUS UKE Informasjon fra rådgiver. Hvilke rettigheter har elever som går ut av grunnskolen Inntak på Vg1 på ett av tre prioriterte utdanningsprogram.
Evaluering av TSB fusjonen i Helse Midt-Norge i 2013/2014
Pasient- og brukerombudet i Buskerud
PSYKISK HELSEARBEID OG RUSOMSORG SØVNKURS
ET Heldøgns omsorgstilbud for rusavhengige!
Creative response process
Frem.
Gang.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
INF5110 – 5. og 7. mai 2015 Stein Krogdahl, Ifi, UiO
Grue - Kommunesammenslåing.
Utredning av ventetidsregistrering i spesialisthelsetjenesten
Innføring av Pakkeforløp for kreft
Bruker- og pårørendeundersøkelsen 2018
Regionalt brukerutvalg 5. februar 2018
Ronny René Nielsen Mona Knudsen
Likeperson Navn:……………
Styringsmål 2018 Litt om ventetider og avvisning
Regionalt brukerutvalg 5. februar 2018
Utskrift av presentasjonen:

Pakkeforløp er svaret men … hva var spørsmålet? Vidar Hårvik MARborg

Noen kommentarer til selve dokumentet Slik dokumentet var i februar Flott dokument med mye godt og viktig innhold Pasientens medvirkningsrett er listet først i flere av kulepunktlistene, noe som hever fokuset på bruker Dette kunne likevel vært gjort mer systematisk gjennom hele dokumentet også i avsnittene Hvor er LAR? Hvorfor står det nesten ingen ting om denne delen av TSB?

Gir dette mer sammenhengende pasientforløp? Strukturerer prosesser i TSB på en bra måte Fokuserer sterkt på at det ikke skal være «mellomrom» i behandlingsforløpet Burde dette kanskje vært enda mer tydeliggjort? «Forløpene skal være med å gi pasienten gode sammenhengende tjenester, uten unødig ventetid og gjøre det enklere å få til samarbeid og samhandling både innad i, og mellom tjenestene.» MEN …

Hvor er kommunene? Hadde vi virkelig så store utfordringer internt i TSB at alt arbeidet med PF var nødvendig? Burde det heller vært fokusere mer på de kjente sviktsonene, som jo er i kommunen? Hvor er det kommunale «pakkeforløpet»? Pakkeforløpet MÅ starte og slutte i kommunen, ikke kun være et TSB løp som det nå legges opp til. Vi ønsker et minstekrav til hva som skal være på plass ved utskrivning fra døgnbehandling! Det må sies noe om at ingen skal skrives ut til bostedsløshet, og midlertidig bolig holder ikke! Utskrivnings situasjonen og tilbudet etter TSB behandling må understøtte målet med behandlingen Størrelsen på pasientens rusfrie nettverk (og livs situasjon ellers) må bestemme lengden på døgnbehandlingen

For lite differensiering Ola, 45, i jobb, har hus, kone, 1,2 barn , bil, båt og hytte på landet, men drikker for mye Trenger kanskje bare poliklinikk, eller muligens et kortere døgnopphold Per, 45, levd i rusmiljøet siden han var 15 - 16, kjenner kun rusavhengige, uten bolig, aldri vært i jobb Begge får 4-12 uker døgnbehandling som gjør at … Kommunen rekker ikke hverken å ordne egnet bolig eller et meningsfullt aktivitetstilbud til Per Per er tilbake i rusmiljøet kort tid eter utskrivning Per får enda en opplevelse av å ikke mestre livet Etter X antall innleggelser sies det at at han er «behandlingsresistent» og derved kommunens ansvar

Generelt om utfordringer i tsb Enkelte TSB inst har ikke rusfrihet som mål fortsatt, det blir da viktig at dette skjer i egne tilbud Pasientene gis alt for mye ansvar for å selv gjøre/velge de riktige tingene, alt for tidlig i behandlingen Og uten at TSB tar inn over seg hva en avhengighet egentlig er, virker det som … Altså … Brukermedvirkning langt inn i idiotien! Ødelagt ankel, velger bort operasjon, halt for livet, Er det dette vi gjør når pasienten får velge alt? Taushetsplikten brukes som unnskyldning for å ikke ta grep ved rusepisoder i avd (skjerming) TSB tilbudet i nord er mye dårligere enn mange andre steder i landet. Du må til private for å få mer enn 6-12 uker døgnbehandling (hvis du ikke er ung) Hvorfor tillates det så store regionale forskjeller? Hvorfor tillates det at innbyggerne i Nord Norge tilbys en mindreverdig rusbehandling? Mindreverdig både i forhold til dekning (antall plasser døgn pr. 1000 innbyggere), og i behandlingslengde Ingen av disse utfordringene vil bedres gjennom PF dokumentet slik det foreligger nå

Oppsummering pakkeforløp Pakkeforløpene løser ikke de største utfordringene i helheten i behandling og tilbud til rusavhengige Tilbudet i kommunene som bolig, aktivitet mm burde vært en rettighet etter døgnbehandling Løser ikke regionale forskjeller Burde kanskje hatt mer fokus på selve Innholdet og lengde i rusbehandling? Hvordan unngår vi at alt ansvaret legges på pasienten gjennom misforstått brukermedvirkning? Vi må slutte å se på før/under/etter TSB som forskjellige tiltak, og se ting med pasientens øyne Uinteressant for pasienten om det er kommune, spesialisthelsetjenesten eller Statoil som gir tilbudet Så lenge det er et godt tilbud som hjelper pasienten til å nå sitt mål

Gjennomsnittlig behandlingstid Finnmarkskollektivet = under 30 minimum 6. mnd men utvides ofte til 12, det samme for eldre, kortest 3. mnd Nordlandsklinikken = 12 uker Restart= 8 – 12 uker Finnmarksklinikken = Færingen = Fossum = Bodø=

www.marborg.no