Kultur for læring Regional samling for Sør-Østerdalsregionen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevsamtalen i Færder videregående skole
Advertisements

Fellesfag Yrkesretting Relevans
Kunnskapsløftet – hvordan skal det bli regional virkelighet? Kunnskapsminister Øystein Djupedal Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene 7. mars.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Læring på arbeidsplassen
Gjennomføring i videregående opplæring høst 2013 Foto: Bjarne Eriksen.
Tilpassa opplæring Utdanningsavdelingen v/Anne Marie Strømhaug
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Videregående opplæring i Hedmark – utfordringer og muligheter
Brukerforum for VigoVoksen Bodø 4.9
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
PISA Litt om resultatene bak overskriftene - og noen fortolkninger Halden 14. februar 2008 Svein Lie ILS, Universitetet i Oslo.
Et bilde av en offentlig leder..
Kunnskapsskolen i buskerud
Implementering av Opplæringspolitisk plattform (OPP) Orientering for Utdanningsforbundet 5.mars 2010.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
VURDERING FOR LÆRING VFL SAMLING NAMSOS.
Videregående opplæring i Hedmark – status og utfordringer Ved fylkesråd Aasa Gjestvang.
Kunnskapsløftet - forskningen Organisering: prosjekter og programstyre Resultater: det store bildet Veien videre: er økt variasjon et problem?
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
s. 1 Gjennomføring i vgo i Nordland Rådgiversamling Foto: Crestock.com.
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
Nasjonale prøver.
Gjennomføring i videregående opplæring – kort om status og utfordringer i Hamar kommune Paal Morken Andersen Avdelingssjef videregående opplæring Hedmark.
Kompetanseøkonomisk kretsløp Barnehage og grunnskole Videregående skole Høgskole og universitet Økonomisk vekst gir økt BNP Befolkningsvekst.
Ny GIV – videre - forventninger til skoleeier og skole Dato Svolvær Foto: Peter Hamlin.
Hvorfor fylkesvise samlinger om lokalt arbeid med læreplaner– igjen?
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
Tilstandsrapport videregående opplæring i Nordland 2014
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Program 08:30 Velkommen 08: :05Gjennomgang av resultater og funn Direktør Hans Christian Holte, Difi 09: :15Innbyggerundersøkelsen – Et viktig.
HELHETLIG OPPLÆRINGSLØP- bedre gjennomføring i videregående skole
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Fra ordførerstol til undervisningsareal – pålagt kvalitetsvurdering blir til forankret kvalitetsutvikling i Malvik kommunes grunnskoler Lasse.
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
Hva er viktig for elevers læring?
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Østlandssamarbeidet: Kontaktutvalget 6.des 2007 Gjennomføringsprosjektet Vestfold fylkeskommune.
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
Hedmark fylkeskommune. Organisasjonskart HFK Fylkesrådet i Hedmark Fylkesråd 26. oktober Fra venstre leder Per-Gunnar Sveen (Ap), nestleder Aasa.
Om presentasjonen Presentasjonen er bygget opp på følgende måte: Lysbilde 2-4: Om Kultur for læring. Vi mener det er vesentlig å ta med dette for å si.
SAMARBEID/ DIALOG Hvorfor og hvordan? Dato Foto: Peter Hamlin.
Skulpturlandskap Nordland - Ballangen Foto: Vegar Moen Samling for rådgivere i videregående skole Merethe Schjem mars 2016.
februar-søkere med behov for spesialundervisning Utdanningsavdelingen
Prosjekt til fordypning Østlandssamarbeidet 11. februar 1Prosjekt til fordypning.
Foto: Thor-Wiggo Skille Riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av ungdom utenfor opplæring og arbeid. Knut M. Nikolaisen 6. November 2015.
Utdanningslinja Minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland Kommunalkonferansen 2009.
Kompetanse for mangfold
Halvard Berg fylkesprosjektleder 3. mars 2017
Tett på! – kvalitetsdokument 4
Er det forskjeller i skolers og kommuners bidrag til elevenes læring i grunnskolen? – en kvantitativ studie Kjartan Steffensen, Seniorrådgiver ved seksjon.
Regional plan for et helhetlig opplæringsløp
God stim! Sammen for økt gjennomføring
- Gir statistikken den nødvendige informasjon for regional næringsutvikling trender FoU-utgifter - næringslivets forskerkompetanse.
God stim! Tilstandsrapport for videregående opplæring i Nordland – 2016 Rådgivernettverk 24 april 2017.
Kultur for læring Regional samling for Hamar-regionen
God stim! Sammen for økt gjennomføring
Skolebasert kompetanseutvikling
God stim! Sammen for økt gjennomføring
Velkommen til FORELDREKURS
Høstrapport – tall og statistikk
Nasjonale prøver på 5. trinn høst 2017
Kombinasjonsklassen Et skoletilbud for minoritetsspråklige ungdommer i Larvik med kort botid i Norge.
Kjetil Digre Oslo, 7. sept 2011 Gjennomføringsbarometeret sept ’11
Skolebasert kompetanseutvikling
Kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner
Høstrapport – tall og statistikk
Gjennomføring etter 5 år
Høstrapport – tall og statistikk
RSK MIDT-FINNMARK RGO-gaska Finnmárku AOKY-keski Finnmark
Utskrift av presentasjonen:

Kultur for læring Regional samling for Sør-Østerdalsregionen 16. mai 2017 Fylkesråd Aasa Gjestvang

Opplæringspolitisk plattform Opplæringspolitisk plattform (OPP) for Hedmark har 4 overordnede mål: Hovedmål 1: Flere gjennomfører videregående opplæring med bedre resultat innenfor planlagt opplæringsløp Hovedmål 2: Alle elever og lærlinger skal inkluderes og oppleve mestring Hovedmål 3: Alle videregående skoler skal være aktive samarbeidspartnere i lokalmiljøet for å bidra til regional utvikling Hovedmål 4: Fylkeskommunen skal gjennom sine opplæringstilbud bidra til å heve utdanningsnivået i Hedmark

Fylkestingsvedtak, mål og arbeidsområder Gjennomstrømning på minst landsnivå Øke karaktersnittet til over landsgjennomsnittet ved videregående skolene i Hedmark Redusere frafallet til under landsgjennomsnittet Redusere omvalg Kontakt med hjemmet Nye profesjoner inn i skolene Bedre samarbeid mellom skoleeierne Samarbeid med lokalt nærings- og kulturliv I ny samarbeidserklæring (2016-2019) har fylkesrådet vedtatt at det skal være en gjennomstrømning på minst 75 %

Kvalitetssystem - arbeidsprosesser -Kvalitetsarbeid i og mellom videregående skoler og skoleeier i Hedmark er knyttet til flere prosesser og arenaer. Bildet her illustrerer arbeidsprosessene som kvalitetssystemet i Hedmark bygges opp av. -Hensikten er å sikre at hele organisasjonen kontinuerlig reflekterer over egen aktivitet, og at dette fører til felles innsats for å nå vedtatte mål.

Styringsdialog og grunnlag til tilstandsrapporten Analyse av skolenes tiltak og resultater som grunnlag til forventninger og mål: Grunnskolepoeng/inntakspoeng Utdanningsnivå Skolens gjennomføring – pr år Programområder Trinn Klasser Kjønn Formidling til læreplass Skolens sluttere Skolens elevfravær Karakterutvikling Avvik mellom standpunkt og eksamen Elevundersøkelsen Utvikling gjennom kompetansehevingsprogram og skoleutviklingsprogram Forventningsindikator

Kjennetegn på en god tilstandsrapport er forankret blant lokale aktører (politikere, administrasjon, skolene). analyserer skolenes resultater i lys av lokale forhold og forutsetninger. gir gode og utfyllende vurderinger av skolenes resultater. Kilde: Rambøll 2013 Kilde: Rambøll 2013 «Evaluering av årlige tilstandsrapporter - Årlige tilstandsrapporter som verktøy for kvalitetsutvikling»

Kjennetegn på en god tilstandsrapport fremstiller data og informasjon på en forståelig måte. formulerer mål og tiltak som er fundert i lokale forhold og forutsetninger. argumenterer for hva som er relevante tiltak. konkretiserer og prioriterer tiltak. Kilde: Rambøll 2013

Viktige forutsetninger for vårt arbeid med tilstandsrapporten En grundig analyse Kvalitetssikring av data Gjenkjennbar mal fra år til år Tilstandsrapporten som et viktig element i fylkeskommunens kvalitetsarbeid Full åpenhet om resultater Tydelige politiske vedtak som gir retning og forventninger til videre arbeid

Skoledag i fylkestinget Gjennomgang av tilstandsrapporten Skolere og holde fylkestinget orientert om utvikling og aktuelle tema innenfor skoleområdet Forskning Aktuelle prosjekter/utviklingsarbeid Eksempler fra enkeltskoler/rektorer Skape riktig grunnlag for å fatte vedtak

Skoleeierprisen – uttrekk fra juryens begrunnelse Hedmark fylke kan dokumentere en positiv utviklingstrend når det gjelder fullføring av videregående opplæring Det er god grunn til å anta at den positive resultatutviklingen springer ut av et solid pedagogisk arbeid i klasserommene, og systematikk og langsiktighet i styrings- og ledelsesarbeidet I søknaden tegnes et bilde av svært gode dialogprosesser i fylket

Skoleeierprisen – uttrekk fra juryens begrunnelse Rammeverket omkring behandlingen av tilstandsrapporten bidrar til å gi den politiske skoleeieren dyp innsikt og gode verktøy for styring og ledelse Hedmark fylkeskommune bygger på erkjennelsen av at læreren framstår som den faktor som har den mest kraftfulle innflytelse på elevenes læring Hedmark fylkeskommune var tidlig ute med å gi tilbakemelding til kommunene på elevresultater

https://vimeo.com/mediaservice/review/153907413/9fb0fd2282

Bruk av data for forbedringsarbeid Videregående opplæring i Hedmark har over tid vektlagt arbeid med å: Kvalitetssikre egne data Utvikle egne resultatindikatorer der det har vært nødvendig Bruke data aktivt i styringsdialoger og forbedringsarbeid Vektlegge indikator som synliggjør skolebidrag

Skolebidragsindikator I 2016 kom det to rapporter om skolebidragsindikatorer for grunnskolen og videregående opplæring. Hensikten med skolebidragsindikatorer er å få informasjon om hvor mye den enkelte skole, kommune eller fylkeskommune har bidratt til elevenes læring. Dette er viktig informasjon for både sentrale og lokale utdanningsmyndigheter, og for den enkelte skole. Hedmark fylkeskommune har utviklet sin egen skolebidragsindikator basert på nasjonale resultater og fylkeskommunale målsettinger. Det innebærer at hver enkelt skole får forventninger om andel elever som fullfører og består skoleåret brutt ned på utdanningsprogram nivå og klasse.

Utdanningsnivå i Hedmark Utdanningsnivå nasjonalt, i Hedmark og kommuner i Hedmark. Andel (prosent) av befolkningen over 16 år i de ulike kategoriene. Som i landet for øvrig, er utdanningsnivået i Hedmark økende. Forskyvningene mellom nivåene i Hedmark gir seg utslag i at gruppa med grunnskole som høyeste utdanning blir relativt sett mindre, og gruppa med høyere utdanning blir større. Siden 2008 har andelen med grunnskole som høyeste utdanning krympet med 4,2 prosentpoeng i Hedmark. Kilde: SSB

Grunnskolepoeng Gjennomsnittlig grunnskolepoeng for kullet som avsluttet grunnskolen 2015/16 nasjonalt – fylkesvis oversikt. -bekymringsfullt at grunnskolepoengsnittet i Hedmark over lengre tid har vært blant de laveste i landet. Gjennomsnittlig grunnskolepoeng i Hedmark økte med 0,4 til 40,4 ved siste måling. Dette er det høyeste snittet målt i fylket siden innføringen av Kunnskapsløftet. Nasjonalt gjennomsnitt økte med 0,4 poeng fra 40,8 til 41,2 poeng. I Hedmark er det størst økning i grunnskolepoeng for gutter, men det er fremdeles stor forskjell mellom kjønn – jenter har vesentlig bedre resultater fra grunnskolen enn gutter. Denne forskjellen finner vi også i øvrige fylker og nasjonalt. Kjønnsforskjellene er imidlertid litt større i Hedmark enn nasjonalt. Blant elevene som gikk på videregående skoler i Hedmark 2015/16 hadde 19 prosent av guttene under 30 grunnskolepoeng, og 20 prosent mellom 30 og 35 poeng. Av jentene hadde 8 prosent under 30 grunnskolepoeng, og 12 prosent mellom 30 og 35 (Kilde Hjernen & Hjertet). Kilde: Skoleporten

Grunnskolepoeng i kommunene Hedmark Kilde: Skoleporten

Gjennomstrømning Andel av elevene som har oppnådd yrkes- eller studiekompetanse i løpet av en 5-års periode etter at elevene startet Vg1 første gang Kilde: SSB Gjennomstrømning på systemnivå tar utgangspunkt i når elevene startet Vg1 første gang, og beskriver elevenes status etter fem år. Tallene som ble publisert i 2016 gjelder derfor elever som startet Vg1 første gang i 2010, og gir status for disse i 2015. Grafen viser at Hedmark i 2015 hadde en gjennomstrømning på 70,6 prosent. De øvrige elevene fordelte seg på tre grupper; fortsatt i videregående opplæring, gjennomført Vg3/gått opp til fagprøve, men ikke bestått eller sluttet underveis. Det er disse tre gruppene nasjonale myndigheter sikter til når det sies at en tredel ikke fullfører videregående opplæring. Sammenlignet med nasjonalt snitt på 72,5 prosent har Hedmark stagnert litt. Andelen elever som fullførte og bestod videregående opplæring er dermed 0,2 prosentpoeng lavere enn for 2009-kullet. Når en ser på andelen som fullførte og bestod videregående opplæring på normert tid har Hedmark fylkeskommune en bedre utvikling og flere elever som fullførte og bestod enn det nasjonale snittet. Hedmark hadde en økning på 4,4 prosentpoeng for elever som fullførte og bestod på normert tid sammenlignet med forrige år, mens det nasjonalt var en økning på 2,5 prosentpoeng. Det er dermed totalt sett ikke et dårlig resultat for Hedmark, men det var knyttet større forventninger til gjennomstrømning for 2010-kullet.

Sosial bakgrunn og grunnskolepoeng Figuren viser grunnskolepoengsum for elever med foreldre med grunnskole som høyeste utdanning. Elever i denne gruppen, oppnår i gjennomsnitt lavere grunnskolepoeng i Hedmark enn i de fleste andre fylkene. Dette gjelder i tillegg i større grad for gutter enn for jenter. I 2016 oppnådde gutter i Hedmark med foreldre som har grunnskole som høyeste fullførte utdanning i gjennomsnitt 31,4 grunnskolepoeng, mens nasjonalt snitt for gutter var 32,8 grunnskolepoeng. Gutter fra Hedmark ligger i denne sammenhengen lavere enn landet, men har løftet seg sammenlignet med tidligere år. For jenter med foreldre som har grunnskole som høyeste fullførte utdanning, var gjennomsnittet 36,7 grunnskolepoeng i Hedmark og tilsvarende 36,8 grunnskolepoeng i landet. Kilde: SSB

Sterk sammenheng mellom en elevs skolefaglige resultater på ulike trinn i grunnopplæringen Resultater nasjonale prøver 5. trinn har sterk sammenheng med resultater nasjonale prøver 8. trinn. Resultater nasjonale prøver 8. trinn har sterk sammenheng med avgangsresultater 10. trinn. Avgangsresultater 10. trinn har sterk sammenheng med resultater i videregående skole. Kilde: Ludvigsen-utvalgets kunnskapsgrunnlag: Elevenes læring i fremtidens skole — Et kunnskapsgrunnlag. NOU 2014: 7. KD, Oslo. Kjønn, innvandringsbakgrunn og foreldrenes utdanningsnivå kan forklare inntil 30 prosent av variasjonen i elevenes resultater. Det betyr at de største forskjellene i elevenes skoleprestasjoner ikke handler om elevenes bakgrunn. Dette kommer til uttrykk gjennom stor variasjon innad i grupper av elever. Det er en sterk statistisk sammenheng mellom den enkelte elevs skolefaglige resultater på ulike trinn opp igjennom grunnskolen og videregående opplæring. Resultater fra nasjonale prøver på 5. trinn har stor betydning for resultater på nasjonale prøver på 8. trinn, og resultater fra nasjonale prøver på 8. trinn har stor betydning for avgangsresultater fra 10. trinn. Avgangsresultater fra 10. trinn har som tidligere nevnt stor betydning for resultater i videregående skole (Kunnskapsdepartementet 2014).

Viktige grep for å lykkes som skoleeier Lettlest tilstandsrapport som er ryddig og med gode analyser. Politisk nivå skal sette få og klare mål. Politikerne skal stille krav om resultater Gi politisk nivå grundig, systematisk, kompetanseheving og vegledning om relevant styringsinformasjon. Forklar begreper og årsakssammenhenger. Vær åpen om alle resultater. Gjenkjennelse av mål og resultater i årsbudsjett og økonomiplan. Sett skole og kompetanse inn i en større sammenheng. «Det som skjer i klasserommene akkurat nå, vil være avgjørende for Hedmark sin evne, til å ta del i den kommende norske økonomiske veksten» Systematisk kvalitetsarbeid fra fylkesting/kommunestyre og helt ned i klasserommet. Hold fokus over tid, skoleeierskap er ikke quik fix.