Cellene – bitte små fabrikkbyer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Energi og næringsstoffene
Advertisements

VIKTIGE BEGREPER Økologi er læren om samspillet mellom planter og dyr, og mellom disse og det miljøet de lever i. Individer: Enkeltmennesker eller enkeltdyr.
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Uten mat og drikke.
ORGANSYSTEMENE OG KROPPEN VÅR:
Naturfag 1.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Planteceller og planter
Johanne Molnes Harkjerr
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
Tema: Økologi 1NXV Tre økter i våres: 9 mai: generell økologi
Vasshushaldning og osmose
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Celleånding, energi ATP- adenosintrifosfat (små pakker med energi som cellene bruker) Cellene får energi ved at en fosfatgruppe spaltes av. Energi lagres.
Stoffenes byggesteiner og modeller
Prosjekt til fordypning Navn Navn på fordypning. Innhold  Her presenterer du hva du skal snakke om:  Eksempel: I denne presentasjonen skal jeg snakke.
I de norske fjellene. Mål Jeg kan navn på noen planter som lever på fjellet Jeg kan navn på noen dyr som lever på fjellet.
Fra celle til flercellet organisme. Mål Du skal kunne cellenes felles grunnleggende bygningstrekk.
«Enten du tror du klarer det eller ikke, så har du rett!» Henry Ford
Bioteknologi Bruk av levende organismer i produksjon av nye produkter.
Cellens oppbygning og funksjon Basert på kapittel 2 i Menneskekroppen.
FOTOSYNTESE OG CELLEÅNDING Læringsmål: Kunne forklare hva fotosyntese og celleånding er.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
DNA. Hva er DNA? Deoksyribonukleinsyre (DNA) er den viktigste kjemiske bestanddelen i arvematerialet til levende organismer. «Foreldre» kopierer og overfører.
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
REPETISJON AV KOMPETANSEMÅLA
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Biologi handlar om alt det som er levande.
Biologi handler om alt det som er levende.
Trygg mat og næringsstoffer
Forklare hovudtrekka i fotosyntese
Naturfag Mål for uka: beskrive oppbygningen av dyre- og planteceller og forklare hovedtrekkene i fotosyntese og celleånding.
Fra protister til dyr.
Celler er grunnlaget for alt liv
Bruk av levende organismer i produksjon av nye produkter
Arv og miljø Kapittel 1.
Dyreskolen Hei! Og velkommen til Dyreskolen :) Det fins mange forskjellige dyr. Noen dyr lever under vann, noen på land og noen dyr flyr i lufta. Noen.
Celler og arv En oppsummering.
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
Kroppen som helhet Laget av Anniken Ordbegrep Anatomi= Læren om hvordan kroppen er bygd opp Fysiologi= Læren om hvordan kroppen fungere, oppgave Livsstilssykdommer=
KARBOHYDRATER.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Cellen.
Hva gir oss energi i maten
Planteceller og planter
Gruppeoppgaver.
Planteceller og planter
Fotosyntese Ny sang!.
For å opprette en spleis til TV-aksjonen går du inn på
Smerteuttrykk og smertemestring
FYS2130 Svingninger og bølger
SAMM Systematisk Arbeid Med Motivasjon i ungdomsskole
Fysisk og psykisk helse
For å opprette en spleis til TV-aksjonen går du inn på
Planteceller og planter
Livets historie.
Vitaminer og mineraler
Fra celle til flercellet organisme
Utskrift av presentasjonen:

Cellene – bitte små fabrikkbyer

Uten mat og drikke duger helten ikke! Mennesker er det vi kaller for heterotrofe organismer. Mennesker og andre dyr spiser mat for å kunne vokse og utføre arbeid. Når vi har spist mat, blir den til energi i kroppen.

Hvordan skaffer planter energi? Snakk sammen med sidemannen.

Fotosyntesen De fleste planter har grønne blader, dette skyldes kloroplaster. Kloroplastene har en viktig egenskap: de kan omdanne kjemisk energi fra sola til druesukker og oksygengass. Plantene er autotrofe organismer

Hvorfor er fotosyntesen så viktig?

Energiverkene Alle levende organismer trenger energi for å utføre arbeid Mitokondrier er cellelegemer som kan utnytte den kjemiske energien i for eksempel druesukker Mitokondriene forsyner cellen med energi Inni mitokondriene foregår celleåndingen

Prosjektoppgave Dere skal nå deles inn i grupper på fire Gruppe 1 og 2 tar for seg dyreceller Gruppe 3 og 4 tar for seg planteceller Gruppe 5 og 6 tar for seg bakterieceller Prosjektoppgaven skal være ferdig til mandag xx.xx.xx, da skal oppgaven presenteres foran resten av klassen

Prosjektoppgave Lykke til! Oppgavetekst: Start med å hente bilde av den celletypen din gruppe har fått utdelt fra Itslearning. Dere skal sette på navn på de ulike celledelene og beskrive deres funksjon i cellen. Finn et eksempel på en organisme som består av celletypen din gruppe har fått utdelt, hvordan skaffer denne organismen seg energi? Er organismen heterotrof eller autotrof? For å løse oppgaven kan dere innhente informasjon fra Internett og fra læreboken deres. Oppgaven skal besvares i form av en veggplakat som skal ferdigstilles i PowerPoint. Dere kan jobbe med oppgaven i denne timen og neste dobbeltime i naturfag. Mandag xx.xx.xx skal gruppearbeidet fremføres for resten av klassen og plakatene skal henges opp i klasserommet. Lykke til!