Fremtidens biblioteksystem

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Introduksjon.  ITIL står for Information Technology Infrastructure Library.  Det er mye snakk om ITIL i næringslivet for tiden, og veldig mange bedrifter.
Advertisements

Om skolekonkurranser i Nordland Informasjon ved koordinator seniorrådgiver Gunnar Pedersen
Regional kompetanseportal i Kongsbergregionen kort historikk ✔ September 05 Oppstart av et regionalt prosjekt for å vurdere mulighet og nytteverdi av å.
Kap. 25 – Simpler Software Development for Niche Companies How Information Technology Is Conquering the World: Workplace, Private Life, and.
Kidsmonitor tutorials for mobil. Innhold S. 3 Endre tidspunkt for hjemsending S. 10 Endre fast tidspunkt for hjemsending S. 17 Sende melding S. 20 Sjekke.
Tema 1.Morgendagens rekrutteringsutfordringer. Ved Erik Nyhus, regionsleder Proffice Telemark, Vestfold og Østfold. 2.Viktige endringer i arbeidsmiljøloven.
Fremtidas byggenæring - undersøkelse 1. Hvor relevant opplevde du møtet om framtidas byggenæring? På en skala fra 1 – ikke relevant meget relevant.
Problemstillinger som ønskes belyst Mulige konsekvenser når aktivitetsplikten og bearbeidingsplikten foreslås fjernet. Hva vil endringer i leveringsplikten.
Myke trafikanter Falkeid idrettslag ønsker å legge til rette for myke trafikanter og vil ha mest mulig av trafikken bort fra selve idrettsområdet.
Alma og vi. Blåskjermen + ASK BibliotekeneSluttbrukerneEierneBibsysorganisasjonenBibliotekarene ALMA + Oria.
Februar 2013 IKT-strategi Gruppe 4 Jan Magne LangsethGro Li Sletvold Fridtjov Valde JansonAmel Konjhodzic Anne Berit SkogvangBerit Aarnes Magnus.
Orkla Matbarometer - en nordisk kostholdsundersøkelse
Regional planstrategi
Vurdering av modenhet i salgsstyrken
INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon
Nord-Odal kommune - Kommunesammenslåing.
Bærekraftig samfunnsutvikling
By På Fredrikstad med eget nettsamfunn for lokalsamfunn og lag og foreninger.
Opplæring i norsk WebDewey
Implementering av nytt ITSM-system
Evaluering av ”Fritt Fram”
Dialog Elektronisk medisineringsstøtte - fra apotek til mage
4/12/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
Bibliotekmøte i Nordland, september 2017 Helén Sakrihei
Sak 8: Status fra etableringsprogrammet
Gang.
Utlysning av studentoppgave
Barn og unge som brukere og pårørende – mulighet for medvirkning
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Agenda Vurdere tekniske hjelpemidler som kan hjelpe oss i jobbsøkerprosessen...! Takk for muligheten til å presentere en alternativ hjelpemiddel. La oss.
Hvem er vi? Utdannet bibliotekar ved Loughborough University of Technology Koordinator for BIBSYS Brukerstøtte Funksjonell tjenesteekspert på Alma med.
Depotbiblioteket. Biblioteksøk. «Fra fjern og nær»
Felles biblioteksystem
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
FinAut setter standarden for rådgivningskompetanse i finansnæringen
Muligheter/hemligheter i Movex og M3
Presentasjon for virksomhetens ledelse
8. TRINN – BLINDHEIM UNGDOMSSKOLE
Forskningsopplegg og metodekombinasjon Tommy Tranvik, AFIN
Den matematiske samtalen
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Misunnelse Har dere vært misunnelig på en ting noen andre hadde noen gang? Fortell om det Hvor i kroppen kjenner du misunnelse? Hvordan kjennes følelsen.
Yrkesfaglig fordypning – Hva er det egentlig??
Årets norske Leanvirksomhet
Karlsrud skole.
Matematikk på ungdomstrinnet
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Hva er Lillestrøm? Byen med den sterkeste veksten i landet
Finn fram på finn.no Søk på finn.no på internett
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
| Microsoft Norge.
Nasjonale Bruker-undersøkelser
Hvordan lager du en åpen kravspesifikasjon og behovsbeskrivelse når du skal lage en IKT-løsning Kapittel 2 i SSA-S, SSA-T og innovasjonspartnerskapskontrakten.
Årets norske Leanvirksomhet
Nå er vi spente!.
Elev/foreldremøte 2. april 2019
Inspirasjonsbasen – smarte grep
For å opprette en spleis til TV-aksjonen går du inn på
Hvordan få forståelse for smidige metoder i organisasjonen – eller Mellommenneskelige og ”myke” utfordringer i smidige prosjekter Vidar Moe, mars 2006.
RASKESTE VEI FRA TALE TIL TEKST!
Rekruttering av kompetanse - ny tid, nye krav og nye utfordringer ?
Fusjonering av sekretariat før, under og etter
Enkel brukerveiledning
Program for administrativ forbedring og digitalisering
Informasjonsmøte om «Felles læringsplattform for statlige virksomheter» (Virksomhetsplattformen) Tone Kastnes Difi
Utskrift av presentasjonen:

Fremtidens biblioteksystem Magnus Enger Libriotech Sarpsborg, 24. april 2017

Om Libriotech Startet av Magnus Enger i 2009 Kunder i Norge, Sverige og Danmark Sentraldrift for 30+ kunder Migreringer fra BIBSYS, Tidemann, Mikromarc, (Bibliofil), Libra.se, BOOKIT I ferd med å utvide staben

Libriotech tilbyr Drift av Koha Sentraldrift, «i skyen», Software as a Service (SaaS) Migrering Brukerstøtte Opplæring Utvikling (i samarbeide med franske BibLibre)

Om Koha Startet i New Zealand høsten 1999 I dag er Koha et godt utbygd biblioteksystem NORMARC, Nasjonalt lånekort er på plass NNCIPP (norsk fjernlån) er rett rundt hjørnet Fri programvare (GPL) Web-basert Alle relevante protokoller «ut av boksen»

Hvordan ser fremtidens biblioteksystem ut?

Ikke vet jeg!

Men jeg tror... Det ikke finnes per i dag Det ikke kommer til å bli bygget av en leverandør i en tradisjonell, lukket prosess Det må bygges av kunnskapsrike og levende bibliotek som tar ansvar for egne verktøy Det handler mer om å tilpasse seg fortløpende enn å finne den endelig løsningen på alle problemer Det er viktig å se bortenfor moteordene

Det viktigste er... Ikke hvordan jeg eller andre tror fremtidens biblioteksystem vil se ut – i dag Fremtiden er for usikker til det Men hvordan fremtidens biblioteksystem vil bli utviklet

Det viktigste er... «Lettbente» og iterative prosesser Bibliotekene i førersetet Åpenhet og fravær av skjulte agendaer Styring mot spesifikke produkter og tjenester Oppkjøp og nedleggelse av produkter Et rikt tilfang av ideer og perspektiver Koha brukes av ca 15.000 bibliotek over hele verden

Hvordan ser den løpende utviklingen av fremtidens biblioteksystem ut? Spørsmålet blir altså... Hvordan ser den løpende utviklingen av fremtidens biblioteksystem ut?

Hvor går utviklingen de neste 5-10 årene?

Monolittiske, lukkede systemer v.s. lokale, åpne systemer

BIBSYS v.s. Deichman

Perspektiv 1 av 2 «Informasjon på papir blir mindre og mindre viktig. Dermed blir også biblioteksystemet mindre og mindre viktig.» Et syn på biblioteksystemet som husholdningssystem for fysisk materiale «Koha ut av boksen» dekker disse behovene og vel så det, og har gjort det lenge

Perspektiv (2 av 2) «Vi trenger biblioteksystemet som en plattform for lokal formidling.» Biblioteksystemet som husholdningssystem for lokal og global kunnskap Ikke bare metadata for lokalt, fysisk materiale men alle typer materiale Koha er på vei i denne retningen Ikke bare MARC RDF/Linked Data er på vei!

Lokal formidling Lokal kunnskap som et datalag («overlay») oppå nasjonale, bibliografiske poster Få en del kunnskap ut av bibliotekarenes hoder og inn i systemene

Teknisk MARC er totalt uegnet som grunnlag for å løse fremtidige utfordringer RDF fremstår i dag som det mest realistiske alternativet Identifikatorer, ikke strenger Relasjoner mellom «ting»

Hvilke gevinster kan vi hente ut av å velge et felles biblioteksystem?

Felles katalog/bibliografiske poster? Nasjonale poster gir kanskje mindre behov for felles katalog? Like enkelt å importere en nasjonal post som å finne frem til en felles post og hekte på eksemplarer? Individuelle installasjoner gir større rom for Lokale tilpasninger Lokal formidling

Fordeler Felles driftsorganisasjon – enten innomhus eller hos en leverandør Spleise på og samarbeide om utvikling Med Koha er det bibliotekene som bestemmer Noe som utvikles av ett eller en gruppe bibliotek kommer alle til gode Med fri programvare betaler man én gang for å få utviklet ny funksjonalitet Nasjonale og internasjonale spleiselag

Deling av kompetanse Drift, om ønskelig Utvikling, om ønskelig Brukerstøtte, om ønskelig Anskaffelseskompetanse for tjenester i et globalt marked Fordeling av slike oppgaver mellom bibliotekene

Fri programvare ...gir optimale muligheter for lokal involvering i de delene av systemet man ønsker å involvere seg i ...og på det nivået man ønsker å involvere seg Fra drift og tekniske detaljer Til overordnede veivalg Man kan gjøre alt selv, eller kjøpe seg til alt, eller noe et sted i mellom Ingen lisenser!

Forresten, en ting eller to til...

Tenk utafor boksen (I) Det er mulig å bestemme seg for et fri programvare biblioteksystem først, og så legge ut tjenester knyttet til dette spesifikke systemet på anbud

Tenk utafor boksen (II) Hvis folkebibliotekene i et helt fylke tar det de bruker på biblioteksystem i dag og bruker det anderledes, hva kan de få til da? Ansette folk med kompetanse til å gjøre ting selv? Lettere å be en kollega fikse et problem i biblioteksystemet, enn en ansatt i et firma langt unna Interkommunalt selskap?

Look to Deichman Har nå bygd opp en unik kompetanse (og unike tekniske løsninger) Hvordan kan denne kompetansen komme andre bibliotek til gode?

Fri programvare Er ikke skummelt – Microsoft er i dag en av de største bidragsyterne Betyr ikke at man må gjøre alt selv eller «være veldig teknisk», det betyr at man har flere leverandører/støttespillere å velge mellom «Man behöver inte mer kompetens än att kunne betala räkningen om man vill lämna bort IT-biten. Men har man kompetens kan man till skilnad från stängda system dra nytta av den och göra interessanta saker själv.» - Viktor Sarge i Facebook-gruppa «Koha i Norden»

Takk for meg!